Welke muziekstreamingdiensten bieden lossless audio?

Muziek streamen: we doen het allemaal op onze eigen manier. Of je nu Spotify gebruikt, Apple Music of Deezer. Maar wist je dat er veel kwaliteitsverschil kan zijn tussen de diverse streamingdiensten? Eén van die verschillen zit in audiokwaliteit. 

In dit artikel duiken we in de wereld van lossless audio streaming. Wat houdt lossless audio precies in? Welke streamingdiensten bieden de mogelijkheid om muziek te streamen in deze audiokwaliteit?

Wat is lossless audio? 

Lossless audio betekent, zoals je het vrij zou vertalen ‘verliesloze audio’. En dat is precies wat lossless audio is: geluid van een streamingdienst zonder verlies van kostbaar detailgeluid. Het zit zo: muziek wordt opgenomen in muziekstudio’s. Het nummer wordt digitaal opgeslagen en vaak gecomprimeerd tot een MP3-formaat. Dit comprimeren zorgt ervoor dat er geen onnodig grote bestanden gestreamd hoeven worden, een voordeel dus. 

Studiogeluid - audiokwaliteit - lossless audio streaming - lossless audio streamingdienst - flac audio - flac audio streaming

Een nadeel is dat door het comprimeren de opname details verliest. Lossless audio voorkomt dat. Lossless audio betekent dus het comprimeren van de muziekopname, zonder detailverlies. De bestandsgrootte van deze muzieknummers is dan ook wel stukken groter.

Lijst van verschillende lossless audio codecs

Nu je weet wat lossless audio betekent, moet je ook weten dat er diverse codecs zijn binnen de diverse streamingdiensten. Een codec is niet meer dan een soft- of hardware die toelaat data te coderen of te comprimeren (en visa versa). De meest bekende codecs binnen de lossless audio zijn FLAC (Free Lossless Audio Codec) en ALAC (Apple Lossless Audio Codec). Uiteraard zijn er meer codecs binnen lossless audio. Een rijtje:

  • ALAC – Apple Lossless Audio Codec
  • FLAC – Free Lossless Audio Codec
  • APE – Monkey’s Audio
  • OFR – OptimFROG
  • TAK – Tom’s verlustfreier Audiokompressor
  • TTA – True Audio
  • WV – WavPack
  • WMAL – Windows Media Audio Lossless
audio streaming - muziekstreamingdienst - lossless audio streaming - lossless audio streamingdienst

Streamingdiensten met lossless audio

De meeste muziekstreamingdiensten streamen hun muziekaanbod op MP3-kwaliteit. Deze kwaliteit is bekend als 320 kbs. Apple Music en Amazon Music Unlimited zitten nog iets lager met 256 kbs. Een aantal aanbieders in Nederland met lossless audio bieden 1411 kbs aan. Hieronder lees je welke aanbieders dat zijn. 

Deezer

Deezer is misschien wel de bekendste muziekstreamingdienst in dit rijtje en is niet zozeer bekend om zijn lossless audio. De streamingdienst biedt namelijk ook abonnementen aan zonder lossless audio. Het abonnement met lossless audio (1411kbs)  wordt niet prominent gepromoot op de website. 

Het abonnement met deze hogere geluidskwaliteit heet Deezer HiFi. Het abonnement is de eerste 3 maanden gratis uit te proberen en kost € 14,99 per maand. Hiermee kan je 56 miljoen nummers in lossless audiokwaliteit streamen. 

Lees hier meer over de muziekstreamingdienst Deezer.

Tidal

De streamingdienst Tidal is in Nederland een relatief onbekende speler, maar heeft in Amerika de laatste jaren een grote gebruikersgroep verzameld. De streamingdienst bestaat al sinds 2014 en is tegenwoordig eigendom van artiest Jay-Z. 

tidal streaming - lossless audio codec - FLAC audio - lossless audio streaming

Tidal biedt twee abonnement aan. Het eerste abonnement is Tidal Premium, hiermee bieden ze al hun muziek aan in de normale geluidskwaliteit van 320kbs. Het tweede abonnement heeft Tidal HiFi. Met Tidal HiFi kan je muziek streamen in loss audiokwaliteit van 1411 kbs. 

Het premium abonnement kost maandelijks € 9,99 en het HiFi abonnement bedraagt maandelijks € 19,99. 

Lees hier meer: Tidal; wat maakt deze streamingdienst uniek?

Qobuz

Qobuz is misschien wel de minst bekendste aanbieder van muziek streamen in dit rijtje, maar is wel de partij die zich het meeste focust op het aanbieden van muziek in lossless audiokwaliteit. 

Qobuz biedt vier verschillende abonnementen, waarvan één abonnement muziek aanbiedt in 320kbs, de rest allemaal met lossless audio. In de onderstaande tabel hebben wij de verschillen tussen de abonnementen in beeld gebracht. 

PremiumHiFiStudioSublime+
€ 9,99 p/m€ 19,99 p/m€ 24,99 p/m€ 299,99 p/j
320 kbsFLAC 16-Bit / 44,1 KHzFLAC 24-bit tot 192 KHzHi-Res 24 bit tot 192 KHz
Qobuz streaming - Qobuz streamingdienst - lossless audio streaming - lossless audio streamingdienst

Spotify

Spotify heeft bekendgemaakt dat ze ergens in 2021 met een HiFi-abonnement komen. Zij willen dan lossless muziek van cd-kwaliteit aanbieden via dit abonnement. Op 17 oktober 2022 doken er geruchten op over een mogelijk nieuwe bundel, namelijk Spotify Platinum. Platinum gaat Hifi-audiokwaliteit ondersteunen.

Apple Music

Nadat er eerder al zeer sterke signalen waren maakte Apple op 17 mei 2021 bekend de audiokwaliteit van haar muziekstreamingdienst te gaan verbeteren. Vanaf 8 juni 2021 biedt Apple de mogelijkheid om muziek te beluisteren via hun muziekstreamingdienst in lossless audio aan. Apple gebruikt zijn eigen codec ALAC (Apple Lossless Audio Codec).

Ook wordt het mogelijk om steeds meer muziek beluisteren in Dolby Atmos. Dolby Atmos biedt een ruimtelijk geluid. Beide nieuwe audiokwaliteiten zijn zonder meerprijs door abonnees van Apple Music te beluisteren.

Het ontbreken van een meerprijs voor de verbeterde audiokwaliteit is uitzonderlijk. Bij concurrenten Deezer en Tidal dient meer betaald te worden voor muziek met lossless kwaliteit.

Opvallend is dat Apple een paar dagen na de aankondiging bevestigde dat al hun audio-apparaten geen lossless audio kunnen afspelen. Wel is met Apple-apparaten zoals de AirPods en HomePods muziek in Dolby Atmos te beluisteren. Bluetooth-verbindingen zijn echter niet Lossless.

Op 31 august werd bekend dat Apple de streamingdienst voor klassieke muziek, Primephonic, heeft overgenomen. Deze muziekstreamingdienst bood haar klassieke muziek ook aan in de geluidskwaliteit Lossless 24bit FLAC.

Vergelijk muziekstreamingdiensten

In Nederland zijn er veel verschillende muziekstreamingdiensten beschikbaar. Daarom hebben wij een vergelijker gemaakt waarmee de verschillende aanbieders vergeleken kunnen worden op facetten als muziekcatalogus, geluidskwaliteit, integraties en prijs.

Vergelijk muziekstreamingdiensten

Nieuws

Samenvattend lossless audio streaming

Wat is lossless audio?

Lossless audio betekent, zoals je het vrij zou vertalen ‘verliesloze audio’. En dat is precies wat lossless audio is: geluid van een streamingdienst zonder verlies van kostbaar detailgeluid. Lees hier meer.

Welke lossless audio codecs zijn er?

ALAC – Apple Lossless Audio Codec
FLAC – Free Lossless Audio Codec
APE – Monkey’s Audio
OFR – OptimFROG
TAK – Tom’s verlustfreier Audiokompressor
TTA – True Audio
WV – WavPack
WMAL – Windows Media Audio Lossless
Lees hier meer over lossless audio codecs.

Welke streamingdiensten bieden lossless audio?

In Nederland zijn er een aantal muziekstreamingdiensten die lossless audio bieden, namelijk Deezer, Tidal, Primephonic en Qobuz. Spotify en Apple willen de verbeterde geluidskwaliteit toevoegen. Lees hier meer over deze diensten.

auteur-jelco-haverkamp-vergelijkstreaming-streamingdienst-video-on-demand
Jelco Haverkamp