Tidal; wat maakt deze streamingdienst uniek?

Geschatte leestijd: 6 minuten

Streamingdienst TIDAL kwam in 2014 met veel bombarie op markt. De streamingdienst, die lange tijd eigendom  was van Jay-Z, gaat de strijd met concurrenten als Spotify en Apple Music.

Maar wat maakt TIDAL uniek? Wat zijn de kosten van TIDAL? Hoe is het muziekaanbod en welke hardware-integraties zijn er? Welke audiokwaliteit biedt de muziekdienst aan?

Antwoorden op deze vragen en meer vind je in dit artikel over Tidal

TIDAL streaming service

In 2014 lanceerde het Noorse bedrijf Wimp streamingdienst TIDAL. In 2015 werd dit bedrijf voor 56 miljoen dollar overgenomen door Aspiro dat eigendom is van Jay-z’s holding Project Panther Bidco. Door deze overname kregen artiesten als Nicki Minaj, Rihanna, Kanye West en Madonna aandelen in de streamingdienst.

In 2021 kwam Tidal grotendeels in handen van betaalverwerker Square. Jay-Z verkocht namelijk het grootste deel van zijn aandelen. De Amerikaanse rapper blijft betrokken bij de muziekstreamingdienst. Hij krijgt een plek in Raad van Bestuur van Square.

TIDAL lijkt veel op de welbekende muziekstreamingdiensten, maar doet toch een aantal dingen anders. De grote Concurrenten bieden muziek aan op MP3-kwaliteit en Tidal biedt muziek via de audiokwaliteit FLAC aan. FLAC is een lossless audio codec met High Fidelity audio.

Het verschil in audiokwaliteit is schriftelijk moeilijk te duiden, maar ze beloven dat muziek details bevatten die je normaal niet hoort. Hoe belangrijk dit kwaliteitsverschil is, blijft een persoonlijke afweging.

Aanbod

Toen TIDAL de markt betrad, besloten enkele artiesten hun muziek exclusief via de streamingdienst van Jay-Z aan te bieden. Artiesten als Kanye, Beyonce, Taylor Swift en Coldplay sloten zich aan bij dit initiatief. Nu enkele jaren na de lancering van de Tidal streaming zijn de meeste van deze artiesten ook weer op andere streamingdiensten te luisteren. Zelfs de Jay-Z biedt sinds begin december 2019 zijn muziek weer aan via Spotify.

tidal streaming - tidal x - tidal aanbod

De muziekcatalogus van de streamingdienst bestaat uit meer dan 90 miljoen nummers. Naast dit aantal nummers en de betere geluidskwaliteit belooft de dienst fans en artiesten dichter bij elkaar te brengen. Dit doen ze via verschillende dingen. Zo zijn er veel exclusieve interviews en video’s van artiesten via de streamingdienst van Jay-Z te beluisteren en te bekijken. Ook zijn er exclusieve livestreams en behind-the-scenes van concerten te volgen. Dit laatste wordt TIDAL X genoemd.

Belangrijke tips is om altijd in gedachten te houden dat TIDAL een bepaalde voorkeur heeft voor HipHop. Deze exclusieve content heeft daarom vaak een focus op artiesten uit de HipHop-scene.

TIDAL kosten

TIDAL streaming biedt twee verschillende abonnementen aan. Om concurrentie te bieden met Spotify en Apple Music is er naast een abonnement met muziek met HiFi-kwaliteit, ook een abonnement met muziek op MP3-kwaliteit. Dit abonnement wordt Premium genoemd en kost € 9,99 per maand. Het abonnement, dat HiFi heet, met de beste audiokwaliteit bedraagt € 19,99 per maand.

TIDAL Family

Naast deze standaard abonnementen heeft de streamingdienst ook nog wat speciale pakketten. Zo kunnen studenten 50% korting krijgen op een abonnement en is er ook pakket voor families. Hierbij kost bij elke extra persoon tot een maximum van 5 het abonnement 50% van de normale prijs. Dus bij een familie met 3 HiFi accounts zijn de totale kosten € 39,98 per maand in plaats van normaal € 59,97. Bij 3 Premium accounts zijn de maandelijkse kosten dan € 19,98 in plaats van € 29,97.

tidal dobly atmos music - tidal streaming - tidal streamingdienst

Dolby Atmos Music

Vele mensen zullen Dolby Atmos kennen van films en series, maar er is ook een versie voor muziek. Momenteel is het lastig om muziek met Dolby Atmos kwaliteit te vinden, maar hier wil de streamingdienst van Jay-Z veranderingen in brengen. De dienst is namelijk een samenwerking aangegaan met Dolby om muziek met deze kwaliteit aan het assortiment toe te voegen. Een aantal artiesten gaat nu nummers in deze 3D-audioformaat exclusief uitbrengen op Tidal. Dolby heeft hiervoor ook een deal gesloten met Warner Music en Universal Music. Sony doet niet mee, want zij hebben een eigen 3D-audioformaat ontwikkeld.

Review Tidal

Tidal

8.6 out of 10
€9.99

Tidal is een premium muziekstreamingdienst die zich richt op het leveren van high-fidelity geluidskwaliteit. Het biedt een uitgebreide catalogus van miljoenen nummers in cd-kwaliteit en hi-res audioformaten.

Aanbod
9 out of 10
Interface
8 out of 10
Price
9 out of 10
App & Integraties
8.5 out of 10

Voordelen

Hoge audiokwaliteit

Veel integraties

Artiesten krijgen meer royalties

Nadelen

Geen podcasts

Tidal vs Qobuz

Tidal en Qobuz zijn beide streamingdiensten voor muziek, maar er zijn wel enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

Een van de belangrijkste verschillen is de geluidskwaliteit. Qobuz biedt muziek in FLAC 24-bit tot 192 kHz en Tidal maximaal 9216 kbit/s. Bij Tidal krijg je deze audiokwaliteit alleen bij het duurdere abonnement.

Ook is een duidelijk verschil tussen Qobuz en Tidal is de muziekcatalogus. Qobuz richt zich voornamelijk op jazz, klassieke muziek en wereldmuziek, terwijl Tidal zich meer richt op hiphop, R&B en popmuziek.

Een ander verschil is de beschikbaarheid van videocontent. Tidal biedt naast muziek ook videocontent aan, zoals exclusieve interviews en concertregistraties. Qobuz biedt geen videocontent aan.

Tot slot zijn er verschillen in prijs en beschikbaarheid. Qobuz is momenteel alleen beschikbaar in een beperkt aantal landen, terwijl Tidal wereldwijd beschikbaar is.

Vergelijk muziekstreamingdiensten

De concurrentie op de markt van muziekstreamingdiensten is erg groot. Hierdoor kan het moeilijk zijn om de muziekstreamingdienst te kiezen die bij je past. Om TIDAL te vergelijken met bijvoorbeeld Spotify, Apple Music, Qobuz en Deezer hebben wij een vergelijking gemaakt.

Wat is Tidal?

Tidal is een premium muziekstreamingdienst die zich richt op het leveren van high-fidelity geluidskwaliteit. Het biedt een uitgebreide catalogus van miljoenen nummers in cd-kwaliteit en hi-res audioformaten.

Welke functies biedt Tidal?

Tidal biedt een aantal functies, waaronder toegang tot een uitgebreide muziekcatalogus met cd-kwaliteit en hi-res audio-nummers, exclusieve content zoals concertopnames en interviews, en de mogelijkheid om offline muziek te beluisteren. Het biedt ook verschillende afspeellijsten en radiostations, evenals integratie met verschillende apparaten en software.

Hoe verschilt Tidal van andere muziekstreamingdiensten?

Tidal onderscheidt zich van andere muziekstreamingdiensten door de nadruk te leggen op high-fidelity geluidskwaliteit en het aanbieden van muziek in hi-res audioformaten. Tidal biedt ook exclusieve content, zoals concertopnames en interviews, die niet beschikbaar zijn op andere platforms. Bovendien heeft Tidal een missie om artiesten en songwriters eerlijk te betalen voor hun werk, en biedt het daarom hogere royalty’s dan andere streamingdiensten.