Microsoft Project xCloud: Xbox streamingdienst

Tijdens gamebeurs E3 2018 maakt Microsoft bekend dat ze bezig zijn met een Xbox streaming service. Later dat jaar werd deze streamingdienst onthuld als Microsoft Project xCloud. Na twee jaar intensief testen kwam de cloud gaming service in september 2020 op de markt. Microsoft noemt de gamestreamingdienst vanaf heden Xbox Cloud Gaming.

Maar wat houdt deze streamingdienst van Microsoft nou precies in? Wat zijn de kosten van de Project xCloud? Welke games zijn te spelen via de cloud gaming service? En wat zijn de verschillen met concurrenten als Google Stadia en Utomik?

In dit artikel zetten wij alle feiten van de Xbox streaming service op een rij.

Xbox streaming service; Wat is Project xCloud?

Wat is Microsoft Project xCloud? Microsoft Project xCloud is de streamingdienst van Xbox. xCloud is een dienst waarmee je Xbox-games kan gaan spelen zonder in het bezit te zijn van een Xbox-console. Alle games worden namelijk vanuit datacenters via de Microsoft Azure techniek naar het gewenste apparaat gestreamd. Dit gewenste apparaat kan naast een Xbox ook een smartphone, tablet, computer of SmartTV zijn.

Sinds september 2020 is Project xCloud een onderdeel van het Gamepass abonnement en is de naam veranderd in Xbox Cloud Gaming. Xbox Game Pass is een Netflix-achtig abonnement met games voor de PC en Xbox-consoles. Mensen die niet geloven in cloud gaming hoeven niet bang te zijn dat console snel verdwijnen. Microsoft ziet xCloud als toevoeging naast de Xbox-consoles.

Project xCloud bèta

Vanaf oktober 2019 zit de streamingdienst van Xbox in de bétafase. Nederland was helaas niet één van de landen waar de diensten als eerste werd getest. Project xCloud werd eerst alleen getest in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea, maar dit werd in 2020 uitgebreid naar West-Europa, India, Japan en Canada.

Nederland behoorden tot de landen die in West-Europa deelnamen aan de publieke bèta. Tijdens deze bèta was Microsoft Project xCloud alleen te testen op Android-smartphones. Microsoft heeft kortstondig de Xbox streamingdienst ook getest op iOS, maar Apple blokkeerde later de service. 

Sinds september 2020 is Project xCloud onderdeel van Xbox Game Pass Ultimate.

Microsoft Project xCloud Nederland

Vanaf 15 september 2020 is Xbox Cloud Gaming beschikbaar in Nederland als onderdeel van Xbox Game Pass Ultimate. Volgens Microsoft bevindt het dan nog steeds in de bètafase.

De cloud gaming service was eerder via het Xbox Insider programma en een publieke beta al te testen in Nederland. Microsoft liet toen weten dat een flinke groep gamers als met Microsoft Project xCloud in Nederland aan de slag waren geweest.

Specificaties Xbox streamingdienst

Microsoft heeft Project xCloud aan het abonnement van Xbox Game Pass Ultimate toegevoegd. Hierdoor is er direct een hele grote libary van games beschikbaar voor de streamingdienst van Xbox.

De cloud gaming service van Microsoft is beschikbaar voor Android- en iOS-apparaten, pc, Xbox One en Xbox Series X/S.

De minimum technische specificaties van Project xCloud voor Android zijn:

 • Android 6.0
 • Bluetooth 4.0
 • Controller met Bluetooth*
 • 5 GHz wifi-verbinding of mobiele verbinding van 10 Mbps.

Minimumeisen pc

 • Windows 10 – Oktober 2020 update
 • Bluetooth 4.0
 • Microsoft Edge & Google Chrome versie 87.0
 • Bandbreedte 20 Mbps

Minimumeisen iOS

 • IOS 14.4 
 • Bluetooth 4.0
 • Safari
 • 10 Mbps (iPhone) & 20 Mbps (iPad)

De nieuwste Xbox-controllers beschikken allemaal over Bluetooth. Daarnaast zijn bijna alle controllers van externe partijen met Bluetooth ook te gebruiken voor de Xbox streamingdienst.

Project xCloud voor iOS

Het leek er heel lang op dat Project xCloud niet op iOS zou gaan verschijnen, maar dit is vanaf dinsdag 29 juni 2021 veranderd..

Xbox biedt namelijk de gamestreamingdienst op iPhones en iPads via de webbrowser aan. Op deze manier omzeilen ze de blokkade in de App Store. Apple accepteert namelijk geen andere ‘gamestores’ binnen hun ecosysteem.

Xbox streaming games / Xbox Game Pass Ultimate

Bij de start van de béta waren eerst slechts vier games beschikbaar, namelijk Gears 5, Halo 5: Guardians, Killer Instinct en Sea of Thieves. Dit aantal is al vrij snel verhoogd naar 50+ games. Op 15 september 2020 werd Project xCloud toegevoegd aan Xbox Game Pass Ultimate. Door het samenvoegen van deze diensten is het aanbod games dat via de streamingdienst van Xbox te spelen forst uitgebreid.

Concurrenten van Microsoft Project xCloud lijken veel moeite te hebben om voldoende goede games voor hun cloud gaming service te kunnen bieden. Microsoft heeft dit probleem met Xbox Game Pass Ultimate zeker niet. Op deze manier lijkt Microsoft een groot voordeel te hebben in vergelijking met de concurrenten Google Stadia en Utomik.

Microsoft heeft de laatste jaren enorm geïnvesteerd in het overnemen van game-ontwikkelaars, zoals Obsidian en Mojang. Daarnaast nam het Amerikaanse bedrijf in september 2020 alle studio’s van de uitgever Bethesda over.

Door de overname van Bethesda kreeg Microsoft direct de beschikking zo’n 6 extra studio’s die games voor hun platformen kan gaan ontwikkelen. De overname zorgde erook voor dat Microsoft licenties van games als Fallout, The Elder Scrolls en Wolfenstein in handen heeft gekregen.

Daarnaast beschikt Xbox al jaren over tientallen exclusieve games, zoals o.a. Halo, Forza, Fable, Gears of War en Sea of Thieves.

Google is relatief nieuw in de game-industrie en beschikt nog niet over zoveel eigen studios en exclusieve licenties. Sterker nog Google sloot op 1  februari dit jaar al hun interne studio’s. De zoekgigant lijkt daardoor voor een andere strategie te kiezen dan Microsoft.

Utomik is op dat gebied een hele kleiner speler. Het beschikt niet over eigen studios en moet het aanbod uitbreiden door middel van het aankopen van licenties. Hierdoor ontbreken veel grote games op de service of ze verschijnen veel later dan de releasedatum.

PlayStation heeft wel al een volwaardige concurrent, namelijk PlayStation Now. Deze cloud gaming service is van Sony en het van oorsprong Japanse bedrijf beschikt over veel eigen ontwikkelstudio’s en veel gamelicenties.

Ook Apple lijkt zich te willen mengen in de concurrentiestrijd op de cloud gaming markt. Een vastgelegde patent door Apple wees op een cloud gaming service via 5. Lees hier meer over Apple cloud gaming.

Xbox streaming - Microsoft stream - Microsoft Project xCloud - Xbox games streamen

Xbox Game Pass Ultimate samen met EA Play

Naast het oprichten en overnemen van game-ontwikkelaars heeft Microsoft ook een deal gesloten met game-uitgever Electronic Arts. De deal zorgt ervoor dat EA Play onderdeel wordt van de streamingdienst van Xbox.

Hierdoor is met het abonnement van Xbox Game Pass Ultimate (inclusief Project xCloud) om de grote games van Electronic Arts te kunnen spelen. Denk hierbij aan games als FIFA en Battlefield.

Microsoft Project xCloud - Xbox Cloud Gaming - Xbox Streaming games - Xbox Streaming android

Xbox controller

Veel gamers zweren bij de controller van de Xbox One. Microsoft heeft daarom besloten om dat de Xbox controller ook te gebruiken is voor de Xbox streaming service Project xCloud. Daarnaast toonde verschillende online demonstraties dat de je smartphone via een soort koppeling op de Xbox One-controller te klikken is. Op deze manier creëer je een soort Xbox handheld, waarmee Xbox gelijk een concurrent van de handhelds van Nintendo kan worden.

Meerdere hardwarefabrikanten zijn bezig met of hebben ondertussen al een controller of koppeling voor Project xCloud uitgebracht. Een voorbeeld is de PowerA MOGA Mobile Gaming Clip, waarmee je smartphone en Xbox-controller te verbinden zijn.

Microsoft laat weten dat hardwarefabrikanten, zoals 8bitDo, Gamevice, HORI, and Razer, bezig zijn om zulke koppelstukken voor de Xbox-controllers op de markt te brengen. Naast de Xbox-controller is het ook mogelijk om andere Bluetooth controllers te gebruiken, zoals bijvoorbeeld de DualShock 4 van Sony.

Ontdek hier de beste Project xCloud controllers.

Project xCloud prijs

Microsoft Project xCloud is sinds september onderdeel van Xbox Game Pass Ultimate.  De kosten voor het abonnement, waarin de streamingdienst van Xbox een onderdeel is, kost € 12,99 per maand.

Dit abonnement bevat de volgende onderdelen:

 • Xbox Live Gold
 • Xbox Cloud Gaming
 • 100+ games te spelen via PC, Xbox en Android-apparaten
 • Alle games van Xbox-studio’s van dag 1 te spelen
 • EA Play games (Vanaf eind 2020)

Neem een abonnement op Xbox Game Pass.

Aantal abonnees Game Pass

Xbox Game Pass lijkt heel snel zijn marktaandeel uit te breiden. In januari  2021 maakte Microsoft bekend dat 18 miljoen mensen een abonnement op Xbox Game Pass hebben.

In april 2020 waren dit er nog slechts 10 miljoen. Het abonnement zit dus enorm in de lift.

Releasedatum Xbox Streaming Service

De Xbox streamingdienst zit vanaf oktober 2019 in haar betafase en werd op 15 september 2020 gelanceerd als onderdeel van het Xbox Game Pass Ultimate-abonnement. Vanaf dat moment is Xbox Cloud Gaming beschikbaar in Nederland en België.

Eerste indruk Xbox streamingdienst

Nu de bèta van Microsoft Project xCloud officieel uitgerold is, heeft de website The Verge een artikel over hun eerste indruk van de streamingdienst direct na lancering geschreven. De eerste indruk van Verge is goed, maar ze geven aan dat ze graag meer games hadden gespeeld om de dienst te kunnen testen. Zoals hierboven te lezen is, zaten in de bèta in eerste instantie alleen vier games die zelf door Xbox zijn ontwikkeld.

Opvallende dingen uit het artikel zijn dat het ongeveer 1 minuut duurt om een game op te starten, dit is vergeleken normale games op je mobiele telefoon wat aan de lange kant. De games worden in de datacenters op hardware van een Xbox One S gedraaid. In de toekomst wordt deze hardware vervangen voor de hardware van de nieuwste Xbox, ook wel bekend als Xbox Scarlett.

A quick look at Microsoft’s xCloud game streaming preview pic.twitter.com/JhkOVg2leM

— Tom Warren (@tomwarren) October 15, 2019

Uit het artikel blijkt dat over het algemeen alle games goed online te spelen waren, maar soms was lagg (vertraging) wel voelbaar. Ook werkte het online chatten via typen en microfoon goed tijdens het spelen van Sea of Thieves.

The Verge beschrijft ook een opmerkelijke bevinding. Ben jij onderweg en wil je een Xbox game spelen op je smartphone en iemand van je familie speelt thuis op Xbox One? Dan is het niet mogelijk. In bèta van de streamingdienst van Xbox is het dus niet mogelijk om games te streamen en tegelijk op je Xbox te spelen. Of dit bij de uiteindelijke versie van Project xCloud ook is, is niet duidelijk. Samenvattend is de website positief over de Xbox streaming service, maar was door het beperkte aanbod games nog niet volledig te testen.

Pre-order Xbox Series X en Xbox Series S

De Xbox Series X en S is op 10 november 2020 verschenen, maar de X-versie is al sinds de lancering zeer moeilijk te verkrijgen. Alle winkels in Nederland zitten vaker zonder voorraad, dan met een voorraad. De winkelketens zijn af en toe kleine batches van de console binnen, waardoor je altijd zeer snel moet zijn om een console te kunnen bemachtigen. De Xbox Series S is wel voldoende beschikbaar.

Bekijk hieronder een aantal winkels waar de Xbox consoles verkrijgbaar zijn:

Bol.com

Amazon

Coolblue

Nedgame

Xbox streaming zal een belangrijk onderdeel worden van de strategie van de nieuwe generatie Xbox-platformen.

Nieuws

Microsoft koopt Activision Blizzard voor 69 miljard dollar (18 januari 2022)

Microsoft heeft de game-industrie opgeschud met de overname van gamebedrijf Activision Blizzard. Activision Blizzard is het bedrijf achter de grote gamefranchises Call of Duty, World of Warcraft, Diablo en Candy Crush.

Door middel van de overname wil Microsoft meer games toevoegen aan het ecosysteem van Xbox. Daarnaast ziet Microsoft veel toegevoegde waarde van het gamebedrijf bij cloud gaming en mobiele games.

Bij eerdere overnames door Microsoft betekende dat de games van het overgenomen bedrijf niet meer op de platformen van de concurrentie verscheen.

Bij deze overname lijkt dat niet helemaal het geval. Zeer waarschijnlijk verschijnen toekomstige delen van Call of Duty gewoon nog op andere gameplatformen.

Wel zullen alle games vanaf dag één, zonder extra kosten, op de gamedienst Gamepass staan en zullen ze waarschijnlijk via Microsoft Cloud Gaming te spelen zijn.

Xbox Cloud Gaming nu ook beschikbaar op de consoles (19 november 2021)

Microsoft heeft haar gamestreamingdienst ook beschikbaar gemaakt op de Xbox. De cloud gaming service is te gebruiken op de Xbox One en Xbox Series X en S. De streamingdienst verscheen al eerder op Android smartphones en tablets en de PC.

Door de komst van Xbox Cloud Gaming kunnen Xbox One-gebruikers een aantal games spelen die normaal alleen op next-gen-consoles gespeeld kunnen worden, zoals Recompile, The Medium en The Riftbreaker. Daarnaast maakt de streamingdienst het mogelijk gemaakt dat gebruikers games kunnen uitproberen voor zij ze installeren. Deze worden rechtstreeks vanuit de cloud gestreamd.

Gratis toegang tot Anime streamingdienst Crunchyroll (9 november 2021)

Xbox probeert haar cloud gaming service steeds aantrekkelijker te maken. Vanaf vandaag is het aanbod van Game Pass Ultimate uitgebreid met de Crunchyroll Premium: Mega Fan. Crunchyroll is een streamingdienst voor Anime.

Abonnees van Game Pass Ultimate krijgen vanaf vandaag 75 dagen gratis toegang tot de streamingdienst. Wel gaat het hier om een soort proefversie van Crunchyroll. Dit betekent niet dat het om een uitgeklede versie van de dienst gaat, maar dat je een abonnement aangaat en de service 75 dagen mag uitproberen. Stop je het abonnement niet voor het einde van deze 75 dagen, dan gaat het abonnement € 6,49 per maand kosten.

Xbox Cloud Gaming nu beschikbaar via Xbox App op Windows 10 (14 september 2021)

Xbox heeft vandaag de Xbox App voor Windows 10 geüpdatet. Door de update zijn er nog meer opties om Xbox games op de computer te spelen bijgekomen. De update voegde de volgende functies toe:

 • Xbox Cloud Gaming
 • Xbox Remote Play

Xbox Cloud Gaming is de gamestreamingdienst van Xbox en via Remote Play is het mogelijk om games van de Xbox via het thuisnetwerk te streamen op een pc met Windows 10.

Eind dit jaar ook Xbox Cloud Gaming op de consoles (24 augustus 2021)

Tijdens de Xbox Showcase tijdens de Gamescom heeft Microsoft bekendgemaakt dat hun cloud gaming service eind dit jaar naar de consoles komt. Xbox Cloud Gaming, zoals Microsoft de service tegenwoordig noemt, wordt eind dit jaar beschikbaar voor Xbox Series S, Xbox Series X en Xbox One.

Net als op alle andere apparaten wordt de gamestreamingdienst beschikbaar voor alle leden van Xbox Game Pass Ultimate. De komst van de streamingdienst naar de console is de volgende stap van Microsoft in het beschikbaar maken de service op alle devices.

Microsoft Cloud Gaming ook via handheld Steam Deck (16 augustus 2021)

In juli onthulde Valve de gaminghandheld Steam Deck. Ook de Xbox-baas Phill Spencer wilde aan de handheld uitproberen en was op bezoek geweest bij Valve. Na zijn bezoek kreeg hij de Steam Deck mee om zelf uit te proberen. In een tweet laat Spencer zich zeer positief uit over de hardware van Valve.

In dezelfde tweet laat hij weten dat ook Project xCloud, de cloud gaming service van Xbox, zeer goed draait op de gaminghandheld. Zeer waarschijnlijk werkt de gamestreamingdienst via de browser op de Steam Deck, want naast gamen kan je ook andere pc-taken via de handheld uitvoeren.

Verder informatie over cloud gaming service op Steam Deck ontbreekt, maar zeer vermoedelijk zullen beide partijen hier in een latere fase meer informatie over bekend maken.

Project xCloud officieel beschikbaar voor iOS en PC (29 juni 2021)

Microsoft heeft vandaag de gamestreamingdienst Project xCloud officieel gelanceerd voor iOS en pc. Hierdoor is het nu mogelijk met een Xbox Game Pass Ultimate abonnement Xbox games op iOS-apparaten en de pc te spelen.

Daarnaast is de hardware van de cloud gaming service verbeterd van Xbox One S hardware naar Xbox Series X hardware. Door deze upgrade o.a. zien games er grafisch beter uit en zijn laadtijden korter.

Xbox-games spelen via tv-app en tv-stick (10 juni 2021)

Microsoft gaat nog meer inzetten op de cloud gaming service met de werknaam Project xCloud. De gamestreamingdienst is sinds september 2020 onderdeel van abonnementsdienst Game Pass Ultimate.

Vandaag maakte het Amerikaanse techbedrijf bekend samen te gaan werken met tv-fabrikanten aan apps om Xbox-games via de tv te kunnen spelen. Door deze apps is er geen hardware, zoals een console, nodig.

Xbox maakte ook bekend dat ze zelf met eigen streaming-apparaten komen, waaronder een tv-stick. Vermoedelijk gaat het om een apparaat vergelijkbaar met de Google Chromecast of Amazon Fire TV Stick. Het bedrijf heeft nog niet bekendgemaakt wanneer wij deze hardware kunnen verwachten.

Maar er is nog meer nieuws over de Xbox cloud gaming service. In de komende weken wordt de ondersteuning om te gamen via de browser officieel gelanceerd. Deze functie werd sinds februari dit jaar getest.

Ook worden de games van Xbox via de cloud gaming service mooier. De hardware in de datacenters van Microsoft wordt veranderd in Xbox Series X-hardware. Ook probeert Microsoft deals met telecomprovider te sluiten om maandelijkse abonnement te creëren.

Xbox lanceert Project xCloud als bèta op Windows 10 en Apple tablets en telefoons (19 april 2021)

Xbox heeft bekendgemaakt dat vanaf morgen haar cloud gaming service Project xCloud beschikbaar is als bèta voor Windows 10 en tablets en telefoons van Apple.

Vanaf morgen nodigt Xbox geleidelijk aan Xbox Game Pass Ultimate leden uit om deel te nemen aan de bèta. Deze uitnodigingen gaan naar leden uit alle 22 landen, waar Game Pass ondersteunt wordt.

Het is dus mogelijk dat je als Nederlands lid van Xbox Game Pass Ultimate vanaf morgen een uitnodiging ontvangt voor de bèta. Xbox wil het aantal dat aan de slag kan met de bèta zo snel mogelijk verhogen naar alle leden. Het Amerikaanse bedrijf spreekt over maanden.

Wanneer je een uitnodiging voor de bèta hebt ontvangen, is het mogelijk 100 verschillende Game Pass games te spelen via de browsers Edge, Google Chrome of Safari.

Voormalig Netflix executive wordt manager Xbox Global Partnerships bij Microsoft (20 maart 2021)

Marcos Waltenberg heeft via LinkedIn bekendgemaakt dat hij van Netflix naar Xbox is overgestapt. Waltenberg was sinds december 2017 Director of Partner Marketing bij Netflix.

Wat Waltenberg precies bij Xbox gaat doen, is onbekend. Wel is hij duidelijk dat mogelijk zijn ervaring omtrent streamingdiensten kan inzetten. Wellicht moet hij partners voor Game Pass en/of Project xCloud zoeken.

Xbox test 1080p resolutie voor Project xCloud (2 maart 2021)

De servers van de gamestreamingdienst van Microsoft draaien op dit moment op de hardware architectuur van de Xbox One. Bronnen beweren nu dat Microsoft dit wil veranderen naar Xbox Series X architectuur.

Door deze upgrade wordt het zeer waarschijnlijk mogelijk om alle games in 1080p te spelen op mobiele hardware. Ter vergelijking concurrent Google Stadia biedt al standaard 1080p resolutie aan.

Microsoft lijkt op dit moment deze verbeterde architectuur voor de cloud gaming service te testen. Eerder dit jaar werd al duidelijk dat Microsoft ook een browserversie van Project xCloud test.

Microsoft test browserversie van gamestreamingdienst (16 februari 2021)

Volgens bronnen van de website The Verge is Microsoft intern een browserversie van Project xCloud aan het testen. De test van de browserversie moet binnenkort ook voor publiek beschikbaar worden.

In deze test werkt volgens The Verge de streamingdienst alleen in Chromium-browsers. Enkele voorbeelden van Chromium-browsers zijn Microsoft Edge en Google Chrome.

De cloud gaming service van Xbox komt ook naar Windows door onderdeel van de Xbox app op Windows 10 te worden.

18 miljoen gamers hebben een abonnement op Xbox Game Pass (27 januari 2021)

Microsoft heeft bekendgemaakt dat 18 miljoen mensenrechten een abonnement op Xbox Game Pass hebben. Deze informatie werd bekendgemaakt tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers.

Dit aantal toont dat de het aantal leden nog steeds in de lift zit. In september vertelde Microsoft dat de gamedienst 15 miljoen leden had. Ook maakte Microsoft bekend dat 100 miljoen mensen een actief abonnement hebben op Xbox Live Gold.

Project xCloud is sinds 15 september onderdeel van Xbox Game Pass Ultimate. Microsoft verwacht dit jaar de streamingdienst van Xbox ook naar iOS te brengen.

Xbox streamingdienst in de lente van 2021 naar pc en iOS(10 december 2020)

Microsoft heeft bekendgemaakt dat Project xCloud in de lente van 2021 ook naar pc en iOS komt.

Zeer waarschijnlijk komt er geen officiële app voor de streamingdienst op het platform van Apple. Dit is namelijk tegen de regels van Apple.

Microsoft gaat zeer waarschijnlijk de cloud gaming service op iOS aanbieden via een omweg, namelijk via de browser.

Op Windows wordt de streamingdienst beschikbaar via de officiële Xbox app aanbieden. Stap voor stap breidt Micrsooft het ecosysteem van Game Ppass met in combinatie van Project xCloud uit.

Project xCloud ook naar Australië, Brazilië, Japan en Mexico (12 november 2020)

Sinds 15 september is Project xCloud in o.a. Nederland onderdeel van Game Pass Ultimate. Vandaag werd bekendgemaakt dat de gamestreamingdienst naar vier nieuwe landen komt.

Officieel bevindt de cloud gaming service zich nog in een bétafase. Microsoft doet dit waarschijnlijk omdat de streamingdienst nog niet op volle kracht is en soms nog wat kinderziektes bevat.

Xbox voegt Disney+ toe aan Gamepass (9 november 2020)

Vandaag heeft Xbox bekendgemaakt dat een 30 dagen proefperiode van streamingdienst Disney+ aan Gamepass is toegevoegd.

Eerder voegde Xbox al EA Play toe aan de gamedienst. Wil je direct met Disney Plus aan de slag? Aanmelden kan hier.

Touch control toegevoegd aan 10 games (23 oktober 2020)

Microsoft heeft de functie Touch Controls aan 10 nieuwe games op Gamepass toegevoegd. Met deze functionaliteit kunnen deze games via de touchscreen bestuurd worden op een android smartphone of tablet.

Het gaat om de 10 onderstaande games:

 • Dead Cells
 • Gucamelee! 2
 • Hellblade: Senua’s Sacrifice
 • Hotshot Racing
 • Killer Instinct
 • Minecraft Dungeons
 • New Super Lucky’s Tale
 • Slay The Spire
 • Streets of Rage 4
 • Tell Me Why
 • UnderMine

Ongeveer een maand geleden werd deze nieuwe feature aan Project xCloud toegevoegd. Het was toen alleen nog te gebruiken bij de game Minecraft Dungeons.

Microsoft laat weten deze touch controls ook naar andere games wil brengen, maar dat dit nodige aanpassingen vraagd. Daarom heeft Microsoft een development kit ontwikkeld, waarmee ontwikkelaars deze touchbesturing aan hun games kunnen toevoegen.

Door het toeveogen van de besturing via het touchscreen is voor het spelen van games via de streamingdienst van Xbox niet meer perse nodig om een Project xCloud controller te hebben.

Microsoft neemt uitgever Bethesda over (21 september 2020)

Microsoft heeft vandaag bekendgemaakt dat ze game-uitgever Bethesda hebben overgenomen. Door de overname wordt de uitgever onderdeel van Team Xbox.

De overname houdt in dat het Xbox team uitgebreid wordt met de studios Bethesda Softworks, Bethesda Game Studios, id Software, ZeniMax Online Studios, Arkane, MachineGames, Tango Gameworks, Alpha Dog en Roundhouse Studios.

Daarnaast krijgt Xbox ook de rechten van de licenties van o.a. The Elder Scrolls, Fallout, Wolfenstein, DOOM, Dishonored, Prey, Quake en Starfield in handen.

Toekomstige games uit deze en nieuwe franchises van Bethesda zullen zeer waarschijnlijk vanaf nu exclusief verschijnen op de platformen van Xbox. Binnenkort kunnen we dus The Elder Scrolls bewonderen op de Xbox streamingdienst.

Prijzen Xbox Series X en S bekend (9 september 2020)

Microsoft heeft de prijs van hun nieuwe consoles Xbox Series X en S bekendgemaakt. Vanaf 10 november is de X-versie beschikbaar voor € 499 en de S-versie voor € 299.

Naast de releasedatum en prijs van de Xbox Series X en S, heeft Microsoft ook bekendgemaakt dat EA Play aan Gamepass wordt toegevoegd. Deze games zullen dan waarschijnlijk ook te streamen met Project xCloud.

Voorlopig geen Project xCloud naar iOS (7 augustus 2020)

Microsoft kan voorlopig hun cloud gaming service niet naar iOS brengen. Apple staat het namelijk niet toe dat derden een gamingplatform aan bieden via iOS.

Microsoft heeft in een statement laten weten dat hun frustratie hierover erg hoog zit. In dit statement laat het Amerikaanse bedrijf weten nog steeds de service naar de apparaten van Apple te willen brengen. Maar wanneer dit gaat gebeuren, ligt dus bij Apple.

Streamingservice krijgt officiële releasedatum (4 augustus 2020)

Microsoft heeft bekendgemaakt dat Project xCloud op 15 september 2020 onderdeel wordt van Xbox Game Pass Ultimate. Na maanden in preview wordt de streamingdienst nu officieel gelanceerd.

Doordat xCloud nu onderdeel wordt van Game Pass, betekent het dat alle games van de dienst te streamen via een Android telefoon of tablet. Het is nog onduidelijk of iOS-gebruikers ook snel met de streamingdienst van Xbox aan de slag kunnen.

Xbox toont veel nieuwe games (24 juni 2020)

Xbox heeft tijdens de Xbox Games Showcase veel nieuwe games aangekondigd. Deze games verschijnen ook allemaal op Game Pass, wat betekent dat ze ook te spelen zijn via Project xCloud.

Bekijk de show hier onder terug:

Microsoft gaat in 2021 Xbox Series X hardware gebruiken voor Project xCloud (19 juni 2020)

Bronnen rondom Microsoft hebben aan de website The Verge laten weten dat Microsoft de hardware van Project xCloud gaat upgraden.

Op dit moment maakt Project xCloud gebruik van Xbox One S hardware, maar Microsoft wil deze hardware vervangen voor de kracht van de Xbox Series X. Ook is Microsoft servers aan het testen om PC-games te streamen via de gamestreamingdienst.

Daarnaast lijkt de iOS-versie van de gamestreamingdienst vertraagd te zijn. iOS bevat enkele ristricties, waardoor Microsoft geen stappen kan met Project xCloud voor de devices van Apple. De twee techgiganten zijn in gesprek om dit probleem op te lossen.

Microsoft begint met testen van Project xCloud in Nederland (28 april 2020)

Microsoft is vandaag begonnen met het versturen van uitnodigingen om de Xbox gamestreamingdienst in Nederland te gaan testen. Sinds begin april was het mogelijk om je hiervoor aan te melden. In België start dezelfde preview volgende week.

In een e-mail heeft Microsoft laten weten dat het start met een klein aantal deelnemers per regio. Om hoeveel mensen dit exact gaat niet is bekend. Het aantal deelnemers wordt stap voor stap uitgebreid.

Heb je tot nu toe nog geen uitnodiging ontvangen? Dan is het dus goed mogelijk dat je in de komende periode alsnog een uitnodiging van Microsoft ontvangt. Aanmelden voor de preview van Microsoft Project xCloud is ook nog steeds mogelijk. Dat kan via deze link.

Microsoft start interne test van gamestreamingdienst voor Windows 10 (25 maart 2020)

Volgens de website The Verge is Microsoft begonnen met een interne test van Project xCloud voor Windows 10. Alle medewerkers van Microsoft krijgen namelijk toegang tot een preview-versie. The Verge heeft ook enkele screenshots van gamestreamingdienst bemachtigd. Nu de medewerkers de cloud gaming service massaal kunnen gaan testen, lijkt het ons niet lang meer te duren voordat een publieke béta verschijnt.

De streamingdienst verschijnt op Windows 10 via een app in de Windows Store. De dienst op Windows 10 vereist een bluetooth controller, een Microsoft account en snel internet. De Windows-app ondersteunt ook het streamen van games vanaf een Xbox One-console, lokaal of remote. In dit geval wordt er geen gebruikgemaakt van de xCloud-servers.

Project xCloud ondersteunt ook touchscreenbesturing op smartphones (18 maart 2020)

De gamestreamingdienst van Microsoft gaat zoals we weten ook op smartphones draaien. Uiteraard heb je niet altijd een controller bij je als je wil gamen op je smartphone.

Microsoft heeft daarom bevestigd dat in de toekomst ook games via de touchscreen van de smartphone te besturen zijn. Hoe dit in de praktijk exact gaat werken, is nog even afwachten. Het spelen via een controller of touchscreen kan natuurlijk niet dezelfde functionaliteiten bieden.

Het lijkt ons daarom ook goed mogelijk dat sommige games op Project xCloud geen ondersteuning voor touchscreen zullen krijgen. We houden het in de gaten.

Microsoft maakt technische specificaties Xbox X Series bekend (16 maart 2020)

In het najaar verschijnt de nieuwe generatie Xbox, maar tot heden was niet exact bekend hoe krachtig deze console gaat worden. Vandaag heeft Microsoft alle technische specificaties van de Xbox X Series bekendgemaakt.

Ook voor geïnteresseerde van Microsoft Project xCloud zijn deze technische specificaties interessant. Zeer waarschijnlijk gaan alle games via deze gamesstreamingdienst op hardware met dezelfde specificaties draaien.

De technische specificaties van de nieuwe Xbox zijn:

Processor8 custom Zen 2-cores met smtGeheugen16GB gddr6, 320bit
Cpu-snelheid3,8GHz (3,66GHz met smt)Geheugenbandbreedte10GB @ 560GB/s – 6GB @ 336GB/s
Gpu52 cu’s @ 1825MHzOpslag1TB ‘custom nvme-ssd’
Gpu-architectuurCustom RDNA 2I/o-doorvoersnelheid2,4GB/s (raw), 4,8GB/s (compressed)
Gpu-rekenkracht12TflopsUitbreidbare opslag1TB Expansion Card
Die-formaat360,45mm²Optische driveBlu-ray (4k-uhd)
ProcedéTSMC 7nm enhancedPrestatiedoel4k @ 60fps, tot 120fps

Volgende week livestream over Project xCloud (10-03-2020)

Microsoft heeft bekendgemaakt dat ze komende week een tweetal livestreams organiseren. Eén van deze livestreams draagt de titel Xbox Series X + Project xCloud = New Chapter in Gaming. De titel laat ons denken dat Microsoft wellicht meer gaat vertellen over hun cloud gaming platform.

Deze livestream wordt georganiseerd op woensdag 18 maart 19:45 en zijn te volgen via het livestreamplatform Mixer. Wanneer er meer informatie wordt onthuld, zullen wij dat uiteraard toevoegen aan dit artikel.

Samenwerking Xbox en Samsung kan zeer belangrijke zet zijn (25-02-2020)

Afgelopen week maakt Samsung tijdens hun presentatie bekend dat ze een samenwerking zijn aangegaan met Xbox. David Park, marketingbaas van Samsung, liet weten dat Samsung samen met Microsoft werkt een premium cloud-based game streaming experience. Later dit jaar wordt er meer bekend over deze samenwerking tussen deze twee techbedrijven.

Maar het is al interessant om te kijken wat deze samenwerking kan inhouden. Microsoft werkt hard aan Microsoft Project xCloud en heeft de steun van hardwarebedrijven als Samsung nodig. Op dit moment draait de gamestreamingdienst als béta op Android en iOS-apparaten in een geselecteerd aantal landen. Samsung is één van de grootse smartphonefabrikanten van de wereld en is dus een perfecte strategische partner voor Microsoft.

Samsung ontwikkelt ook meer hardware dan alleen smartphones. Het Zuid-Koreaanse bedrijf is namelijk ook een grote speler in de wereld van smart TV’s. Wat nou als de Xbox streamingdienst ook gaat draaien op alle Smart TV’s van Samsung? Dan heeft Microsoft direct de mogelijkheid om miljoenen mensen toe te voegen aan het Xbox-ecosysteem. Oftewel kans op miljoenen abonnees op Microsoft Project xCloud.

Xbox onthult specificaties nieuwe Xbox (24 februari 2020)

Wellicht niet direct gerelateerd aan de gamestreamingdienst Microsoft Project xCloud, maar zeker interessant betreft de ontwikkeling van Xbox als gamingplatform.

Microsoft heeft vandaag meer specificaties over hun nieuwe Xbox bekendgemaakt. De console die de naam draagt Xbox X Series, wordt acht keer krachtiger dan de originele Xbox One en twee keer krachtiger dan de Xbox One X.

Microsoft heeft over haar eigen blog alle specificaties op een rij gezet.

Microsoft Project xCloud iOS

Microsoft heeft bekendgemaakt dat het vanaf nu mogelijk is om je in te schrijven voor een béta van Microsoft Project xCloud voor iOS. Dus heb je een iPad of iPhone dan kan je je nu ook aanmelden om de gamestreamingdienst van Microsoft te gaan testen. Wel moet je snel zijn, want de béta heeft maar beperkt plek. Het zijn namelijk echt de eerste stappen die Project xCloud maakt op iOS. Ook is voor iOS voorlopig maar één game te spelen, namelijk Halo: The Master Chief Collection. Vermoedelijk wordt dit aantal games in een later stadium uitgebreid.

De béta op iOS lijkt op dit moment een beetje stil te staan. Microsoft loopt tegen restricties van de software aan. Microsoft probeert Apple mee te krijgen om deze restricties aan te passen, zodat Project xCloud kan lanceren op iOS.

Aan de slag met Xbox Game Pass

Xbox Cloud Gaming is onderdeel van het Xbox Game Pass Ultimate abonnement. De eerste maand van het Xbox Game Pass abonnement kost in plaats van € 12,99 slecht € 1,00.

Bekijk hier alle abonnementen van Xbox Game Pass.

Vergelijk cloud gaming services

Naast de streamingdienst van Xbox zijn er andere gamestreamingdiensten op de markt of in ontwikkeling. Vergelijk Project xCloud met concurrenten als Google Stadia, Utomik, Nvidia Geforce Now, Amazon Luna en PlayStation Now. Heb jij een mening over Project xCloud of heb je een aanvulling op dit artikel? Laat dit dan ook zeker weten in reactie onder dit artikel.

Vergelijk cloud gaming services

Wat is Microsoft Project xCloud?

Microsoft Project xCloud is de streamingdienst van Xbox. xCloud is een dienst waarmee je Xbox-games kan gaan spelen zonder in het bezit te zijn van een Xbox-console. Lees meer.

Kan ik mijn al aanmelden voor Project xCloud?

Sinds september 2020 is Project xCloud onderdeel van Xbox Game Pass Ultimate. Releasedatum Project xCloud.

Welke games kan ik spelen via Project xCloud?

Project xCloud is onderdeel van het abonnement Xbox Game Pass Ultimate. Alle games uit dit abonnement zijn ook te spelen via de Xbox streamingdienst.