Gratis variant van NLZIET dichterbij

Het is goed mogelijk dat er op termijn een gratis variant van de streamingdienst NLZIET komt. Dit nieuws werd bekend door een commissiedebat over de hoofdlijnen van het grote mediadebat. Dit debat staat voor later dit jaar gepland op de politieke agenda.

NLZIET is een samenwerking tussen de publieke omroep en de commerciële mediabedrijven RTL en Talpa. Voor € 7,95 per maand kan naar bijna veertig zenders worden gekeken. Veel uitgezonden programma’s van deze zenders zijn tot minimaal 365 dagen na uitzenden terug te kijken. Sommige programma’s zijn voordat het uitgezonden is al te bekijken en in enkele gevallen zijn volledige seizoenen voor de eerste uitzending te bingewatchen.

Het is al zeker dat NLZIET gratis content van de NPO krijgt. Staatssecretaris Gunsy Uslu heeft de Tweede Kamer namelijk toegezegd dat ze de publieke omroep gaat verplichten om NPO Start gratis moet aanbieden. Een gratis variant kan de positie van de streamingdienst in Nederland verstevigen.

Uit ons eigen lopende onderzoek blijkt dat zo’n 8,5 % van de Nederlanders met een abonnement op een video on demand service een abonnement op NLZIET hebben. Dit onderzoek loopt nog steeds en jij kan ons hierbij nog helpen. Doe hier mee met het onderzoek.