Spotify – Muziekstreamingdienst

Geschatte leestijd: 5 minuten

Spotify, opgericht in 2006 in Zweden, is een toonaangevende muziekstreamingdienst die gebruikers in staat stelt om muziek te beluisteren.

Wat zijn de maandelijkse kosten van Spotify? Welke integraties biedt de muziekstreamingdienst? En welke extra functionaliteiten biedt de muziekdienst?

Deze en meer vragen beantwoorden wij in dit artikel over de muziekstreamingdienst Spotify

Spotify web - Spotify family - spotify abonnement

Spotify abonnementen; Wat kost Spotify?

Spotify biedt verschillende soorten betaalde abonnementen aan. Daarnaast is Spotify ook gratis te gebruiken, waarbij de functies beperkt zijn en reclames te beluisteren zijn. Bekijk hieronder alle betaalde abonnementen:

Voordelen Spotify

 • 12 maand gratis muziek streamen.
  Het is mogelijk om via Spotify 12 maanden lang gratis jouw favoriete muziek te streamen. De premium versie van Spotify is drie maanden gratis uit te proberen.
 • Algoritmes
  Spotify staat ook vooral bekend om de algoritmes in haar software. Door middel van verschillende factoren kunnen zijn gehele playlisten voor je creëren die zeer waarschijnlijk wel bij jou in de smaak vallen. Deze zeer geavanceerde algoritmes zijn uniek in de muziekstreamingdienst markt.
 • Uitgebreide muziek catalogus
  Spotify biedt een muziekbibliotheek aan met meer dan 35 miljoen nummers. Dus genoeg keuze voor iedereen. 
 • Perfecte muziekkwaliteit
  Als Spotify Free abonnee luister je je muziek in 160 kbps kwaliteit, maar met je Spotify Premium wordt het echt smullen met 320 kbps geluidskwaliteit. Vooral in combinatie met goede speakers ervaar je deze muziekkwaliteit van Spotify op zijn best. 
 • Offline muziek luisteren
  Wil je niet veel mobiele data verbruiken op je telefoon met Spotify? Als Spotify Premium abonnee kan je alle muziek downloaden en voortaan offline luisteren via je mobiele apparaten. Zeer handig voor de momenten als je onderweg bent.

Nadelen Spotify

 • Reclame
  Maak je gebruik van de gratis versie van Spotify? Dan zul je tussen het luisteren van je favoriete muziek af en toe reclames horen. Deze reclames zijn nodig om de kosten van de muzieklicenties te betalen. Betalende leden van Spotify zullen niet onderbroken worden tijdens het luisteren van het nieuwe album van hun favoriete artiest. 
 • Niet toegankelijke artiesten
  Spotify moet met platenlabels en platenmaatschappijen deals sluiten om alle muziek beschikbaar te krijgen via hun software. Omdat er nog wel eens kritiek is geweest op de lage verdiensten van artiesten bij Spotify, hebben enkele artiesten besloten hun muziek niet meer via Spotify aan te bieden. Zo haalde zangeres Taylor Swift een periode al haar muziek van Spotify af. Ook zijn er nog wat oude klassiekers die graag vasthouden aan de ‘oude’ manier van muziek verkopen, namelijk puur via CD’s en DVD’s. Denk hierbij aan artiesten als The Beatles, AC/DC & Led Zeppelin.

App & integraties

De Spotify-app is een intuïtieve en gebruiksvriendelijke muziekstreamingapplicatie die beschikbaar is op verschillende platforms, waaronder iOS, Android, Windows en macOS. De app biedt gebruikers toegang tot miljoenen nummers en podcasts van artiesten en makers over de hele wereld. Met zijn strakke en moderne ontwerp maakt de Spotify-app het eenvoudig voor gebruikers om hun favoriete muziek en podcasts te ontdekken, af te spelen en te beheren.

Een van de onderscheidende kenmerken van de Spotify-app zijn de gepersonaliseerde afspeellijsten en aanbevelingen. Gebaseerd op luistergedrag en muziekvoorkeuren, genereert Spotify unieke afspeellijsten zoals ‘Discover Weekly’ en ‘Daily Mix’ om nieuwe muziek te introduceren die aansluit bij de smaak van de gebruiker. Daarnaast kunnen gebruikers eenvoudig hun eigen afspeellijsten maken, delen en samenstellen met vrienden en familie, waardoor de app een sociaal element toevoegt aan de muziekbeleving.

De Spotify-app ondersteunt ook integratie met verschillende apparaten en diensten, zoals slimme luidsprekers, wearables en auto-infotainmentsystemen. Met Spotify Connect kunnen gebruikers naadloos schakelen tussen apparaten en hun muziek afspelen op compatibele luidsprekers of andere apparaten zonder onderbreking. Bovendien biedt de app offline luisteren voor premium-abonnees, waardoor muziek en podcasts kunnen worden gedownload en beluisterd zonder internetverbinding, ideaal voor onderweg of op plaatsen met beperkte connectiviteit.

Luisterboeken

Binnenkort kunnen Premium leden van Spotify ook luisterboeken beluisteren. Abonnees van de streamingdienst kunnen tot vijftien uur per maand luisteren. De bibliotheek bevat ongeveer 150.000 titels. Er zijn geen details verstrekt over de talen van de beschikbare audioboeken. Wanneer er meer informatie bekend is, zullen wij dit artikel uitbreiden.

Spotify nieuws

Spotify test nieuw betaalsysteem met Google in Nederland en België

Spotify is een test gestart met Google’s ‘User Choice Billing’ in de Benelux. Dit laat appaanbieders een eigen betaalsysteem gebruiken.

Amerikaanse Spotify-abonnees krijgen nu ook toegang tot luisterboeken-collectie

Spotify heeft bekendgemaakt dat het Premium abonnees in de Verenigde Staten nu de mogelijkheid biedt om per maand 15 uur naar audioboeken te luisteren.

Spotify werkt aan de lancering van een ‘Superpremium’ dienst

Spotify lijkt volgens geruchten zich klaar te stomen voor de lancering “Superpremium” dienst.

Premium leden van Spotify krijgen toegang tot luisterboeken

Spotify heeft aangekondigd dat Premium-abonnees toegang krijgen tot een collectie van audioboeken.

Review

In de overvolle wereld van muziekstreamingdiensten onderscheidt Spotify zich als een van de meest populaire keuzes. Maar hoe goed presteert het echt in vergelijking met zijn concurrenten? In deze review nemen we Spotify onder de loep en analyseren we de functies, gebruiksgemak, geluidskwaliteit en prijsstelling om je te helpen beslissen of het de juiste muziekstreamingdienst is voor jou.

Spotify

8.9 out of 10
€9

Spotify is een populaire muziekstreamingdienst met een uitgebreide bibliotheek van nummers en podcasts. Het biedt gepersonaliseerde aanbevelingen en is beschikbaar op diverse platforms. Gebruikers kunnen kiezen tussen gratis en betaalde abonnementen, waarbij premium-abonnees extra functies krijgen.

Aanbod
9 out of 10
Interface
8.5 out of 10
Prijs
9 out of 10
App & integraties
9 out of 10

Voordelen

Veel integraties

Veel podcasts

Nadelen

Standaard audiokwaliteit

Vergelijk Spotify met andere muziekstreamingdiensten

De concurrentie op de markt van muziekstreamingdiensten is erg groot. Hierdoor kan het moeilijk zijn om de muziekstreamingdienst te kiezen die bij je past. Om Spotify te vergelijken met bijvoorbeeld TIDAL, Apple Music, Qobuz en Deezer hebben wij een vergelijking gemaakt.

Vergelijk Muziekstreamingdiensten