Beste luisterboeken abonnementen en apps van 2023

Luisterboeken lijken de nieuwe trend in de wereld van boeken. Daarom is het ook niet zo gek dat er tal van bedrijven die zich op deze markt gestort hebben. Wel zijn er veel verschillen op de markt. Sommige bedrijven bieden alleen de mogelijkheid om luisterboeken los te kopen, maar andere bedrijven bieden een Netflix-achtig model. Ook zijn er nog bedrijven die gratis luisterboeken aanbieden, soms in ruil voor reclame.

Op vergelijkstreaming.nl worden allemaal streamingdiensten vergeleken, daarom focussen we in dit artikel op de bedrijven die abonnementen voor luisterboeken aanbieden. Wat is de beste aanbieder van luisterboeken abonnementen van Nederland? Wat zijn de kosten van de verschillende aanbieders? Welke app is de beste voor luisterboeken?

In dit artikel duiken we dieper in alle verschillen tussen de luisterboeken abonnementen van Storytel, Nextory, LuisterBieb, Kobo Plus, Audible, BookBeat en Scribd.

Wat zijn luisterboeken of audiobooks?

Het woord zegt eigenlijk al wat luisterboeken zijn. In plaats van boeken zelf te lezen worden bij luisterboeken (of in het Engels audiobooks) de tekst voorgelezen. Hierdoor wordt het mogelijk om boeken te ‘lezen’ zonder fysiek een boek, smartphone of e-reader vast te houden. Handig dus om te combineren met andere activiteiten of werkzaamheden.

luisterboek op strand - boek lezen vakantie - beste luisterboeken - luisterboeken kopen - luisterboeken abonnement
Geen boek lezen, maar luisteren op het strand.

Beste luisterboeken abonnementen

10. Fluister

Op 10 mei 2022 werd het streamingplatform Fluister aangekondigd. Fluister is een initiatief van boekenuitgevers Singel, WPG en VBK. Ook boekhandels Libris en Blz. en krantenuitgever DPG Media werken mee aan het platform. Deze bedrijven worden gesteund door investeerder Veronica Ventures.

9. Podimo

Op 15 april 2022 verscheen de Deense podcastapp Podimo in Nederland. Naast podcasts biedt de dienst ook duizenden audioboeken aan. Ondanks dat de focus op podcast ligt zijn de meeste nieuwe boeken ook als audioboek via Podimo te beluisteren.

Lees hier meer over Podimo.

8. Blinkist

Blinkist is misschien een beetje een vreemde eend in het rijtje van beste luisterboeken abonnementen. Toch is het goed om dit Duitse bedrijf ook te benoemen in dit rijtje.

Blinkist biedt namelijk geen normaal assortiment van audioboeken, maar is een dienst waarmee je interessante business boeken kan lezen zonder het hele boek te moeten lezen. Ze vatte de belangrijkste informatie van het boek zelf zo samen dat je in 15 minuten de essentie van het boek kent.

Tegenwoordig bieden ze “verkorte boeken” ook in de vorm van luisterboeken aan. Hiermee kan je dus lekker tijdens andere bezigheden, zoals bijvoorbeeld autorijden of sporten, een interessant business boek lezen. Handig toch?

Wel is het belangrijk om te benoemen dat de boeken en luisterboeken voornamelijk in het Engels en Duits beschikbaar zijn.

Blinkist biedt een proefperiode van 7 dagen om de dienst uit te proberen. Na deze periode kost het abonnement € 12,99 per maand, maar neem je direct een jaarabonnement bedragen de maandelijkse kosten € 6,67.

Probeer Blinkist nu voor 7 dagen gratis uit.

7. LuisterBieb

In bijna elke stad of dorp is in Nederland een bibliotheek gevestigd en vroeger was dit de plek om voor een jaarlijks bedrag boeken te lenen. Ook de bibliotheek gaat met zijn tijd mee en heeft tegenwoordig een digitaal abonnement met de naam de online bibliotheek. Dit abonnement beschikt naast duizenden e-books ook over de LuisterBieb. Dit is een service van de bibliotheek waarmee luisterboeken te beluisteren zijn. De LuisterBieb beschikt over 3600 luisterboeken.

Wil je de dienst eens uitproberen? Dat kan, de app is namelijk gratis te downloaden en zijn enkele audiobooks gratis te beluisteren. De LuisterBieb is niet los aan te schaffen en blijft onderdeel van het digitale abonnement of het normale abonnement bij de bibliotheek. Kosten voor de online bibliotheek bedraagt € 42,00 per jaar.

6. BookBeat

BookBeat is in Nederland zeer waarschijnlijk nog een redelijk onbekende partij voor het aanbieden van luisterboeken abonnementen. De service kwam echter in juni 2019 officieel naar Nederland. Maar wat deze lancering precies inhield vind ik moeilijk te zeggen, want de service heeft weinig moeite gedaan om zich aan te passen aan Nederland.

De website en app beschikt incidenteel over Nederlandse beschrijvingen. Een voorbeeld is de app in de Nederlandse Google PlayStore, die meer Scandinavische tekst bevat dan Nederlands of Engels. De focus lijkt niet echt op Nederland te liggen, ondanks dat ze zeggen officieel in Nederland te zijn gelanceerd.

Probeer Bookbeat 2 maanden uit

BookBeat beschikt over meer dan 50.000 luisterboeken, waarvan merendeel in het Engels te beluisteren is. BookBeat zegt het aanbod aan te vullen met lokale titels en hiervoor samen te werken met lokale uitgevers.

Voorlopig gaat dit om enkele titels en is deze dienst alleen interessant als je het niet erg vindt om Engelse luisterboeken te beluisteren. Belangrijk om te vermelden is dat BookBeat zich volledig op luisterboeken focust en niet ook over e-books beschikt.

De kosten voor BookBeat bedragen € 8,99 per maand en er is een gratis proefperiode van 60 dagen beschikbaar.

Probeer BookBeat nu uit via deze link! Of lees meer over BookBeat

beste luisterboeken app - beste luisterboeken abonnement - luisterboeken storytel - luisterboeken audible
Onderweg naar het werk een luisterboek op je headset

5. Scribd

Een andere aanbieder van luisterboeken is Scribd. De Amerikaanse aanbieder bestaat al sinds 2007 en biedt naast luisterboeken ook e-books aan. In eerste instantie ging het om e-books en later hebben ze het aanbod uitgebreid met luisterboeken.

Dit aanbod bevat vooral Engelstalige luisterboeken, maar ook zijn er enkele Nederlandse luisterboeken te vinden. Dit zijn dan ook vooral Nederlands geschreven boeken, want verwacht geen Harry Potter die Nederlands gesproken is.

Wel moet gezegd worden dat het aanbod gigantisch is. Als Engelstalige luisterboeken geen probleem is, dan heeft Scribd voor iedereen interessante audiobooks. Het is mogelijk om Scribd uit te proberen met een proefperiode van 30 dagen. Na deze periode zijn de maandelijkse kosten € 9,99. Probeer Scribd eens uit via deze link.

4. Nextory

Sinds december 2020 is de Zweedse dienst Nextory beschikbaar in Nederland. De service biedt 200.000 luisterboeken en e-books aan. De dienst beschikt over zowel nationale en internationale titels. Nextory heeft boeken voor zowel kinderen als volwassen.

De streamingdienst voor luisterboeken en e-books beschikt over een proefperiode van 30 dagen en kost daarna € 9,99 per maand. Dit is een tijdelijk welkomstaanbod, want de normale kosten bedragen € 11,99 per maand. Tot hoe lang dit welkomstaanbod geldt is onduidelijk.

Naast dit abonnement, dat Goud heet, is er ook een Familie abonnement. Dit abonnement voor familie kost tussen € 14,99 en € 23,99 per maand. Deze kosten zijn gebaseerd op het aantal personen in het familie abonnement (2-4 personen).

Probeer Nextory 30 dagen gratis uit.

3. Kobo Plus (Bol.com)

Bol.com is misschien wel de grootste online boekenhandel van Nederland. Met die gedachten zullen zij ook vast in samenwerking met e-readerfabrikant Kobo de abonnementsdienst Kobo Plus hebben gelanceerd. Kobo Plus heeft drie soorten abonnementen, namelijk één speciaal voor e-books, één speciaal voor luisterboeken en één voor e-books en luisterboeken. Dus wil je alleen luisterboeken of juist een combi, dan is dat mogelijk met Kobo Plus.

Kobo Plus bevat meer dan 30.000 Nederlands- en Engelstalige luisterboeken. Maar ook bij deze Nederlandse partij valt op dat het aanbod audiobooks in het Nederlands erg beperkt is vergeleken met het aantal in het Engels. Al lijkt het aanbod met Nederlandse luisterboeken elke maand uit te breiden.

De 3 abonnementen van Kobo Plus zijn alle 3 één maand uit te proberen. Na deze maand kosten de abonnementen voor alleen luisterboeken of e-books € 9,99 per maand. Het combi abonnement, waarbij je zowel luisterboeken als e-books krijgt, kost € 12,99 per maand. Probeer Kobo Plus nu uit.

2. Audible

Zeer waarschijnlijk is Audible de grootste aanbieder van een luisterboek abonnement ter wereld. Audible bestaat als sinds 1995 en werd in 2008 voor $ 300 miljoen gekocht door e-commercegigant Amazon. Vanaf toen is de dienst goed geïntegreerd in andere diensten van Amazon, maar bleef het ook nog eigen producties maken in de vorm van Audible Originals. Dit zijn luisterboeken die geen fysieke of e-book versie hebben.

Wil je Audible in Nederland gebruiken is één ding belangrijk om te weten. Je gebruikt Audible met een Amazon account en deze worden automatisch aan Kindle store gekoppeld voor digitale content. Als Nederlander kan je kiezen voor Amazon.nl, Amazon.de en Amazon.com. Indien je voor het Nederlandse domein kiest, zul je geen luisterboeken kunnen vinden. Er bestaat namelijk geen Nederlandse versie van Audible. Wij raden dan ook aan om voor de .com versie te gaan, omdat zij ook over het grootste aanbod beschikken.

Het aanbod luisterboeken van Audible is enorm, maar zoals bij de andere buitenlandse partijen beschikt het vooral over Engelstalige audiobooks. Ben je op zoek naar Nederlandse boeken om te luisteren? Dan is Audible misschien niet de meest geschikte optie voor je.

De kosten voor Audible bedragen $ 14,99 per maand, maar belangrijk is te weten dat je hiervoor niet onbeperkt boeken kan gaan luisteren. Voor dit bedrag krijg je per maand 1 credit en 2 Audible Originals. Met de credit kan je één luisterboek naar keuze uitzoeken. Wil je meer dan één boeken per maand luisteren? Dan zal je deze los moeten aanschaffen.

beste luisterboeken 2020 - beste luisterboeken nederland - audiobooks
Je favoriete verhaal voorgelezen via een luisterboek.

1. Storytel

Sinds 2013 is van oorsprong Zweedse Storytel actief in Nederland. De Zweedse aanbieder biedt zowel e-books als luisterboeken aan. Vergeleken met veel aanbieders in Nederland valt op dat Storytel echt focus heeft over de Nederlandse markt. Het aanbod beschikt naast Engelstalige boeken ook over veel Nederlandse boeken. Het aanbod wordt continue vernieuwd en dat is te zien door de aanwezigheid van boeken die pas net uitgegeven zijn. Daarnaast ontwikkelt Storytel, net als Audible, exclusieve luistercontent onder naam Storytel Originals

De luisterboek app van Storytel heeft veel weg van hoe Netflix en Spotify ook werken. Het werkt erg gebruiksvriendelijk, waardoor boeken makkelijk te vinden zijn en aan je digitale boekenplank toe te voegen zijn. Ook is de apps voor iOS en Android zijn volledig in het Nederlands te gebruiken.

De maandelijkse kosten van Storytel zijn € 11,99 en is dan door één gebruiker te gebruiken. Wil je je account met meerdere mensen delen? Dan zijn er 2 familie-abonnementen beschikbaar. Family kost € 14,99 per maand en voegt één extra gebruiker toe. Als je nog een extra gebruiker nodig hebt, is er ook nog Family + voor € 19,99 per maand. Uitproberen van Storytel kan gratis via de proefperiode van 14 dagen. Probeer Storytel nu.

Audiobooks op Spotify en Deezer

De zes bovenstaande aanbieders van luisterboeken hebben ook concurrentie van muziekstreamingdiensten. Streamingdiensten als Spotify en Deezer bieden naast muziek ook luisterboeken aan.

Spotify wil meer focus op audioboeken leggen. Het bedrijf nam op 11 november 2021 namelijk het platform Findaway over. Deze boeken zijn op Deezer onder de tab Shows te vinden. Onder deze tab waren al podcast en gesproken nieuwsberichten te vinden, maar is dus nu uitgebreid met audiobooks. De boeken zijn verdeeld onder 12 verschillende categorieën

Vergelijk luisterboeken abonnementen

Wil je alle feiten van de abonnementen voor luisterboeken nog eens op een rij hebben? Dan hebben wij een overzichtelijker vergelijker gemaakt, waarin o.a. kosten, aanbod en functionaliteiten worden vergeleken. Met deze informatie kan je voor je zelf kiezen wat het beste luisterboeken abonnement is.

Vergelijk luisterboeken abonnementen.

Losse luisterboeken kopen

In dit artikel hebben wij bewust alleen abonnementen voor het luisteren van boeken behandeld. Maar het is ook mogelijk om los luisterboeken aan te schaffen via verschillende platformen. Denk bijvoorbeeld aan partijen als Apple Books, iTunes, Kindle, bol.com, luisterrijk.nl en luisterboeken.nl. Dit is vooral erg interessant als je slecht enkele boeken per jaar wil hebben. Wil je een audiobook kopen via Apple Books, kan je ons helpen dat te doen via deze link.

Veel mensen consumeren ook luisterboeken tijdens het wandelen. Onze vrienden van de website wereldwijdwandelen schreven daarom het artikel “5x de mooiste luisterboeken tijdens het wandelen“.

Nieuws

Spotify gaat nog meer focussen op luisterboeken door overname (11 november 2021)

Op muziekstreamingdienst Spotify waren al lange tijd verschillende luisterboeken te vinden. Deze audioboeken waren echt flink verstopt, maar het lijkt erop dat deze boeken meer focus gaan krijgen van het Zweedse bedrijf. Spotify heeft namelijk het audioboekenplatform Findaway overgenomen.

Het platform is in 2015 opgericht en zegt over zo’n 325.000 luisterboeken te beschikken. Deze boeken worden o.a. geleverd aan diensten als Storytel, Apple, Audible en Google.

De streamingdienst hoopt middels de overname het aanbod luisterboeken sneller te kunnen uitbreiden. Bij de informatie omtrent de overname wordt niet gesproken over een snelle integratie van het platform in Spotify. Het Zweedse bedrijf vertelt in de overnamestatement dat ze Findaway willen helpen met groeien.

Het bedrijf wil o.a. helpen bij personalisatie en vindbaarheid binnen het platform en gaat samenwerken met o.a. Storytel om meer audioboeken te ontwikkelen. Spotify gaat door de overname van Findaway ook verdienen aan royalties, omdat het platform eigenaar is van zoveel boeken.

Veelgestelde vragen over luisterboeken abonnementen

Wat zijn luisterboeken of audiobooks?

Het woord zegt eigenlijk al wat luisterboeken zijn. In plaats van boeken zelf te lezen worden bij luisterboeken (of in het Engels audiobooks) de tekst voorgelezen. Lees meer.

Welke aanbieders van luisterboeken zijn er?

In Nederland zijn er veel verschillende aanbieders van luisterboeken. De bekendste luisterboeken apps zijn Storytel, Audible en Kobo Plus. Ontdek beste luisterboeken abonnementen.

Wat zijn de kosten van Luisterboeken?

Deze vraag is heel lastig in één te beantwoorden. Sommige aanbieders van luisterboeken werken met een maandabonnement en bij andere aanbieders kan je luisterboeken per stuk kopen/huren.

auteur-jelco-haverkamp-vergelijkstreaming-streamingdienst-video-on-demand
Jelco Haverkamp