Facebook Cloud Gaming

Cloud gaming is booming en daar wil ook Facebook bij zijn. Facebook stapt namelijk ook in de markt van cloud gaming.

Hoe gaat Facebook cloudgaming gebruiken? Worden er speciaal games voor cloudgaming ontwikkeld? En wat zullen de kosten van deze nieuwe service van Facebook zijn?

In dit artikel worden deze en meer vragen rondom Facebook cloud gaming beantwoord.

Facebook cloud gaming; wat is het?

Op maandag 26 oktober maakte Facebook bekend dat ze cloud gaming mogelijk maken voor Facebook Gaming. Dit is het gameportaal van het social media-platform. Op 1 juli 2021 maakte het bedrijf bekend dat maandelijkse 1,5 miljoen mensen een game via de cloud gaming service spelen.

De aankondiging werd gedaan door Jason Rubin. Rubin is op dit moment directeur van Facebook Gaming, maar is vooral bekend als één van de oprichters van de succesvolle gamestudio Naughty Dog.

Via cloud gaming wordt het mogelijk om zonder een game te moeten installeren of te downloaden te kunnen spelen. De techniek die Facebook gaat gebruiken is vergelijkbaar met wat diensten zoals Project xCloud en Amazon Luna gebruiken.

Facebook cloud gaming - Facebook gaming play - Facebook gamestreamingdienst

Facebook games via de cloud

In vergelijking met andere aanbieders van cloud gaming op de markt zet Facebook niet direct in op Triple A games. Facebook zet eerst in op de games die mensen al spelen op Facebook.

De eerste games zullen “latentietolerante” games zijn. Facebook denkt hiermee direct een goede ervaring te kunnen bieden. Ondanks de officiële aankondiging van Facebook cloud gaming gaat het nog om een bètaversie.

De eerste games die je via de cloud kan gaan streamen zijn Asphalt 9: Legends, Mobile Legends: Adventure, PGA TOUR Golf Shootout en Solitaire: Arthur’s Tale. De volledige catalogus bestaat uit meer dan 25 games.

Facebook hoopt dit aantal snel te kunnen uitbreiden naarmate de service verder is ontwikkeld. In 2021 moet de cloud gaming service van Facebook worden uitgebreid met o.a. actie- en avonturengames.

Ubisoft

Om meer games naar de streamingdienst te brengen, is Facebook een samenwerking aangegaan met game-uitgever Ubisoft. Ubisoft lanceerde de games Assassin’s Creed Rebellion, Hungry Shark, Evolution en Hungry Dragon op de cloud gaming service van Facebook. In de toekomst volgen Mighty Quest en Trial Frontier.

Kosten Facebook cloud gaming

Zoals hierboven al beschreven zit de cloud gaming service van Facebook Gaming nog in de bètafase. Mede daarom biedt het social media-platform de service in eerste instantie volledig gratis aan.

Omdat de service gratis is zullen er advertenties in de games komen. Ook worden games uitgerust met de mogelijkheid tot zogenaamde in-app-aankopen.

Platformen

De service van Facebook is in eerste instantie via de Android app en via de webbrowser op de computer te gebruiken.

Net als bij veel andere gamestreamingdiensten ontbreekt iOS in dit rijtje. Het beleid van Apple voor haar App Store laat het niet toe om één app voor een cloud gaming service aan te bieden. Facebook laat wel weten nog steeds plannen te hebben om de dienst ook naar de platforms van Apple te brengen.

Cloud gaming via Facebook in Nederland

In eerste instantie wordt de cloud gaming techniek voor Facebook Gaming alleen in enkele Amerikaanse staten uitgerold. Eind 2021 moet de service voor alle Amerikanen beschikbaar zijn.

Naarmate de tijd zal de service naar steeds meer regio’s en landen worden uitgerold. Facebook is nu al bezig de service naar de landen Canada en Mexico te brengen.

Een releasedatum van de cloud gaming service van Facebook in Nederland is er nog niet. De planning is dat de gamestreamingdienst in het begin van 2022 naar west en centraal Europa.

Nieuws

Facebook rolt cloud gaming service verder uit (1 juli 2021)

Facebook is begonnen met het uitrollen van de cloud gaming service naar Canada en Mexico. De service is volgens Jason Rubin, Facebook vice president of play, nu voor 98% van de Amerikanen beschikbaar. Een release in Europa staat gepland voor begin 2022.

Om het aanbod games uit te breiden is het techbedrijf een samenwerking aangegaan met game-uitgever Ubisoft. Ubisoft lanceerde de games Assassin’s Creed Rebellion, Hungry Shark, Evolution en Hungry Dragon op de cloud gaming service van Facebook. Binnenkort volgen nog twee games.

De catalogus van de service bevat nu meer dan 25 games. Volgens Rubin spelen 1,5 miljoen mensen maandelijks een game via de cloud gaming service van Facebook.

Daarnaast is Facebook bezig om de latency (beeldvertraging) van de cloudgames voor zowel de desktop als de Android app te verminderen. Een lagere latency opent de deuren voor meer gamegenres.

Vergelijk cloud gaming services

Facebook Cloud Gaming staat nog in de kinderschoenen, daarom is het nog niet eerlijk om de service te vergelijken met andere aanbieders. Wil je toch andere gamestreamingdiensten vergelijk? Dat kan via onze handig vergelijker.

Vergelijk cloud gaming services.