Spotify – Muziekstreamingdienst

Spotify is een muziekstreamingdienst dat in 2006 in Zweden is opgericht. Spotify biedt gebruikers de mogelijkheid om muziek te streamen. Het is mogelijk om een betaald abonnement te hebben of gratis muziek streamen. In de gratis versies wordt tussen de muziek door reclames afgespeeld. 

Spotify abonnementen; Wat kost Spotify?

Spotify biedt verschillende soort abonnement aan”

 • Spotify Free. Muziek wordt onderbroken door reclames. 
 • Spotify Premium (€ 9,99 per maand). Geen reclames en betere audiokwaliteit.
 • Spotify Family (€ 14,99 per maand). 6 gebruikers in één gezin kunnen tegelijk gebruikmaken van Spotify Premium.
 • Spotify Student (€ 4,99 per maand). Spotify Premium abonnement speciaal voor studenten. 

Voordelen Spotify

 • 12 maand gratis muziek streamen.
  Het is mogelijk om via Spotify 12 maanden lang gratis jouw favoriete muziek te streamen. De premium versie van Spotify is drie maanden gratis uit te proberen.
 • Algoritmes
  Spotify staat ook vooral bekend om de algoritmes in haar software. Door middel van verschillende factoren kunnen zijn gehele playlisten voor je creëren die zeer waarschijnlijk wel bij jou in de smaak vallen. Deze zeer geavanceerde algoritmes zijn uniek in de muziekstreamingdienst markt.
 • Uitgebreide muziek catalogus
  Spotify biedt een muziekbibliotheek aan met meer dan 35 miljoen nummers. Dus genoeg keuze voor iedereen. 
 • Perfecte muziekkwaliteit
  Als Spotify Free abonnee luister je je muziek in 160 kbps kwaliteit, maar met je Spotify Premium wordt het echt smullen met 320 kbps geluidskwaliteit. Vooral in combinatie met goede speakers ervaar je deze muziekkwaliteit van Spotify op zijn best. 
 • Offline muziek luisteren
  Wil je niet veel mobiele data verbruiken op je telefoon met Spotify? Als Spotify Premium abonnee kan je alle muziek downloaden en voortaan offline luisteren via je mobiele apparaten. Zeer handig voor de momenten als je onderweg bent.

Nadelen Spotify

 • Reclame
  Maak je gebruik van de gratis versie van Spotify? Dan zul je tussen het luisteren van je favoriete muziek af en toe reclames horen. Deze reclames zijn nodig om de kosten van de muzieklicenties te betalen. Betalende leden van Spotify zullen niet onderbroken worden tijdens het luisteren van het nieuwe album van hun favoriete artiest. 
 • Niet toegankelijke artiesten
  Spotify moet met platenlabels en platenmaatschappijen deals sluiten om alle muziek beschikbaar te krijgen via hun software. Omdat er nog wel eens kritiek is geweest op de lage verdiensten van artiesten bij Spotify, hebben enkele artiesten besloten hun muziek niet meer via Spotify aan te bieden. Zo haalde zangeres Taylor Swift een periode al haar muziek van Spotify af. Ook zijn er nog wat oude klassiekers die graag vasthouden aan de ‘oude’ manier van muziek verkopen, namelijk puur via CD’s en DVD’s. Denk hierbij aan artiesten als The Beatles, AC/DC & Led Zeppelin.

Spotify nieuws

Spotify bereikt 205 miljoen betalende abonnees

In de laatste drie maanden van 2022 heeft Spotify er 10 miljoen Premium-klanten bijgekregen.

Winnaars Dutch Podcast Awards 2022 bekend

Gisterenavond zijn de Dutch Podcast Awards 2022 uitgereikt. De podcast Achter Gesloten Deuren, geproduceerd door het Financieele Dagblad, ging met de hoofdprijs aan de haal.

Premiumdienst Spotify Platinum aanstaande

Het lijkt erop dat Spotify binnenkort een premiumdienst met Hifi-audiokwaliteit gaat lanceren, namelijk Spotify Platinum.

Spotify zet mes in personeelsbestand van Podcast-team

Spotify heeft bekendgemaakt dat bij twee van de vier podcaststudio’s van Spotify zo’n vijf procent van de banen gaat verdwijnen.

Vergelijk Spotify met andere muziekstreamingdiensten

Vergelijk Muziekstreamingdiensten