Uitzendrechten van live sporten

De uitzendrechten van sporten zijn in Nederland in handen van verschillende streamingdiensten. Maar welke sport is met welke streamingdienst/ sportzender te kijken? Op deze website hebben we een overzicht gemaakt welke sporten live via welke service te volgen zijn.

In Nederland liggen de meeste uitzendrechten bij de diensten Ziggo Sport, Disovery Plus (EuroSport), ESPN en nieuwkomer Viaplay. Daarnaast beschikken de publieke en commerciële tv-zenders RTL, Veronica/SBS6 en NOS over de rechten voor het live uitzenden van diverse sporten.

Uitzendrechten sporten per streamingdienst

Waar zijn sporten live te kijken? Bekijk welke sporten via Ziggo Sport, Discovery Plus, ESPN en Viaplay te kijken zijn.

Rechten per competitie en/of organisatie verdeeld

Het bovenstaande overzicht is zeer beknopt, maar tv rechten van sporten worden meestal per competitie of organisatie verkocht. Een voorbeeld is dat de uitzendrechten van de Nederlandse Eredivisie en de Engelse Premier League afzonderlijk van elkaar worden verkocht. Dit gebeurd niet alleen in voetbal, maar ook in andere sporten.

Daarom hebben we ook overzichten gemaakt waarin duidelijk word welke sport live via welke streamingdienst/sportzender te volgen is.

Live streaming per sport

Aanbieders live sporten

Het kijken van sport live via televisie of internet is in Nederland mogelijk via verschillende aanbieders. Hieronder behandelen wij een aantal van deze aanbieders die de uitzendrechten van sporten hebben.

Ziggo Sport

Sportzender Ziggo Sport is eigendom van VodafoneZiggo. Abonnees van Ziggo kunnen de sportzender gratis ontvangen via kanaal 14 op hun televisie. Daarnaast is er ook een uitgebreider pakket beschikbaar onder de naam Ziggo Sport Totaal. Dit abonnement is ook beschikbaar voor abonnees van andere telecombedrijven dan Ziggo. Ziggo Sport Totaal is zowel via televisie als via de computer te volgen. Bekijk het overzicht hierboven welke sporten via Ziggo Sport te bekijken zijn.

Discovery Plus

Sinds begin 2021 is de streamingdienst Discovery Plus (Discovery+) in Nederland beschikbaar. De streamingdienst is een bundeling van content van alle mediamerken van Discovery, zoals TLC, Discovery Channel, Discovery Investigation en Eurosport. Voor het aanbod van live sporten is deze laatste partij heel belangrijk. Alle sporten die eerder via Eurosport of via de online dienst Eurosport Player te volgen waren, zijn nu ook via streamingdienst van Discovery te volgen. Lees hier meer over Discovery Plus.

Sinds april 2022 is Discovery Channel gefuseerd met WarnerMedia. Deze fusie gaat in de toekomst betekenen dat de streamingdiensten Discovery Plus en HBO Max zullen gaan fuseren.

Viaplay

Vanaf 1 maart 2022 is de streamingdienst Viaplay beschikbaar in Nederland. De dienst is eigendom van het Zweedse Nordic Entertainment Group (NENT Group). Naast films en series beschikt Viaplay over de uitzendrechten van veel sporten. Via de streamingdienst is het mogelijk om o.a. Formule 1, Formule 2, Bundesliga voetbal, PDC Darts en vanaf augustus 2022 voetbal uit de Premier League te kijken. Lees hier meer over Viaplay.

ESPN

In Nederland staat ESPN vooral bekend als de thuishaven van het Nederlandse voetbal. Via ESPN zijn wedstrijden van de Eredivisie, Vrouwen Eredivisie, Jupiler League en de KNVB Beker live te volgen. Ook internationale voetbalwedstrijden van de competities de UEFA Europa League. UEFA Conference League en Major League Soccer zijn via de aanbieder te volgen. Verder heeft ESPN de uitzendrechten voor de Amerikaanse competities NBA, NFL, MLB en NHL.

Nieuws

‘ESPN verliest uitzendrechten Eredivisie voetbal’

‘ESPN verliest uitzendrechten Eredivisie voetbal’

Jelco Haverkampnov 28, 20221 min read

Het zal wel eens kunnen dat ESPN vanaf 2025 de uitzendrechten van de Eredivisie voetbal kwijtraakt. Volgens Chris Woerts heeft Ziggo rondgebeld naar Eredivisie clubs om te melden dat ze…

Rechten Europees voetbal naar Ziggo

Rechten Europees voetbal naar Ziggo

Jelco Haverkampnov 10, 20223 min read

De Nederlandse uitzendrechten van Europees voetbal vanaf seizoen 2024/2025 zijn door één partij gekocht. De Champions League, Europa League en Conference League zijn vanaf seizoen 2024/2025 voor drie jaar via…

Via deze tv-zenders volg je live het WK 2022

Via deze tv-zenders volg je live het WK 2022

Jelco Haverkampokt 8, 20225 min read

Vanaf zondag 20 november 2022 is in Nederland het WK 2022 via NOS te volgen. De uitzendrechten in België zijn in de handen van de TV-zenders VRT (Nederlandstalig) en RTBF…

Uitzendrechten Turkse Süper Lig naar Ziggo Sport

Uitzendrechten Turkse Süper Lig naar Ziggo Sport

Jelco Haverkampaug 13, 20221 min read

Ziggo Sport heeft de uitzendrechten van de Turkse voetbalcompetitie Süper Lig binnen gehaald. De sportzender van VodafoneZiggo verloor eerder dit jaar de uitzendrechten van de Engelse Premier League aan de…

Ook klachten over de Premier League bij Viaplay

Ook klachten over de Premier League bij Viaplay

Jelco Haverkampaug 7, 20222 min read

Vanaf dit seizoen is de Premier League live te kijken te volgen via dezelfde streamingdienst. Nu de eerste speelronde van de Engelse competitie erop zit, is het tijd om de…

Veelgestelde vragen over live uitzendingen sport

Waar kan ik de Olympische Winterspelen kijken?

De sporten van de Olympische Winterspelen zijn in Nederland via twee kanalen te volgen. Disovery is de rechtenhouder van de Olympische Winterspelen, waardoor via tv-zender Eurosport en streamingdienst Discovery+ alle sporten live te volgen zijn. De NOS heeft een sublicentie van het sportevenement bemachtigd en kan daardoor de meeste sporten uitzenden. De sporten schansspringen en biatlon zijn exclusief via Discovery+ te bekijken.

Waar kan ik de Nederlandse Eredivise live kijken?

In Nederland heeft ESPN de rechten van de Nederlandse voetbalcompetitie in handen. De Eredivisie is daardoor online en via tv via ESPN te volgen.

Waar kan ik het WK 2022 live kijken?

In Nederland heeft de omroep NOS de uitzendrechten van het WK 2022 in Qatar in handen.