Uitzendrechten van live sporten

De uitzendrechten van sporten zijn in Nederland in handen van verschillende streamingdiensten. Maar welke sport is met welke streamingdienst/ sportzender te kijken? Op deze website hebben we een overzicht gemaakt welke sporten live via welke service te volgen zijn.

In Nederland liggen de meeste uitzendrechten bij de diensten Ziggo Sport, Disovery Plus (EuroSport), ESPN en nieuwkomer Viaplay. Daarnaast beschikken de publieke en commerciële tv-zenders RTL, Veronica/SBS6 en NOS over de rechten voor het live uitzenden van diverse sporten.

Uitzendrechten sporten per streamingdienst

Waar zijn sporten live te kijken? Bekijk welke sporten via Ziggo Sport, Discovery Plus, ESPN en Viaplay te kijken zijn.

Rechten per competitie en/of organisatie verdeeld

Het bovenstaande overzicht is zeer beknopt, maar tv rechten van sporten worden meestal per competitie of organisatie verkocht. Een voorbeeld is dat de uitzendrechten van de Nederlandse Eredivisie en de Engelse Premier League afzonderlijk van elkaar worden verkocht. Dit gebeurd niet alleen in voetbal, maar ook in andere sporten.

Daarom hebben we ook overzichten gemaakt waarin duidelijk word welke sport live via welke streamingdienst/sportzender te volgen is.

Live streaming per sport

Aanbieders live sporten

Het kijken van sport live via televisie of internet is in Nederland mogelijk via verschillende aanbieders. Hieronder behandelen wij een aantal van deze aanbieders die de uitzendrechten van sporten hebben.

Ziggo Sport

Sportzender Ziggo Sport is eigendom van VodafoneZiggo. Abonnees van Ziggo kunnen de sportzender gratis ontvangen via kanaal 14 op hun televisie. Daarnaast is er ook een uitgebreider pakket beschikbaar onder de naam Ziggo Sport Totaal. Dit abonnement is ook beschikbaar voor abonnees van andere telecombedrijven dan Ziggo. Ziggo Sport Totaal is zowel via televisie als via de computer te volgen. Bekijk het overzicht hierboven welke sporten via Ziggo Sport te bekijken zijn.

Discovery Plus

Sinds begin 2021 is de streamingdienst Discovery Plus (Discovery+) in Nederland beschikbaar. De streamingdienst is een bundeling van content van alle mediamerken van Discovery, zoals TLC, Discovery Channel, Discovery Investigation en Eurosport. Voor het aanbod van live sporten is deze laatste partij heel belangrijk. Alle sporten die eerder via Eurosport of via de online dienst Eurosport Player te volgen waren, zijn nu ook via streamingdienst van Discovery te volgen. Lees hier meer over Discovery Plus.

Sinds april 2022 is Discovery Channel gefuseerd met WarnerMedia. Deze fusie gaat in de toekomst betekenen dat de streamingdiensten Discovery Plus en HBO Max zullen gaan fuseren.

Viaplay

Vanaf 1 maart 2022 is de streamingdienst Viaplay beschikbaar in Nederland. De dienst is eigendom van het Zweedse Nordic Entertainment Group (NENT Group). Naast films en series beschikt Viaplay over de uitzendrechten van veel sporten. Via de streamingdienst is het mogelijk om o.a. Formule 1, Formule 2, Bundesliga voetbal, PDC Darts en vanaf augustus 2022 voetbal uit de Premier League te kijken. Lees hier meer over Viaplay.

ESPN

In Nederland staat ESPN vooral bekend als de thuishaven van het Nederlandse voetbal. Via ESPN zijn wedstrijden van de Eredivisie, Vrouwen Eredivisie, Jupiler League en de KNVB Beker live te volgen. Ook internationale voetbalwedstrijden van de competities de UEFA Europa League en UEFA Conference League zijn via de aanbieder te volgen. Verder heeft ESPN de uitzendrechten voor de Amerikaanse competities NBA, NFL, MLB en NHL.

Apple TV+

De streamingdienst Apple TV+ is een relatief onbekende speler in de wereld van live sport. Echter heeft het Amerikaanse techbedrijf in juni van 2022 de wereldwijde uitzendrechten van de Major League Soccer, kortweg MLS, aangeschaft. Door deze deal heeft Apple voor 10 jaar lang de uitzendrechten van de Amerikaanse voetbalcompetitie in handen.

Amazon Prime Video

Ondanks dat Prime Video zelf niet over de uitzendrechten van sporten beschikt, is het mogelijk om via de optie kanalen een abonnement op Discovery Plus te nemen. De sporten van Discovery zijn daardoor ook via de streamingdienst van Amazon te volgen.

Nieuws

Live Champions League kijken op tv en online

Live UEFA Champions League kijken; hoever komen Feyenoord en PSV?

Vergelijkstreaming.nlsep 20, 20235 min read

Geschatte leestijd: 4 minuten Elk jaar komen de beste voetbalclubs van Europa bijeen om te strijden voor de ultieme clubtitel: de UEFA Champions League. Het kijken naar een UEFA Champions League-wedstrijd is een belevenis op zich, zowel voor de diehard…

Ryder Cup kijken - live ryder cup 2023 kijken Nederland

Live Ryder Cup 2023 kijken in Nederland

Vergelijkstreaming.nlsep 18, 20234 min read

Geschatte leestijd: 4 minuten De Ryder Cup is een van de meest prestigieuze en unieke evenementen in de golfwereld. Het tweejaarlijkse toernooi, dat teams van professionele golfers uit Europa en de Verenigde Staten tegen elkaar zet, heeft een rijke geschiedenis…

Kabelaars bekritiseren televisiedeal tussen Eredivisie en ESPN

Kabelaars bekritiseren televisiedeal tussen Eredivisie en ESPN

Jelco Haverkampsep 15, 20233 min read

Geschatte leestijd: 3 minuten Een recente aankondiging van een televisiecontract tussen Eredivisie CV en de Amerikaanse sportzender ESPN heeft tot een forse kritiek geleid vanuit de verenigde kabelaars, waaronder Ziggo, KPN, Odido Nederland en Delta Fiber. Uit een tweet van…

Eredivisie en ESPN verlengen televisiecontract tot 2030

Eredivisie CV en ESPN verlengen televisiecontract tot 2030 in deal van € 750 miljoen

Jelco Haverkampsep 14, 20232 min read

Geschatte leestijd: 2 minuten Eredivisie CV (ECV) en de Amerikaanse sportzender ESPN hebben een overeenkomst gesloten om hun bestaande televisiecontract, dat medio 2025 zou aflopen, te verlengen tot de zomer van 2030. Volgens bronnen van De Telegraaf en Voetbal International…

live WK Rugby 2023 kijken - Rugby World Cup 2023 tv kijken - WK Rugby kijken Nederland

Live WK Rugby kijken op TV | Rugby World Cup 2023

Vergelijkstreaming.nlsep 9, 20237 min read

Geschatte leestijd: 7 minuten Echt vermakelijk, vind je niet? Het zien van enorme kerels die zich in elkaar storten om een bal over de lijn te krijgen. We hebben het hier over rugby, en het wordt niet leuker dan tijdens…

Veelgestelde vragen over live uitzendingen sport

Waar kan ik de Olympische Winterspelen kijken?

De sporten van de Olympische Winterspelen zijn in Nederland via twee kanalen te volgen. Disovery is de rechtenhouder van de Olympische Winterspelen, waardoor via tv-zender Eurosport en streamingdienst Discovery+ alle sporten live te volgen zijn. De NOS heeft een sublicentie van het sportevenement bemachtigd en kan daardoor de meeste sporten uitzenden. De sporten schansspringen en biatlon zijn exclusief via Discovery+ te bekijken.

Waar kan ik de Nederlandse Eredivise live kijken?

In Nederland heeft ESPN de rechten van de Nederlandse voetbalcompetitie in handen. De Eredivisie is daardoor online en via tv via ESPN te volgen.

Waar kan ik het WK 2022 live kijken?

In Nederland heeft de omroep NOS de uitzendrechten van het WK 2022 in Qatar in handen.