Apple Arcade; dit moet je weten!

Apple betreedt definitief de game-industrie met de komst van Apple Arcade. De gamedienst van Apple wordt onderdeel van App Store.

Welke games zijn er beschikbaar voor Apple Arcade? Wat is de prijs van Arcade en wat is onze mening over de gamedienst van Apple?

In dit artikel worden al deze vragen beantwoord.

Waarom Apple Arcade en wat is het?

Met de App Store heeft Apple al een grote database met games (300.000+) die beschikbaar zijn voor haar platformen. Toch komt Apple met Apple Arcade en dit doen ze vooral omdat de betaalde games onvoldoende in de spotlight staan.

Middels Apple Arcade kan je deze betaalde games voor een vast maandbedrag gaan spelen. Op deze manier wil Apple dat haar gebruikers deze games meer gaan spelen. Arcade is namelijk ook een onderdeel van de App Store en dit zal de digitale winkel van Apple drastisch kunnen veranderen.

Apple Arcade games

Apple is druk bezig om exclusieve games naar Apple Arcade te halen. Sommige games zijn echter niet volledig exclusief, maar dan beschikt Apple over het exclusieve recht voor mobiele platformen. Wel heeft Apple al een flink aantal ontwikkelaars overtuigd om games te ontwikkelen voor hun platform. Ontwikkelaars die op dit lijst staan zijn o.a. Annapurna Interactive, Bossa Studios, Cartoon Network, Finji, Giant Squid, Klei Entertainment, Konami, LEGO, Mistwalker Corporation, SEGA, Snowman, ustwo. 

Waar in de focus op exclusieve games ligt, heeft Apple de laatste maanden het platform uitgebreid met games die ook op andere platforms beschikbaar zijn. Wel zijn games vaak versies speciaal voor Apple gemaakt en beschikken de games niet over advertenties en in-app aankopen.

De catalogus van Apple Arcade bestaat in totaal uit meer dan 180 verschillende games, 

Apple Arcade prijs en releasedatum

Tijdens het Apple event van 10 september 2019 maakte Apple de prijs en releasedatum van Apple Arcade bekend. De gamedienst is sinds 19 september in 150 landen, waaronder Nederland, beschikbaar.

Arcade is vanaf dat moment beschikbaar voor alle apparaten met iOS, macOS en tvOS. Dus je kan de dienst vinden op iPhones, iPads, Mac computers en AppleTV. Arcade is in eerste instantie een maand gratis uit te proberen en zal vervolgens voor € 6,99 per maand beschikbaar zijn.

Het abonnement is ook direct een familie-abonnement, want de gamedienst is door het gehele gezin te gebruiken. Apple heeft de max op 5 gezinsleden gelegd. Een extra fijne toevoeging is dat de games geen reclame of extra aankopen bevatten. Je bent met de € 6,99 per maand dus helemaal klaar.

Apple arcade games - apple arcade pokemon - apple arcade releasedatum
Apple Arcade games

Controllers en crossplatform

Ook maakt Apple het mogelijk om verscheidende games met een gamecontroller te spelen. Vanaf iOS 13 zijn bijvoorbeeld de Xbox en PlayStation controllers te koppelen met Apple Arcade.

Deze functionaliteit komt helemaal tot zijn recht als een game op je AppleTV speelt. Omdat de games vanaf elk Apple device verder te spelen is, kan je dezelfde game in bijvoorbeeld de trein op je iPhone spelen en kan je thuis met dezelfde game verder op de AppleTV.

Ook kan je handige controllers voor smartphones gebruiken voor de gamedienst van Apple. We schreven eerder al een artikel over controllers voor Project xCloud. Een aantal zijn ook te gebruiken voor Apple Arcade.

Geen Apple streamingdienst

Apple Arcade is geen streamingdienst zoals we van Google Stadia kennen. Arcade is namelijk meer te vergelijken met Xbox Gamepass, waarmee je voor een vast bedrag alle games kan installeren en spelen.

Bij Google Stadia worden alle games namelijk naar je apparaat gestreamd en dit is niet het geval bij Arcade. Alle games moeten wel eerst geïnstalleerd worden op één van de besturingssystemen van Apple. Door deze installatie zijn de meeste games ook offline te spelen.

Wel lijkt Apple aan een gamestreamingdienst te werken. Door het opduiken van een patent, lijkt een cloud gaming service van Apple in ontwikkeling.

Apple Arcade review

Arcade kan wel eens een schot in de roos zijn voor Apple. Vijf euro per maand is namelijk een mooi laag bedrag. Helemaal als je bedenkt dat sommige beschikbare games los in de App Store al meer dan dit bedrag kosten.

Uiteraard blijft het succes afhankelijk van het aanbod games. Apple belooft maandelijks het Apple Arcade aanbod uit te breiden. Tot heden houdt Apple zich goed aan deze belofte. De dienst wordt maandelijks uitgebreid met games.

Veel abonnees zullen het ook interessanter maken voor ontwikkelaars om games voor Arcade te ontwikkelen. De tijd gaat uitwijzen wat Arcade uiteindelijk gaat worden.

Apple Arcade

7.1 out of 10
€6.99

Apple Arcade biedt onbeperkte toegang tot innovatieve games zonder advertenties of in-app aankopen, beschikbaar op Apple-apparaten.

Aanbod
7 out of 10
Integraties
6 out of 10
Platform & App
8 out of 10
Prijs
7.5 out of 10

Voordelen

Exclusieve games

Prima prijs

Integratie met Bluetooth-controllers

Nadelen

Exclusief voor Apple-apparaten

Aanbod kan beter

apple arcade games - apple arcade prijs - apple arcade releasedatum

Apple One 

In oktober 2020 lanceerde Apple het bundelabonnement Apple One. Voor een vast maandelijks bedrag krijg je toegang tot meerdere services van de hardwaregigant.

Apple Arcade is ook onderdeel van zo’n bundel. Dus heb je een abonnement op meer dan één van services als Apple Music, AppleTV+, Apple Arcade of iCloud. Dan kan het wellicht interessant zijn om naar Apple One te kijken.

Er zijn in Nederland twee bundels beschikbaar.

Vergelijk gamediensten

Naast Arcade zijn er verschillende gamediensten met een maandelijks abonnement. Al deze gamediensten kun je handig en snel vergelijken in onze cloud gaming services vergelijker.

Cloud gaming en gamediensten vergelijken

Wat is Apple Arcade?

Appel Arcade is een gamedienst van Apple voor iOS. Middels Apple Arcade kan je deze betaalde games voor een vast maandbedrag gaan spelen. Lees meer.

Wat zijn de kosten van Apple Arcade?

Arcade is in eerste instantie een maand gratis uit te proberen en zal vervolgens voor € 4,99 per maand beschikbaar zijn. Lees meer.

Werkt Apple Arcade met alle controllers?

Ook maakt Apple het mogelijk om verscheidende games met een gamecontroller te spelen. Vanaf iOS 13 zijn bijvoorbeeld de Xbox One en PlayStation 4 controller te koppelen met Apple Arcade. Lees meer.