Apple Books; de online bibliotheek van Apple

Iedere Apple-gebruiker kent de app Apple Books, of in het Nederlands Apple Boeken, wel. Het is de app van Apple voor boeken en luisterboeken en is te gebruiken op de iPhone, iPad, Mac en/of Apple Watch.

Maar wat is het aanbod van (luister)boeken van de app? Wat zijn de kosten van de Book Store? Is de app prettig om boeken mee te lezen? En welke unieke functies bevat Apple Books?

In dit artikelen geven wij antwoord op deze en meer vragen.

Apple Books; het vernieuwde iBooks

De boekenapp is sinds de introductie van de iPad in 2010 beschikbaar op de markt. Het droeg toen echter nog een andere naam, namelijk iBooks. Deze naam verdween in 2018 met de introductie van iOS 12. De gehele app kreeg toen een make-over.

Naast normale boeken, bestaat de bibliotheek van Apple Books ook uit luisterboeken. Daarnaast kan je digitale boeken uit je eigen collectie ook via de boekenapp van Apple gebruiken. 

Uiteraard moet je wel over een apparaat van Apple beschikken om gebruik te maken van de boekenapp. Apple Books is namelijk niet beschikbaar op Android. Wel zijn luisterboeken via iTunes te beluisteren op een pc.

Book Store

Een belangrijk onderdeel van de boekenapp is de Apple Book Store. De naam verklapt natuurlijk al dat dit de boekenwinkel van de app is. In de Book Store zijn dus e-books en luisterboeken te koop.

Ook biedt de app de mogelijkheid om boeken op genre te filteren, zoals Strips en stripromans, Geschiedenis of Detectives en thrillers.  Verder zijn er in de digitale winkel hitlijsten en lijsten met de nieuwste boeken in de boekenapp Apple Books te vinden. Verder is het ook mogelijk om jouw eigen leeslijst samen te stellen. 

Gratis Apple Boeken

Maar niet voor alle boeken hoeft betaald te worden. De Book Store biedt namelijk gratis vele e-books en luisterboeken aan. Verwacht overigens niet dat de populairste en nieuwste boeken gratis zijn. 

Van alle boeken is veel informatie te vinden in de winkel. Denk aan informatie als o.a. sterrenwaarderingen, klantrecensies, fragmenten, beschrijvingen, verschijningsdatum, uitgever en taal. 

Ook is duidelijk zichtbaar welke boeken de auteur nog meer geschreven hebben. Of welke andere boeken door lezers van dit boek ook aangeschaft zijn.

Bekijk via deze link de topboeken op binnen de bibliotheek van Apple Books

Audioboeken

In de digitale bibliotheek van Apple hebben luisterboeken een prominente plek. De audioboeken hebben een eigen tab in de app van Apple Books gekregen.

Van steeds meer ebooks verschijnt direct bij de première ook als audioboek. Helaas zijn van veel populaire Nederlandse ebooks niet direct een audioboek beschikbaar.

Ook is het vervelend dat bij de ebooks niet direct vermeldt staat of er een luisterversie beschikbaar is. Wanneer je iets naar beneden scrollt vind je bij sommige boeken wel gerelateerde audioboeken. Kortom, dit kon duidelijker zijn.

Lezen met Apple Boeken

De app Apple Books biedt een aantal interessante functies om de leeservaring te verbeteren. Je kan bijvoorbeeld de lettergrootte vergroten en verkleinen, de lettertype naar smaak aanpassen en wisselen tussen lichte en donkere thema’s.

Verder is de manier van bladeren aan te passen en is het mogelijk om interessante passages te markeren. Deze gemarkeerde passages kan je daarnaast ook delen met anderen.

Uiteraard houdt de app van Apple Books bij waar je bent in een boek. Open je binnen 24 uur de app weer nadat je een boek aan het lezen was, dan opent de app direct waar je de vorige keer was gestopt.

Kosten

Apple hanteert geen maandelijkse kosten voor de boekenapp. De kosten van Apple Books zijn voor individuele aankopen van boeken in de Apple Book Store. De populairste digitale boeken zijn aan te schaffen te koop voor een prijs tussen de 5 en 15 euro. 

Opvallend is dat bij veel boeken de luisterversie een stuk duurder is dan de leesversie. Het verschil is soms wel € 10,00.

Het is op die manier ook geen echte concurrent qua prijs van bijvoorbeeld Storytel of Nextory, die werken met vast maandelijks bedrag voor alle boeken in hun bibliotheek.

Andere services van Apple

Apple heeft veel verschillende services omtrent muziek, digitale boeken, films en series en games. Over deze diensten schreven wij eerder al een artikel. Bekijk deze artikelen via de onderstaande links:

Vergelijk (luister)boeken aanbieders

Op de markt van digital (luister)boeken zijn er naast Apple Books nog meer aanbieders. Daarom hebben we een vergelijker gemaakt, waarmee o.a. Audible, Kobo Plus, Storytel, Nextory en Luisterbieb vergeleken worden op basis van kosten, aanbod, app en meer.

Vergelijk (luister)boeken aanbieders