PlayStation Now (PS Now); de streamingdienst van PlayStation

PlayStation Now is de cloud gaming service van Sony voor de PlayStation. Ondanks dat concurrenten als Google Stadia en Microsoft Project xCloud vaker in media verschijnen is de streamingdienst van PlayStation al sinds 2015 officieel in Noord-Amerika en Europa beschikbaar.

De cloud gaming service van PlayStation heeft in die aantal jaren een flinke metamorfose ondergaan en sinds 2019 lijkt PlayStation, mede door de komst van de vele concurrenten, meer focus op de streamingdienst te gaan leggen.

Wat biedt de streamingdienst van PlayStation? Wat zijn de kosten van PS Now en welke games zijn er beschikbaar? En wat zeggen andere reviews over de cloud gaming service?

In dit artikel vindt u de antwoorden op deze en andere vragen omtrent PlayStation Now.

PlayStation Now (PS Now)

PlayStation Now Games

De streamingdienst van PlayStation beschikt over een zeer uitgebreide catalogus met games. Er zijn namelijk meer dan 700 games via PS Now te spelen. Hier zitten ook flink wat pareltjes tussen. Al komen we hier dan ook gelijk uit bij een maar, want deze top games zijn echter maar tijdelijk via PlayStation Now te spelen. De games zullen na 3 maanden verdwijnen en vervangen worden voor andere games.

PlayStation lijkt hiermee de streamingdienst als een soort demo te gebruiken voor de grote top games, waarmee ze gamers verleiden om alsnog de game zelf aan te schaffen. Al heeft PlayStation ook laten weten dat gamers niet hoeven te verwachten dat de PlayStation exclusives bij release direct via de cloud gaming service te spelen zijn. Wil je deze exclusieve games bij de release direct spelen, dien je die gewoon voor het volledige bedrag zelf in huis te halen.

Verbinding voor hoge kwaliteit streamen

Om de games te kunnen streamen is een goede verbinding vereist. PlayStation raadt aan om minimaal een stabiele internetverbinding met de snelheid 5mb/s te hebben. In de praktijk zijn met deze internetsnelheid games op maximaal 720p te spelen. Met een snellere verbinding zijn games zelfs te spelen in 4K en met 60 frames per seconden. Wel moet bij het streamen altijd rekening gehouden worden met een bitrate compressie, waardoor games er iets minder uitzien dan verwacht wordt.

Daarnaast is het verstandig om je PlayStation via een kabel met het internet te verbinden. Waar de PlayStation 4 normaal prima via een Wifi-verbinding werkt, lijkt dit voor PlayStation Now niet het geval. Valt je verbinding even weg? Wordt de verbinding met de streamingdienst van PlayStation direct verbroken, waarna je de dienst opnieuw moet opstarten.

Streamen of downloaden

In vergelijking met concurrenten als Google Stadia, Utomik en Microsoft Project xCloud biedt de streamingdienst van PlayStation naast het streamen van games ook de mogelijkheid om bijna alle games op je PlayStation te installeren. Hierdoor lijkt PS Now op een combinatie van bijvoorbeeld Xbox GamePass en Microsoft Project xCloud. Het installeren zorgt ervoor dat de games op de beste manier te ervaren zijn, zonder inleveren van kwaliteit of haperingen vanwege de internetverbinding.

PlayStation Now - PlayStation Now prijs - PS Now - PlayStation Streaming

PlayStation Now op PC

Naast via de PlayStation 4 is de streamingdienst van PlayStation ook via een PC beschikbaar. Hierdoor zijn games, die normaal alleen via PlayStation platformen te spelen zijn, ook via een computer te spelen. Wel moeten alle games op de PC via een controller gespeeld worden, want er is geen ondersteuning voor muis en toetsenbord. Het is nog onduidelijk of dit in de toekomst gaat veranderen. PlayStation maakt namelijk normaal gesproken vooral games voor hun consoles, waarop alleen met een controller gespeeld kan worden.

PlayStation Now Android

Microsoft is druk aan het testen om Xbox games via Microsoft Project xCloud op een Android-smartphone te laten spelen. De PlayStation streamingdienst biedt nog niet de mogelijkheid om games op een smartphone te spelen. Wel biedt PlayStation 4 de feature PS4 Remote Play, waarmee PlayStation 4 games ook op andere platformen te spelen zijn. Denk bijvoorbeeld aan Android-apparaten, iPhone en iPad en PC en Mac. Wel moet je voor PS4 Remote Play op hetzelfde netwerk blijven als waarop de fysieke PlayStation 4 console is aangesloten. In de praktijk betekent dit dus dat niet echt mogelijk is om met deze feature in de trein PlayStation 4 games te spelen.

PlayStatin Now - PlayStation streamingdienst - PlayStation Now android

PlayStation Now kosten

De kosten voor de streamingdienst van PlayStation zijn dit jaar verlaagd van € 15,00 naar € 9,99 per maand. Voor dit bedrag kan je zo’n 700 PlayStation 2, 3 en 4 games streamen vanuit de cloud van PlayStation.

PlayStation Now opzeggen

Vaak is het aanmelden bij een streamingdienst zeer eenvoudig, maar is het opzeggen ervan een stuk moeilijker. Ook is het goed om te weten dat een abonnement van PS Now zich automatisch verlengt als niet aangeeft te willen opzeggen. Daarom hebben wij in deze alinea puntsgewijs beschreven hoe je een abonnement van PlayStation Now kunt opzeggen. Wij gebruiken een Engels interface voor deze beschrijving.

  1. Start je PlayStation 4 op, totdat je het beginscherm bereikt.
  2. Selecteer met je controller in het beginscherm Settings.
  3. Kies in het volgende menu voor Account Management.
  4. Vervolgens kan je kiezen voor Account Information.
  5. In Account Information vindt de optie PlayStation Subscriptions.
  6. Selecteer in het volgende menu het abonnement van PS Now.
  7. Om PlayStation Now op te zeggen selecteer je Turn off Auto-Renew
  8. Het abonnement eindigt nu aan het einde de reeds betaalde periode.

Vergelijk Cloud gaming services & gamediensten

Naast de streamingdienst van PlayStation zijn er andere gamestreamingdiensten op de markt of in ontwikkeling. Vergelijk PlayStation Now met concurrenten als Google Stadia, Utomik en Microsoft Project xCloud. Heb jij een mening over PS Now of heb je een aanvulling op dit artikel? Laat dit dan ook zeker weten in reactie onder dit artikel.

Vergelijk Cloud gaming services & gamediensten

Nieuws