Amazon Luna; de gamestreamingdienst van Amazon

Amazon heeft tijdens een eigen hardware-event hun cloud gaming service Luna aangekondigd. Er ging al lange tijd geruchte rond dat de techgigant bezig was met een eigen gamestreamingdienst. Amazon Luna ging toen nog door het leven als Project Tempo.

Wat kunnen we verwachten van de gamestreamingdienst van Amazon? Wat zijn de kosten van Amazon Luna? En welke games zijn er beschikbaar voor de cloud gaming services Luna? En wanneer komt de services naar Nederland?

In dit artikel proberen deze vragen over Amazon Luna te beantwoorden.

Amazon Luna; De gamestreamingdienst van Amazon

Luna

Amazon is uiteraard vooral bekend als e-commercereus, maar het bedrijf doet veel meer dan alleen dit. Amazon is bijvoorbeeld één van de grootste aanbieders van clouddiensten in de wereld en is met Amazon Prime Video al een bekende speler in de video on demandmarkt. Daarnaast is Amazon sinds 2014 eigenaar van Twitch. Twitch is een online platform waar miljoenen mensen (games) livestreamen.

Clouddiensten en gaming zijn dus zeker geen onbekende voor het e-commercebedrijf. De games voor Luna worden gestreamd via de snelle AWS Game Servers van Amazon.

Platformen Luna en resolutie

Amazon heeft bekendgemaakt dat Luna op zowel desktop platformen als mobiele platformen verschijnt.

Via de gamestreamingdienst van Amazon zijn op de PC, Mac, Fire TV, iPhone en iPad (Web apps) games te spelen.

In december 2020 werd de service ook beschikbaar op verschillende Android apparaten. Op Android moet de service, net als op iOS, via de webbrowser Chrome gebruikt worden. Voor beide platformen is er geen Luna app beschikbaar.

Amazon Luna resolutie cloud gaming

Resolutie 

De hoogste resolutie van Amazon Luna is op dit moment 1080p. Uiteindelijk wil Amazon het ook mogelijk maken om games in 4K via de cloud gaming service te spelen.

Het is ook mogelijk om de maximale resolutie op 720p te zetten. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn om het datagebruik te beperken als je bijvoorbeeld via Luna speelt zonder verbonden te zijn met een vaste internetverbinding of WiFi. 

Amazon gamestreamingdienst - Amazon cloud gaming - Twitch integratie

Twitch-integratie

De gamestreamingdienst van Amazon beschikt over een integratie met Twitch. Twitch is op dit moment het grootste platform om livestreames van games te bekijken. Er zijn dus veel mogelijkheden om de krachten van deze diensten te bundelen.

Amazon heeft bekendgemaakt dat het mogelijk wordt om direct vanuit een Twitch-stream een game via Luna te gaan spelen. Uiteraard is het ook gewoon mogelijk om streams op Twitch via Luna te volgen. In de toekomst zal deze integratie zeer waarschijnlijk uitgebreid worden.

Amazon Games voor Luna

Bij de lancering van de streamingdienst zullen er 100+ games beschikbaar zijn via het Luna+-kanaal. Het gaat hier om games als Control, Resident Evil 7, GRID, Yooka-Laylee and The Impossible Lair, en Brothers: Tales of Two Sons.

Daarnaast is Amazon een samenwerking met Ubisoft aangegaan. Vanaf 10 november 2020 is het het kanaal Ubisoft+ beschikbaar via de cloud gaming service van Amazon.

De e-commercegigant laat weten dat er in de toekomst meer van zulke “kanalen” komen voor game-uitgevers en/of game-makers.

Exclusieve Luna games

Amazon beschikt zelf niet over veel ontwikkelaars die games voor hun eigen gamestreamingdienst kunnen ontwikkelen. Toch heeft het bedrijf de afgelopen jaren enkele bedrijven gekocht, die nu vallen onder Amazon Games Studios.

Eén bedrijf hiervan is Double Helix Games. Zij werken op dit moment aan de MMORPG New World. De game was in eerste instantie aangekondigd voor de PC, maar komt nu hoogstwaarschijnlijk ook naar Luna.

New World is een ambitieus project van Amazon. Het is namelijk een rollenspel in een open wereld. Het fictieve verhaal van de game speelt zich af in 17e eeuw in een Brits/ Amerikaanse setting.

Eerder bracht Amazon al de game The Grand Tour Game op de markt. Gebaseerd op de gelijknamige Amazon Prime Video serie.

In mei van 2020 wilde Amazon de science-fiction shooter, Crucible, uit brengen. Na verschijning ontving de game veel klachten, waarna Amazon de game weer terugbracht naar de testfase. Op 10 oktober 2020 werd bekend dat Amazon de game heeft geannuleerd.

Voor de toekomst is het afwachten welke Amazon games naar de Luna gaan komen. Door het annuleren van Crucible wordt duidelijk dat het ontwikkelen van games nog niet helemaal smooth gaat bij Amazon Games.

Amazon gamestudio’s

Wel lijkt Amazon nog volledig te geloven in het ontwikkelen van eigen games. Op 23 maart 2021 werd bekend dat Amazon een nieuwe studio heeft opgericht in Montreal, Canada. Het team dat de studio gaat leiden bestaat uit het kernteam achter de tactische shooter Rainbow Six Siege. Het eerste project van de studio wordt een online multiplayer titel op basis van nieuw IP.

Door deze uitbreiding van studio’s heeft Amazon inmiddels vier eigen gamestudio’s die werken aan een nieuwe AAA games. Amazon gebruikt in haar communicatie niet echt meer studionamen, maar vaak puur de locatie waar de studio is gevestigd. De nieuwe studio zal daardoor Amazon Games Montreal Studio genoemd worden.

Controller

Tijdens de onthulling van Luna heeft Amazon direct ook een eigen controller gepresenteerd.

Deze controller is door middel van wifi rechtstreeks verbonden met de cloud. Amazon noemt deze techniek Cloud Direct. Deze techniek maakt het mogelijk dat gebruikers direct kunnen overstappen van apparaat zonder de Luna controller weer te moeten koppelen.

Ook moet Cloud Direct de vertraging die tussen de actie van de gebruiker en de daadwerkelijke actie in de game verminderen.

Naast Cloud Direct beschikt de controller over een Alexa-integratie. Alexa is de digitale assistent van Amazon. Waarschijnlijk kan je tijdens het gamen dus commando’s aan Alexa gaan geven.

De Amazon Luna controller is straks voor $ 49,99 verkrijgbaar.

Amazon Luna - gamestreamingdienst Amazon - Controller Luna

Naast de controller van Amazon is het ook mogelijk om de games te spelen met controller van een andere fabrikant De enige voorwaarden is dat de controller over bluetooth beschikt. Amazon Luna ondersteunt ook het gebruik van muis en toetsenbord.

We schreven eerder al eens een artikel over de beste Project xCloud controllers. Een aantal van deze zijn ook voor de streamingdienst van Amazon te gebruiken.

Releasedatum Amazon Luna

Amazon Luna bevindt zich op momenteel in een zogeheten Early Acces fase. Een officiële releasedatum voor Amazon Luna is nog niet bekend. Deze soort testfase is op dit moment alleen voor inwoners van Verenigde Staten beschikbaar.

Vanaf 20 oktober 2020 hebben Amerikanen via early access toegang tot de cloud gaming service van Amazon. Wel zullen nog niet direct alle functionaliteiten aanwezig zijn. Dit wordt langzaam uitgebreid.

Een Nederlandse releasedatum voor Luna ontbreekt nog.

Prijs Luna

Tijdens deze early access-periode is de prijs van Luna $ 5,99 per maand. Of deze prijs na deze periode zo blijft is onduidelijk. Met dit abonnement kan je games in 4K en 60 FPS op twee verschillende apparaten spelen.

Uitgevers kunnen hun eigen kanaal toevoegen aan de service van Amazon. Ubisoft is de eerste met Ubisoft+. Kosten voor dit kanaal bedragen $ 14,99 per maand.

Over een Europese lancering heeft Amazon nog geen informatie vrijgegeven. Indien Amazon dit doet zullen wij dit uiteraard toevoegen aan dit artikel.

Amazon Luna nieuws

Luna ook naar Chromebooks en Fire Tablets + gratis spelen met familie (9 september 2021)

De gamestreamingdienst van Amazon, Luna, is vanaf vandaag ook beschikbaar op Chromebooks en Fire Tablets. Daarnaast heeft Amazon een nieuwe feature geïntroduceerd, genaamd Luna Couch.

Couch maakt het mogelijk om een mensen middels een invite code uit te nodigen een online multiplayer game te spelen, zelfs als die persoon niet over een abonnement op de cloud gaming service beschikt. Via deze feature zijn o.a. de games Team Sonic Racing en Overcooked 2 te spelen.

Daarnaast kunnen Prime-leden t/m 15 september de games Resident Evil 7, Metro Exodus, Katamari Damacy Reroll, en Monster Boy and the Cursed Kingdom gratis te spelen, zonder het beschikken over een Luna-abonnement. Al zijn dit allemaal leuke ontwikkelingen, maar de cloud gaming service is nog steeds beschikbaar in Nederland.

Bèta en releasedatum voor de game New World (11 juni 2021)

Tijdens de aftrap van de Summer Game Fest heeft Amazon bekendgemaakt dat op 20 juli een besloten bèta van MMORPG New World start en dat de game op 31 augustus 2021 verschijnt voor de PC.

De game had in eerste instantie al in augustus 2020 moeten verschijnen. Opvallend is dat Amazon geen informatie heeft bekendgemaakt over een release van de MMO voor de cloud gaming service Amazon Luna.

De gamestreamingdienst van Amazon bezit tot nu toe geen games van eigen studio’s. Eerder werd de game Crucible al geannuleerd en nu lijkt New World niet direct naar de cloud gaming service te komen.

Handig voor onderweg. Luna ondersteunt nu ook 720p (8 april 2021)

Amazon heeft het mogelijk gemaakt om de resolutie van haar cloud gaming service te maximaliseren tot 720p. Deze nieuwe feature was een veel gevraagde wens van mensen die onderweg via Amazon Luna gamen.

Doordat het nu mogelijk is om de resolutie vast te zetten op maximaal 720p, wordt er minder data gebruikt tijdens het gamen via de service.

Amazon schat in dat een uur gamen via Luna met resolutie van 720p zo’n 5gb aan data kost. Voor de vergelijking, bij 1080p wordt er naar schatting zo’n 10gb verbruikt.

Amazon richt nieuwe gamestudio op in Montreal, Canada (24 maart 2021)

Amazon heeft bekendgemaakt dat ze een nieuwe studio opgericht. De studio is gevestigd in Montreal, Canada. Het bedrijf is opgericht door het kernteam achter de tactische shooter Rainbow Six Siege.

Het eerste project van de studio wordt een online multiplayer titel op basis van nieuw IP. Meer informatie over de game ontbreekt nog, want de titel staat nog helemaal in het begin van zijn ontwikkelingsfase.

Amazon Luna nu ook beschikbaar op Android (15 december 2020)

De gamestreamingdienst van Amazon is nu ook beschikbaar op Android. Wel is belangrijk om hieraan toe te voegen dat het niet om alle Android-apparaten gaat. Voorlopig is de streamingdienst alleen te gebruiken via de volgende apparaten:

  • Pixel 4XL, 4A, 4A 5G, 5
  • Samsung Galaxy S10, S10 Plus, Note 10, Note 10 Plus, S20, S20 Plus, S20 Ultra, Note 20, Note 20 Ultra
  • OnePlus 7, 7 Pro, 7 Pro 5G, 8, 8 Pro, Nord, 7T, 7T Pro, 7T Pro 5G

Het apparaat moet beschikken over Android 9 of hoger en over minimaal versie 86 van Chrome.

Ubisoft+ vanaf vandaag beschikbaar (10 november 2020)

Vanaf vandaag is de dienst Ubisoft+ als kanaal aan Amazon Luna toegevoegd. Ubisoft+ is een eigen service van Ubisoft, waarmee voor een vast bedrag per maand Ubisoft-games te spelen zijn.

De maandelijkse kosten voor Ubisoft+ bedraagt $ 14,99. Via deze service krijgen gamers toegang tot een bibliotheek van meer dan 100 games. Vanaf vandaag maakt Ubisoft het dus ook mogelijk om gebruik te maken van deze dienst via de gamestreamingdienst van Amazon.

De maandelijkse kosten voor Ubisoft+ komen boven op de maandelijkse kosten van de cloud gaming service zelf. Daarnaast blijkt niet de gehele bibliotheek van Ubisoft+ beschikbaar op Luna.

Wel recente games als Assassin’s Creed Valhalla en Watch Dogs: Legion zijn vanaf vandaag via Ubisoft+ via de cloud gaming service van Amazon te spelen.

Amazon Luna early access vanaf vandaag gestart (20 oktober 2020)

Amazon heeft bekendgemaakt dat de early access van Luna vanaf vandaag gestart is. In eerste instantie zullen er in deze vroege versie van de cloud gaming service 50 games beschikbaar zijn.

Amazon laat ook weten dat ze beginnen met een klein aantal gebruikers. De e-commercegigant wil dit aantal in de komende maanden langzaam uitbreiden.

Ook werken ze er hard aan om in de komende periode het aantal games en functionaliteiten uit te breiden. Zeker is dat in de laatste maanden van dit jaar Ubisoft games naar Amazon Luna brengt.

Amazon annuleert multiplayergame Crucible (10 oktober 2020)

Amazon heeft de multiplayergame Crucible geannuleerd. De game van Amazon die in ontwikkeling was bij Relentless Studios verscheen in mei 2020 kortstondig op de markt.

Na veel klachten zette Amazon de game snel terug naar de testfase. Relentless Studios heeft tot aan vandaag gewerkt aan een verbeterde variant van de game. Amazon heeft vandaag echter de moeilijke beslissing genomen om de game te annuleren.

De game Crucible had de eerste grote game voor de consoles van Amazon moeten worden. De medewerkers van Relentless Studios gaan nu meewerken de game New World.

Concurrentie

Amazon is zeker niet de eerste partij die de gamestreaming markt betreedt. Op dit moment zijn de diensten Utomik, Google Stadia en PlayStation Now al beschikbaar en is Microsoft Project xCloud sinds september ondeel van Xbox Game Pass.

Voldoende concurrentie voor Amazon dus en dan gaan er ook nog geruchten dat wellicht Apple zich in deze markt wil gaan roeren. De tijd zal ons gaan leren of Amazon een stevige positie in de markt van cloud gaming services kan krijgen.

Vergelijk Cloud Gaming Services & Gamediensten

Veelgestelde vragen over Luna

Wat zijn de kosten van Amazon Luna?

De maandelijkse kosten van gamestreamingdienst van Amazon zijn op dit moment $ 5,99 per maand. De service zit dan nog wel in de ‘Early Access’ fase.

Wat is de releasedatum van Luna?

Een officiële releasedatum ontbreekt nog, wel kunnen Amerikanen de streamingdienst via early access-toegang uitproberen.

Wanneer komt Luna naar Nederland?

Amazon heeft nog helemaal niks bekendgemaakt over een mogelijke Nederlandse lancering van de gamestreamingdienst.

Welke games zijn er beschikbaar voor Luna?

Amazon belooft dat er bij de release 100+ games via de streamingdienst te spelen zijn. Later dit jaar komt ook Ubisoft met bibliotheek games naar de dienst. Bekijk Luna games.