Amazon Prime Video; alles wat je moeten weten over de streamingdienst

Amazon Prime Video is misschien niet het meest bekendste video on demand platform van Nederland, maar met 150 miljoen Prime abonnees behoort het tot één van de grootste streamingdiensten ter wereld. Daarom is het interessant om te weten wat de streamingdienst van Amazon allemaal te bieden heeft.

Wat is het Amazon Prime Video aanbod? Dus welke films en series kan je bekijken in Nederland? Wat zijn de maandelijkse kosten van Prime Video en via welke platformen is de streamingdienst te gebruiken? Wat zijn de verschillen tussen Prime Video en diensten als Netflix, Videoland, Disney+ en Apple TV+? En hoe is het onderdeel van het Prime abonnement? Kan ik betalen met iDEAL?

In dit artikel behandelen wij uitgebreid o.a. deze en meer vragen over de video on demand service.

Wat is Amazon Prime Video?

Amazon Prime Video is het video on demand platform van e-commercegigant Amazon. De service wordt in de volksmond vaak kortweg Prime Video genoemd en werd op 7 september 2006 in eerste instantie als Amazon Unbox gelanceerd. Sinds 2018 draagt het pas de naam, zoals wij het nu kennen. De dienst biedt eigen unieke films en series ontwikkeld door Amazon Studios en content van andere mediabedrijven.

De videodienst is ook een onderdeel van het Prime-abonnement, waarmee je ook sneller levertijden krijgt van bestellingen van de Amazon webshop. Dit e-commerce platform zal ergens in 2020 het levenslicht zien in Nederland, maar is in veel andere westerse landen al een groot succes. Prime Video is ook als los abonnement te nemen.

Aanbod

Het aanbod van Amazon Prime Video is groot en biedt voor iedereen wat wils. Net als bijvoorbeeld Netflix en Disney+ werkt Amazon hard om zelf unieke films en series te ontwikkelen. Deze films en series dragen de label Amazon Originals. Voorbeelden hier van zijn The Marvelous Mrs. Maisel, Fleabag, Bosch en The Grand Tour. Alle vier de series zijn grote kijkcijferhits op de streamingdienst van Amazon.

The Marvelous Mrs. Maisel
The Marvelous Mrs. Maisel is bedacht door Gillmore bedenkster Amy Sherman-Palladino en is Amerikaanse komische dramaserie. De serie werd in 2018 bekroond met zowel een Golden Globe als Emmy voor beste komische serie.

Fleabag
Fleabag is een Britsche dramaserie gemaakt door Phoebe Waller-Bridge, waarin zij ook de hoofdrol vertolkt. In 2019 was de serie voor 6 Emmy’s genomineerd en ging uiteindelijk met 4 van deze aan de haal. De serie is inmiddels gestopt, maar Amazon contracteerde Phoebe Waller-Bridge om exclusief content voor Prime Video te gaan ontwikkelen.

Bosch

Bosch is een misdaadserie die gebaseerd is op de Harry Bosch-boekenserie van Michael Connelly. Het eerste seizoen zag in 2015 het levenslicht en in de loop van 2020 zal het zesde seizoen verschijnen op Amazon Prime Video. Amazon heeft al bevestigd dat er nog een zevende seizoen volgt en dat dit het einde van de serie zal betekenen.

The Grand Tour

The Grand Tour is een Brits autoprogramma en wordt gepresenteerd door Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May. Deze drie stonden eerder onder contract bij BBC en presenteerde het populaire autoprogramma Top Gear. Inmiddels zijn er al drie seizoenen gemaakt en is het vierde seizoen in ontwikkeling. Dit seizoen moet in het voorjaar van 2020 op Amazon Prime Video verschijnen.

Filmstudio MGM overgenomen

Aangezien Amazon van oorsprong geen producent van films en series is, moet het bedrijf op zoek content. Het Amerikaanse bedrijf heeft daarom de filmstudio MGM overgenomen. Voor de filmstudio is maar liefst 7,6 miljard betaald.

MGM heeft de licenties van veel films en series in bezit. Zeer bekende licenties zijn Tom en Jerry, The Pink Panther, James Bond, The Handmaid’s Tale, Vikings en Stargate.

Veel van deze licenties zullen zeer waarschijnlijk verschijnen binnen het aanbod van Prime Video. Alle James Bond-films zijn bijvoorbeeld te bewonderen op de streamingdienst van Amazon.

Kanalen

Naast het reguliere aanbod is het ook mogelijk om te abonneren op zogenaamde Kanalen. Feitelijk abonneer je hierdoor via Prime Video op een andere streamingdienst. O.a. kanalen als Discovery Plus, Film1, Hayu en DocuBox zijn beschikbaar.

Door het kanaal Discovery+ zijn bijvoorbeeld live sportwedstrijden te kijken via de streamingdienst van Amazon. Hayu voegt veel reality tv, Film1 veel interessante films en DocuBox veel documentaires aan de streamingdienst toe.

Voor de kanalen dient uiteraard maandelijks gewoon betaald te worden. De kosten van de kanalen zijn hetzelfde dan wanneer je rechtstreeks een abonnement op één van de streamingdiensten neemt.

Amazon Prime Video Nederland

Prime Video beschikt over Nederlandstalige films en series. In maart 2021 verscheen de eerste exclusieve Nederland productie, namelijk TRECX. Deze comedyserie is bedacht door Michiel Romeyn, wie ook één van de bedenkers van Jiskefet is.

Het aanbod Nederlandse content wordt steeds meer uitgebreid. Amazon contracteerde o.a. schrijver, acteur en producent Achmed Akkabi. Akkabi is vooral bekend als een van de bedenkers van de Nederlandse succesvolle serie Mocro Maffia.

Nederlandse ondertiteling & nasynchronisatie

Verder beschikken alle films en series gewoon over Nederlandse ondertiteling en zijn er veel kinderfilms en -series beschikbaar met Nederlandse nasynchronisatie. Het aanbod zelf ontwikkelde Nederlandse content kan uiteraard in de toekomst veranderen. Netflix had dit in het verleden ook niet, maar heeft inmiddels meerdere Nederlandse Netflix Originals.

Prime Video kosten

Amazon biedt in Nederland een soort bundelabonnement om Prime Video te kunnen kijken aan. Het is mogelijk om een Prime-abonnement te nemen, waarbij je ook voordelen voor het bestellen bij Amazon krijgt.

Prime Video prijs

In dit abonnement ontvang je ook ‘gratis’ toegang tot de video on demand service. De maandelijkse kosten hiervoor bedragen € 2,99. Maar het is ook mogelijk om alleen een Prime Video abonnement te nemen. De kosten hiervoor zijn ook € 2,99 per maand.

Prime-abonnement

De mainbusiness van Amazon is natuurlijk hun grote webwinkel die producten verkoopt over de hele wereld. Om gebruikers loyaler te maken met het platform heeft Amazon enkele jaren geleden het Prime-abonnement in het leven geroepen.

Dit is een abonnement voor mensen die regelmatig aankopen doen via Amazon en biedt daarom veel interessante extra’s. Eén van deze extra’s is een ‘gratis’ abonnement op de streamingdienst Prime Video.

Maar er zijn meer extra’s, namelijk:

 • Gratis en snellere levering van bestellingen (vaak binnen 1 dag)
 • Amazon Photos. Onbeperkt foto’s opslaan in de cloud en 5 GB video-opslag.
 • 30 minuten eerder toegang tot Amazon Lightning Deals
 • Twitch Prime; gratis games en in-game items.
 • Toegang tot Prime Video. Probeer 30 dagen gratis

Prime Video iDEAL

De betaalmethodes bij Amazon Prime en Amazon Prime Video waren in eerste instantie alleen creditcards van American Express, VISA en MasterCard.

Gelukkig voor Nederland werd op 21 oktober 2020 ook de mogelijkheid tot het betalen van het abonnement via iDEAL mogelijk. Hierdoor maakt de streamingdienst van Amazon zich nog aantrekkelijker voor de Nederlandse markt.

Een goede zet vooruit van Prime Video om iDEAL als betaalmethode toe te voegen.

Aanmelden Amazon Prime abonnement

Indien je je inschrijft voor Prime Video betekent dat ook dat je je aanmeldt voor Amazon Prime. Dit kan middels via deze link.

Platformen

Amazon Prime Video is beschikbaar op veel verschillende platformen. Naast dat er natuurlijk app is voor Android en iOS smartphones en tablets, is er ook een integratie met veel verschillende smart TV’s.  Televisies van Samsung (vanaf bouwjaar 2015), Sony (vanaf bouwjaar 2015) en LG (vanaf bouwjaar 2015) hebben een app van de streamingdienst. Maar ook Smart TV’s van o.a. de fabrikanten Panasonic, Xiaomi, JVC, Philips en Sharp.

Natuurlijk kun je Amazon Prime Video ook gebruiken op de apparaten van Amazon zelf, zoals de Fire Tablet, Fire TV/ Fire Stick en Echo-apparaten met een scherm. Heb je PS3, PS4 of Xbox One in huis? Dan is het ook mogelijk om de Prime Video app te installeren op deze consoles.

Sinds 3 juli 2020 bestaat er ook een app voor Windows 10. Hiermee is de streamingdienst van Amazon via een speciale app in de Windows Store te vinden.

Prijs Prime video kosten - abonnement Prime video - opzeggen Prime video

Amazon Prime Video app en Google Chromecast

Sinds 2019 heeft Amazon het ook mogelijk gemaakt om films en series van Prime Video te casten met Google Chromecast vanaf de mobiele app en computer naar je televisie. Op deze manier ben je niet afhankelijk van een integratie met je televisie. Hoe dit werkt via de app op je smartphones hebben we stap voor stap hieronder uitgelegd:

 1. Selecteer in de Prime Video app het Cast icon.
 2. Kies vervolgens het Chromecast apparaat dat je wil gebruiken. (Je smartphone moet met hetzelfde WiFI netwerk verbonden zijn als de Chromecast)
 3. Na het verbinden kan je de titel kiezen die je wil afspelen en wordt deze weergeven op de via de Google Chromecast aangesloten TV.

Nieuwe interface

Vanaf juli 2022 rolt Amazon een nieuwe interface uit van de streamingdienst. Het bedrijf heeft onder leiding van Ben Smith 18 maanden aan het redesign gewerkt. Voor de nieuwe interface heeft de e-commercereus enorm naar concurrenten, zoals Netflix, gekeken.

6 gebruikerprofielen

Het is mogelijk om meerdere profielen aan een Prime Video-account te koppelen. Het is mogelijk om zes veschillende profielen te creëren. De aanbevelingen worden per profiel gebaseerd op het kijkersgedrag.

Prime Video voor kids

Ook is het mogelijk om een kinderprofiel te maken, waarmee alleen content wordt getoond dat geschikt is voor de kinderen jonger dan twaalf jaar.

Streamen via telecomproviders

KPN

Ontvang jij digitale televisie via KPN? Dan is het vanaf 12 december 2019 mogelijk om via KPN Prime Video te gebruiken. Het Nederlandse telecombedrijf heeft namelijk de streamingdienst van Amazon toegevoegd aan hun tv-ontvangers. Al is dit nog niet het geval voor alle ontvangers.

Op dit moment is deze integraties alleen beschikbaar via de modellen 2260 of 2952. Dit nummer staat op de voorkant van ontvangers. KPN hoopt dit jaar deze functie ook toevoegen aan de modellen VIP5202 of de ZXV8001. Heb je het juiste model? En een Amazon Prime Video abonnement? Dan kan je series en films van Prime Video bekijken via kanaal 203 of via het menu “On Demand” of “Apps op TV”.

Ziggo

Sinds maart is Prime Video ook via Ziggo te streamen via Mediabox Next. De streamingdienst van Amazon is op kanaal 153 te vinden. Uiteraard is de video on demand service ook via het menu onder Apps te vinden.

Prime Video vs. Disney+

Amazon Prime Video en Disney+ zijn beide relatief nieuwe spelers op de video on demand-markt in Nederland. Daarom is het erg interessant om de verschillende van de twee aanbieders in kaart te brengen. Wat is het verschil in de kosten en wat is het aanbodverschil bijvoorbeeld. Deze vergelijking hebben wij gemaakt in de vergelijker hieronder.

Functionaliteit Amazon Prime Video Disney+
Prijs € 2,99 p/m € 8,99 p/m & € 89,99 p/j
Proefversie 30 dagen Geen
Aanbod in Nederland
HD-kwaliteit HD beschikbaar HD beschikbaar & 4K beschikbaar
Aantal schermen tegelijk 3 schermen 4 schermen
Nederlandse ondertiteling Ja Ja
Offline kijken (downloaden) Ja Ja
Browserversie Ja Ja

Films huren via de Prime Video Store

Vanaf 20 mei biedt Amazon in Nederland ook de mogelijkheid om losse films te huren en te kopen via Prime Video. Hiermee lijken ze ook de concurrentie willen aan gaan met Pathé Thuis.

Amazon geeft aan deze functionaliteit in andere landen al erg populair is. De store bevat in Nederland films van o.a. Disney, Warner Bros, Universal, Sony, Paramount, Lionsgate, Dutch FilmWorks, WW Entertainment en Belga Film.

Prime Video uitproberen

Net als vele andere video on demand-aanbieders is het mogelijk om Amazon Prime Video eerst uit te proberen. De streamingdienst van Amazon biedt een proefperiode van 30 dagen, waarin je alle functionaliteiten en films & series kan uitproberen.

Na deze 30 dagen verandert het proefabonnement automatisch in een normaal abonnement. Probeer 30 dagen gratis.

Feedback

Om onze vergelijker over video on demand service te verbeteren en dit artikel over Amazon Prime Video, ontvangen wij graag feedback over de streamingdienst van Amazon.

Dus help ons mee en vul jouw feedback over Amazon’s streamingdienst in. Het zijn slechts 5 korte vragen.

Het kan via deze survey.

Storingen

Niks is vervelender als je een film en/ of serie wil bekijken dat er een storing bij Amazon Prime Video is. Heb jij nou het idee dat er een storing is bij de streamingdienst, kan het interessant zijn om bijvoorbeeld de website Allestoringen.nl raad te plegen.

Vergelijk video on demand services

In Nederland zijn er veel video on demand aanbieders beschikbaar, zoals o.a. Netflix, Disney+ (Disney Plus), AppleTV+, Videoland en Amazon Prime Video. Om de verschillen tussen deze streamingdiensten in kaart te brengen, hebben wij een vergelijker ontwikkeld. In deze vergelijker worden de diensten o.a. vergeleken op basis van maandelijkse kosten, aanbod, beeldkwaliteit, Nederlandse ondertiteling en integraties.

Vergelijk Video on Demand aanbieders

Prime Video opzeggen

Heb je geen interesse meer in de streamingdienst van Amazon is het uiteraard mogelijk om Prime Video op te zeggen. Het opzeggen van een betaald abonnement kan middels de volgende stappen:

Benodigde tijd: 5 minuten.

Instructies voor het opzeggen

 1. Login je account.

 2. Na inloggen zit je op de startpagina van je profiel.

 3. In het menu van het profiel kan je onder Beheren Lidmaatschap klikken op Bijwerken, annuleren en meer.

 4. Klik in de dropdown op Lidmaatschap beëindigen.

 5. Het betaalde Prime-abonnement is beëindigd.

Let op: Met het opzeggen van het Prime Video abonnement zijn ook de andere onderdelen van het Prime abonnement, zoals gratis bezorging, Prime Gaming en gratis opslag van foto’s, beëindigd.

Wil je de proefperiode van Prime Video beëindigen? De stappen hiervoor wijken iets af. Het opzeggen van de proefperiode kan door de volgende instructies te volgen:

 1. Login je account
 2. Na inloggen zit je op de startpagina van je profiel
 3. In het menu van je profiel kan je onder Beheren Lidmaatschap klikken op Bijwerken, annuleren en meer
 4. Klik in de dropdown op vervolgens op Proefperiode en voordelen beëindigen
 5. De proefperiode is beëindigd.

Nieuws

Amazon wil Indiase videodienst MX Player overnemen

Amazon is volgens de website Techcrunch in gesprek met Times Internet om de overname van de videodienst MX Player te onderzoeken.

Amazon werkt aan app voor live sport

Amazon werkt naar verluidt aan een zelfstandige app voor het kijken naar live sport.

Nederlandse versie van Modern Love naar Prime Video

Amazon Prime Video heeft bekendgemaakt dat er een Nederlandse bewerking van de internationale serie Modern Love naar de streamingdienst komt.

Kosten Prime Video gaan omhoog

De kosten van een abonnement op Amazon Prime, waar streamingdienst Prime Video een onderdeel van is, gaan omhoog in Europa.

Review

Op vergelijkstreaming.nl willen wij vooral informerend blijven over de verschillende streamingdiensten en niet de keuze voor onze bezoekers maken. Toch ontkomen we er niet aan een soort van review te maken. Daarom doen we dit middels plus- en minpunten van Prime Video te benoemen. Heb jij nog aanvullingen? Laat het ons via dit formulier weten.

Amazon Prime Video

8.3 out of 10
€2.99

Amazon Prime Video is het video on demand platform van e-commercegigant Amazon. De service wordt in de volksmond vaak kortweg Prime Video genoemd.

Aanbod
7 out of 10
Integraties
8 out of 10
Platform & app
8 out of 10
Prijs
10 out of 10

Pros

Lage maandelijkse kosten

Voordelen bij het shoppen op Amazon.nl

Prime Video Kanalen

Cons

Aanbod niet zo groot als Netflix

Samengevat

Wat is Amazon Prime Video?

Amazon Prime Video is het video on demand platform van e-commercegigant Amazon. De service wordt in de volksmond vaak kortweg Prime Video genoemd en werd op 7 september 2006 in eerste instantie als Amazon Unbox gelanceerd. Lees meer.

Wat zijn de kosten van Amazon Prime video?

Het abonnement van Amazon Prime Video kost € 2,99 per maand. Je ontvangt ook direct voordelen van de webshop Amazon.nl. Lees meer.

Wat is het aanbod van Amazon Prime Video?

Het aanbod van Amazon Prime Video is groot en biedt voor iedereen wat wils. Het aanbod bestaat uit Amazon Originals en films en series van andere mediabedrijven. Lees hier meer.

Kan ik Prime Video betalen via iDEAL?

Ja, het is mogelijk om een abonnement van de streamingdienst van Amazon te betalen via iDEAL. Lees hier meer.