Uitzendrechten van live sporten

De uitzendrechten van sporten zijn in Nederland in handen van verschillende streamingdiensten. Maar welke sport is met welke streamingdienst/ sportzender te kijken? Op deze website hebben we een overzicht gemaakt welke sporten live via welke service te volgen zijn.

In Nederland liggen de meeste uitzendrechten bij de diensten Ziggo Sport, Disovery Plus (EuroSport), ESPN en nieuwkomer Viaplay. Daarnaast beschikken de publieke en commerciële tv-zenders RTL, Veronica/SBS6 en NOS over de rechten voor het live uitzenden van diverse sporten.

Uitzendrechten sporten per streamingdienst

Waar zijn sporten live te kijken? Bekijk welke sporten via Ziggo Sport, Discovery Plus, ESPN en Viaplay te kijken zijn.

Rechten per competitie en/of organisatie verdeeld

Het bovenstaande overzicht is zeer beknopt, maar tv rechten van sporten worden meestal per competitie of organisatie verkocht. Een voorbeeld is dat de uitzendrechten van de Nederlandse Eredivisie en de Engelse Premier League afzonderlijk van elkaar worden verkocht. Dit gebeurd niet alleen in voetbal, maar ook in andere sporten.

Daarom hebben we ook overzichten gemaakt waarin duidelijk word welke sport live via welke streamingdienst/sportzender te volgen is.

Live streaming per sport

Aanbieders live sporten

Het kijken van sport live via televisie of internet is in Nederland mogelijk via verschillende aanbieders. Hieronder behandelen wij een aantal van deze aanbieders die de uitzendrechten van sporten hebben.

Ziggo Sport

Sportzender Ziggo Sport is eigendom van VodafoneZiggo. Abonnees van Ziggo kunnen de sportzender gratis ontvangen via kanaal 14 op hun televisie. Daarnaast is er ook een uitgebreider pakket beschikbaar onder de naam Ziggo Sport Totaal. Dit abonnement is ook beschikbaar voor abonnees van andere telecombedrijven dan Ziggo. Ziggo Sport Totaal is zowel via televisie als via de computer te volgen. Bekijk het overzicht hierboven welke sporten via Ziggo Sport te bekijken zijn.

Discovery Plus

Sinds begin 2021 is de streamingdienst Discovery Plus (Discovery+) in Nederland beschikbaar. De streamingdienst is een bundeling van content van alle mediamerken van Discovery, zoals TLC, Discovery Channel, Discovery Investigation en Eurosport. Voor het aanbod van live sporten is deze laatste partij heel belangrijk. Alle sporten die eerder via Eurosport of via de online dienst Eurosport Player te volgen waren, zijn nu ook via streamingdienst van Discovery te volgen. Lees hier meer over Discovery Plus.

Sinds april 2022 is Discovery Channel gefuseerd met WarnerMedia. Deze fusie gaat in de toekomst betekenen dat de streamingdiensten Discovery Plus en HBO Max zullen gaan fuseren.

Viaplay

Vanaf 1 maart 2022 is de streamingdienst Viaplay beschikbaar in Nederland. De dienst is eigendom van het Zweedse Nordic Entertainment Group (NENT Group). Naast films en series beschikt Viaplay over de uitzendrechten van veel sporten. Via de streamingdienst is het mogelijk om o.a. Formule 1, Formule 2, Bundesliga voetbal, PDC Darts en vanaf augustus 2022 voetbal uit de Premier League te kijken. Lees hier meer over Viaplay.

ESPN

In Nederland staat ESPN vooral bekend als de thuishaven van het Nederlandse voetbal. Via ESPN zijn wedstrijden van de Eredivisie, Vrouwen Eredivisie, Jupiler League en de KNVB Beker live te volgen. Ook internationale voetbalwedstrijden van de competities de UEFA Europa League en UEFA Conference League zijn via de aanbieder te volgen. Verder heeft ESPN de uitzendrechten voor de Amerikaanse competities NBA, NFL, MLB en NHL.

Apple TV+

De streamingdienst Apple TV+ is een relatief onbekende speler in de wereld van live sport. Echter heeft het Amerikaanse techbedrijf in juni van 2022 de wereldwijde uitzendrechten van de Major League Soccer, kortweg MLS, aangeschaft. Door deze deal heeft Apple voor 10 jaar lang de uitzendrechten van de Amerikaanse voetbalcompetitie in handen.

Amazon Prime Video

Ondanks dat Prime Video zelf niet over de uitzendrechten van sporten beschikt, is het mogelijk om via de optie kanalen een abonnement op Discovery Plus te nemen. De sporten van Discovery zijn daardoor ook via de streamingdienst van Amazon te volgen.

Nieuws

Live Bundesliga kijken 2023

Live Bundesliga kijken 2023

Jelco Haverkampfeb 7, 20233 min read

Na de Engelse Premier League en de Spaanse La Liga wordt de Duitse Bundesliga vaak als de derde grootste voetbalcompetitie beschouwd. Vanaf 2022 is de Bundesliga live te kijken via…

Premier League kijken in 2023

Premier League kijken in 2023

Jelco Haverkampfeb 3, 20234 min read

In 2023 zijn alle wedstrijden van de Premier League via de streamingdienst Viaplay te kijken. Wie staat aan het einde van het seizoen bovenaan? Wordt het Arsenal, Manchester City of…

Uitzendrechten Olympische Spelen tot 2032 bij NOS en Warner Bros Discovery

Uitzendrechten Olympische Spelen tot 2032 bij NOS en Warner Bros Discovery

Jelco Haverkampjan 16, 20232 min read

Vandaag is bekendgemaakt dat European Broadcasting Union (EBU) en Warner Bros Discovery de uitzendrechten tot en met 2032 behouden. Voor Nederland betekent het dat de Olympische Spelen via de NOS…

Amazon werkt aan app voor live sport

Amazon werkt aan app voor live sport

Jelco Haverkampdec 29, 20222 min read

Amazon werkt naar verluidt aan een zelfstandige app voor het kijken naar live sport, aldus The Information. Deze beslissing toont aan dat het bedrijf blijft investeren in Prime Video en…

De Major League Soccer (MLS) volgen via de MLS Season Pass op Apple TV+

De Major League Soccer (MLS) volgen via de MLS Season Pass op Apple TV+

Jelco Haverkampdec 28, 20222 min read

Vandaag heeft de Major League Soccer (MLS) het competitieprogramma voor aankomend seizoen bekendgemaakt. De wedstrijden zullen vanaf 1 februari te bekijken zijn via de MLS Season Pass op Apple TV+.…

Veelgestelde vragen over live uitzendingen sport

Waar kan ik de Olympische Winterspelen kijken?

De sporten van de Olympische Winterspelen zijn in Nederland via twee kanalen te volgen. Disovery is de rechtenhouder van de Olympische Winterspelen, waardoor via tv-zender Eurosport en streamingdienst Discovery+ alle sporten live te volgen zijn. De NOS heeft een sublicentie van het sportevenement bemachtigd en kan daardoor de meeste sporten uitzenden. De sporten schansspringen en biatlon zijn exclusief via Discovery+ te bekijken.

Waar kan ik de Nederlandse Eredivise live kijken?

In Nederland heeft ESPN de rechten van de Nederlandse voetbalcompetitie in handen. De Eredivisie is daardoor online en via tv via ESPN te volgen.

Waar kan ik het WK 2022 live kijken?

In Nederland heeft de omroep NOS de uitzendrechten van het WK 2022 in Qatar in handen.