Podimo; de nieuwe podcastdienst in Nederland

Geschatte leestijd: 5 minuten

Op 15 april 2022 werd de podcastdienst Podimo in Nederland gelanceerd. Het is in Nederland de eerste betaalde podcastdienst op de markt.

Maar wat is Podimo nou precies? Wat voor aanbod van podcast kunnen verwachten? Wat zijn de maandelijkse kosten van de dienst? En hoe zit het met de app en de integraties?

In dit artikel geven wij antwoord op deze vragen en sluiten we af met een review.

Wat is Podimo?

Podimo noemt zich zelf een audio entertainment platform en is in 2019 in Denemarken opgericht door Morten Strunge, Nikolaj Koppel, Sverre Dueholm, Andreas Sachse en Eva Laegdsgaard.

Om simpel uit te leggen dat Podimo is, is het makkelijkste om te zeggen dat de dienst een Netflix voor podcasts is. Voor een vast bedrag per maand kan je onbeperkt exclusieve en nieuwe podcasts beluisteren via het platform van het Deense bedrijf. Naast podcasts biedt de service ook luisterboeken aan.

Aanbod

De podcastdienst biedt duizenden podcasts en audioboeken. Om het aanbod te vergrootten nam het bedrijf eerder al de Nederlandse podcastuitgever Dag en Nacht Media over en sloot het een samenwerking met Tony Media. Alle podcasts van deze uitgevers zullen via Podimo te beluisteren zijn.

Moordcast, POM & Zelfspodcast

Enkele podcasts zullen echter exclusief via Podimo te beluisteren zijn, waardoor ze op andere platformen zullen verdwijnen. Populaire exclusieve podcasts zijn o.a. Man man man, de Zelfspodcast, Moordcast, De Beste Smaak van Nederland, POM, en Alle Geschiedenis Ooit exclusief voor gebruikers van audiodienst worden.

aanbod-podimo-podcasts-podimo-audioboeken-podimo-luisterboeken-podimo
Populaire podcasts op Podimo

Het bedrijf is al sinds 2019 actief en produceert dus al jaren in andere landen exclusieve podcasts voor het platform, waardoor er ook Engelstalige podcasts te beluisteren zijn.

Luisterboeken

De service presenteert zich als audio entertainment platform en biedt naast podcast ook audioboeken aan. Het aanbod is kleiner dan Storytel en Nextory. Storytel zegt 300.000+ luisterboeken in hun bibliotheek te hebben. Podimo spreekt op hun Engelstalige website over 30.000+ boeken om te luisteren te beschikken.

Wel valt in de app te zien dat de recent verschenen Nederlandse boeken gewoon als luisterboek via de Deense podcastdienst te beluisteren zijn. De focus ligt erg op podcasts, maar de bekendste boeken zijn dus ook gewoon via de service te beluisteren.

App & Integraties

Het audio entertainment platform is via de app op een tablet of smartphone met iOS of Android te gebruiken. Daarnaast is het ook mogelijk om Podimo te gebruiken op je computer via de browserversie van de service. Deze browserversie beschikt over dezelfde functies als de app.

Apple CarPlay, Android Auto & Sonos

Het is mogelijk om het audioplatform te gebruiken via Apple CarPlay. Daarnaast is een integratie met Android Auto in ontwikkeling. Door deze twee opties is makkelijk en eenvoudig om de podcasts en luisterboeken van Podimo in de auto te beluisteren.

Een directe integratie met Sonos is er helaas niet. Op dit moment is het platform alleen via Apple AirPlay op een iPhone te streamen naar een Sonos-apparaat. Het is onbekend of een directe integratie tussen Podimo en Sonos in ontwikkeling is.

Uit zoekinformatie zijn mensen op zoek naar een integratie met de Apple Watch. Ondanks deze wens is deze integratie helaas niet beschikbaar.

Kosten Podimo abonnement

Podimo biedt twee verschillende abonnementen aan, namelijk Premium en Premium+. Het verschil tussen de abonnementen is het gebruik van audioboeken via de app. In het Premium+ abonnement is namelijk het gebruik van luisterboeken onbeperkt mogelijk.

Een abonnement is te betalen met iDeal, PayPal en de creditcards van VISA en Mastercard.

Podimo uitproberen

De premium abonnementen van het podcastplatform zijn 14 dagen gratis uit te proberen. Daarnaast bieden enkele podcasts zelf leuke proefperiodes van soms wel 90 dagen. Een abonnement met proefperiode is via deze link af te sluiten.

Gratis

Verder is de Podimo app ook gratis te gebruiken. Het aanbod bestaat dan uit podcasts die via open RSS binnen komen. De meeste podcasts via open RSS zijn ook op alle andere podcastplatform te beluisteren. Podimo is dus buiten de proefperiode om gratis te gebruiken, maar dan ontbreken de exclusieve podcasts en luisterboeken.

Nieuws

In 2022 lanceerde de audiodienst in Nederland, maar de dienst staat niet stil. Hieronder hebben wij het laatste en belangrijkste Podimo nieuws op een rij gezet.

Podimo organiseert Podcastfestival in Utrecht

Podcastplatform Podimo organiseert dit jaar van 21 tot en met 24 september de allereerste editie van “Podimo at the Park”.

Spotify en YouTube beheersen podcastmarkt in Nederland

In Nederland is Spotify de topkeuze voor het beluisteren van podcasts, met YouTube op de tweede plaats.

Podimo bereikt 14 miljoen luisteruren in 2022

De Deense podcast-app Podimo meldt dat gebruikers in 2022 meer dan 14 miljoen uur aan podcasts, luisterboeken en nieuwsuitzendingen hebben geluisterd.

Daling in podcastluisteraars in Nederland

Uit het 8e Podcast Monitor van Markteffect blijkt dat 46% van de Nederlanders wel eens naar podcasts luisteren.

Review Podimo

Podimo

8.1 out of 10
€4.99
Podimo review

Podimo is een abonnementsservice voor podcasts en audioboeken, waar gebruikers toegang krijgen tot exclusieve inhoud en een breed scala aan luistermateriaal.

Aanbod
9 out of 10
Integraties
7 out of 10
Platform & App
7.5 out of 10
Kosten
8.8 out of 10

Voordelen

Exclusieve podcasts

Groot aanbod luisterboeken

Nadelen

App kan beter

Vooral podcast platform

Vergelijk audio platformen

In Nederland is er geen audiodienst, die net als Podimo, zich zo focust op het aanbieden van podcasts. Daarom is het nog niet echt mogelijk om de dienst te vergelijken met andere podcastdiensten. Wel zijn er veel aanbieders van luisterboeken in Nederland beschikbaar, zoals Storytel, Apple Books en Nextory.

Vergelijk luisterboeken abonnementen

In het kort

Wat is Podimo?

Podimo is een audio entertainment platform met duizenden podcasts en audioboeken.

Wat zijn de kosten van Podimo?

De podcastdienst biedt twee verschillende abonnementen, namelijk Premium en Premium+. Premium kost € 4,99 per maand en Premium+ kost € 9,99 per maand.

Is Podimo gratis te gebruiken?

Podimo is inderdaad ook gratis te gebruiken, echter is het niet mogelijk om te luisteren naar de exclusieve podcasts en luisterboeken. Het aanbod van de podcastdienst komt dan binnen via de open RSS.

Kan je Podimo maandelijks opzeggen?

Ja, Podimo-abonnementen zijn meestal maandelijks opzegbaar. Controleer de voorwaarden op de Podimo-website of app voor specifieke details.