“Netflix’s wachtwoord-sharing test in Peru verwart abonnees”

Het is de laatste periode een zware tijd geweest voor Netflix. Onlangs kondigde de streamingdienst aan dat het extra geld wil gaan vragen voor het delen van een account buiten het huishouden. 

In Peru is Netflix een feature aan het testen, waarbij voor een klein bedrag het Netflix-account kan worden gedeeld buiten het huishouden. Uit onderzoek blijkt deze test echter voor veel verwarring te zorgen. De meeste onduidelijkheid gaat over de definitie van een huishouden door Netflix en over de verschillende kosten die aan de abonnees worden gerekend. 

De nieuwswebsite Rest of World ondervroeg informeel Netflix-gebruikers in Peru. Midden- en Zuid-Amerika vertegenwoordigen de laagste inkomsten van Netflix per gebruiker, wat de keuze van de markten helpt verklaren.

De meerderheid van de ondervraagden door de website zei dat ze nog steeds geen uniforme berichtgeving over de nieuwe kosten hebben ontvangen, ook al werd het beleid al twee maanden geleden aangekondigd. Sommige abonnees ontvingen de prijsverhoging en besloten daarom hun Netflix-accounts als gevolg daarvan te annuleren. 

Ook enkele ondervraagden hebben het bericht over het nieuwe beleid genegeerd. Zij beweren dat ze hierdoor hun accounts gewoon zonder extra kosten konden blijven delen buiten het huishouden. 

Een anonieme Netflix-klantenservicevertegenwoordiger vertelde aan Rest of World dat als een klant belde om te betogen dat een lid van hun huishouden het account vanaf een andere locatie gebruikte, de medewerker werd geïnstrueerd om hen te vertellen dat die persoon het account kon blijven gebruiken via een verificatiecode zonder een extra toeslag te ervaren.

Dit betekende in feite dat degenen die belden voor ondersteuning het nieuwe beleid konden negeren en het abonnement konden blijven delen zonder extra kosten. De vertegenwoordiger zei dat leden van hun team zelf vaak verward waren over het beleid.

Netflix heeft bevestigd dat alleen mensen die in hetzelfde gebouw wonen worden beschouwd als in hetzelfde huishouden. Bovendien vertelde het bedrijf aan de nieuwswebsite dat de uitrol “progressief” is geweest en dat abonnees in de drie testmarkten mogelijk verschillende kosten betalen.

In Peru moeten twee extra mensen die het account van een abonnee gebruiken maar in een ander appartement, stad of land wonen, elk 7,9 soles (ongeveer 2,99 dollar) per maand betalen. Deze optie is goedkoper dan het aanmaken van nieuwe Netflix-accounts, aangezien Peruaanse abonnees 24,90 soles (ongeveer $ 6,80) betalen voor het basisplan.

Hoewel Netflix al lang een beleid heeft tegen het delen van wachtwoorden, werd het nooit zwaar gehandhaafd. In feite heeft Netflix CEO Reed Hastings eerder gezegd dat het een goede zaak was. Dezs opvatting lijkt dus nu volledig te veranderen. 

Gezien de verwarring rond de eerste ervaringen van early adopters met de nieuwe functie, zal Netflix het systeem voor het delen van wachtwoorden waarschijnlijk moeten herzien voordat het wereldwijd wordt gelanceerd. Het bedrijf is van plan om de uitrol eind 2022 uit te breiden, samen met de lancering van een goedkopere advertentie-ondersteunde tier.

Vergelijk video on demand aanbieders