De beste Project xCloud controllers

Sinds september maakt Project xCloud onderdeel uit van de Xbox Gamepass Ultimate. Door deze samenvoeging zijn 100+ games te spelen via de streamingdienst van Xbox.

Om de beste ervaring met Project xCloud op je smartphone te hebben, is het ideaal om een controller of smartphone-houder te gebruiken.

In dit artikel zetten wij de opties voor controllers van Project xCloud op een rijtje.

Soort Project xCloud controllers

Voor Project xCloud zijn verschillende soorten controller te gebruiken. Het is mogelijk om elk soort controller dat beschikt over Bluetooth-verbinding te gebruiken. Ook maken sommige controllers gebruik van een koppeling via USB-C.

Je zit dus niet vast aan het gebruiken van officiële Xbox-controllers. Het zelfs mogelijk om een PlayStation controller voor Project xCloud te gebruiken.

Enkele bedrijven hebben telefoonclips ontwikkeld, waarmee de smartphone op een controller geklikt kan worden. Hierdoor hoef je de telefoon niet meer ergens neer te leggen, maar zit hij direct op je controller.

Naast de standaard controllers brengen enkele hardware fabrikanten ook een soort controllers waar je je smartphone kan in klikken. Deze hardware maakt van je smartphone een soort handheld à la de PlayStation Vita.

Ook maakt Microsoft het voor steeds meer games mogelijk om ze via de functie Touch Controls te spelen. Middels deze feature zijn games via de touchscreen te spelen.

Beste Project xCloud controllers

De keuze voor een controller is zeer persoonlijke keuze, daarom is het niet echt mogelijk om één controller als de beste aan te wijzen. Daarom hebben wij hieronder verschillende controllers uitgelicht, waarvan wij verwachten dat ze bij de beste horen in 2021.

Xbox Draadloze Controller voor de Xbox Series X en S

Bij de lancering van een nieuwe console hoort natuurlijk ook de komst van een nieuwe controller. Dit is bij de komst van de Xbox Series X en S niet anders.

Op 11 november, tijdens de lancering van de nieuwe Xbox-consoles, verschijnt ook de nieuwe Xbox-controller. Het is een verbeterde versie van de huidige generatie Xbox-controller.

Xbox Series X controller - Project xCloud controller - Xbox Gamestreamingdienst - Xbox controller

Zo is de D-pad verbeterd, is er meer grip op de triggers en bumpers toegevoegd en doet de Share-button zijn intreden in het midden van de controller.

De Xbox-controller is de afgelopen jaren altijd een betrouwbare partner voor het gamen geweest en daar gaat deze nieuwe vernieuwde versie zeer waarschijnlijk ook weer doen.

De adviesprijs voor deze controller is € 59,99.

Xbox Draadloze Controller kopen?

Xbox Elite Series 2 Controller

Naast de ‘normale’ Xbox-controller brengt Microsoft al jaren een elite versie uit. De Xbox Elite Series 2 is perfect voor de hedendaagse competitieve gamers.

De controller is namelijk helemaal naar eigen wens in stellen. Fysiek betekent dit dat de duimsticks en paddles verwisselbaar zijn.

Technisch betekent het dat het mogelijk is om naast het standaard profiel 3 aangepaste profielen in te stellen, waartussen makkelijk en snel te wisselen is. Met deze profielen zijn de instellingen van de controller na wens af te stellen.

De adviesprijs voor deze controller is € 169,99.

Xbox Elite Series 2 Controller kopen?

Razer Kishi

De Razer Kishi is de hardware die van je smartphone een complete handheld maakt. De Razer Kishi is namelijk aan weerszijden van je smartphone te klikken.

Het grootste voordeel van de Razer Kishi is de mogelijkheid van het aansluiten op een smartphone middels USB-C. Hierdoor zul je geen last hebben van de kleine vertraging die controllers met een Bluetooth verbinding nog wel eens hebben.

Daarnaast ziet de Razer Kishi er visueel goed uit en lijkt het een ideale Project xCloud controller.

Belangrijk is wel om even goed te checken of de Razer Kishi wel degelijk past op jouw smartphone. Vooral als je over een “oudere” smartphone beschikt, is het raadzaam om dit te checken.

De adviesprijs van de Razer Kishi ligt rond de € 109,99

Razer Kishi kopen?

Razer Junglecat

De Razer Junglecat heeft veel weg van de Razer Kishi, maar is qua functies en prestaties toch anders. Wel is ook de Razer Junglecat aan de zijkanten van je controller te klikken.

Waar de Razer Kishi misschien iets meer op de PlayStation Vita lijkt, geeft de Razer Junglecat meer een Nintendo gevoel. Dit komt vooral de ronde vormen die lijken op die van de Nintendo Switch-controller.

De Razer Junglecat beschikt niet over een USB-C aansluiting, waardoor de controller op je smartphone middels Bluetooth aangesloten moet worden.

Ook is de controller op minder smartphones aan te sluiten dan bij de Razer Kishi het geval is. Wederom zeer belangrijk dus om even te controleren of de Junglecat compatible is met jouw smartphone.

De adviesprijs van de Razer Junglecat ligt rond de € 109,99.

Razer Junglecat kopen?

PowerA MOGA XP5-X Plus Bluetooth®-controller

De fabrikant PowerA heeft ook een controller voor smartphones ontwikkeld. Dit is de PowerA MOGA XP5-X Plus.

Deze controller van PowerA is een combinatie van een normale gaming controller en een smartphone houder.

Project xCloud controller - Xbox Controller - smartphone controller - PowerA MOGA XP5-X Plus - Android controller

De MOGA XP5-X Plus kan zowel met Bluetooth als USB-C verbonden worden met je smartphone. Deze USB-C verbinding zorgt ervoor dat je minder kans heb op vertraging tijdens het gamen.

De controller verschijnt op 1 oktober 2020 op de markt voor een prijs rond de € 69,99.

PowerA MOGA XP5-X Plus kopen?

Smartphone houders voor Project xCloud

Sinds de onthulling van Project xCloud zijn er tal van fabrikanten die smartphone-houders voor de gamestreamingdienst van Xbox op de markt hebben gebracht.

Al deze houders doen feitelijk hetzelfde en dat is middels een houder je smartphone op een controller klikken. Belangrijk is hierbij om te kijken of de desbetreffende houder past op de controller die je wil gaan gebruiken.

Enkele bekende smartphone-houders voor de Project xCloud zijn:

Mobiele telefoon clip controller - android controller -project xcloud controller - xbox controller

Middels één van deze bovenstaande houders maak je van je controller een ideale Project xCloud controller. Zoals te lezen is zijn de meest echte Android controllers.

Veel cloud gaming services werken niet op iOS, waardoor de controllers voornamelijk voor smartphones met android worden ontwikkeld. Naast project xCloud zullen de controllers waarschijnlijk ook voor Amazon Luna en Google Stadia te gebruiken zijn.

Project xCloud via touchscreen

In oktober 2020 heeft Xbox de optie om games te besturen via de touchscreen aan de gamestreamingdienst toegevoegd.

Door deze nieuwe feature wordt het mogelijk om zonder tussenkomst van een Project xCloud controller een Xbox Game Pass game op je tablet of smartphone te spelen.

Voorlopig worden alleen Android-apparaten ondersteund. Bekijk hier een overzicht van android tablets en smartphones.