Gamestreamingdienst Nvidia Geforce Now nu beschikbaar

Na een lange bétaperiode is cloud gaming service Nvidia Geforce Now nu beschikbaar voor iedereen. Geforce Now zat al jarenlang in een testfase, waarin de dienst stap voor stap werd uitgebreid en getest. De gamestreamingdienst van Nvidia beschikt over een gratis als betaalde versie.

Nu de service beschikbaar is, gaan wij kijken wat het allemaal te bieden heeft en beantwoorden wij o.a. de volgende vragen. Wat zijn de kosten van Geforce Now? Wat is het aanbod games van de cloud gaming service? Hoe werkt de technologie van de gamestreamingdienst van Nvidia? Op welke platformen is de service te gebruiken?

Nvidia Geforce Now

Wat is Nvidia Geforce Now?

Middels een abonnement op Nvidia Geforce Now wordt het mogelijk om zelf gekochte games te laten draaien op een computer van Nividia in de cloud. Op deze manier is het niet nodig om zelf over high-end hardware te beschikken om high-end games te kunnen spelen. De games draaien dus in een datacenter van Nvidia en worden gestreamd via het internet naar een apparaat na keuze.

De gamestreamingdienst van Nvidia heeft veel overeenkomsten met de Franse gamedienst Shadow. Eerder schreven wij daar al dit artikel over: Cloudgaming service Shadow gelanceerd in Nederland.

Nieuws

Bethesda haalt ook games van gamestreamingdienst (23 februari 2020)

Eerder deze maand werd bekend dat Activision Blizzard haar games van Geforce Now heeft gehaald. Vandaag is bekend geworden dat game-uitgever en -ontwikkelaar Bethesda hetzelfde heeft gedaan met uitzondering van Wolfenstein: Youngblood. Door deze beslissing van Bethesda zijn de games uit o.a. de games uit de Fallout- en The Elder Scrolls-reeks verdwenen van Nvidia’s gamestreamingdienst. Ook Doom Eternal is niet meer te vinden op Nvidia Geforce Now. Nvidia heeft al gereageerd op de beslissing van Bethesda. Zij verwachten dat er niet meer games van de streamingdienst zullen verdwijnen. Of dit ook echt zo blijkt te zijn, moet natuurlijk de toekomst uitwijzen.

Activision Blizzard haalt games van Geforce Now (12 februari 2020)

De streamingdienst van Nvidia is net een week op de markt, maar game-uitgever Activision Blizzard heeft vandaag bekendgemaakt hun games van de dienst te halen. Door deze beslissing is het vanaf vandaag niet meer mogelijk om games als Call of Duty, Overwatch en Diablo via Nvidia’s streamingdienst te spelen. De beslissing betekent waarschijnlijk het verdwijnen van de volledige integratie met Battle.net. Nvidia zegt in gesprek te blijven met Activision Blizzard om in de toekomst de games weer beschikbaar te blijven.

Geforce Now games

In vergelijking met gamestreamingdiesnten als Google Stadia en PlayStation Now werkt Nvidia niet met een gesloten ecosysteem. Dit houdt in het mogelijk is om games van andere gamediensten te spelen op cloud gaming service. Via Geforce Now is het mogelijk om aangeschafte games op Steam, uPlay en de Epic Game Store te spelen. Hierdoor beschikt de streamingdienst direct over een groot assortiment games.

Toch zijn er ook heel wat games die ontbreken op de service van Nvidia. De game-uitgevers Capcom, EA, Konami, Remedy, Rockstar en Square Enix maak niet hun games beschikbaar. Hierdoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om Grand Theft Auto V niet te spelen via Geforce Now. Terwijl deze game van Rockstar normaal gewoon via Steam op je eigen pc te spelen is. Ook draaien sommige games niet lokaal op één van de servers, waardoor deze games bij elke speelsessie eerst gedownload dient te worden. Ook haalde na de release de uitgevers Bethesda en Activision Blizzard zijn games van service. Hierdoor lijkt het aanbod van Nvideo Geforce Now momenteel wat beperkt te zijn.

nvidia geforce now games - nvidia geforce now aanbod - nvidia geforce now mac
Speel games uit je eigen collectie op het apparaat naar keuze

Op welke apparaten kan je spelen?

Op dit moment is de service Geforce Now te gebruiken op PC, mac en via een app op Android telefoons en tablets. Ook is de cloud gaming service te gebruiken op Android TV via bijvoorbeeld een dienst als Nvidia Shield TV. Of er een iOS app in ontwikkeling is, laat Nvidia niks los over. Wel verzekeren ze dat de streamingdienst in de nabije toekomst ook beschikbaar wordt op Chromebooks.

Streamingkwaliteit Geforce Now

De games kunnen via de streamingdienst van Nvidia draaien in Full HD resolutie met een framerate van 60fps. Daarnaast zullen betalende leden ook RTX-effecten mogen ervaren. Dit zijn visuele effecten die mogelijk worden door bepaalde grafische kaarten van Nvidia. In tegenstelling tot Google Stadia is het niet mogelijk om games met een 4K-resolutie te spelen.

De streamingkwaliteit van de games wordt echter ook bepaald door de internetverbinding. Geforce Now vereist een minimale internetsnelheid van 15Mbps, maar wil je de games in full hd resolutie spelen moet de internetsnelheid minimaal 30Mbps zijn. Verder vereist Nvida’s streamingdienst internet via een kabel of een draadloze 5Ghz router.

Geforce Now kosten; gratis en betaald

Zoals we in de intro al schreven, de gamestreamingdienst van Nvidia beschikt over zowel een betaalde als een gratis versie. Via de gratis versie krijg je standaardtoegang en de mogelijkheid om een gamesessie te hebben van maximaal 1 uur achter elkaar. Deze standaardtoegang houdt in dat als de servers druk zijn, dat betalende gebruikers voorrang krijgen.

De betaalde versie kost voorlopig €5,49 per maand en biedt voorrangstoegang, verlengde sessielengte, RTX-effecten en de mogelijkheid om de dienst 90 dagen gratis uit te proberen. Deze verlengde sessielengte betekent dat het mogelijk is om 6 uur achter elkaar te gamen.

Nvidia geforce now abonnement - nvidia geforce now prijs - nvidia geforce now kosten
Nvidia Geforce Now biedt twee verschillende abonnementen

Geforce Now Download

Om de cloud gaming service van Nvidia te kunnen gebruiken dien je eerst software te downloaden. Voor ieder apparaat biedt Nvidia passende software aan. In het geval je Nvidia Geforce Now wil gebruiken op een Android telefoon of tablet dien je eerst de app te downloaden. Deze is eenvoudig te vinden in Google Play Store. De software voor de PC en mac zijn via deze link te downloaden.

Vergelijk cloud gaming services

De Nederlandse markt van cloud gaming services, of ook wel gamestreamingdiensten genoemd, wordt groter en groter. Daarom hebben wij een vergelijker samengesteld, waarmee de verschillen van deze gamestreamingdiensten duidelijk worden. Dus ontdek wat de verschillen zijn tussen Google Stadia, PlayStation Now, Shadow en Nvidia Geforce Now.

Vergelijk cloud gaming services

auteur-jelco-haverkamp-vergelijkstreaming-streamingdienst-video-on-demand
Jelco Haverkamp