Storytel; alles over de app met luisterboeken

Geschatte leestijd: 9 minuten

De digitalisering heeft onmiskenbaar invloed op de manier waarop we boeken lezen en beluisteren. In een drukke wereld zoeken mensen naar praktische oplossingen, zoals Storytel, om hun leesgewoonten aan te passen.

Dit artikel biedt een uitgebreide analyse van Storytel, waarbij we de belangrijkste functies en voordelen van deze app bespreken. Hierdoor kunt u bepalen of het aansluit bij uw leesbehoeften.

Blijf lezen en ontdek hoe Storytel werkt, welke unieke voordelen het biedt, en wat het onderscheidt van andere boeken-apps op de markt. U zult ook tips en trucs leren om het meeste uit een abonnement te halen.

Storytel luisterboeken - storytel kosten - Storytel app

Wat is Storytel?

Ondanks dat Storytel pas de laatste jaren zeer zichtbaar is in Nederland bestaat het bedrijf al langer dan 10 jaar. In 2005 werd het bedrijf door de Zweden Jon Hauksson en Jonas Tellander al opgericht. Het bedrijf heette toen nog Bokilur en werd in 2007 veranderd in Storytel. 

Storytell is een app voor luisterboeken, waarmee voor vast maandelijks bedrag onbeperkt naar boeken kan worden geluisterd. Je kan het een beetje omschrijven als de Netflix voor luisterboeken. Sinds 2013 biedt Storytel een abonnement voor luisterboeken in Nederland.

Aantal abonnees

Op 7 juli 2021 maakte het bedrijf bekend dat 1,625,000 mensen maandelijks betalen voor de app met luisterboeken en ebooks. De grootste groep van deze leden is woonachtig in Scandinavië.

Storytel boeken

Op de website het Zweedse bedrijf valt te lezen dat de dienst meer dan 350.000 luisterboeken en ebooks bevat. Inderdaad je leest het goed, naast luisterboeken biedt Storytel sinds enkele jaren ook ebooks. Hoeveel procent hiervan luisterboeken zijn, is niet precies duidelijk. Wel is duidelijk dat het aanbod van luisterboeken enorm is.

Nederlandse luisterboeken

Op Storytel zijn ook veel Nederlandstalige luisterboeken te vinden. Het assortiment bevat zelfs luisterversies van boeken die echt net in de boekhandel ligt. Dit geeft aan dat Nederlandse uitgevers graag hun boeken ook op de service uitbrengen. Dit betekent zeer waarschijnlijk dat toekomstige Nederlandse boeken ook in de luisterboeken app verschijnen.

Storytel Originals

In de markt van cloud gaming en video on demand is het zeer belangrijk om eigen exclusieve content aan te bieden. Storytel doet dit ook voor haar (luister)boeken app. Ze ontwikkelen namelijk eigen luisterboeken die gelabeld worden onder de naam Storytel Originals. Deze Originals zijn ook in het Nederlands te beluisteren. Sterker nog, er zijn Nederlandse schrijvers die exclusief (luister)boeken voor deze service maken.

storytel boeken - storytel luisterboeken - storytel ebooks - storytel app

Voorbeelden van Originals zijn Mayday van Suzanne Vermeer en drie verhalen over Sherlock Holmes geschreven door de bekroonde roman- en scenarioschrijver Anthony Horowitz.

Storytel België

Storytel verschijnt in het 4e kwartaal van 2020 ook in België. Het aanbod luisterboeken bestaat uit zowel Nederlands- als Franstalige boeken. 

Ook gaat dienst voor luisterboeken samenwerkingen aan met Belgische uitgevers. Hierdoor komen er luisterboeken van Belgische auteurs naar de service. Storytel wil ook Storytel Originals met Belgische schrijvers gaan ontwikkelen. 

Storytel kosten

Nu we weten wat Storytel is en wat voor aanbod de service biedt, is het natuurlijk erg belangrijk om te weten wat de kosten zijn. Zoals eerder beschreven werkt luisterboeken app met een maandelijks abonnement, waarmee je voor een vast bedrag onbeperkt toegang krijgt tot alle luisterboeken en ebooks.

De luisterboeken app biedt 3 verschillende abonnementen aan, namelijk Unlimited, Family en Family+. Zoals de namen al vertellen zijn de laatste twee in de markt gezet voor families. De kosten van Unlimited en Family zijn op 3 juni 2021 iets verhoogd.

De prijs van het Storytel Unlimited abonnement is € 12,99 per maand. Het kleine Family abonnement kost € 16,99 per maand en Family+ kost € 19,99 per maand.

Kosten Storytel Abonnement

Het Storytel abonnement delen is dus mogelijk middels één van de bovenstaande Family abonnementen.

Gratis abonnement uitproberen

Een abonnement op de luisterboekenaanbieder is 14 dagen gratis uit te proberen. Na deze gratis 14 dagen zal de service automatisch worden omgezet in een Unlimited abonnement van € 12,99 per maand. In deze periode is het dus mogelijk alle functies van Storytel gratis te ontdekken. 

Tijdelijke aanbieding Storytel met korting.

Studentenkorting

Studenten kunnen korting krijgen op het Unlimited abonnement van Storytel. Voor studenten kosten dit abonnement in plaats van € 12,99 maar € 9,99 per maand. Een mooie studentenkorting van zo’n 3 euro per maand en doorgerekend 36 euro per jaar. 

De aanbieder van luisterboeken verifieert wel eerst of de persoon echt een student is middels SheerID. Zij checken of de persoon 18 jaar en/of ouder is en ingeschreven is bij een schoolinstelling. 

Storytel app

De Storytel app is beschikbaar voor verschillende platformen. De app is te downloaden op smartphones (iOS & Android), tablets (iOS, Android & Windows) en computer (Windows 8 & Windows 10). Het is niet mogelijk om boeken te luisteren of te lezen via de website van het bedrijf. 

De app maakt het mogelijk om makkelijk te zoeken naar (luister)boeken middels de zoekfunctie of via het selecteren van de categorie die je wenst. Wil je boeken bewaren voor later of om later nog eens te lezen? Dan kan je een boek op je digitale boekenplank zetten. Je kan zoveel boeken als je wil kwijt op deze boekenplank. 

Offline luisterboeken

Ben je verbonden met het internet is het mogelijk om via de app (luister)boeken te laten streamen naar je smartphone en app. Echter zijn er ook plekken waar de internetverbinding niet zo goed is en daarom is het ook mogelijk de Storytel app offline te gebruiken. De (luister)boeken zijn namelijk te downloaden naar je apparaat. 

Player

Wanneer je een luisterboek hebt gekozen, biedt de player van Storytel enkele interessante functionaliteiten. Het is mogelijk om aantekeningen te maken in je luisterboek, een slaaptimer in te stellen en het luisterboek versneld of vertraagd af te spelen.

Sleep Timer

Een handige functie is de sleep timer. Met deze functie kan je de app instellen om na een bepaalde tijd automatisch uit te schakelen, perfect voor het luisteren naar een boek voor het slapen gaan.

Spotify

In mei 2021 kondigde Storytel een samenwerking aan met Spotify. In 2021 wordt namelijk mogelijk om de luisterboeken van de service ook via de muziekstreamingdienst Spotify te beluisteren. Op deze manier wil het Zweedse bedrijf haar luisterboeken toegankelijker maken.

E-reader

Online wordt vaak de vraag gesteld of het mogelijk is om boeken van Storytel op een ereader / E-reader te lezen zijn. Ook de Zweedse (luister)boeken aanbieder heeft gemerkt dat hier veel behoefte naar is. Ze lanceerde namelijk op 12 juli 2021 hun eigen e-reader in Nederland. Middels de reader zijn naast e-books te lezen, ook luisterboeken te beluisteren. 

De afmetingen van de Storytel Reader, zoals de e-reader officieel heet, zijn 17 x 11,6 x 0,87 cm. Het display is een energiezuinig sharp 6′ e-ink Carta HD scherm (212 PPI). De warmte of koelte van de achtergrondverlichting is naar eigen smaak in te stellen. 

storytel reader - ereader storytel - e-reader storytel - storytel kosten - storytel boeken
De e-reader van Storytel

De reader beschikt zowel over bluetooth als een 3.5mm earphone jack. Middels beide features is de reader gemakkelijk te koppelen met (draadloze) koptelefoons en luidsprekers. Volgens het Zweedse bedrijf gaat de accu van de reader na volledig opladen een aantal weken mee.

De e-reader van Storytel beschikt over een wifiverbinding, waarmee de luister- en e-boeken naar de harde schijf te verplaatsen zijn. De harde schijf heeft een grootte van 8 G8, waardoor er ruimte is voor zo’n 3000 boeken. Ook kan je externe bestanden, zoals ePub files, met de reader lezen. 

De Storytel Reader is te koop via Coolblue voor € 129. Bij de aanschaf van de reader kan je de boekendienst twee maanden gratis gebruiken. Dit geldt zowel voor huidige klanten en nieuwe klanten. 

Storytel opzeggen

Heb je al een abonnement en wil je Storytel opzeggen? In deze alinea leggen wij je stap voor stap uit hoe het abonnement kunt opzeggen. 

  1. Login op de website van Storytel. 
  2. Klik vervolgens op Mijn pagina en dan op Mijn account
  3. Op deze pagina klik je volgens op Abonnement beëindigen. 
  4. Klik op de volgende pagina op Bevestigen
  5. Het abonnement is nu beëindigd. 
  6. Je ontvangt per e-mail een bevestiging. Storytel raadt het aan om deze goed te bewaren. 

Wilt u na een bepaalde tijd toch weer een abonnement op Storytel? Het is mogelijk om het abonnement weer te starten met het huidige account. Dit ga via de zelfde stappen zoals hier boven, maar dan klikt u op Start abonnement. 

Cadeau doen

Heb je een abonnement op Storytel? Dan kan je boeken cadeau doen. Dit kan via de app en je account op de website. Op deze manier kan de persoon die het boek krijgt, gratis naar het boeken luisteren. 

Hij of zij moet hier alleen een account voor aanmaken bij Storytel. Het werkt dus niet bij mensen die al over een account beschikken. 

Nieuws

Review Storytel

Het luisterboeken platform biedt een uitstekende service voor liefhebbers van audioboeken en luisterboeken. Met een breed scala aan titels, een gebruiksvriendelijke app en handige functies is het een van de beste keuzes voor het streamen van boeken in Nederland. Lees hieronder een beknopte review van Storytel:

Storytel

8.3 out of 10
€12.99
Luisterboeken Storytel - Audioboeken Storytel kosten

Storytel is een app voor luisterboeken, waarmee voor vast maandelijks bedrag onbeperkt naar boeken kan worden geluisterd. Je kan het een beetje omschrijven als de Netflix voor luisterboeken.

Aanbod
9 out of 10
Integraties
8 out of 10
Platform & App
8 out of 10
Prijs
8 out of 10

Voordelen

180.000 luisterboeken en ebooks

Exclusieve luisterboeken (Storytel Originals)

Luisterboeken ook offline te beluisteren

Nadelen

Duurder abonnement nodig om boeken te delen

Redelijk aan de prijs vergeleken concurrenten

Storytel vs. Andere Luisterboeken Diensten

In vergelijking met andere aanbieders van luisterboeken, heeft Storytel enkele belangrijke voordelen. Ten eerste de omvang en diversiteit van de catalogus. Ten tweede de gebruiksvriendelijke app en de extra functies zoals de sleep timer. Ten derde, de optie om boeken offline te downloaden, wat niet bij alle diensten beschikbaar is.

Op de markt van luisterboeken en audiobooks zijn er veel aanbieders. Daarom hebben we een vergelijker gemaakt, waarmee o.a. Audible, Kobo Plus, Nextory en Luisterbieb vergeleken worden op basis van kosten, aanbod, app en meer.

Vergelijk luisterboek abonnementen en audiobooks

Veelgestelde vragen

Wat is Storytel?

Storytell is een app voor luisterboeken, waarmee voor vast maandelijks bedrag onbeperkt naar boeken kan worden geluisterd. Je kan het een beetje omschrijven als de Netflix voor luisterboeken.

Hoeveel luisterboeken heeft Storytel?

Op de website het Zweedse bedrijf valt te lezen dat de dienst meer dan 150.000 luisterboeken en ebooks bevat.

Wat kost Storytel per maand?

De prijs van het Unlimited abonnement is € 12,99 per maand. Het kleine Family abonnement kost € 14,99 per maand en Family+ kost € 19,99 per maand.

Kan ik het Storytel abonnement delen?

Via het Family en Family+ abonnement is het mogelijk om boeken van de service te delen met familie en vrienden.