Streamingdiensten verplicht om 5% van omzet in Nederlandse content te investeren

Geschatte leestijd: 2 minuten

De Nederlandse overheid heeft aangekondigd dat streamingdiensten zoals Netflix, Amazon Prime en Disney+ nu verplicht zijn om minimaal 5% van hun omzet in Nederland te investeren in lokale content.

Deze stap wordt gezien als een poging om de Nederlandse film- en televisie-industrie te stimuleren en de culturele diversiteit binnen het streamingaanbod te waarborgen.

De nieuwe regelgeving, die wordt toegepast op alle streamingdiensten die actief zijn in Nederland, is bedoeld om ervoor te zorgen dat Nederlandse verhalen en talenten een prominentere plek krijgen op deze populaire platforms. Dit kan variëren van het financieren van volledig nieuwe Nederlandse producties tot het kopen van rechten van bestaande lokale shows en films.

Impuls lokale producenten en filmmakers

Experts in de media-industrie beschouwen deze stap als een belangrijk keerpunt. Het biedt niet alleen een aanzienlijke financiële impuls voor lokale producenten en filmmakers, maar helpt ook om de Nederlandse cultuur en taal te promoten in een steeds meer door globalisering beïnvloede mediawereld.

Tegelijkertijd zijn er ook zorgen geuit over de uitvoerbaarheid en de mogelijke invloed op de prijzen van abonnementen. Sommige critici vragen zich af of de extra kosten uiteindelijk zullen worden doorberekend aan de consument. Desondanks blijft de overheidsbeslissing grotendeels positief ontvangen, met veel nadruk op de potentiële voordelen voor de lokale creatieve industrie.

Streaminggiganten hebben nog niet officieel gereageerd op deze nieuwe regelgeving. De vraag blijft hoe zij deze verandering zullen implementeren en welke effecten het zal hebben op hun toekomstige contentstrategieën in Nederland.

Vergelijk video on demandaanbieders

Gerelateerde artikelen