Storytel; alles over de app met luisterboeken

Sinds 2013 biedt Storytel een abonnement voor luisterboeken in Nederland. In de afgelopen jaren heeft de audiobook aanbieder zich doorontwikkeld tot één van de grootste partijen op de markt. 

Maar wat is Storytel precies? En wat is het aanbod van boeken? Hoe werkt de Storytel app? En misschien wel de belangrijkste vraag, wat zijn de kosten van de luisterboeken aanbieder?

In dit artikel vind je de antwoorden op deze en meer vragen.

Wat is Storytel?

Ondanks dat Storytel pas de laatste jaren zeer zichtbaar is in Nederland bestaat het bedrijf al langer dan 10 jaar. In 2005 werd het bedrijf door de Zweden Jon Hauksson en Jonas Tellander al opgericht. Het bedrijf heette toen nog Bokilur en werd in 2007 veranderd in Storytel. 

Storytell is een app voor luisterboeken, waarmee voor vast maandelijks bedrag onbeperkt naar boeken kan worden geluisterd. Je kan het een beetje omschrijven als de Netflix voor luisterboeken.

Aantal abonnees

Op 7 juli 2021 maakte het bedrijf bekend dat 1,625,000 mensen maandelijks betalen voor de app met luisterboeken en ebooks. De grootste groep van deze leden is woonachtig in Scandinavië.

Storytel boeken

Op de website het Zweedse bedrijf valt te lezen dat de dienst meer dan 180.000 luisterboeken en ebooks bevat. Inderdaad je leest het goed, naast luisterboeken biedt Storytel sinds enkele jaren ook ebooks. Hoeveel procent hiervan luisterboeken zijn, is niet precies duidelijk. Wel is duidelijk dat het aanbod van luisterboeken enorm is.

Nederlandse luisterboeken

Op Storytel zijn ook veel Nederlandstalige luisterboeken te vinden. Het assortiment bevat zelfs luisterversies van boeken die echt net in de boekhandel ligt. Dit geeft aan dat Nederlandse uitgevers graag hun boeken ook op de service uitbrengen. Dit betekent zeer waarschijnlijk dat toekomstige Nederlandse boeken ook in de luisterboeken app verschijnen.

Storytel Originals

In de markt van cloud gaming en video on demand is het zeer belangrijk om eigen exclusieve content aan te bieden. Storytel doet dit ook voor haar (luister)boeken app. Ze ontwikkelen namelijk eigen luisterboeken die gelabeld worden onder de naam Storytel Originals. Deze Originals zijn ook in het Nederlands te beluisteren. Sterker nog, er zijn Nederlandse schrijvers die exclusief (luister)boeken voor deze service maken.

Storytel boeken - Storytel ebooks - Storytel luisterboeken - Storytel app
150.000 luisterboeken en e-books via Storytel

Voorbeelden van Originals zijn Mayday van Suzanne Vermeer en drie verhalen over Sherlock Holmes geschreven door de bekroonde roman- en scenarioschrijver Anthony Horowitz.

Storytel België

Storytel verschijnt in het 4e kwartaal van 2020 ook in België. Het aanbod luisterboeken bestaat uit zowel Nederlands- als Franstalige boeken.

Ook gaat dienst voor luisterboeken samenwerkingen aan met Belgische uitgevers. Hierdoor komen er luisterboeken van Belgische auteurs naar de service. Storytel wil ook Storytel Originals met Belgische schrijvers gaan ontwikkelen.

Storytel kosten

Nu we weten wat Storytel is en wat voor aanbod de service biedt, is het natuurlijk erg belangrijk om te weten wat de kosten zijn. Zoals eerder beschreven werkt luisterboeken app met een maandelijks abonnement, waarmee je voor een vast bedrag onbeperkt toegang krijgt tot alle luisterboeken en ebooks. 

De luisterboeken app biedt 3 verschillende abonnementen aan, namelijk Unlimited, Family en Family+. Zoals de namen al vertellen zijn de laatste twee in de markt gezet voor families. De kosten van Unlimited en Family zijn op 3 juni 2021 iets verhoogd.

De prijs van het Storytel Unlimited abonnement is € 12,99 per maand. Het kleine Family abonnement kost € 16,99 per maand en Family+ kost € 19,99 per maand.

UnlimitedFamilyFamily+
1 volwassen & 1 kind2 volwassen & 2 kinderen3 volwassen & 3 kinderen
€ 12,99 p/m€ 16,99 p/m€ 19,99 p/m
Storytel prijs per maand

Het Storytel abonnement delen is dus mogelijk middels één van de bovenstaande Family abonnementen.

Gratis Storytel

Een abonnement op de luisterboekenaanbieder is 14 dagen gratis uit te proberen. Na deze gratis 14 dagen zal de service automatisch worden omgezet in een Unlimited abonnement van € 12,99 per maand. In deze periode is het dus mogelijk alle functies van Storytel gratis te ontdekken.

Storytel app

De Storytel app is beschikbaar voor verschillende platformen. De app is te downloaden op smartphones (iOS & Android), tablets (iOS, Android & Windows) en computer (Windows 8 & Windows 10). Het is niet mogelijk om boeken te luisteren of te lezen via de website van het bedrijf. 

De app maakt het mogelijk om makkelijk te zoeken naar (luister)boeken middels de zoekfunctie of via het selecteren van de categorie die je wenst. Wil je boeken bewaren voor later of om later nog eens te lezen? Dan kan je een boek op je digitale boekenplank zetten. Je kan zoveel boeken als je wil kwijt op deze boekenplank. 

Storytel luisterboeken - Storytel app - Luisterboeken boeken
Heerlijk luisteren naar je favoriete verhalen

Offline luisterboeken

Ben je verbonden met het internet is het mogelijk om via de app (luister)boeken te laten streamen naar je smartphone en app. Echter zijn er ook plekken waar de internetverbinding niet zo goed is en daarom is het ook mogelijk de Storytel app offline te gebruiken. De (luister)boeken zijn namelijk te downloaden naar je apparaat. 

Player

Wanneer je een luisterboek hebt gekozen, biedt de player van Storytel enkele interessante functionaliteiten. Het is mogelijk om aantekeningen te maken in je luisterboek, een slaaptimer in te stellen en het luisterboek versneld of vertraagd af te spelen.

Spotify

In mei 2021 kondigde Storytel een samenwerking aan met Spotify. In 2021 wordt namelijk mogelijk om de luisterboeken van de service ook via de muziekstreamingdienst Spotify te beluisteren. Op deze manier wil het Zweedse bedrijf haar luisterboeken toegankelijker maken.

E-reader

Online wordt vaak de vraag gesteld of het mogelijk is om boeken van Storytel op een ereader / E-reader te lezen zijn. Ook de Zweedse (luister)boeken aanbieder heeft gemerkt dat hier veel behoefte naar is. Ze lanceerde namelijk op 12 juli 2021 hun eigen e-reader in Nederland. Middels de reader zijn naast e-books te lezen, ook luisterboeken te beluisteren.

De afmetingen van de Storytel Reader, zoals de e-reader officieel heet, zijn 17 x 11,6 x 0,87 cm. Het display is een energiezuinig sharp 6′ e-ink Carta HD scherm (212 PPI). De warmte of koelte van de achtergrondverlichting is naar eigen smaak in te stellen.

De reader beschikt zowel over bluetooth als een 3.5mm earphone jack. Middels beide features is de reader gemakkelijk te koppelen met (draadloze) koptelefoons en luidsprekers. Volgens het Zweedse bedrijf gaat de accu van de reader na volledig opladen een aantal weken mee.

storytel reader - ereader storytel - e-reader storytel - storytel kosten - storytel boeken

De e-reader van Storytel beschikt over een wifiverbinding, waarmee de luister- en e-boeken naar de harde schijf te verplaatsen zijn. De harde schijf heeft een grootte van 8 G8, waardoor er ruimte is voor zo’n 3000 boeken. Ook kan je externe bestanden, zoals ePub files, met de reader lezen.

De Storytel Reader is te koop via Coolblue voor € 129. Bij de aanschaf van de reader kan je de boekendienst twee maanden gratis gebruiken. Dit geldt zowel voor huidige klanten en nieuwe klanten.

Storytel opzeggen

Heb je al een abonnement en wil je Storytel opzeggen? In deze alinea leggen wij je stap voor stap uit hoe het abonnement kunt opzeggen.

  1. Login op de website van Storytel.
  2. Klik vervolgens op Mijn pagina en dan op Mijn account.
  3. Op deze pagina klik je volgens op Abonnement beëindigen.
  4. Klik op de volgende pagina op Bevestigen.
  5. Het abonnement is nu beëindigd.
  6. Je ontvangt per e-mail een bevestiging. Storytel raadt het aan om deze goed te bewaren.

Wilt u na een bepaalde tijd toch weer een abonnement op Storytel? Het is mogelijk om het abonnement weer te starten met het huidige account. Dit ga via de zelfde stappen zoals hier boven, maar dan klikt u op Start abonnement.

Cadeau doen

Heb je een abonnement op Storytel? Dan kan je boeken cadeau doen. Dit kan via de app en je account op de website. Op deze manier kan de persoon die het boek krijgt, gratis naar het boeken luisteren.

Hij of zij moet hier alleen een account voor aanmaken bij Storytel. Het werkt dus niet bij mensen die al over een account beschikken.

Storytel nieuws

In dit gedeelte proberen een overzicht te creëren van het meest interessant nieuws over de Zweedse aanbieder van (luister)boeken.

Bestsellerauteur Suzanne Vermeer schrijft exclusieve audio-only verhaal (27 juli 2021)

Storytel lanceert in samenwerking met uitgever A.W. Bruna het nieuwe verhaal van Suzanne Vermeer. De thriller is audio only en is exclusief te beluisteren via het (luister)boekenplatform.

In het verhaal verdwijnt de broer van Charlie Mullers onder verdachte omstandigheden. Hierdoor gaat Charlie zelf op onderzoek uit om de waarheid te achterhalen. De voicemail die Charlie op de avond voor de vermissingen ontvangt, speelt hierbij een belangrijke rol.

Storytel lanceert eigen e-reader (12 juli 2021)

De Zweedse aanbieder van luisterboeken en e-books heeft een eigen e-reader gelanceerd in Nederland. De Storytel Reader, zoals het device officieel heet, kwam eerder al uit in Zweden, Denemarken, Finland en IJsland.

Middels de reader kunnen gebruikers voor een vast bedrag per maand hun favoriete boeken onbeperkt luisteren en lezen. Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om via het device in de auto naar boeken te luisteren, om vervolgens thuis verder te lezen waar je met luisteren was gebleven.

De e-reader is in Nederland via Coolblue aan te schaffen voor € 129. Bij de aanschaf van de reader krijg je ook 2 maanden gratis toegang tot het boekendienst. Dit geldt zowel voor klanten als niet klanten. Een volledige beschrijving van de reader is hier te lezen.

Storytel en The Conan Doyle Estate sluiten exclusieve overeenkomst over Sherlock Holmes (28 juni 2021)

Storytel heeft vandaag bekendgemaakt dat ze een exclusieve samenwerking zijn aangegaan met The Conan Doyle Estate. De samenwerking geeft Storytel het voorrecht om compleet nieuwe verhalen te ontwikkelen met ‘s werelds meest iconische en geliefde detective, Sherlock Holmes, in de hoofdrol.

Het team dat de nieuwe avonturen van Sherlock Holmes gaat schrijven, staat onder leiding van de bekroonde roman- en scenarioschrijver Anthony Horowitz. Het verhaal wordt volledig audio-first gemaakt. In deal is vastgelegd dat Horowitz drie compleet nieuwe verhalen over Sherlock Holmes gaat maken voor Storytel.

De streamingdienst voor audioboeken en ebooks zegt dat er al gesprekken met uitgevers en tv- en filmadaptaties plaatsvinden.

Storytel en LINDA.meiden maken samen erotische luisterverhalen (22 juni 2021)

Storytel heeft vandaag in samenwerking met LINDA.meiden een nieuwe Storytel Original gelanceerd. Het gaat om een twintigdelige serie met erotische luisterverhalen voor jonge vrouwen. De serie heeft de naam Oorgasme gekregen.

De verhalen zijn geschreven voor en door jonge vrouwen en zijn gebaseerd op de fantasieën van honderden LINDA.meiden-lezers. Deze verhalen zijn verzameld middels een enquête onder de lezers van het LINDA-platform. Het eerste luisterverhaal wordt als geschreven versie gepubliceerd in het LINDA.meiden Zomerboek.

Kleine prijsstijging van Storytel-abonnementen (3 juni 2021)

Storytel heeft bekendgemaakt dat ze de prijs van twee abonnementen verhogen. De prijsstijging is volgens het bedrijf nodig om een premium service te kunnen blijven leveren, het aanbod van (luister)boeken uit te breiden en nieuwe functies te kunnen blijven toevoegen.

De prijs van het Unlimited-abonnement stijgt van € 11,99 naar € 12,99 per maand. Daarnaast stijgen de maandelijkse kosten van het Family-abonnement van € 14,99 naar € 16,99.

De maandelijkse kosten zullen voor bestaande gebruikers hetzelfde blijven tot aan 1 september. De exacte datum van de prijsstijging is afhankelijk van de datum waarop je abonnement wordt verlengd.

Storytel gaat samenwerking aan met Spotify (20 mei 2021)

Storytel heeft vandaag een samenwerking met muziekstreamingdienst Spotify aangekondigd. De samenwerking houdt in dat mensen die een abonnement op Storytel hebben, ook de luisterboeken van Storytel via Spotify kunnen beluisteren.

Deze functionaliteit moet later dit jaar beschikbaar worden. Wanneer dit precies is, is nog niet duidelijk. De luisterboeken aanbieder wil op deze manier hun luisterboeken op meer platformen aanbieden, dan alleen via hun eigen platform. Hoe de koppeling tussen de twee platformen exact eruit gaat zien is nog onduidelijk.

All you need is love-luisterverhalen naar Storytel (17 december 2020)

De Zweedse luisterboekenservice is weer een samenwerking aangegaan met RTL Saleshuis Ad Alliance. Eerder maakten ze samen “Goede tijden, Slechte tijden”-luisterverhalen en nu maken All you need is love-luisterverhalen.

Het eerste verhaal is vanaf 20 december op rtl.nl/luisterverhalen gratis te beluisteren. Daarna volgt tot kerst iedere dag een luisterverhaal op Storytel. De luisterverhalen worden door Christanne de Bruijn en Robert ten Brink ingesproken.

Storytel ook naar België (14 oktober 2020)

Storytel is langzaam bezig om haar platform over de hele wereld beschikbaar te maken. Vandaag is bekend geworden dat België hier aan toegevoegd gaat worden.

Dat de dienst voor luisterboeken naar België komt is een zeer logische stap. Het platform beschikt namelijk al over Frans- en Nederlandstalige luisterboeken.

Daarnaast laat Storytel weten dat ze met uitgeverijen in België gaan samenwerken om een lokaal aanbod te kunnen bieden. We kunnen dus boeken en misschien wel Storytel Originals van Belgische schrijvers verwachten.

Storytel neemt Israëlische start-up iCast over (31 augustus 2020)

Storytel heeft het Israëlische start-up Icast overgenomen. Door de overname wil het bedrijf in 2021 de Israëlische markt te betreden. Het Zweedse bedrijf heeft niet bekendgemaakt hoeveel geld ze hebben betaald voor de overname.

100.000 nieuwe abonnees voor Storytel (9 juli 2020)

Tijdens de presentatie van kwartaalcijfers heeft Storytel bekendgemaakt dat de luisterboeken service het afgelopen kwartaal met 100.000 abonnees is gestegen. Hierdoor heeft het Zweedse bedrijf in totaal 1,3 miljoen betalende leden.

Dit is natuurlijk een mooie groei, maar vergeleken met andere streamingdiensten is het geen gigantische sprong omhoog. De quarantaine periode leidde dus niet voor flinke toename van het gebruik van luisterboeken.

Vergelijk luisterboeken en audiobooks

Op de markt van luisterboeken en audiobooks zijn er naast Storytel nog meer aanbieders. Daarom hebben we een vergelijker gemaakt, waarmee o.a. Audible, Kobo Plus, Nextory en Luisterbieb vergeleken worden op basis van kosten, aanbod, app en meer.

Vergelijk luisterboek abonnementen en audiobooks

Storytel review

Pluspunten

  • 180.000 luisterboeken en ebooks
  • Exclusieve luisterboeken (Storytel Originals)
  • Luisterboeken ook offline te beluisteren

Minpunten

  • Duurder abonnement nodig om boeken te delen

Meest gestelde vragen

Wat is Storytel?

Storytell is een app voor luisterboeken, waarmee voor vast maandelijks bedrag onbeperkt naar boeken kan worden geluisterd. Je kan het een beetje omschrijven als de Netflix voor luisterboeken.

Hoeveel luisterboeken heeft Storytel?

Op de website het Zweedse bedrijf valt te lezen dat de dienst meer dan 150.000 luisterboeken en ebooks bevat.

Wat kost Storytel per maand?

De prijs van het Unlimited abonnement is € 11,99 per maand. Het kleine Family abonnement kost € 14,99 per maand en Family+ kost € 19,99 per maand.

Kan ik het Storytel abonnement delen?

Via het Family en Family+ abonnement is het mogelijk om boeken van de service te delen met familie en vrienden.

1 gedachte over “Storytel; alles over de app met luisterboeken”

Plaats een reactie