Google trekt stekker uit gamestreamingdienst Google Stadia

Google heeft vandaag bekendgemaakt binnenkort de stekker uit de cloud gaming service Google Stadia te trekken. In een verklaring van Vice President and General Manager van Google Stadia, Phil Harrison, is een eerlijk verhaal te lezen. De gamestreamingdienst heeft nooit voldoende interesse gewekt bij de consument, die door het techbedrijf wel verwacht werd.

Stadia beschikbaar tot en met 18 januari

Deze beslissing houdt in dat Google Stadia na 18 januari 2023 verdwijnt van de markt. Google is alle gebruikers van de streamingdienst erg dankbaar. Het techbedrijf laat weten alle aankopen van Stadia-hardware via de Google Store en alle aankopen van games en add-on’s via de Stadia-winkel te vergoeden.

Gebruikers van de cloud gaming service blijven tot en met 18 januari 2023 toegang houden tot hun gamebibliotheek. Google verwacht medio januari 2023 alle terugbetalingen hebben afgerond. Voor vragen omtrent die proces verwijst het bedrijf naar een hulpcenter.

Google gaat de achterliggende technologie van Stadia gebruiken in andere onderdelen van het bedrijf, zoals YouTube, Google Play en Augmented Reality (AR). Google zegt betrokken te blijven in gaming en blijft investeren in nieuwe tools, technologieën en platforms die het succes van ontwikkelaars, partners in de sector, cloudklanten en makers bevorderen.

Eerder werd al duidelijk dat Google de technologie achter Google Stadia ging verkopen aan andere partijen. Het bedrijf was verluidt in gesprek met bedrijven als Bungie, Peleton en Capcom hierover. Medewerkers van het Google Stadia team blijven in dienst van Google en worden overgeplaatst naar andere afdelingen.

Andere gamestreamingdiensten beschikbaar

Ondanks het verdwijnen van Google Stadia zijn er in Nederland nog verschillende cloud gaming services beschikbaar. Denk aan Xbox Cloud Gaming, Nvidia Geforce Now, Utomik en tegenwoordig biedt ook PlayStation Now de mogelijkheid om games te streamen. Vergelijk cloud gaming aanbieders

Gerelateerde artikelen over Google Stadia