Kennis

NPO Plus; de Nederlandse Publieke Omroep on demand

Het consumeren van televisie verandert en ook de Nederlandse Publieke Omroep moet met deze trend mee. Daarom hebben zij enkele jaren geleden de streamingdienst NPO Plus opgericht. De dienst ging voorheen als NPO Start Plus door het leven.

Wat is de NPO Plus? Wat zijn de kosten en wat is het aanbod van de streamingdienst? Wat is de beeldkwaliteit van NPO on demand?

Alle antwoorden op o.a. deze vragen vind je in dit artikel.

Wat is NPO Plus?

NPO Plus is een video on demand service van de Nederlandse Publieke Omroep. Via de dienst is het mogelijk om tegen betaling afleveringen van series en programma’s van de NPO te kunnen kijken. Dit kan zijn terugkijken, maar het is ook mogelijk om sommige series of programma’s volledig vooruit te kijken. Naast deze betaalde versie is er ook een gratis versie die NPO Start heet.

NPO Plus is naast een zelfstandige dienst ook een onderdeel van NLZiet. NLZiet is een samenwerking tussen NPO, RTL en SBS, waardoor deze dienst content van NPO 1, 2 en 3, RTL 4, 5, 7 en 8 tot SBS6 Net5 en Veronica bevat.

Aanbod NPO on demand

NPO Plus, of eerder NPO Start Plus genoemd, is de vervanger van NPO Gemist en Uitzending gemist. Het is dus een dienst waarmee programma’s en series van NPO te bekijken zijn. Zowel met de betaalde als gratis variant is het mogelijk om live TV te kijken. Met een gratis account zijn programma’s terug te kijken tot minimaal één week nadat ze uitgezonden zijn.

Kijk alle series van NPO terug via NPO Start

Het aanbod van de betaalde variant van de video on demand service is een stuk uitgebreider. Dit komt omdat van veel programma’s afleveringen van jaren geleden weer terug te kijken zijn. Vooral afleveringen van buitenlandse series van oudere seizoenen zijn alleen terug te kijken als je betaalt voor de streamingdienst. Al deze afleveringen zijn dan ook terug te kijken in een hogere kwaliteit, namelijk 1080p tegenover 576p. De betaalde versie zorgt er daarnaast ook voor dat reclames tot het verleden behoren.

Misschien wel de meest interessante feature van de betaalde versie is dat het mogelijk is om series volledig in één keer te kijken. Dus niet meer wachten tot volgende week op de volgende aflevering. NPO stapt met de streamingdienst dus duidelijk af van klassiek TV kijken.

Verschillen met NPO Start

[ninja_tables id=”699″]

NPO Plus kosten

Zoals in een eerdere alinea al benoemd werd,  is NPO Plus een betaalde versie van NPO Start. De dienst waarmee live televisie gekeken kan worden en programma’s mee terug te kijken zijn. Programma’s zullen na 7 dagen verdwijnen op de gratis variant van de dienst en zijn vanaf dan alleen nog via de betaalde streamingdienst van de NPO te bekijken. Maandelijkse kosten voor NPO Plus zijn € 2,95. Net als veel andere diensten in de markt is de service van NPO de eerste maand gratis te proberen.

NPO on demand is ook te combineren met NLZiet. Deze samenwerking tussen NPO, RTL en SBS kost € 7,95 per maand.

Probeer NPO Plus de eerste maand gratis uit. Probeer het nu.

Abonnement NPO Plus opzeggen

Heb je een abonnement en wil je hem opzeggen? Dan helpen wij hier met een paar stappen hoe je je abonnement kan opzeggen.

1. Ga naar npostart.nl en login met je accountgegevens.
2. Klik in de rechter bovenhoek op je gebruikersnaam en kies vervolgens voor Instellingen.
3. Scroll in de instellingen naar beneden naar het kopje Mijn abonnement.
4. Klik achter het abonnement op Abonnement stopzetten.
5. In het nieuwe scherm dien je het opzeggen van het abonnement te bevestigen.
6. Na het bevestigen zie je in scherm wanneer het abonnement afloopt.

Bekijk NPO Start of Plus op TV

Nieuws

Zondag met Lubach het meest gestreamd op NPO Start (27 december 2020)

Zondag met Lubach is één van de grote winnaars van de NPO Start Awards. Het programma is het meest gestreamde actualiteitenprogramma op NPO Start.

In de categorie Drama won Flikken Maastricht en in de categorie amusementsprogramma’s werd het programma First Dates het meeste gestreamd op NPO Start. In de categorie Documentaire en Jeugd wonnen Verdoofd en Brugklas.

NPO Start is het gratis onderdeel van NPO Plus. Met Start zijn alle programma’s van de publieke omroep te streamen.

400.000 abonnees voor NPO Plus (10 september 2020)

Tijdens een panelgesprek van Adformatie heeft bestuursvoorzitter van de NPO, Shula Rijxman, bekendgemaakt dat NPO Plus op dit moment 400.000 abonnees heeft.

Op 25 augustus 2019 meldden wij nog dat de video on demand service van NPO 250.000 abonnees had. Het aantal abonnees is dus in ongeveer een jaar verdubbeld.

Daarnaast maakte Rijxman bekend dat de gratis streamingdienst NPO Start wekelijks zo’n drie miljoen kijkers trekt. Ook werken ze aan de mogelijkheid dat commerciële partijen content van de NPO kunnnen overnemen naar hun platform. Voorwaarden van deze samenwerkingen maakte Rijxman niet bekend.

Samen kijken naar NPO (8 juni 2020)

NPO is een béta begonnen waarmee het mogelijk wordt om samen naar NPO programma’s te kijken. Misschien denk je: maar ik kan altijd toch al samen naar NPO kijken? Dat klopt, maar met NPO Samen is het mogelijk om samen op afstand naar NPO-programma’s te kijken.

Middels NPO Samen is het mogelijk om een NPO programma te kijken en gelijktijdig met een webcam te chatten met anderen. Samen met Sceenic werkt NPO aan deze functionaliteit, die in eerste instantie voor het Songfestival bedacht is.

NPO Start Plus wordt NPO Plus (29 februari 2020)

Het video on demand platform van de Nederlandse Publieke Omroep krijgt vanaf 2 maart 2020 een nieuwe naam. De naam wordt namelijk verandert van NPO Start Plus naar NPO Plus. Het kleine verschil in de naam tussen de gratis variant NPO Start en de betaalde versie was de reden voor de naamsverandering. NPO hoopt nu een duidelijker onderscheid te maken tussen de twee diensten.

Naast de naamsverandering van streamingdienst van NPO verandert er niks aan de dienst. Alleen de mobiele app verandert ook van naam De app heet vanaf 2 maart nog enkel NPO in plaats van NPO Start. In hetzelfde persbericht maakte NPO bekend dat er al meer dan 300.000 mensen een abonnement hebben op de video on demand dienst.

250.000 abonnees  (22 augustus 2019)

Ondanks dat NPO Plus bij langer na niet de aantallen van een Netflix of Disney Plus haalt, is 250.000 abonnees een succes te noemen. Ook zijn dit er bijvoorbeeld meer dan NLZiet, wat een samenwerking is tussen NPO, RTL en SBS. Het doel van de video on demand service van de NPO is om in 2020 tussen de 300.000 en 400.000 abonnees.

Meer video on demand aanbieders

In Nederland zijn veel aanbieders video on demand diensten. Om de verschillen tussen deze aanbieders te tonen hebben wij een vergelijker ontwikkeld. Via deze vergelijker kun je verschillen zoals kosten, aanbod en ondersteunde apparaten tussen streamingdiensten als Disney Plus, Netflix en Amazon Prime Video ontdekken. De streamingdienst van NPO is niet meegenomen in deze vergelijker, omdat deze dienst structureel anders is dan de rest.

Vergelijk video on demand

Samenvattend

Wat is NPO Plus?

NPO Plus is de video on demand service van de Nederlandse Publieke Omroep. Via de dienst is het mogelijk om tegen betaling afleveringen van series en programma’s van de NPO te kunnen kijken.

Wat zijn de kosten van NPO Plus?

De maandelijkse kosten voor de video on demand service van NPO bedragen € 2,99. Ook is er een gratis variant. Deze dienst heet NPO Start.

Wat is het aanbod van NPO Plus?

Het grootste deel van het aanbod van de dienst bestaat uit series en programma’s die ook worden uitgezonden op één van de publieke omroepen. De dienst bevat daarnaast ook internationale series.

Jelco Haverkamp

   

Nieuwste artikelen

Releasedatum SkyShowtime in september

Paramount Global heeft bekendgemaakt dat de nieuwe streamingdienst SkyShowtime in september naar Nederland komt.

17 uur geleden

Uitzendrechten Turkse Süper Lig naar Ziggo Sport

VodafoneZiggo heeft voor de sportzender Ziggo Sport de uitzendrechten van de Turkse Süper Lig binnen…

18 uur geleden

Prijs van abonnement Disney Plus gaat omhoog

In Amerika gaat de abonnementsprijs van Disney Plus van $ 7,99 dollar naar $ 10,99.…

3 dagen geleden

Netflix wil aanbod mobiele games verdubbelen

De streamingdienst Netflix biedt sinds vorig jaar ook mobiele games aan. Aan het eind van…

4 dagen geleden

Aantal abonnees Videoland daalde naar 1,08 miljoen

RTL Group heeft haar kwartaalcijfers bekendgemaakt. Aantal abonnees streamingdienst Videoland daalde naar 1,08 miljoen.

5 dagen geleden

Ook klachten over de Premier League bij Viaplay

Na klachten over de Formule 1 is er nu ook veel kritiek op de beelden…

7 dagen geleden

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt.

Lees meer