Tidal; wat maakt deze streamingdienst uniek?

Streamingdienst TIDAL kwam in 2014 met veel bombarie op markt. De streamingdienst, die lange tijd eigendom  was van Jay-Z, gaat de strijd met concurrenten als Spotify en Apple Music.

Maar wat maakt TIDAL uniek? Wat zijn de kosten van TIDAL? Hoe is het muziekaanbod en welke hardware-integraties zijn er?

Antwoorden op deze vragen en meer vind je in dit artikel.

TIDAL streaming service

In 2014 lanceerde het Noorse bedrijf Wimp streamingdienst TIDAL. In 2015 werd dit bedrijf voor 56 miljoen dollar overgenomen door Aspiro dat eigendom is van Jay-z’s holding Project Panther Bidco. Door deze overname kregen artiesten als Nicki Minaj, Rihanna, Kanye West en Madonna aandelen in de streamingdienst.

In 2021 kwam Tidal grotendeels in handen van betaalverwerker Square. Jay-Z verkocht namelijk het grootste deel van zijn aandelen. De Amerikaanse rapper blijft betrokken bij de muziekstreamingdienst. Hij krijgt een plek in Raad van Bestuur van Square.

TIDAL lijkt veel op de welbekende muziekstreamingdiensten, maar doet toch een aantal dingen anders. Concurrenten als Spotify en Apple Music bieden muziek aan op MP3-kwaliteit en Tidal biedt muziek op Flac-formaat aan.

De streamingdienst noemt dit muziek met HiFi-kwaliteit of ook wel van lossless audio. Hierdoor is muziek via TIDAL echt van CD-kwaliteit en wordt het muziek via Spotify en Apple Music zo compact mogelijk gestreamt naar je apparaat.

Het verschil in audiokwaliteit is schriftelijk moeilijk te duiden, maar ze beloven dat muziek details bevatten die je normaal niet hoort. Hoe belangrijk dit kwaliteitsverschil is, blijft een persoonlijke afweging.

Aanbod

Toen TIDAL de markt betrad, besloten enkele artiesten hun muziek exclusief via de streamingdienst van Jay-Z aan te bieden. Artiesten als Kanye, Beyonce, Taylor Swift en Coldplay sloten zich aan bij dit initiatief. Nu enkele jaren na de lancering van de Tidal streaming zijn de meeste van deze artiesten ook weer op andere streamingdiensten te luisteren. Zelfs de Jay-Z biedt sinds begin december 2019 zijn muziek weer aan via Spotify.

tidal streaming - tidal x - tidal aanbod

De muziekcatalogus van de streamingdienst bestaat uit meer dan 60 miljoen nummers. Naast dit aantal nummers en de betere geluidskwaliteit belooft de dienst fans en artiesten dichter bij elkaar te brengen. Dit doen ze via verschillende dingen. Zo zijn er veel exclusieve interviews en video’s van artiesten via de streamingdienst van Jay-Z te beluisteren en te bekijken. Ook zijn er exclusieve livestreams en behind-the-scenes van concerten te volgen. Dit laatste wordt TIDAL X genoemd.

Belangrijke tips is om altijd in gedachten te houden dat TIDAL een bepaalde voorkeur heeft voor HipHop. Deze exclusieve content heeft daarom vaak een focus op artiesten uit de HipHop-scene.

TIDAL kosten

TIDAL streaming biedt twee verschillende abonnementen aan. Om concurrentie te bieden met Spotify en Apple Music is er naast een abonnement met muziek met HiFi-kwaliteit, ook een abonnement met muziek op MP3-kwaliteit. Dit abonnement wordt Premium genoemd en kost € 9,99 per maand. Het abonnement, dat HiFi heet, met de beste audiokwaliteit bedraagt € 19,99 per maand.

TIDAL Family

Naast deze standaard abonnementen heeft de streamingdienst ook nog wat speciale pakketten. Zo kunnen studenten 50% korting krijgen op een abonnement en is er ook pakket voor families. Hierbij kost bij elke extra persoon tot een maximum van 5 het abonnement 50% van de normale prijs. Dus bij een familie met 3 HiFi accounts zijn de totale kosten € 39,98 per maand in plaats van normaal € 59,97. Bij 3 Premium accounts zijn de maandelijkse kosten dan € 19,98 in plaats van € 29,97.

tidal dobly atmos music - tidal streaming - tidal streamingdienst

Dolby Atmos Music

Vele mensen zullen Dolby Atmos kennen van films en series, maar er is ook een versie voor muziek. Momenteel is het lastig om muziek met Dolby Atmos kwaliteit te vinden, maar hier wil de streamingdienst van Jay-Z veranderingen in brengen. De dienst is namelijk een samenwerking aangegaan met Dolby om muziek met deze kwaliteit aan het assortiment toe te voegen. Een aantal artiesten gaat nu nummers in deze 3D-audioformaat exclusief uitbrengen op Tidal. Dolby heeft hiervoor ook een deal gesloten met Warner Music en Universal Music. Sony doet niet mee, want zij hebben een eigen 3D-audioformaat ontwikkeld.

Tidal nieuws

Jay-Z verkoopt Tidal aan Twitter topman Jack Dorsey (4 maart 2021)

De Amerikaanse rapper Jay-Z heeft het grootste gedeelte van de aandelen van Tidal verkocht aan betaalverwerker Square. Square is in 2019 mede-opgericht door Twitter CEO Jack Dorsey.

Square heeft vermoedelijk de muziekstreamingdienst overgenomen omdat ze zich willen mengen in de markt van de verkoop van merchandises en concertkaartjes

Overigens betekent de overname van Tidal niet dat Jay-Z vertrekt bij de streamingdienst. Jay-Z krijgt namelijk een plek in het Raad van Bestuur van Square.

Vergelijk muziekstreamingdiensten

De concurrentie op de markt van muziekstreamingdiensten is erg groot. Hierdoor kan het moeilijk zijn om de muziekstreamingdienst te kiezen die bij je past. Om TIDAL te vergelijken met bijvoorbeeld Spotify, Apple Music, Primephonic en Deezer hebben wij een vergelijking gemaakt.

Vergelijk muziekstreamingdiensten