Netflix; kosten, aanbod en alles wat je nog meer moet weten

Geschatte leestijd: 7 minuten

De video on demand service met de meeste abonnees van de wereld is op dit moment Netflix.

Maar wat is nu de precies de kracht van de service? Wat is de geschiedenis van het bedrijf? En hoe ziet het aanbod van de streamingdienst eruit? En wat bedragen de maandelijkse kosten?

Lees dit en meer in dit artikel over de streamingdienst Netflix.

Kosten Netflix abonnement - Netflix aanbod - Nieuws Netflix delen

Wat is Netflix?

Netflix is een internationale video on demand service en op dit moment de streamingdienst met meeste abonnees in de wereld.

Geschiedenis Netflix

Het bedrijf is in 1997 opgericht door Reed Hastings en Marc Randolph. Op dat moment was het bedrijf nog geen streamingdienst, maar een videotheek waar films en series gehuurd konden worden. In 1999 werd de videotheek ook online beschikbaar.

Wat is Netflix - Geschiedenis Netflix - bedrijf Netflix - aandeel Netflix
Kantoor in Los Angeles

Het werd mogelijk om een abonnement te nemen bij Netflix, waarbij je online films en series kon uitkiezen die middels opvallende rode enveloppen via de post vanuit één van de 100 distributiecentra werden verstuurd. De dienst had verschillende abonnementen, welke bepaalde hoeveel dvd’s de consument in bezit mocht hebben. Zat je aan het maximale aantal dvd’s in je bezit? Dan ontving de consument pas een nieuwe dvd van zijn wensenlijst als een andere dvd was retour gezonden.

Door de snelle opkomst van internet begon Netflix in 2007 met het aanbieden van de mogelijkheid tot het streamen van sommige van films en series uit hun catalogus. Vanaf 2010 bood het bedrijf een abonnement aan dat alleen de mogelijkheid tot streamen van films en series had aan. Deze streaming service werd in de jaren hierna uitgerold naar landen buiten de Verenigde Staten. In 2011 werd de videotheektak, dat korte daarvoor was omgedoopt tot Qwikster, gesloten.

Sinds 2013 is Netflix actief op de Nederlandse markt en een jaar later betrad de video on demand service ook de markt in België.

Aanbod films & series

Het belangrijkste voor het succes van een streamingdienst is het aanbod. Netflix had al snel door dat exclusieve content het verschil konden maken. Het bedrijf was geen traditioneel film of mediabedrijf dat over vele licenties en/of filmstudio’s beschikte. Concurrent als HBO Max en Disney+ hebben van oudsher op dit vlak een voorsprong.

Netflix heeft daarom in de laatste jaren enorm geïnvesteerd in krijgen van exclusieve films en series, welke tegenwoordig bekend zijn als Netflix Originals. In 2013 werd als één van de eerste exclusieve series House of Cards voor streamingdienst gelanceerd.

aanbod Netflix - films Netflix - series Netflix
Stranger Things is één van de succesvolste Netflix Originals

In de jaren daarna verschenen steeds meer Netflix Originals, zoals Unbreakable Kimmy Schmidt, Stranger Things, Narcos, The Crown, Bridgerton, en Squid Game. Tegen het einde van 2021 had de streamingdienst meer dan 2400 originele titels aangeboden.

Games

Sinds het einde van 2021 biedt de streamingdienst naast films en series ook enkele games aan. Deze games zijn middels de mobiele app direct te spelen. Om het aanbod games te verbeteren heeft het bedrijf enkele game-ontwikkelaars overgenomen en werd Mike Verdu bij Electronic Arts weggehaald om de gamedivisie te gaan leiden.

Lees hier meer over Netflix Gaming.

Kosten Netflix abonnement

De streamingdienst Netflix biedt 3 verschillende abonnementen aan. De abonnementen zijn Basic, Standaard en Premium en bieden logischerwijs elke stap omhoog iets meer of betere functionaliteiten aan. Hieronder een overzicht van verschillende Netflix-abonnementen en de kosten:

De kosten van een abonnement liggen gemiddeld iets hoger dan bij de concurrenten. Om de prijs van Netflix te vergelijken met bijvoorbeeld Disney+ en HBO Max hebben wij een handige video on demand vergelijker gemaakt.

Goedkoper abonnement

De laatste jaren doet de video on demand service er alles aan om het aantal abonnees te laten blijven groeien. Één van de strategieën hiervoor is het introduceren van een goedkoper abonnement. Dit goedkopere abonnement van Netflix bevat advertenties om de kosten van het abonnement om laag te kunnen doen. Het aanbod van de service is ook iets kleiner, dan het Basic, Standaard en Premium abonnement.

Op 3 november 2022 verschijnt het goedkopere abonnement met advertenties in twaalf landen. Het abonnement heeft de naam Basic with Ads gekregen. Over een lancering van het abonnement in Nederland is niks bekend. De streamingdienst Netflix laat weten dat als de ervaring in de eerste twaalf landen goed is, het nieuwe abonnement ook wordt uitgerold in meer landen.

De maandelijkse kosten van het Basic with Ads abonnement zijn in ieder land anders. De kosten zijn namelijk gebaseerd op het “normale” Basic abonnement. In de Verenigde Staten zijn de maandelijkse kosten van Basic with Ads $ 6,99 en in Duitsland zijn de kosten € 4,99.

Proefperiode

Bij de introductie van Netflix was er een proefperiode beschikbaar. Deze proefperiode is echter niet meer beschikbaar, waardoor de streamingdienst alleen middels een echt abonnement uit te proberen is.

Account delen

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen een account van de streamingdienst delen met vrienden/collega’s/ familie buiten het gezin. Dit kost uiteraard de service veel abonnees en daarom gaat dit aangepakt worden.

Vanaf woensdag 24 mei 2023 gaat Netflix in Nederland controleren of een abonnement buiten het huishouden gebruikt wordt. Netflix gebruikt hiervoor je IP-adres.

Als abonnees hun abonnement toch wil delen, moeten ze extra betalen. Netflix vraagt €3,99 per maand per extra gebruiker hiervoor. Deze extra kosten gelden alleen voor standaard- en premiumabonnementen.

Abonnement Netflix opzeggen

Wanneer je Netflix minder gebruikt of niet volledig tevreden bent over de streamingdienst is het natuurlijk mogelijk om de service op te zeggen. Het opzeggen van een abonnement is zeer eenvoudig. In x stappen kan je het abonnement van de streamingdienst opzeggen.

  1. Ga naar de website en login je account.
  2. Na het inloggen plak de volgende url in je browser https://www.netflix.com/CancelPlan
  3. Op de pagina kan je middels de blauwe button het abonnement opzeggen.

Behalve het opzeggen van het Netflix abonnement, biedt de streamingdienst ook de mogelijkheid aan om het abonnement te downgraden naar een goedkoper abonnement. Wellicht in de toekomst komt hier ook het goedkopere abonnement met advertenties bij te staan.

Laatste nieuws

Dagelijks verschijnt op Vergelijkstreaming het laatste nieuws omtrent streamingdiensten. Bekijk hier onder het laatste nieuws van Netflix.

Review Netflix

Na het lezen van het artikel over Netflix, is het beeld van de streamingdienst waarschijnlijk grotendeels al wel duidelijk. Ter samenvatting hebben wij de voor- en nadelen van de service nog eens op een rij gezet middels een kleine review.

Netflix

8.3 out of 10
€7.99

Netflix is een internationale video on demand service en op dit moment de streamingdienst met meeste abonnees in de wereld.

Aanbod
9 out of 10
Integraties
9 out of 10
Platform & app
8 out of 10
Prijs
7 out of 10

Pros

Exclusieve content

Downloaden content

Veel integraties

Cons

Geen proefperiode

Relatief duur

Video on demand services vergelijken

In Nederland zijn er veel verschillende video on demand services actief. Om de verschillen tussen alle aanbieders te ontdekken hebben wij een vergelijker ontworpen. In deze vergelijker zijn verschillen van de streamingdiensten, zoals Disney+, HBO Max en Discovery Plus te bekijken.

Vergelijk video on demand services