Utomik; de gamedienst met cloud gaming uit Eindhoven 

Naast de giganten Microsoft, Sony, Google is ook de Nederlandse start-up Utomik actief in de gaming markt.

Hoe houdt de start-up uit Eindhoven zich staande tegenover partijen als PlaysStation Plus, Xbox Game Pass en Google Stadia? Welke games kan je spelen via Utomik? Wat zijn de kosten en op welke platformen kan je de games spelen?

In dit artikel zijn de antwoorden op deze vraag te lezen.

Utomik

Sinds 2014 is de gamedienst Utomik beschikbaar. Utomik sprak direct uit dat de ambitie hebben om de Netflix van de games te worden. De dienst droeg in de ontwikkelingsperiode ook de project naam Gameflix.

In 2016 lanceerde het in Eindhoven gevestigde bedrijf een open beta van de game on demand-dienst. De dienst is nu al geruime tijd uit de beta en beschikbaar voor iedereen die games wil spelen op de PC.

De gamedienst is staat qua techniek tussen een Steam en een cloud gaming service. Wanneer je een bepaalde game wil spelen, dient slechts een klein deel van de game gedownload te worden. Tijdens het spelen van de game wordt de rest van de game gedownload.

Utomik games

Utomik heeft geen eigen studios, dus is volledig afhankelijk van onafhankelijke studio’s en uitgevers. Toch beschikt de gaming service over een bibliotheek van meer dan 1000 games. Zoals het bedrijf zelf zegt op hun website, zijn dit vooral klassieke, indie-, casual-, retro-, advontuur, en kidsgames. Wil je de nieuwste games op de markt spelen? Dan is Utomik niet het platform dat je waarschijnlijk zoekt. De gamedienst beschikt wel degelijk over AAA-titels, maar dan vooral games van enkele jaren oud.

Ook heeft het bedrijf niet met elke uitgever een deal, waardoor sommige games sowieso niet via de dienst te spelen zijn. Tot heden heeft de dienst deals met partijen als Deep Silver, Warner Bros., Take-Two en THQ Nordic. Toch beschikt de game on demand-dienst met zo’n grote bibliotheek over voldoende keus voor iedere gamer. Een tip is om van te voren te checken welke games in de bibliotheek jou aanspreken. De bibliotheek is volledig te bekijken op de website van de dienst.

utomik games - utomik review - utomik prijs
Utomik Dashboard

Gamestreamingdienst

De Nederlandse gamedienst breidt de haar service eind 2022 uit met een gamestreamingdienst voor Android-telefoons en specifieke televisies van Samsung.

Via de cloud gaming service kunnen op Android-telefoons dan games gespeeld worden in 720p. De resolutie van gamestreamingdienst heeft een maximale 1080p resolutie op tv’s van Samsung.

Prijs

Utomik is in eerste instantie voor 14 dagen gratis uit te proberen, maar zal uiteraard daarna over gaan in een maandelijks abonnement. De dienst beschikt over twee soort abonnementen, namelijk een personal plan en een family plan.

De personal plan is voor één persoon en kost € 6,99 per maand. De family plan is voor maximaal 4 personen en kosten € 9,99 per maand. In de family plan zit ook parental control, waarmee ouders controle hebben over welke games hun kinderen kunnen spelen.

Betalingsmethodes

De gamedienst biedt verschillende betalingsmethoden aan. De service is betalen met de volgende betaalopties:

  • Creditcard
  • Paypal
  • iDEAL

Daarnaast zijn er giftcards verkrijgbaar, waarmee het abonnement van Utomik betaald kan worden

Nieuws

Vergelijk cloud gaming services en gamediensten

Steeds meer bedrijven stappen in de wereld van cloud gaming services en gamediensten. Om een goed overzicht te bieden over wat de verschillen tussen alle aanbieders zijn, hebben wij een vergelijker. In deze vergelijker kan je Utomik vergelijken met concurrenten als Google StadiaNvidia Geforce NowMicrosoft Project xCloud en PlayStation Now.

Vergelijk cloud gaming service en gamediensten