Wat is High Fidelity audio? En welke streamingdienst bieden het?

Audiokwaliteit van muziek wordt steeds belangrijker. Om een hogere audiokwaliteit aan te geven wordt vaak de term High Fidelity audio, ook wel HiFI of Hi-Fi genoemd, gebruikt.

In dit artikel duiken we in deze term. Wat houdt HiFI audio in? Welke streamingdiensten bieden deze geluidstandaard aan? Wat zijn de verschillen met HiRes, Lo-FI en Hi-Def?

Lees dit en meer in dit artikel over High Fidelity Audio.

Wat is High Fidelity audio?

High Fidelity audio is de term die wordt gebruikt om aan te geven dat een audio-opname of -weergave van zeer hoge kwaliteit is. Het doel van HiFi audio is om de luisterbeleving zo natuurgetrouw mogelijk te maken, zodat de luisteraar het gevoel heeft dat hij of zij zelf aanwezig is bij het optreden of de opname.

Een belangrijk aspect van High Fidelity audio is de compressie van audio-bestanden. Bij audio-compressie worden de audio-gegevens verkleind, zodat ze gemakkelijker kunnen worden opgeslagen en verzonden. Wanneer de compressie te sterk is, kan dit leiden tot kwaliteitsverlies en afwijkingen in het geluid. Daarom is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen compressie en kwaliteit, om ervoor te zorgen dat de luisterbeleving niet wordt aangetast. Een term die vaak in combinatie van Hifi audio wordt gebruikt is lossless audio.

Belangrijk bij HiFi audio is dat om goede kwaliteit audio-opnames te maken, met behulp van professionele opnameapparatuur en -technieken. Als de bron van de audio niet goed is, kan het natuurlijk ook nooit als High Fidelity audio worden beluisterd. Daarnaast is het belangrijk om over hoogwaardige audioapparatuur te schikken. Deze apparatuur is ontworpen om het geluid zo nauwkeurig mogelijk weer te geven, zonder vervorming of andere afwijkingen.

Verschillen HiFi, LoFi en HiDef?

In de wereld van audiokwaliteit komen er verschillende termen langs. Om deze termen een beetje uiteen te zetten, hebben wij de verschillen in kaart gebracht.

Lo-Fi Hi-Fi Hi-Def
Low Fidelity High Fidelity High Definition
Lage kwaliteit muziek Hoge kwaliteit muziek Hoge kwaliteit audio voor video
Alleen analoog Digital en analoog Alleen digitaal

High Fidelity (HiFi) vs High Resolution (HiRes)

In de wereld van audio worden veel verschillende termen gebruikt. Zo wordt er naast High Fidelity audio ook vaak gesproken over High Resolution audio. In de praktijk zit er meestal geen verschil tussen deze twee termen. Het enige verschil is dat de de professionele audiocommunity vastgesteld heeft dat High Resolution alleen gebruikt mag worden bij een minimale bitrate van 24.

Muziekstreamingdiensten met High Fidelity audio

De muziekstreamingdienst met het grootste marktaandeel in Nederland is Spotify. Deze dienst heeft echter geen ondersteuning voor HiFi audiokwaliteit. Daarom hebben wij de streamingdiensten voor muziek met ondersteuning van High Fidelity audio op een rij gezet.

Apple Music

De bekendste van het lijstje muziekdiensten met HiFI audio is Apple Music. Op 8 juni 2021 introduceerde de muziekstreamingdienst van Apple de ondersteuning van Hifi. Apple voegde namelijk lossless audio toe middels hun eigen codec ALAC.

Lees hier meer over de muziekstreamingdienst Apple Music.

Deezer

In 2007 werd de streamingdienst Deezer opgericht. De dienst biedt drie verschillende abonnementen, namelijk Gratis, Premium en Family. In het Premium en Family abonnement wordt High Fidelity audio ondersteunt. Deezer ondersteunt de internationale codec FLAC.

Lees hier meer over de muziekstreamingdienst Deezer.

Tidal

Tidal probeert zich in de wereld van muziekstreamingdiensten te onderscheiden met het aanbieden van muziek met een hogere muziekkwaliteit. De muziekdienst biedt twee abonnementen aan, namelijk HiFi en HiFi Plus. Middels het HiFI abonnement is muziek te beluisteren tot 1411 kbps, maar met het HiFi Plus abonnement is muziek te beluisteren tot de geluidskwaliteit van 9216 kbps.

Lees hier meer over de muziekstreamingdienst Tidal.

Qobuz

Misschien wel de onbekendste streamingdienst voor muziek in dit rijtje is Qobuz. Net als Tidal probeert deze dienst zich ook te onderscheiden middels muziek aan te bieden met standaard een hogere audiokwaliteit. De dienst biedt twee abonnementen, waarbij de muziek middels de lossless audio codec FLAC van 24-Bit wordt gestreamd. Qobuz gebruikt de term High Resolution (Hi-Res) in plaats van High Fidelity (Hi-Fi). In de praktijk is dit hetzelfde.

Vergelijk muziekstreamingdiensten met High Fidelity audio

Niet alle streamingdiensten voor muziek beschikken over muziek met de High Fidelity audiokwaliteit. Daarom is het handig om de verschillen tussen de diensten inzichtelijk te hebben. Daarom hebben wij een vergelijker in het leven geroepen.

Vergelijk streamingdiensten voor muziek

auteur-jelco-haverkamp-vergelijkstreaming-streamingdienst-video-on-demand
Jelco Haverkamp