Cloud gaming services & Gamediensten

Cloud gaming lijkt de nieuwe generatie van gaming te worden. Fysiek games en zelfs een fysieke console of computers zullen dan niet meer nodig zijn.

Bedrijven als Amazon, Google en Microsoft werken allemaal hard om hun eigen (cloud) gaming services, ook wel Game as a Service genoemd, te ontwikkelen. Ook het Nederlandse Utomik bevindt zich in deze markt.

Daarnaast heeft Apple de gamedienst Apple Arcade en Microsoft Game Pass gelanceerd. Maar wat zijn de verschillen tussen de cloud gaming services en gamediensten van deze techbedrijven.

In deze vergelijking zijn de verschillen tussen de cloud gaming services en gamediensten op een rijtje gezet. Wat zijn de kosten van een game streamingdienst? Wat is het aanbod games? Welke diensten maken gebruik van de cloud?

Cloud gaming vs Gamediensten

In de onderstaande vergelijker hebben wij onderscheid gemaakt in cloud gaming services en gamediensten. Bij cloud gaming diensten worden games vanuit de cloud gestreamd naar het apparaat van de gebruiker. De games worden dus niet geïnstalleerd op het apparaat van de gebruiker.

Bij de gamediensten draait het om diensten waarbij voor een vast maandelijks bedrag games te spelen zijn. Deze games moeten wel op het apparaat van de gebruiker worden geïnstalleerd en draaien dus niet vanuit een datacenter.

Cloud gaming & gamestreamingdiensten vergelijker

FunctionaliteitGoogle ArcadePlayStation NowUtomikMicrosoft Project xCloudShadowNvidia Geforce
Prijs€ 9,99 p/m€ 9,99 p/m€ 6,99 p/mOnderdeel Game Pass UltimateBoost € 14,99 p/mUltra € 29,99 p/mInfinite € 49,99 p/m€ 5,49 p/m
Proefperiode2 maanden7 dagen 14 dagen-Geen90 dagen
Aantal gamesOnbekendHonderden1000+ 100+OnbeperktOnbeperkt
Exclusieve gamesJaJaNeeJaNeeNee
PlatformenPC met Google Chrome Smarpthone met AndroidTV met Google ChromecastPlayStation-consolesPCSmartphone & tablet met AndroidPCPC

Gamediensten vergelijken

FunctionaliteitApple ArcadeXbox GamepassPlayStation Plus
Prijs€ 4,99 p/mUltimate € 12,99 p/mConsole: € 9,99 p/mPC € 3,99 p/m€ 8,99 p/m
Proefperiode1 maand1e maand voor € 1,00Nee
Family abonnementDelen met 6 gezinsledenNeeNee
Aantal games100+100+Maandelijks aantal gratis games
Exclusieve gamesExclusief voor iOSJaJa
Bevat cloudgamingNeeJaNee
PlatformeniPhoneiPadMacbooks & iMacApple TVPCXbox-consolesPlayStation-consoles

Veel techgiganten stappen in cloudgaming

In 2020 werd ook duidelijk dat Amazon en Facebook de markt van cloudgaming betreden.

Amazon lanceerde haar gamestreamingdienst Luna en Facebook maakte bekend dat ze cloud gaming aan het gameportaal Facebook Gaming gaan toevoegen.

Ook weten we dat Apple werkt aan een cloud gaming service, alleen heeft het techbedrijf nog niet bekendgemaakt wanneer dit gaat gebeuren. We weten dus alleen dat er een gamestreamingdienst van Apple komt.

Andere soorten streamingdiensten vergelijken

Op vergelijkstreaming.nl kan je naast cloud gaming ook aanbieders van video on demand en muziekstreamingdiensten vergelijken. Deze diensten zijn te vergelijken via eigen overzicht pagina. Door op de onderstaande iconen te drukken bereik je bijhorende pagina. 

Laatste Cloud Gaming artikelen

Netflix Gaming - Netflix Cloud Gaming - Netflix Games
Netflix Gaming; stapt de streamingdienst in de wereld van games?

Veel partijen willen graag de Netflix van de games worden, maar nu lijkt de streamingdienst zelf de gamingmarkt te willen betreden. Gaat Netflix Gaming deze naam nu zelf opeisen?  Netflix werkt v…

Facebook cloud gaming - Facebook gaming play - Facebook gamestreamingdienst - Facebook gaming app
Facebook Cloud Gaming

Cloud gaming is booming en daar wil ook Facebook bij zijn. Facebook stapt namelijk ook in de markt van cloud gaming. Hoe gaat Facebook cloudgaming gebruiken? Worden er speciaal games voor cloudgaming …

Microsoft Project xCloud - Xbox Streaming
Microsoft Project xCloud: Xbox streamingdienst

Tijdens gamebeurs E3 2018 maakt Microsoft bekend dat ze bezig zijn met een Xbox streaming service. Later dat jaar werd deze streamingdienst onthuld als Microsoft Project xCloud. Na twee jaar intensief…