Microsoft Project xCloud: Xbox streamingdienst

Tijdens gamebeurs E3 2018 maakt Microsoft bekend dat ze bezig zijn met een Xbox streaming service. Later dat jaar werd deze streamingdienst onthuld als Microsoft Project xCloud. Nu ongeveer een jaar verder is Microsoft druk bezig met een betatest van de Xbox streaming service Project xCloud.

Maar wat houdt deze streamingdienst van Microsoft nou precies in? Wat zijn de verschillen met concurrenten als Google Stadia en Utomik? Wat is de releasedatum van Microsoft Project xCloud?  En wat is de eerste indruk van de bèta van de Xbox streamingdienst?

In dit artikel zetten wij alle feiten van de Xbox streaming service op een rij.

Xbox streaming service; Wat is Project xCloud?

Wat is Microsoft Project xCloud? Microsoft Project xCloud is de streamingdienst van Xbox. XCloud is een dienst waarmee je Xbox-games kan gaan spelen zonder in het bezit te zijn van een Xbox-console. Alle games worden namelijk vanuit datacenters via de Microsoft Azure techniek naar het gewenste apparaat gestreamd. Dit gewenste apparaat kan naast een Xbox ook een smartphone, tablet, computer of SmartTV zijn.

Project xCloud krijgt zeer waarschijnlijk nog een andere naam, wanneer de streamingdienst officieel gelanceerd wordt. Mensen die niet geloven in cloud gaming hoeven niet bang te zijn dat console snel verdwijnen. Microsoft ziet xCloud als toevoeging naast de Xbox-consoles

Project xCloud beta

Vanaf oktober 2019 zit de streamingdienst van Xbox in de bétafase. Helaas voor Nederland wordt de dienst in eerste instantie alleen getest in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea, maar dit wordt in 2020 uitgebreid naar West-Europa, India, Japan en Canada. Wij nemen aan dat Nederland hier ook bij hoort, maar om welke specifieke landen van West-Europa het gaat is nog onduidelijk. Op het moment van schrijven is de Microsoft Project xCloud alleen te testen op Android-smartphones, maar in 2020 brengen ze de béta ook naar Windows 10.  Ook is Microsoft aan het samenwerken met Apple om de streamingdienst van Xbox naar iOS te brengen. Sinds februari 2020 is er een kleine béta gaande op het mobiele platform van Apple.

Sinds eind januari is Microsoft Project xCloud beta beschikbaar in Canada. In dit land is de Xbox streamingdienst naast in het Engels ook in het Frans te gebruiken. Of Microsoft binnen korte tijd nieuwe landen lanceert is afwachten. We weten dat in 2020 de cloud gaming service ook naar West Europa komt. Het is alleen onduidelijk om welke landen het gaat.

Microsoft Project xCloud Nederland

Eerder in januari werd de Xbox streaming service al toegevoegd aan het Xbox Insider programma. Dit is een programma waarmee Microsoft features voor de Xbox test onder een selectieve groep Xbox-bezitters. Ook Nederlanders in dit programma kunnen hierdoor al aan de slag met Project xCloud.

Op 7 april 2020 maakte Microsoft bekend dat het mogelijk is als Nederlander en Belg je aan te melden voor de preview van Project xCloud. Vereisten zijn een smartphone met minimaal Android 6, een Bluetooth Xbox One-controller en een geschikte internetverbinding. Naast Nederland en België komt de preview ook naar Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Noorwegen, Spanje en Zweden.

De Xbox streamingdienst komt op 15 september 2020 officieel beschikbaar als onderdeel van Xbox Game Pass Ultimate.

Specificaties Xbox streamingdienst

Het is nog niet helemaal duidelijk wat de technische specificaties zijn voor de streamingdienst van Xbox. Wel zijn door de bèta enkele specificaties bekend geworden. Op dit moment is Microsoft Project xCloud alleen op een smartphone te testen. Deze smartphone moet mnimaal over Android 6.0 en met Bluetooth versie 4.0+ beschikken. Ook heb je een controller met bluetooth nodig om de games te kunnen spelen op je smartphone. Tenslotte heb je een stabiele internetverbinding nodig. Microsoft zegt dat je voor de Xbox streamingdienst minimaal een 5 GHz wifi verbinding of een mobiele verbinding van minimaal 10 Mbps nodig hebt.

Xbox streaming games

Bij de start van de béta waren eerst alleen vier games beschikbaar, namelijk Gears 5, Halo 5: Guardians, Killer Instinct en Sea of Thieves. Dit aantal is al vrij snel verhoogd naar 50+ games. Op 15 september 2020 wordt xCloud officieel gelanceerd als onderdeel van Xbox Game Pass Ultimate. Vanaf dan zijn alle games van Game Pass via de cloud gaming service te spelen.

Op deze manier lijkt Microsoft een groot voordeel te hebben in vergelijking met de concurrenten Google Stadia en Utomik. Microsoft beschikt namelijk over veel exclusieve games en ontwikkelstudios die in de toekomst nog meer exclusieve games kunnen gaan ontwikkelen. Utomik beschikt bijvoorbeeld helemaal niet over exclusieve games en lijkt ook niet zijn focus hierop te hebben liggen. Google heeft wel enkele exclusieve games beschikbaar Google Stadia. Google is relatief nieuw in de gamesindustrie, waardoor het miljardenbedrijf nog niet over veel eigen ontwikkelstudios beschikt.

PlayStation heeft wel al een volwaardige concurrent, namelijk PlayStation Now. Deze cloud gaming service is van Sony en zij hebben natuurlijk vele eigen ontwikkelstudio’s en beschikken over veel eigen gamelicenties.

Xbox streaming - Microsoft stream - Microsoft Project xCloud - Xbox games streamen

Zoals eerder beschreven werd de Xbox streamingdienst in eerste instantie onthuld met vier games. Deze vier Microsoft Project xCloud games hebben wij hieronder op een rij gezet:

Halo 5: Guardians

De first-person shooter Halo 5: Guardians kwam in 27 oktober 2015 wereldwijd uit voor de Xbox One. De game werd ontwikkeld door 343 industries. Ondanks dat vijf in de titel is het niet de vijfde Halo-game. Er zijn namelijk ook wat games ontwikkeld die afspelen in het Halo-universum, maar niet de hoofdlijn van het verhaal volgen. In Halo 5: Guardians bedreigt een mysterieuze en onstuitbare kracht het heelal en wordt er getwijfeld aan de loyaliteit van Master Chief.

Gears 5

Gears 5 is het zesde deel in Gears-franchise en de tweede deel dat ontwikkeld door de Canadese studio The Coalition. Eerdere delen werden ontwikkeld door Epic Games. Nadat het vorige deel dat door The Coalition werd ontwikkeld nog veel kritiek ontving, werd Gears 5 door recensenten zeer goed ontvangen. In de game speel je als Kait in de grootste en mooiste Gears wereld ooit en ben je samen met je team op zoek naar de oorsprong van Locust.

Killer Instinct

Killer Instinct is een vechtgame en kwam in 2013 uit voor de Xbox One. De game werd ontwikkeld door Double Helix Games, Iron Galaxy en Rare onder toezicht van Ken Lobb. Killer Instinct is echt oude rot in de game-industrie. De eerste game uit de franchise verscheen al in 1994 en was toen alleen te spelen op arcadekasten.

Sea of Thieves

Misschien wel één van de nieuwste exclusieve Xbox-franchise is Sea of Thieves. In de avonturengame, die naast op de Xbox ook op de PC verscheen, beleef je het echte piratenleven. Zeilen, plunderen, vechten en schatzoeken zijn daarom ook zeker onderdeel van Sea of Thieves.

50+ games voor Microsoft Project xCloud

Naast deze 4 games zijn er op dit moment meer dan 50 games via de streamingdienst van Xbox te spelen. Enkele games zijn Ori and the Blind Forest, Killer Instinct, Hellblade, Shadow of Tomb Raider, Hitman en Madden. Microsoft lijkt voor Project xCloud ook in te zetten op samenwerking met andere uitgevers. Tijdens Inside Xbox van november 2019 werd duidelijk dat Electronic Arts haar games ook naar de streamingdienst van Xbox wil brengen. Naast deze samenwerking werd duidelijk dat alle games van de abonnementsdienst Gamepass in 2020 naar de Xbox streaming service komen.

Microsoft Project xCloud - Xbox Streaming games - Xbox Streaming android

Xbox controller

Veel gamers zweren bij de controller van de Xbox One. Microsoft heeft daarom besloten om dat de Xbox controller ook te gebruiken is voor de Xbox streaming service Project xCloud. Daarnaast toonde verschillende online demonstraties dat de je smartphone via een soort koppeling op de Xbox One-controller te klikken is. Op deze manier creëer je een soort Xbox handheld, waarmee Xbox gelijk een concurrent van de handhelds van Nintendo kan worden.

Microsoft heeft bekendgemaakt dat de eerste koppeling om je smartphone op je Xbox controller te klikken, beschikbaar is. De PowerA MOGA Mobile Gaming Clip for Xbox is voor $ 14,99 te koop. Microsoft laat weten dat hardwarefabrikanten, zoals 8bitDo, Gamevice, HORI, and Razer, bezig zijn om zulke koppelstukken voor de Xbox-controllers op de markt te brengen. Naast de Xbox-controller is het ook mogelijk om andere Bluetooth controllers te gebruiken, zoals bijvoorbeeld de DualShock 4 van Sony.

Project xCloud prijs

Microsoft heeft tot heden niks bekendgemaakt over de mogelijke kosten van Project xCloud. Het is goed mogelijk dat de Xbox streaming service een koppeling met de Xbox Game Pass gaat krijgen. Microsoft zet namelijk al een lange tijd in op de abonnementsdienst, waarbij voor een vastbedrag per maand alle games uit een grote bibliotheek te spelen zijn. Wel is bekend geworden dat de games van Gamepass naar de Xbox Streaming Service komen, maar of het uiteindelijk in één abonnement wordt aangeboden is nog onduidelijk.

Releasedatum Xbox Streaming Service

De Xbox streamingdienst zit vanaf oktober 2019 in haar betafase en wordt op 15 september 2020 officieel gelanceerd. De cloud gaming service wordt onderdeel van het Xbox Game Pass Ultimate-abonnement. De previewversie van de dienst is t/m 11 september te gebruiken.

Microsoft heeft laten weten dat de prijs van het Game Pass-abonnement van € 12,99 per maand ongewijzigd blijft. De verwachting is dat de service ook in Nederland en België direct beschikbaar is in september. Al heeft Microsoft officieel de lijst met handen nog niet bekendgemaakt.

Eerste indruk Xbox streamingdienst

Nu de bèta van Microsoft Project xCloud officieel uitgerold is, heeft de website The Verge een artikel over hun eerste indruk van de streamingdienst direct na lancering geschreven. De eerste indruk van Verge is goed, maar ze geven aan dat ze graag meer games hadden gespeeld om de dienst te kunnen testen. Zoals hierboven te lezen is, zaten in de bèta in eerste instantie alleen vier games die zelf door Xbox zijn ontwikkeld.

Opvallende dingen uit het artikel zijn dat het ongeveer 1 minuut duurt om een game op te starten, dit is vergeleken normale games op je mobiele telefoon wat aan de lange kant. De games worden in de datacenters op hardware van een Xbox One S gedraaid. In de toekomst wordt deze hardware vervangen voor de hardware van de nieuwste Xbox, ook wel bekend als Xbox Scarlett.

Uit het artikel blijkt dat over het algemeen alle games goed online te spelen waren, maar soms was lagg (vertraging) wel voelbaar. Ook werkte het online chatten via typen en microfoon goed tijdens het spelen van Sea of Thieves.

The Verge beschrijft ook een opmerkelijke bevinding. Ben jij onderweg en wil je een Xbox game spelen op je smartphone en iemand van je familie speelt thuis op Xbox One? Dan is het niet mogelijk. In bèta van de streamingdienst van Xbox is het dus niet mogelijk om games te streamen en tegelijk op je Xbox te spelen. Of dit bij de uiteindelijke versie van Project xCloud ook is, is niet duidelijk. Samenvattend is de website positief over de Xbox streaming service, maar was door het beperkte aanbod games nog niet volledig te testen.

Nieuws

Voorlopig geen Project xCloud naar iOS (7 augustus 2020)

Microsoft kan voorlopig hun cloud gaming service niet naar iOS brengen. Apple staat het namelijk niet toe dat derden een gamingplatform aan bieden via iOS.

Microsoft heeft in een statement laten weten dat hun frustratie hierover erg hoog zit. In dit statement laat het Amerikaanse bedrijf weten nog steeds de service naar de apparaten van Apple te willen brengen. Maar wanneer dit gaat gebeuren, ligt dus bij Apple.

Streamingservice krijgt officiële releasedatum (4 augustus 2020)

Microsoft heeft bekendgemaakt dat Project xCloud op 15 september 2020 onderdeel wordt van Xbox Game Pass Ultimate. Na maanden in preview wordt de streamingdienst nu officieel gelanceerd.

Doordat xCloud nu onderdeel wordt van Game Pass, betekent het dat alle games van de dienst te streamen via een Android telefoon of tablet. Het is nog onduidelijk of iOS-gebruikers ook snel met de streamingdienst van Xbox aan de slag kunnen.

Xbox toont veel nieuwe games (24 juni 2020)

Xbox heeft tijdens de Xbox Games Showcase veel nieuwe games aangekondigd. Deze games verschijnen ook allemaal op Game Pass, wat betekent dat ze ook te spelen zijn via Project xCloud.

Bekijk de show hier onder terug:

Microsoft gaat in 2021 Xbox Series X hardware gebruiken voor Project xCloud (19 juni 2020)

Bronnen rondom Microsoft hebben aan de website The Verge laten weten dat Microsoft de hardware van Project xCloud gaat upgraden.

Op dit moment maakt Project xCloud gebruik van Xbox One S hardware, maar Microsoft wil deze hardware vervangen voor de kracht van de Xbox Series X. Ook is Microsoft servers aan het testen om PC-games te streamen via de gamestreamingdienst.

Daarnaast lijkt de iOS-versie van de gamestreamingdienst vertraagd te zijn. iOS bevat enkele ristricties, waardoor Microsoft geen stappen kan met Project xCloud voor de devices van Apple. De twee techgiganten zijn in gesprek om dit probleem op te lossen.

Microsoft begint met testen van Project xCloud in Nederland (28 april 2020)

Microsoft is vandaag begonnen met het versturen van uitnodigingen om de Xbox gamestreamingdienst in Nederland te gaan testen. Sinds begin april was het mogelijk om je hiervoor aan te melden. In België start dezelfde preview volgende week.

In een e-mail heeft Microsoft laten weten dat het start met een klein aantal deelnemers per regio. Om hoeveel mensen dit exact gaat niet is bekend. Het aantal deelnemers wordt stap voor stap uitgebreid.

Heb je tot nu toe nog geen uitnodiging ontvangen? Dan is het dus goed mogelijk dat je in de komende periode alsnog een uitnodiging van Microsoft ontvangt. Aanmelden voor de preview van Microsoft Project xCloud is ook nog steeds mogelijk. Dat kan via deze link.

Microsoft start interne test van gamestreamingdienst voor Windows 10 (25 maart 2020)

Volgens de website The Verge is Microsoft begonnen met een interne test van Project xCloud voor Windows 10. Alle medewerkers van Microsoft krijgen namelijk toegang tot een preview-versie. The Verge heeft ook enkele screenshots van gamestreamingdienst bemachtigd. Nu de medewerkers de cloud gaming service massaal kunnen gaan testen, lijkt het ons niet lang meer te duren voordat een publieke béta verschijnt.

De streamingdienst verschijnt op Windows 10 via een app in de Windows Store. De dienst op Windows 10 vereist een bluetooth controller, een Microsoft account en snel internet. De Windows-app ondersteunt ook het streamen van games vanaf een Xbox One-console, lokaal of remote. In dit geval wordt er geen gebruikgemaakt van de xCloud-servers.

Project xCloud ondersteunt ook touchscreenbesturing op smartphones (18 maart 2020)

De gamestreamingdienst van Microsoft gaat zoals we weten ook op smartphones draaien. Uiteraard heb je niet altijd een controller bij je als je wil gamen op je smartphone. Microsoft heeft daarom bevestigd dat in de toekomst ook games via de touchscreen van de smartphone te besturen zijn. Hoe dit in de praktijk exact gaat werken, is nog even afwachten. Het spelen via een controller of touchscreen kan natuurlijk niet dezelfde functionaliteiten bieden. Het lijkt ons daarom ook goed mogelijk dat sommige games op Project xCloud geen ondersteuning voor touchscreen zullen krijgen. We houden het in de gaten.

Microsoft maakt technische specificaties Xbox X Series bekend (16 maart 2020)

In het najaar verschijnt de nieuwe generatie Xbox, maar tot heden was niet exact bekend hoe krachtig deze console gaat worden. Vandaag heeft Microsoft alle technische specificaties van de Xbox X Series bekendgemaakt. Ook voor geïnteresseerde van Microsoft Project xCloud zijn deze technische specificaties interessant. Zeer waarschijnlijk gaan alle games via deze gamesstreamingdienst op hardware met dezelfde specificaties draaien. De technische specificaties van de nieuwe Xbox zijn:

Processor 8 custom Zen 2-cores met smt Geheugen 16GB gddr6, 320bit
Cpu-snelheid 3,8GHz (3,66GHz met smt) Geheugenbandbreedte 10GB @ 560GB/s – 6GB @ 336GB/s
Gpu 52 cu’s @ 1825MHz Opslag 1TB ‘custom nvme-ssd’
Gpu-architectuur Custom RDNA 2 I/o-doorvoersnelheid 2,4GB/s (raw), 4,8GB/s (compressed)
Gpu-rekenkracht 12Tflops Uitbreidbare opslag 1TB Expansion Card
Die-formaat 360,45mm² Optische drive Blu-ray (4k-uhd)
Procedé TSMC 7nm enhanced Prestatiedoel 4k @ 60fps, tot 120fps

Volgende week livestream over Project xCloud (10-03-2020)

Microsoft heeft bekendgemaakt dat ze komende week een tweetal livestreams organiseren. Eén van deze livestreams draagt de titel Xbox Series X + Project xCloud = New Chapter in Gaming. De titel laat ons denken dat Microsoft wellicht meer gaat vertellen over hun cloud gaming platform. Deze livestream wordt georganiseerd op woensdag 18 maart 19:45 en zijn te volgen via het livestreamplatform Mixer. Wanneer er meer informatie wordt onthuld, zullen wij dat uiteraard toevoegen aan dit artikel.

Samenwerking Xbox en Samsung kan zeer belangrijke zet zijn (25-02-2020)

Afgelopen week maakt Samsung tijdens hun presentatie bekend dat ze een samenwerking zijn aangegaan met Xbox. David Park, marketingbaas van Samsung, liet weten dat Samsung samen met Microsoft werkt een premium cloud-based game streaming experience. Later dit jaar wordt er meer bekend over deze samenwerking tussen deze twee techbedrijven.

Maar het is al interessant om te kijken wat deze samenwerking kan inhouden. Microsoft werkt hard aan Microsoft Project xCloud en heeft de steun van hardwarebedrijven als Samsung nodig. Op dit moment draait de gamestreamingdienst als béta op Android en iOS-apparaten in een geselecteerd aantal landen. Samsung is één van de grootse smartphonefabrikanten van de wereld en is dus een perfecte strategische partner voor Microsoft.

Samsung ontwikkelt ook meer hardware dan alleen smartphones. Het Zuid-Koreaanse bedrijf is namelijk ook een grote speler in de wereld van smart TV’s. Wat nou als de Xbox streamingdienst ook gaat draaien op alle Smart TV’s van Samsung? Dan heeft Microsoft direct de mogelijkheid om miljoenen mensen toe te voegen aan het Xbox-ecosysteem. Oftewel kans op miljoenen abonnees op Microsoft Project xCloud.

Xbox onthult specificaties nieuwe Xbox (24 februari 2020)

Wellicht niet direct gerelateerd aan de gamestreamingdienst Microsoft Project xCloud, maar zeker interessant betreft de ontwikkeling van Xbox als gamingplatform. Microsoft heeft vandaag meer specificaties over hun nieuwe Xbox bekendgemaakt. De console die de naam draagt Xbox X Series, wordt acht keer krachtiger dan de originele Xbox One en twee keer krachtiger dan de Xbox One X. Microsoft heeft over haar eigen blog alle specificaties op een rij gezet.

Microsoft Project xCloud iOS

Microsoft heeft bekendgemaakt dat het vanaf nu mogelijk is om je in te schrijven voor een béta van Microsoft Project xCloud voor iOS. Dus heb je een iPad of iPhone dan kan je je nu ook aanmelden om de gamestreamingdienst van Microsoft te gaan testen. Wel moet je snel zijn, want de béta heeft maar beperkt plek. Het zijn namelijk echt de eerste stappen die Project xCloud maakt op iOS. Ook is voor iOS voorlopig maar één game te spelen, namelijk Halo: The Master Chief Collection. Vermoedelijk wordt dit aantal games in een later stadium uitgebreid.

De béta op iOS lijkt op dit moment een beetje stil te staan. Microsoft loopt tegen restricties van de software aan. Microsoft probeert Apple mee te krijgen om deze restricties aan te passen, zodat Project xCloud kan lanceren op iOS.

Vergelijk cloud gaming services

Naast de streamingdienst van Xbox zijn er andere gamestreamingdiensten op de markt of in ontwikkeling. Vergelijk Project xCloud met concurrenten als Google Stadia, Utomik, Nvidia Geforce Now en PlayStation Now. Heb jij een mening over Project xCloud of heb je een aanvulling op dit artikel? Laat dit dan ook zeker weten in reactie onder dit artikel.

Vergelijk cloud gaming services

Wat is Microsoft Project xCloud?

Microsoft Project xCloud is de streamingdienst van Xbox. XCloud is een dienst waarmee je Xbox-games kan gaan spelen zonder in het bezit te zijn van een Xbox-console. Lees meer.

Kan ik mijn al aanmelden voor Project xCloud?

Sinds april is het mogelijk om als Nederlander en Belg je aan te melden voor de previewfase van Microsoft Project xCloud. De service wordt in september 2020 officieel gelanceerd. Releasedatum Project xCloud.

Welke games kan ik spelen via Project xCloud?

Op dit moment zijn nog niet alle games beschikbaar voor Project xCloud. Uiteindelijk moet alle games die beschikbaar zijn voor Xbox-platformen te spelen zijn via de streamingdienst.