Viaplay; nieuwe streamingdienst met uitzendrechten Formule 1 en Premier League

Het Scandinavische Nordic Entertainment Group brengt de streamingdienst Viaplay naar Nederland. In korte tijd haalde de nieuwe speler de uitzendrechten van zowel de Formule 1 als de Engelse Premier League binnen. 

Maar wat is Viaplay? Wat kunnen we naast de Formule 1 en Engels voetbal meer verwachten van de streamingdienst? Hoeveel moet er maandelijks betaald worden? En welke integraties biedt de service? 

In dit artikel behandelen we o.a. deze en meer vragen over de streamingdienst uit Scandinavië.

Wat is Viaplay?

In Nederland en België is Viaplay nog een relatief onbekende speler en dat is logisch want de streamingdienst is nog niet beschikbaar in de Benelux. De streamingdienst is eigendom van de Nordic Entertainment Group.

De NENT Group, zoals het bedrijf wordt afgekort, is op 1 juli 2018 opgericht. Ondanks deze korte periode heeft bedrijf een flinke groei doorgemaakt in Scandinavië. Het bedrijf heeft naast Viaplay een flink aantal tv-, radiozenders en productiebedrijven in haar portefeuille. Wikipedia biedt een mooi overzicht van de bedrijfsstructuur van NENT Group. 

Op dit moment is de streamingdienst beschikbaar in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland, IJsland, Estland, Letland en Litouwen. Vanaf 2022 komen daar Nederland, Polen en de Verenigde Staten bij.

NENT Group - Viaplay F1 - Viaplay abonnement - Viaplay kosten - Viaplay Nederland

Aanbod

Wanneer een nieuwe streamingdienst een nieuwe markt betreed, is het altijd afwachten welke content de service gaat aanbieden. Om hier een overzicht van te hebben, zijn we in het aanbod van Viaplay gedoken. 

Viaplay F1

In mei 2021 werd bekend dat Ziggo de Formule 1 rechten had verloren aan de streamingdienst van NENT Group. Zeer vermoedelijk was dit nieuws voor vele Nederlanders de eerste kennismaking met Viaplay. 

Vanaf 2022 zijn de Nederlandse uitzendrechten van F1 in handen van de streamingdienst. De nieuwkomer op de Nederlandse markt is tenminste t/m 2025 in bezit van de uitzendrechten van de populaire autosport. 

Viaplay gaat alle F1-races, kwalificaties en trainingen live uitzenden en dit allemaal met Nederlandse commentatoren. Het is nog onduidelijk welke commentatoren dit zullen zijn. Elk seizoen zijn 6 wedstrijden gratis te bekijken, waaronder de Dutch Grand Prix in Zandvoort.

Live voetbal & dart

Ook liefhebbers van internationaal topvoetbal zijn bij Viaplay aan het juiste adres. De streamingdienst heeft de uitzendrechten van de Engelse Premier League en Duitse Bundesliga bemachtigd. 

Ook voor dartwedstrijden van de PDC-toernooien moet je vanaf 2022 een abonnement op de streamingdienst van NENT Group. NENT Group en PDC kennen elkaar goed, aangezien het bedrijf al in negen andere landen de wedstrijden van de PDC uitzendt. 

Viaplay Premier League - Viaplay abonnement - Viaplay kosten - Viaplay Nederland

Films & series

Naast de uitzendrechten van vele sporten biedt Viaplay ook films en series aan, waaronder eigen producties. In Scandinavië is het bijvoorbeeld de grootste producent van dramaseries en voor 2021 staan er alleen al 40 premières gepland. 

NENT Group liet in het persbericht over de introductie in Nederland, weten dat ze ook Nederlandse Viaplay Originals gaan ontwikkelen. Details over mogelijke Nederlandse producties zijn niet bekend. Het bedrijf heeft als doel om uiteindelijk jaarlijks 5 tot 10 Nederlandse producties te maken. 

Naast Nederlandse en Scandinavische content bevat de streamingdienst ook veel internationale films en series. NENT Group daarvoor langdurige relaties met grote Amerikaanse en internationale studio’s. 

Nederland

Zoals eerder in dit artikel te lezen valt, komt de streamingdienst Viaplay in 2022 naar Nederland. Een exacte releasedatum ontbreekt nog en voorlopig is alleen bekend dat het in het eerste kwartaal van 2022 moet plaatsvinden. 

Wanneer de exacte releasedatum bekend is, is dat uiteraard op deze website te lezen. 

Kosten Viaplay abonnement

NENT Group heeft nog niks bekendgemaakt over de mogelijke maandelijkse kosten van een abonnement op Viaplay. 

In Zweden en Noorwegen biedt de streamingdienst twee soorten abonnementen aan. Eén abonnement inclusief alle sportwedstrijden en één abonnement zonder sport. De kosten van het Viaplay-abonnement inclusief sport bedragen in Zweden 44 euro en in Noorwegen 33 euro per maand. 

Het is mogelijk dat de maandelijkse kosten voor dit abonnement in Nederland lager is, aangezien in Noorwegen en Zweden de dienst over de uitzendrechten van veel meer sporten beschikt. Het abonnement zonder sport kost in beide landen 13 euro per maand. 

Onlangs maakte bedrijf de maandelijkse kosten van de streamingdienst voor Polen bekend. De maandelijkse kosten bedragen daar 34 zloty, wat omgerekend 7,55 euro is. Uiteraard is Polen geen Nederland, maar de kosten van Netflix liggen in beide landen op hetzelfde niveau.

In een persbericht spreekt NENT Group dat ze werken aan packaging van Viaplay. Dit kan betekenen dat de streamingdienst ook als onderdeel van een pakket van bestaande telecomprovider beschikbaar wordt. 

Nieuws

Bundesliga live volgen via YouTube (13 augustus 2021)

NENT Group heeft de uitzendrechten van de Bundesliga in handen, echter wordt de streamingdienst Viaplay pas in het eerste kwartaal van 2022 gelanceerd. Daarom kan NENT Group tot dat moment de Duitse voetbalwedstrijden niet uitzenden via een eigen kanaal in Nederland.

In eerste instantie zocht het bedrijf naar een partij die tijdelijk middels een sublicentie de wedstrijden kon uitzenden. Dit lijkt niet gelukt te zijn. NENT Group heeft namelijk bekendgemaakt dat, totdat Viaplay beschikbaar is, de wedstrijden via een speciaal gecreëerd YouTube-kanaal te volgen zijn.

Door dit besluit zijn dus alles Bundesliga-wedstrijden voorlopig gratis via YouTube te volgen. Het kanaal is hier te vinden.

Vergelijk video on demand services

In Nederland zijn er veel video on demand aanbieders beschikbaar, zoals o.a. Netflix, Disney+ (Disney Plus), AppleTV+, Videoland en Amazon Prime Video. Om de verschillen tussen deze streamingdiensten in kaart te brengen, hebben wij een vergelijker ontwikkeld. In deze vergelijker worden de diensten o.a. vergeleken op basis van maandelijkse kosten, aanbod, beeldkwaliteit, Nederlandse ondertiteling en integraties.

Vergelijk video on demand aanbieders