Viaplay; nieuwe streamingdienst met uitzendrechten Formule 1 en Premier League

Het Scandinavische Nordic Entertainment Group brengt de streamingdienst Viaplay naar Nederland. In korte tijd haalde de nieuwe speler de uitzendrechten van zowel de Formule 1 als de Engelse Premier League binnen. 

Maar wat is Viaplay? Wat kunnen we naast de Formule 1 en Engels voetbal bekijken via de streamingdienst? Wat zijn de maandelijks kosten? En welke integraties biedt de service? 

Abonnement Viaplay kosten - app Viaplay review

In dit artikel behandelen we o.a. deze en meer vragen over de streamingdienst uit Scandinavië.

Wat is Viaplay?

In Nederland en België is Viaplay vooral bekend als streamingdienst voor het live volgen van alle Formule 1 races. De streamingdienst is eigendom van de Nordic Entertainment Group.

De NENT Group, zoals het bedrijf wordt afgekort, is op 1 juli 2018 opgericht. Ondanks deze korte periode heeft bedrijf een flinke groei doorgemaakt in Scandinavië. Het bedrijf heeft naast Viaplay een flink aantal tv-, radiozenders en productiebedrijven in haar portefeuille. Wikipedia biedt een mooi overzicht van de bedrijfsstructuur van NENT Group. 

De streamingdienst werd als eerst beschikbaar in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland, IJsland, Estland, Letland en Litouwen. Sinds maart 2022 volgende Nederland.

Het bedrijf nam in juli 2022 de Britse lineaire sportzender Premier Sports over. Door de overname van de zender wil de streamingdienst direct een goede positie innemen binnen de streamingmarkt van het Verenigd Koninkrijk.

NENT-Group-Viaplay-F1-Viaplay-abonnement-Viaplay-kosten-Viaplay-Nederland

Aanbod

Wanneer een nieuwe streamingdienst een nieuwe markt betreed, is het altijd afwachten welke content de service gaat aanbieden. Om hier een overzicht van te hebben, zijn we in het aanbod van Viaplay gedoken. 

Viaplay F1

In mei 2021 werd bekend dat Ziggo de Formule 1 rechten had verloren aan de streamingdienst van NENT Group. Zeer vermoedelijk was dit nieuws voor vele Nederlanders de eerste kennismaking met Viaplay. 

Vanaf 2022 zijn de Nederlandse uitzendrechten van F1 in handen van de streamingdienst. De nieuwkomer op de Nederlandse markt is tenminste t/m 2025 in bezit van de uitzendrechten van de populaire autosport. 

Viaplay zendt alle F1-races, kwalificaties en trainingen live uit en dit allemaal met Nederlandse commentatoren. Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk zullen de Nederlandse commentatoren zijn. Zij worden aangevuld met Stephane Cox als pitreporter.

De nieuwe streamingdienst biedt ook een studioprogramma rondom de races. In dit programma neemt Amber Brantsen de rol als presentator op zich, waarbij Tom Coronel, Giedo van der Garde en Christijan Albers vast zullen aanschuiven als experts.

Formule 1 lineair op TV

Daarnaast is de Formule 1 lineair te volgen via de tv voor abonnees van o.a. KPN en Ziggo. Wel dient het abonnement op de streamingdienst via de telecomprovider afgenomen te zijn. Ziggo-klanten kunnen de races via kanaal 200 zien en KPN-klanten via kanaal 225.

Ook de telecomproviders Delta en Caiway bieden de Formule 1 lineair aan. Via beide providers is de Formule 1 via kanaal 200 te bekijken.

Wel is belangrijk om te vermelden dat het mogelijk om een tijdelijke doorgifte gaat. De streamingdienst van NENT Group wil zich echt als streamingdienst profileren en niet als doorgeefluik. Daarom zijn de races van de Formule 1 van 19 maart tot 1 augustus via lineaire tv te volgen. In deze periode is nog een evaluatiemoment, waar besloten wordt om door te gaan met de lineaire uitgifte of te stoppen.

Live voetbal & dart

Ook liefhebbers van internationaal topvoetbal zijn bij Viaplay aan het juiste adres. De streamingdienst heeft de uitzendrechten van de Duitse Bundesliga en vanaf het nieuwe seizoen in 2022 de Engelse Premier League bemachtigd. 

Live Premier League kijken

Ook voor dartwedstrijden van de PDC-toernooien moet je vanaf 2022 een abonnement op de streamingdienst van NENT Group. NENT Group en PDC kennen elkaar goed, aangezien het bedrijf al in negen andere landen de wedstrijden van de PDC uitzendt. 

Viaplay-Premier-League-Viaplay-abonnement-Viaplay-kosten-Viaplay-Nederland

Ontdek waar alle sporten live te kijken zijn via onze handige overzicht: Uitzendrechten live sporten

Films & series

Naast de uitzendrechten van vele sporten biedt Viaplay ook films en series aan, waaronder eigen producties. In Scandinavië is het bijvoorbeeld de grootste producent van dramaseries en voor 2021 staan er alleen al 40 premières gepland. 

NENT Group liet in het persbericht over de introductie in Nederland, weten dat ze ook Nederlandse Viaplay Originals gaan ontwikkelen. Veel details over mogelijke Nederlandse producties zijn niet bekend. Wel is bekend dat het mediabedrijf Kennard Bos als executive producer heeft aangesteld voor Nederlandse producties. Het bedrijf heeft als doel om vanaf 2023 dat elk land minstens vijf lokale producties moeten toevoegen aan de internationale videotheek.

In Nederland is bekend dat de streamingdienst aan drie Nederlands Originals werkt. Saskia Noort en Liesbeth Strik werken beide afzonderlijk van elkaar aan content voor de streamingdienst. Daarnaast is bekend dat er een serie over Marianne Vaatstra in ontwikkeling is voor Viaplay

Naast Nederlandse en Scandinavische content bevat de streamingdienst ook veel internationale films en series. NENT Group daarvoor langdurige relaties met grote Amerikaanse en internationale studio’s. 

Het bedrijf sloot deals met MGM en Entertainment One. Bij de lancering is meer dan 5.800 uur aan videocontent beschikbaar.

Beeldkwaliteit

NENT Group heeft bekendgemaakt in welke beeldkwaliteit Viaplay live sporten gaat uitzenden. De live sporten, zoals Formule 1, darts en voetbal, worden in 1080p (Full HD) beeldkwaliteit uitgezonden. NENT Group werkt daarnaast achter de schermen aan de mogelijkheid om in de toekomst de live sporten in 4K aan te bieden.

Nederland lancering

Viaplay werd in Nederland op 1 maart 2022 gelanceerd. De eerste Formule 1-uitzending via de streamingdienst was op 10 maart 2022.

Kosten Viaplay abonnement

De maandelijkse kosten voor een Viaplay abonnement zijn € 15,99. De streamingdienst bood lange tijd ook een jaarabonnement aan. De voormalige jaarabonnementen boden klanten een korting van 12,5%, wat neerkwam op een jaarlijkse besparing van 24 euro. Deze meer voordelige optie is nu van de baan, wat betekent dat alle abonnees voortaan het standaard maandtarief zullen betalen.

Een abonnement op de streamingdienst is naast rechtstreeks ook via telecomproviders VodafoneZiggo en KPN af te nemen. Door deze samenwerkingen verdwijnt de Formule 1 niet helemaal bij Ziggo. Ziggo gaat ook samenvattingen van de races uitzenden.

Soms bieden telecomprovider interessante aanbiedingen van Viaplay aan. Over het algemeen zijn de maandelijkse kosten via een telecomprovider hetzelfde als rechtstreeks via de streamingdienst.

De maandelijkse kosten liggen aanzienlijk lager dan de prijs voor het abonnement in landen als Zweden en Noorwegen. In Zweden en Noorwegen biedt de streamingdienst twee soorten abonnementen aan. Één abonnement inclusief alle sportwedstrijden en één abonnement zonder sport. De kosten van het Viaplay-abonnement inclusief sport bedragen in Zweden 44 euro en in Noorwegen 33 euro per maand. 

Jaarabonnement Viaplay

Het jaarabonnement van Viaplay biedt consumenten een kosteneffectieve manier om toegang te krijgen tot een breed scala aan entertainment. Een jaarabonnement kost € 153,48. Omgerekend komt dit bedrag op € 12,79 per maand, wat een mooie korting is op het maandabonnement van Viaplay.

Abonnement delen

Het is mogelijk om een abonnement van Viaplay te delen. Het wordt namelijk mogelijk om de streamingdienst te gebruiken op 2 schermen te gelijk. Daarnaast wordt het mogelijk om op 5 verschillende apparaten ingelogd te zijn met hetzelfde abonnement.

App & integraties

De app van Viaplay is compatibel met iOS en Android apparaten. Hierdoor kunnen gebruikers series, films en sportevenementen direct op hun smartphone of tablet streamen.

De app kenmerkt zich door een intuïtieve gebruikersinterface en personalisatie. Op basis van kijkgedrag krijgen gebruikers aanbevelingen voor nieuwe content. Daarnaast is er de mogelijkheid om content te downloaden voor offline gebruik. Dit is ideaal voor lange reizen of gebieden met beperkt internet.

De app van Viaplay biedt ook naadloze integratie met verschillende apparaten en platforms. Het is compatibel met smart-tv’s, spelconsoles en kan worden gesynchroniseerd met Chromecast en Apple TV. Dit zorgt voor een flexibele kijkervaring op het scherm van uw keuze.

F1 TV Pro

De integratie van F1 TV Pro in Viaplay markeert een significante uitbreiding van het aanbod voor autosportliefhebbers. Abonnees van Viaplay kunnen nu genieten van een ongeëvenaarde kijkervaring met toegang tot F1 TV Pro, waardoor ze live races, kwalificaties en trainingen direct kunnen streamen.

Deze toevoeging brengt een schat aan extra content, waaronder exclusieve onboard camera’s, teamradio’s, en uitgebreide race-analyses, rechtstreeks naar de Viaplay-kijkers. De integratie van F1 TV Pro versterkt Viaplay’s positie als de ultieme bestemming voor Formule 1-fans en verrijkt de algehele kijkervaring door meer diepgang te bieden.

Viaplay TV

Viaplay Group is een samenwerking aangegaan met Talpa Networks waardoor vanaf 5 april 2024 de zender SBS9 gewijzigd wordt in Viaplay TV. Dit vernieuwde kanaal gaat speciaal uitgekozen sportprogramma’s van Viaplay uitzenden. Denk hierbij aan beelden van de Formule 1 met de Nederlandse superster Max Verstappen, live voetbal uit de Premier League en live wedstrijden van de PDC Darts.

Uiteraard is niet alles via de nieuwe tv-zender te bekijken. Het volledige aanbod blijft exclusief beschikbaar via de streamingdienst van Viaplay.

Nieuws

Het laatste nieuws over en van de streamingdienst Viaplay:

Viaplay Group en Talpa Network sluiten lineair TV-partnerschap

Viaplay Group en Talpa Network gaan samenwerken. Vanaf 5 april wordt SBS9 van Talpa Network veranderd in Viaplay TV. Dit nieuwe kanaal gaat speciaal uitgekozen sportprogramma’s van Viaplay uitzenden.

Prijs Viaplay gaat wederom omhoog

Viaplay, nu al aanbieder van een van de duurste streamingdiensten in Nederland, kondigt een prijsverhoging aan.

Live WK Darts kijken op TV | PDC WK Darts 2024

Wil je de WK Darts 2024 kijken vanuit Nederland of België? We hebben alle informatie die je nodig hebt om het WK Darts te kijken.

Streamingdiensten verplicht om 5% van omzet in Nederlandse content te investeren

De Nederlandse overheid heeft aangekondigd dat streamingdiensten zoals Netflix, Amazon Prime en Disney+ nu verplicht zijn om minimaal 5% van hun omzet in Nederland te investeren in lokale content.

Review Viaplay

Als vergelijkingswebsite ontkomen we er niet aan om een review over Viaplay te maken. De streamingdiensten worden allemaal via dezelfde criteria beoordeeld. Bekijk de review hieronder:

Viaplay

7.5 out of 10
€15.99

In Nederland en België is Viaplay vooral bekend als streamingdienst voor het live volgen van alle Formule 1 races. De streamingdienst is eigendom van de Nordic Entertainment Group.

Aanbod
7 out of 10
Integraties
7 out of 10
Platform & App
8 out of 10
Prijs
8 out of 10

Voordelen

Live sport zoals F1, voetbal en darts

Veel integraties

Nadelen

Weinig Nederlandse content

Vergelijk video on demand services

In Nederland zijn er veel video on demand aanbieders beschikbaar, zoals o.a. Netflix, Disney+ (Disney Plus), AppleTV+, Videoland en Amazon Prime Video. Om de verschillen tussen deze streamingdiensten in kaart te brengen, hebben wij een vergelijker ontwikkeld. In deze vergelijker worden de diensten o.a. vergeleken op basis van maandelijkse kosten, aanbod, beeldkwaliteit, Nederlandse ondertiteling en integraties.

Vergelijk video on demand aanbieders

In het kort

Wat is Viaplay?

De streamingdienst van het Zweedse NENT Group en o.a. licentiehouder voor het uitzenden van verschillende internationale sporten.

Welke sporten kan ik via Viaplay bekijken?

Vanaf 2022 beschikt Viaplay over de uitzendrechten van verschillende sporten, zoals o.a.:
– Formule 1
– Premier League
– Bundesliga
– PDC darts

Wat zijn de maandelijkse kosten van een Viaplay abonnement?

De maandelijkse kosten voor een abonnement op de streamingdienst zijn € 15,99.

Biedt Viaplay ook jaarabonnementen aan?

Naast een maandabonnement biedt Viaplay ook een jaarabonnement. Met het jaarabonnement liggen de maandelijkse kosten op € 12,79 .