Microsoft Project xCloud: Xbox streamingdienst

Tijdens gamebeurs E3 2018 maakt Microsoft bekend dat ze bezig zijn met een Xbox streaming service. Later dat jaar werd deze streamingdienst onthuld als Microsoft Project xCloud. Nu ongeveer een jaar verder is Microsoft druk bezig met een betatest van de Xbox streaming service Project xCloud.

Maar wat houdt deze streamingdienst van Microsoft nou precies in? Wat zijn de verschillen met concurrenten als Google Stadia en Utomik? Wat is de releasedatum van Microsoft Project xCloud?  En wat is de eerste indruk van de bèta van de Xbox streamingdienst?

In dit artikel zetten wij alle feiten van de Xbox streaming service op een rij.

Xbox streaming service; Wat is Project xCloud?

Wat is Microsoft Project xCloud? Microsoft Project xCloud is de streamingdienst van Xbox. XCloud is een dienst waarmee je Xbox-games kan gaan spelen zonder in het bezit te zijn van een Xbox-console. Alle games worden namelijk vanuit datacenters via de Microsoft Azure techniek naar het gewenste apparaat gestreamd. Dit gewenste apparaat kan naast een Xbox ook een smartphone, tablet, computer of SmartTV zijn.

Project xCloud krijgt zeer waarschijnlijk nog een andere naam, wanneer de streamingdienst officieel gelanceerd wordt. Mensen die niet geloven in cloud gaming hoeven niet bang te zijn dat console snel verdwijnen. Microsoft ziet xCloud als toevoeging naast de Xbox-consoles

Nieuws

Microsoft Project xCloud iOS

Microsoft heeft bekendgemaakt dat het vanaf nu mogelijk is om je in te schrijven voor een béta van Microsoft Project xCloud voor iOS. Dus heb je een iPad of iPhone dan kan je je nu ook aanmelden om de gamestreamingdienst van Microsoft te gaan testen. Wel moet je snel zijn, want de béta heeft maar beperkt plek. Het zijn namelijk echt de eerste stappen die Project xCloud maakt op iOS. Ook is voor iOS voorlopig maar één game te spelen, namelijk Halo: The Master Chief Collection. Vermoedelijk wordt dit aantal games in een later stadium uitgebreid.

Project xCloud beta

Vanaf oktober 2019 zit de streamingdienst van Xbox in de bétafase. Helaas voor Nederland wordt de dienst in eerste instantie alleen getest in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea, maar dit wordt in 2020 uitgebreid naar West-Europa, India, Japan en Canada. Wij nemen aan dat Nederland hier ook bij hoort, maar om welke specifieke landen van West-Europa het gaat is nog onduidelijk. Op het moment van schrijven is de Microsoft Project xCloud alleen te testen op Android-smartphones, maar in 2020 brengen ze de béta ook naar Windows 10.  Ook is Microsoft aan het samenwerken met Apple om de streamingdienst van Xbox naar iOS te brengen. Sinds februari 2020 is er een kleine béta gaande op het mobiele platform van Apple.

Sinds eind januari is Microsoft Project xCloud beta beschikbaar in Canada. In dit land is de Xbox streamingdienst naast in het Engels ook in het Frans te gebruiken. Of Microsoft binnen korte tijd nieuwe landen lanceert is afwachten. We weten dat in 2020 de cloud gaming service ook naar West Europa komt. Het is alleen onduidelijk om welke landen het gaat.

Microsoft Project xCloud Nederland

Eerder in januari werd de Xbox streaming service al toegevoegd aan het Xbox Insider programma. Dit is een programma waarmee Microsoft features voor de Xbox test onder een selectieve groep Xbox-bezitters. Ook Nederlanders in dit programma kunnen hierdoor al aan de slag met Project xCloud.

Specificaties Xbox streamingdienst

Het is nog niet helemaal duidelijk wat de technische specificaties zijn voor de streamingdienst van Xbox. Wel zijn door de bèta enkele specificaties bekend geworden. Op dit moment is Microsoft Project xCloud alleen op een smartphone te testen. Deze smartphone moet mnimaal over Android 6.0 en met Bluetooth versie 4.0+ beschikken. Ook heb je een controller met bluetooth nodig om de games te kunnen spelen op je smartphone. Tenslotte heb je een stabiele internetverbinding nodig. Microsoft zegt dat je voor de Xbox streamingdienst minimaal een 5 GHz wifi verbinding of een mobiele verbinding van minimaal 10 Mbps nodig hebt.

Xbox streaming games

Bij de start van de béta waren eerst alleen vier games beschikbaar, namelijk Gears 5, Halo 5: Guardians, Killer Instinct en Sea of Thieves. Dit aantal is al vrij snel verhoogd naar 50+ games. Uiteindelijk wil Microsoft alle Xbox games beschikbaar maken voor Project xCloud. Dit komt neer op een bibliotheek van 3500 games.

Op deze manier lijkt Microsoft een groot voordeel te hebben in vergelijking met de concurrenten Google Stadia en Utomik. Microsoft beschikt namelijk over veel exclusieve games en ontwikkelstudios die in de toekomst nog meer exclusieve games kunnen gaan ontwikkelen. Utomik beschikt bijvoorbeeld helemaal niet over exclusieve games en lijkt ook niet zijn focus hierop te hebben liggen. Google heeft wel enkele exclusieve games beschikbaar Google Stadia. Google is relatief nieuw in de gamesindustrie, waardoor het miljardenbedrijf nog niet over veel eigen ontwikkelstudios beschikt.

PlayStation heeft wel al een volwaardige concurrent, namelijk PlayStation Now. Deze cloud gaming service is van Sony en zij hebben natuurlijk vele eigen ontwikkelstudio’s en beschikken over veel eigen gamelicenties.

Xbox streaming - Microsoft stream - Microsoft Project xCloud - Xbox games streamen

Zoals eerder beschreven werd de Xbox streamingdienst in eerste instantie onthuld met vier games. Deze vier Microsoft Project xCloud games hebben wij hieronder op een rij gezet:

Halo 5: Guardians

De first-person shooter Halo 5: Guardians kwam in 27 oktober 2015 wereldwijd uit voor de Xbox One. De game werd ontwikkeld door 343 industries. Ondanks dat vijf in de titel is het niet de vijfde Halo-game. Er zijn namelijk ook wat games ontwikkeld die afspelen in het Halo-universum, maar niet de hoofdlijn van het verhaal volgen. In Halo 5: Guardians bedreigt een mysterieuze en onstuitbare kracht het heelal en wordt er getwijfeld aan de loyaliteit van Master Chief.

Gears 5

Gears 5 is het zesde deel in Gears-franchise en de tweede deel dat ontwikkeld door de Canadese studio The Coalition. Eerdere delen werden ontwikkeld door Epic Games. Nadat het vorige deel dat door The Coalition werd ontwikkeld nog veel kritiek ontving, werd Gears 5 door recensenten zeer goed ontvangen. In de game speel je als Kait in de grootste en mooiste Gears wereld ooit en ben je samen met je team op zoek naar de oorsprong van Locust.

Killer Instinct

Killer Instinct is een vechtgame en kwam in 2013 uit voor de Xbox One. De game werd ontwikkeld door Double Helix Games, Iron Galaxy en Rare onder toezicht van Ken Lobb. Killer Instinct is echt oude rot in de game-industrie. De eerste game uit de franchise verscheen al in 1994 en was toen alleen te spelen op arcadekasten.

Sea of Thieves

Misschien wel één van de nieuwste exclusieve Xbox-franchise is Sea of Thieves. In de avonturengame, die naast op de Xbox ook op de PC verscheen, beleef je het echte piratenleven. Zeilen, plunderen, vechten en schatzoeken zijn daarom ook zeker onderdeel van Sea of Thieves.

50+ games voor Microsoft Project xCloud

Naast deze 4 games zijn er op dit moment meer dan 50 games via de streamingdienst van Xbox te spelen. Enkele games zijn Ori and the Blind Forest, Killer Instinct, Hellblade, Shadow of Tomb Raider, Hitman en Madden. Microsoft lijkt voor Project xCloud ook in te zetten op samenwerking met andere uitgevers. Tijdens Inside Xbox van november 2019 werd duidelijk dat Electronic Arts haar games ook naar de streamingdienst van Xbox wil brengen. Naast deze samenwerking werd duidelijk dat alle games van de abonnementsdienst Gamepass in 2020 naar de Xbox streaming service komen.

Microsoft Project xCloud - Xbox Streaming games - Xbox Streaming android

Xbox controller

Veel gamers zweren bij de controller van de Xbox One. Microsoft heeft daarom besloten om dat de Xbox controller ook te gebruiken is voor de Xbox streaming service Project xCloud. Daarnaast toonde verschillende online demonstraties dat de je smartphone via een soort koppeling op de Xbox One-controller te klikken is. Op deze manier creëer je een soort Xbox handheld, waarmee Xbox gelijk een concurrent van de handhelds van Nintendo kan worden.

Microsoft heeft bekendgemaakt dat de eerste koppeling om je smartphone op je Xbox controller te klikken, beschikbaar is. De PowerA MOGA Mobile Gaming Clip for Xbox is voor $ 14,99 te koop. Microsoft laat weten dat hardwarefabrikanten, zoals 8bitDo, Gamevice, HORI, and Razer, bezig zijn om zulke koppelstukken voor de Xbox-controllers op de markt te brengen. Naast de Xbox-controller is het ook mogelijk om andere Bluetooth controllers te gebruiken, zoals bijvoorbeeld de DualShock 4 van Sony.

Project xCloud prijs

Microsoft heeft tot heden niks bekendgemaakt over de mogelijke kosten van Project xCloud. Het is goed mogelijk dat de Xbox streaming service een koppeling met de Xbox Game Pass gaat krijgen. Microsoft zet namelijk al een lange tijd in op de abonnementsdienst, waarbij voor een vastbedrag per maand alle games uit een grote bibliotheek te spelen zijn. Wel is bekend geworden dat de games van Gamepass naar de Xbox Streaming Service komen, maar of het uiteindelijk in één abonnement wordt aangeboden is nog onduidelijk.

Releasedatum Xbox Streaming Service

De Xbox streamingdienst zit vanaf oktober 2019 in haar betafase, wanneer de dienst zo ver is om officieel op de markt te komen is onbekend. Microsoft geeft zelf aan dat het jaren kan duren om de technologie zo door te ontwikkelen dat het in alle landen en omstandigheden een succes kan zijn.

Tot dat de releasedatum echt bekend is, houden wij alles omtrent Project xCloud in de gaten en zul je alle nieuwe informatie hier kunnen vinden. Zo lijkt Microsoft tijdens deze béta stap voor stap de streamingdienst uit te breiden met nieuwe features en games. Tijdens de laatste Inside Xbox in november 2019 werden het aantal games uitgebreid en bekend dat in 2020 de streamingdienst naar meerdere landen komt en naast op Android ook op Windows 10 te testen is.

Eerste indruk Xbox streamingdienst

Nu de bèta van Microsoft Project xCloud officieel uitgerold is, heeft de website The Verge een artikel over hun eerste indruk van de streamingdienst direct na lancering geschreven. De eerste indruk van Verge is goed, maar ze geven aan dat ze graag meer games hadden gespeeld om de dienst te kunnen testen. Zoals hierboven te lezen is, zaten in de bèta in eerste instantie alleen vier games die zelf door Xbox zijn ontwikkeld.

Opvallende dingen uit het artikel zijn dat het ongeveer 1 minuut duurt om een game op te starten, dit is vergeleken normale games op je mobiele telefoon wat aan de lange kant. De games worden in de datacenters op hardware van een Xbox One S gedraaid. In de toekomst wordt deze hardware vervangen voor de hardware van de nieuwste Xbox, ook wel bekend als Xbox Scarlett.

Uit het artikel blijkt dat over het algemeen alle games goed online te spelen waren, maar soms was lagg (vertraging) wel voelbaar. Ook werkte het online chatten via typen en microfoon goed tijdens het spelen van Sea of Thieves.

The Verge beschrijft ook een opmerkelijke bevinding. Ben jij onderweg en wil je een Xbox game spelen op je smartphone en iemand van je familie speelt thuis op Xbox One? Dan is het niet mogelijk. In bèta van de streamingdienst van Xbox is het dus niet mogelijk om games te streamen en tegelijk op je Xbox te spelen. Of dit bij de uiteindelijke versie van Project xCloud ook is, is niet duidelijk. Samenvattend is de website positief over de Xbox streaming service, maar was door het beperkte aanbod games nog niet volledig te testen.

Vergelijk cloud gaming services

Naast de streamingdienst van Xbox zijn er andere gamestreamingdiensten op de markt of in ontwikkeling. Vergelijk Project xCloud met concurrenten als Google Stadia, Utomik, Nvidia Geforce Now en PlayStation Now. Heb jij een mening over Project xCloud of heb je een aanvulling op dit artikel? Laat dit dan ook zeker weten in reactie onder dit artikel.

Vergelijk cloud gaming services

Jelco Haverkamp

 

 

Een reactie plaatsen