Cloudgaming service Shadow gelanceerd in Nederland

De cloudgaming service Shadow is onlangs in Nederland gelanceerd. Met Shadow kan je de kracht en functionaliteit van een echte game PC streamen naar andere apparaten.

De markt van cloudgaming wordt steeds voller, dus daarom zijn we natuurlijk erg benieuwd wat deze dienst te bieden heeft. Wat zijn de kosten? Welk games kan je spelen via de service? Wat is het verschil met concurrenten als Google Stadia, PlayStation Now en Microsoft Project xCloud?

In het artikel beantwoorden we deze en meer vragen.

Gamestreamingdienst Shadow

Shadow is een cloudgaming dienst dat in 2015 werd onthuld. De dienst wordt ontwikkelt door het bedrijf Blade Group, dat gevestigd is in Frankrijk. Voordat de dienst op de Nederlandse markt kwam, werd Shadow al gelanceerd in Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

De streamingdienst maakt het mogelijk om de kracht en functionaliteiten van een game PC met Windows 10 te ervaren op andere (minder krachtigere) apparaten. Het is dus mogelijk om high end games te spelen op je oude computer, Mac, smartphones en TV. Shadow biedt een volledige PC, waardoor naast het spelen van games de dienst ook te gebruiken is om video’s te monteren, Microsoft Office Suite te installeren en ook gewoon om films en series te kijken. Feitelijk huur je een eigen PC in de cloud.

shadow pc review - shadow pc kosten - aanbod shadow pc - shadow pc nederland

Aanbod games

Zoals we in de voorgaande alinea al beschreven, biedt Shadow een volledige game PC. Je hebt echt een eigen computer in de cloud, die zijn kracht en functionaliteit streamt naar de apparaten die jij wil. Hierdoor biedt deze cloudgaming service de mogelijkheid om te kiezen, waarmee je je games speelt. Heb je bijvoorbeeld al een uitgebreide Steam catalogus? Dan kan je deze games gewoon spelen via deze streamingdienst. Je kan namelijk Steam installeren en dan werken gewoon alle functionaliteiten. Hetzelfde geldt voor de diensten als Epic Games Store, GOG, Origin, Uplay en Battle.net. Daarnaast kan je ook gewoon je eigen games installeren op je virtuele computer.

Benodigde verbinding

De game PC van Shadow wordt vanuit een datacenter naar het gewenste apparaat gestreamd. In Nederland wordt samengewerkt met het Nederlandse datacenter Interxion. Om van alle functionaliteiten goed gebruik te kunnen maken, is een minimale internetverbinding van 15 Mb/s. Het maakt niet uit of dit via Wifi, Ethernet of 4G/5G is.

Shadow kosten

Shadow wil in de toekomst verschillende abonnementen aanbieden, maar biedt op dit moment maar één optie. Dit abonnementen, dat Boost genoemd wordt, kost € 14,99 p/m. Boost maakt het mogelijk om games met een Full HD resolutie te spelen. De game PC in de cloud beschikt namelijk in dit abonnement over een GTX 1080 videokaart, een 3,4 Ghz processor met 4 cores, 12 GB ram werkgeheugen en 256 GB opslagruimte.

Vanaf april 2020 wil de dienst nog 2 abonnementen aanbieden. Deze abonnementen bieden sterkere game PC’s in de cloud, waardoor je games zelf met een 4K resolutie kan spelen.

Cloudgaming Shadow - gamestreamingdienst - kosten Shadow - aanbod Shadow

Verschil met concurrenten

Uiteraard is het interessant om te kijken wat de verschillen tussen Shadow en concurrenten als Google Stadia, PlayStation Plus en Microsoft Project xCloud is. Eigenlijk is er één groot verschil tussen deze diensten. De Franse cloudgaming service biedt eigenlijk een volledige computer in de cloud en je kan erop installeren wat je maar wil. Bij Google Stadia, PlayStation Now en Microsoft Project xCloud maak je gebruik van een gesloten ecosysteem, waarbij je alleen de games kan spelen of diensten gebruiken die de aanbieder wil.

Dit heeft zijn voor- en nadelen. Het geeft meer bewegingsvrijheid, maar het zal waarschijnlijk ook betekenen dat je games van de eerder genoemde bedrijven niet kan gaan spelen. Andersom is hetzelfde probleem er ook.

Vergelijk cloudgaming services en gamediensten

Via vergelijkstreaming.nl kan je cloudgaming services en gamediensten die beschikbaar zijn in Nederland vergelijken. Vergelijken doe je eenvoudig via deze vergelijker.