Uitzendrechten van live sporten

De uitzendrechten van sporten zijn in Nederland in handen van verschillende streamingdiensten. Maar welke sport is met welke streamingdienst/ sportzender te kijken? Op deze website hebben we een overzicht gemaakt welke sporten live via welke service te volgen zijn.

In Nederland liggen de meeste uitzendrechten bij de diensten Ziggo Sport, Disovery Plus (EuroSport), ESPN en nieuwkomer Viaplay. Daarnaast beschikken de publieke en commerciële tv-zenders RTL, Veronica/SBS6 en NOS over de rechten voor het live uitzenden van diverse sporten.

Uitzendrechten sporten per streamingdienst

Waar zijn sporten live te kijken? Bekijk welke sporten via Ziggo Sport, Discovery Plus, ESPN en Viaplay te kijken zijn.

Rechten per competitie en/of organisatie verdeeld

Het bovenstaande overzicht is zeer beknopt, maar tv rechten van sporten worden meestal per competitie of organisatie verkocht. Een voorbeeld is dat de uitzendrechten van de Nederlandse Eredivisie en de Engelse Premier League afzonderlijk van elkaar worden verkocht. Dit gebeurd niet alleen in voetbal, maar ook in andere sporten.

Daarom hebben we ook overzichten gemaakt waarin duidelijk word welke sport live via welke streamingdienst/sportzender te volgen is.

Live streaming per sport

Aanbieders live sporten

Het kijken van sport live via televisie of internet is in Nederland mogelijk via verschillende aanbieders. Hieronder behandelen wij een aantal van deze aanbieders die de uitzendrechten van sporten hebben.

Ziggo Sport

Sportzender Ziggo Sport is eigendom van VodafoneZiggo. Abonnees van Ziggo kunnen de sportzender gratis ontvangen via kanaal 14 op hun televisie. Daarnaast is er ook een uitgebreider pakket beschikbaar onder de naam Ziggo Sport Totaal. Dit abonnement is ook beschikbaar voor abonnees van andere telecombedrijven dan Ziggo. Ziggo Sport Totaal is zowel via televisie als via de computer te volgen. Bekijk het overzicht hierboven welke sporten via Ziggo Sport te bekijken zijn.

Discovery Plus

Sinds begin 2021 is de streamingdienst Discovery Plus (Discovery+) in Nederland beschikbaar. De streamingdienst is een bundeling van content van alle mediamerken van Discovery, zoals TLC, Discovery Channel, Discovery Investigation en Eurosport. Voor het aanbod van live sporten is deze laatste partij heel belangrijk. Alle sporten die eerder via Eurosport of via de online dienst Eurosport Player te volgen waren, zijn nu ook via streamingdienst van Discovery te volgen. Lees hier meer over Discovery Plus.

Sinds april 2022 is Discovery Channel gefuseerd met WarnerMedia. Deze fusie gaat in de toekomst betekenen dat de streamingdiensten Discovery Plus en HBO Max zullen gaan fuseren.

Viaplay

Vanaf 1 maart 2022 is de streamingdienst Viaplay beschikbaar in Nederland. De dienst is eigendom van het Zweedse Nordic Entertainment Group (NENT Group). Naast films en series beschikt Viaplay over de uitzendrechten van veel sporten. Via de streamingdienst is het mogelijk om o.a. Formule 1, Formule 2, Bundesliga voetbal, PDC Darts en vanaf augustus 2022 voetbal uit de Premier League te kijken. Lees hier meer over Viaplay.

ESPN

In Nederland staat ESPN vooral bekend als de thuishaven van het Nederlandse voetbal. Via ESPN zijn wedstrijden van de Eredivisie, Vrouwen Eredivisie, Jupiler League en de KNVB Beker live te volgen. Ook internationale voetbalwedstrijden van de competities de UEFA Europa League. UEFA Conference League en Major League Soccer zijn via de aanbieder te volgen. Verder heeft ESPN de uitzendrechten voor de Amerikaanse competities NBA, NFL, MLB en NHL.

Nieuws

Uitzendrechten Spaanse La Liga langer bij Ziggo Sport

Uitzendrechten Spaanse La Liga langer bij Ziggo Sport

Jelco Haverkampjun 25, 20221 min read

ZiggoVodafone heeft het contract voor uitzendrechten van de Spaanse voetbalcompetitie La Liga voor de zender Ziggo Sport verlengd. Ziggo had de rechten nog tot en met 2024 in handen, maar…

Apple gaat vanaf 2023 10 jaar lang elke Major League Soccer-wedstrijd streamen

Apple gaat vanaf 2023 10 jaar lang elke Major League Soccer-wedstrijd streamen

Jelco Haverkampjun 14, 20222 min read

Apple gaat alle wedstrijden van de Major League Soccer (MLS) van begin 2023 tot en met 2032 uitzenden in de Apple TV-app, zo hebben de twee organisaties dinsdag bekendgemaakt in…

‘Netflix, ESPN en NBCUniversal strijden om Amerikaanse Formule 1-rechten’

‘Netflix, ESPN en NBCUniversal strijden om Amerikaanse Formule 1-rechten’

Jelco Haverkampjun 8, 20223 min read

De Formule 1 groeit wereldwijd in populariteit. Nu de Amerikaanse uitzendrechten van de autosport vanaf 2023 weer te koop zijn, hebben een aantal grote mediabedrijven interesse in deze rechten. Vooral…

Ziggo Sport Tennis tijdelijk gratis voor alle klanten

Ziggo Sport Tennis tijdelijk gratis voor alle klanten

adminmei 30, 20221 min read

Ziggo Sport zet vanaf 1 juni t/m 12 juli de sport tennis in de spotlight. De zender Ziggo Sport Tennis is in deze periode onderdeel van het digitale basispakket. De…

Viaplay wordt de thuishaven voor Engels voetbal

Viaplay wordt de thuishaven voor Engels voetbal

Jelco Haverkampmei 23, 20222 min read

Het was al bekend dat de Engelse Premier League van augustus 2022 via Viaplay te volgen is. Vandaag is bekendgemaakt dat ook de wedstrijden van de ELF Sky Bet Championship…

Veelgestelde vragen over live uitzendingen sport

Waar kan ik de Olympische Winterspelen kijken?

De sporten van de Olympische Winterspelen zijn in Nederland via twee kanalen te volgen. Disovery is de rechtenhouder van de Olympische Winterspelen, waardoor via tv-zender Eurosport en streamingdienst Discovery+ alle sporten live te volgen zijn. De NOS heeft een sublicentie van het sportevenement bemachtigd en kan daardoor de meeste sporten uitzenden. De sporten schansspringen en biatlon zijn exclusief via Discovery+ te bekijken.

Waar kan ik de Nederlandse Eredivise live kijken?

In Nederland heeft ESPN de rechten van de Nederlandse voetbalcompetitie in handen. De Eredivisie is daardoor online en via tv via ESPN te volgen.