Project Tempo; Amazon gamestreamingdienst opkomst?

Amazon lijkt bezig te zijn met een eigen gamestreamingdienst. Er gingen al lange tijd enkele geruchten rond, zoals vacatures van Amazon met verwijzingen naar een gamestreamingdienst. Ook meldden bronnen al eerder dat Amazon aan een streamingdienst werkte met integratie van Twitch. Nu heeft de e-commerce gigant officieel bevestigd tegen de New York Times aan een cloud gaming services te werken. Het platform draagt op dit moment de codenaam Project Tempo.

Wat kunnen we verwachten van de gamestreamingdienst van Amazon? Wat zijn de kosten van Project Tempo? En welke games komen er naar de cloud gaming services van Amazon?

In dit artikel proberen deze vragen te beantwoorden.

Project Tempo; Amazon gamestreamingdienst

Amazon

Amazon is uiteraard vooral bekend als e-commercereus, maar het bedrijf doet veel meer dan alleen dit. Amazon is bijvoorbeeld één van de grootste aanbieders van clouddiensten in de wereld en is met Amazon Prime Video al een bekende speler in de video on demandmarkt. Daarnaast is Amazon sinds 2014 eigenaar van Twitch. Twitch is een online platform waar miljoenen mensen (games) livestreamen. Clouddiensten en gaming zijn dus zeker geen onbekende voor het e-commercebedrijf.

Amazon gamestreamingdienst - Amazon cloud gaming - Twitch integratie

Twitch-integratie

Het lijkt er dus op dat de gamestreamingdienst van Amazon een integratie met Twitch gaat krijgen. Twitch is op dit moment het grootste platform om livestreames van games te bekijken. Er zijn dus veel mogelijkheden om de krachten van deze diensten te bundelen. Wellicht wordt het wel mogelijk om bij het kijken naar een livestream direct de game te joinen en mee te gaan spelen. Maar tot heden is er hier nog geen echte informatie over bekend. Het blijft dus nog gissen.

Amazon Games

Tegen over de New York Times heeft Amazon bevestigd om dit moment aan twee games te werken. Eerder bracht Amazon al de game The Grand Tour Game op de markt. Gebaseerd op de gelijknamige Amazon Prime Video serie.

De games waar Amazon op dit moment aan werkt zijn Crucible en  New World. Amazon verwacht, de science-fiction shooter, Crucible in mei van dit jaar uit te brengen. In eerste instantie naar de huidige consoles en Steam. Zeer vermoedelijk verschijnt de game later ook op de gamestreamingdienst van Amazon. De schietgame wordt ontwikkeld door Amazon’s studio Relentless uit Seattle.

New World is een ambitieus project van Amazon. Het is namelijk een rollenspel in een open wereld. Het fictieve verhaal van de game speelt zich af in 17e eeuw in een Brits/ Amerikaanse setting. De game wordt ontwikkeld door Amazon Game Studios en het door Amazon overgenomen Double Helix Games. Het spel is in eerste instantie in ontwikkeling voor de pc en zal wanneer Project Tempo verschijnt ook naar dit platform komen. Ook de New World moest in mei 20202 verschijnen, maar de game werd in april uitgesteld naar augustus van hetzelfde jaar.

Releasedatum Project Tempo

Amazon heeft nu voor het eerst officieel bevestigd dat ze werken aan een gamestreamingdienst, echter is het nog steeds onduidelijk wanneer de officiële aankondiging plaatsvindt. Geruchten vertellen dat het zeer waarschijnlijk ergens in dit jaar gaat gebeuren. De huidige situatie omtrent het coronavirus kan uiteraard ook invloed hebben op de planning van Amazon. De verwachting is dat de gamesstreamingdienst van Amazon in 2021 wordt gelanceerd. Wanneer er meer informatie bekend is, kan je dat lezen in dit artikel.

Concurrentie

Amazon is zeker niet de eerste partij die de gamestreaming markt wil betreden. Op dit moment zijn de diensten Utomik, Google Stadia en PlayStation Now al beschikbaar en zit Microsoft Project xCloud, de gamestreamingdienst van Xbox, in een bèta. Voldoende concurrentie voor Amazon dus en dan gaan er ook nog geruchten dat wellicht Apple zich in deze markt wil gaan roeren. De tijd zal ons gaan leren of Amazon een stevige positie in de markt van cloud gaming services kan krijgen.

Vergelijk Cloud Gaming Services & Gamediensten