Beste luisterboeken abonnementen en apps van 2020

Luisterboeken lijken de nieuwe trend in de wereld van boeken. Daarom is het ook niet zo gek dat er tal van bedrijven die zich op deze markt gestort hebben. Wel zijn er veel verschillen op de markt. Sommige bedrijven bieden alleen de mogelijkheid om luisterboeken los te kopen, maar andere bedrijven bieden een Netflix-achtig model. Ook zijn er nog bedrijven die gratis luisterboeken aanbieden, soms in ruil voor reclame.

Op vergelijkstreaming.nl worden allemaal streamingdiensten vergeleken, daarom focussen we in dit artikel op de bedrijven die abonnementen voor luisterboeken aanbieden. Wat is de beste aanbieder van luisterboeken abonnementen van Nederland? Wat zijn de kosten van de verschillende aanbieders? Wat is de beste luisterboeken app?

In dit artikel duiken we dieper in alle verschillen tussen de luisterboeken abonnementen van Storytel, LuisterBieb, Kobo Plus, Audible, BookBeat en Scribd.

Voor luisterboeken ga je naar Luisterrijk!

Wat zijn luisterboeken of audiobooks?

Het woord zegt eigenlijk al wat luisterboeken zijn. In plaats van boeken zelf te lezen worden bij luisterboeken (of in het Engels audiobooks) de tekst voorgelezen. Hierdoor wordt het mogelijk om boeken te ‘lezen’ zonder fysiek een boek, smartphone of e-reader vast te houden. Handig dus om te combineren met andere activiteiten of werkzaamheden.

luisterboek op strand - boek lezen vakantie - beste luisterboeken - luisterboeken kopen - luisterboeken abonnement
Geen boek lezen, maar luisteren op het strand.

Beste luisterboeken abonnementen

6. LuisterBieb

In bijna elke stad of dorp is in Nederland een bibliotheek gevestigd en vroeger was dit de plek om voor een jaarlijks bedrag boeken te lenen. Ook de bibliotheek gaat met zijn tijd mee en heeft tegenwoordig een digitaal abonnement met de naam de online bibliotheek. Dit abonnement beschikt naast duizenden e-books ook over de LuisterBieb. Dit is een service van de bibliotheek waarmee luisterboeken te beluisteren zijn. De LuisterBieb beschikt over 3600 luisterboeken.

Wil je de dienst eens uitproberen? Dat kan, de app is namelijk gratis te downloaden en zijn enkele audiobooks gratis te beluisteren. De LuisterBieb is niet los aan te schaffen en blijft onderdeel van het digitale abonnement of het normale abonnement bij de bibliotheek. Kosten voor de online bibliotheek bedraagt € 42,00 per jaar.

5. BookBeat

BookBeat is in Nederland zeer waarschijnlijk nog een redelijk onbekende partij voor het aanbieden van luisterboeken abonnementen. De service kwam echter in juni 2019 officieel naar Nederland. Maar wat deze lancering precies inhield vind ik moeilijk te zeggen, want de service heeft weinig moeite gedaan om zich aan te passen aan Nederland. De website en app beschikt incidenteel over Nederlandse beschrijvingen. Een voorbeeld is de app in de Nederlandse Google PlayStore, die meer Scandinavische tekst bevat dan Nederlands of Engels. De focus lijkt niet echt op Nederland te liggen, ondanks dat ze zeggen officieel in Nederland te zijn gelanceerd.

BookBeat beschikt over meer dan 50.000 luisterboeken, waarvan merendeel in het Engels te beluisteren is. BookBeat zegt het aanbod aan te vullen met lokale titels en hiervoor samen te werken met lokale uitgevers. Voorlopig gaat dit om enkele titels en is deze dienst alleen interessant als je het niet erg vindt om Engelse luisterboeken te beluisteren. Belangrijk om te vermelden is dat BookBeat zich volledig op luisterboeken focust en niet ook over e-books beschikt.

De kosten voor BookBeat bedragen € 11,99 per maand en er is een gratis proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

beste luisterboeken app - beste luisterboeken abonnement - luisterboeken storytel - luisterboeken audible
Onderweg naar het werk een luisterboek op je headset

4. Scribd

Een andere aanbieder van luisterboeken is Scribd. De Amerikaanse aanbieder bestaat al sinds 2007 en biedt naast luisterboeken ook e-books aan. In eerste instantie ging het om e-books en later hebben ze het aanbod uitgebreid met luisterboeken. Dit aanbod bevat vooral Engelstalige luisterboeken, maar ook zijn er enkele Nederlandse luisterboeken te vinden. Dit zijn dan ook vooral Nederlands geschreven boeken, want verwacht geen Harry Potter die Nederlands gesproken is.

Wel moet gezegd worden dat het aanbod gigantisch is. Als Engelstalige luisterboeken geen probleem is, dan heeft Scribd voor iedereen interessante audiobooks. Het is mogelijk om Scribd uit te proberen met een proefperiode van 30 dagen. Na deze periode zijn de maandelijkse kosten € 9,99. Probeer Scribd eens uit via deze link.

3. Kobo Plus (Bol.com)

Bol.com is misschien wel de grootste online boekenhandel van Nederland. Met die gedachten zullen zij ook vast in samenwerking met e-readerfabrikant Kobo de abonnementsdienst Kobo Plus hebben gelanceerd. Kobo Plus heeft drie soorten abonnementen, namelijk één speciaal voor e-books, één speciaal voor luisterboeken en één voor e-books en luisterboeken. Dus wil je alleen luisterboeken of juist een combi, dan is dat mogelijk met Kobo Plus.

Kobo Plus bevat meer dan 30.000 Nederlands- en Engelstalige luisterboeken. Maar ook bij deze Nederlandse partij valt op dat het aanbod audiobooks in het Nederlands erg beperkt is vergeleken met het aantal in het Engels. Al lijkt het aanbod met Nederlandse luisterboeken elke maand uit te breiden.

De 3 abonnementen van Kobo Plus zijn alle 3 één maand uit te proberen. Na deze maand kosten de abonnementen voor alleen luisterboeken of e-books € 9,99 per maand. Het combi abonnement, waarbij je zowel luisterboeken als e-books krijgt, kost € 12,99 per maand. Probeer Kobo Plus nu uit.

2. Audible

Zeer waarschijnlijk is Audible de grootste aanbieder van een luisterboek abonnement ter wereld. Audible bestaat als sinds 1995 en werd in 2008 voor $ 300 miljoen gekocht door e-commercegigant Amazon. Vanaf toen is de dienst goed geïntegreerd in andere diensten van Amazon, maar bleef het ook nog eigen producties maken in de vorm van Audible Originals. Dit zijn luisterboeken die geen fysieke of e-book versie hebben.

Wil je Audible in Nederland gebruiken is één ding belangrijk om te weten. Je gebruikt Audible met een Amazon account en deze worden automatisch aan Kindle store gekoppeld voor digitale content. Als Nederlander kan je kiezen voor Amazon.nl, Amazon.de en Amazon.com. Indien je voor het Nederlandse domein kiest, zul je geen luisterboeken kunnen vinden. Er bestaat namelijk geen Nederlandse versie van Audible. Wij raden dan ook aan om voor de .com versie te gaan, omdat zij ook over het grootste aanbod beschikken.

Het aanbod luisterboeken van Audible is enorm, maar zoals bij de andere buitenlandse partijen beschikt het vooral over Engelstalige audiobooks. Ben je op zoek naar Nederlandse boeken om te luisteren? Dan is Audible misschien niet de meest geschikte optie voor je.

De kosten voor Audible bedragen $ 14,99 per maand, maar belangrijk is te weten dat je hiervoor niet onbeperkt boeken kan gaan luisteren. Voor dit bedrag krijg je per maand 1 credit en 2 Audible Originals. Met de credit kan je één luisterboek naar keuze uitzoeken. Wil je meer dan één boeken per maand luisteren? Dan zal je deze los moeten aanschaffen.

beste luisterboeken 2020 - beste luisterboeken nederland - audiobooks
Je favoriete verhaal voorgelezen via een luisterboek.

1. Storytel

Sinds 2013 is van oorsprong Zweedse Storytel actief in Nederland. De Zweedse aanbieder biedt zowel e-books als luisterboeken aan. Vergeleken met veel aanbieders in Nederland valt op dat Storytel echt focus heeft over de Nederlandse markt. Het aanbod beschikt naast Engelstalige boeken ook over veel Nederlandse boeken. Het aanbod wordt continue vernieuwd en dat is te zien door de aanwezigheid van boeken die pas net uitgegeven zijn. Daarnaast ontwikkelt Storytel, net als Audible, exclusieve luistercontent onder naam Storytel Originals

De luisterboek app van Storytel heeft veel weg van hoe Netflix en Spotify ook werken. Het werkt erg gebruiksvriendelijk, waardoor boeken makkelijk te vinden zijn en aan je digitale boekenplank toe te voegen zijn. Ook is de apps voor iOS en Android zijn volledig in het Nederlands te gebruiken.

De maandelijkse kosten van Storytel zijn € 11,99 en is dan door één gebruiker te gebruiken. Wil je je account met meerdere mensen delen? Dan zijn er 2 familie-abonnementen beschikbaar. Family kost € 14,99 per maand en voegt één extra gebruiker toe. Als je nog een extra gebruiker nodig hebt, is er ook nog Family + voor € 19,99 per maand. Uitproberen van Storytel kan gratis via de proefperiode van 14 dagen. Probeer Storytel nu.

Vergelijk luisterboeken abonnementen

Wil je alle feiten van de abonnementen voor luisterboeken nog eens op een rij hebben? Dan hebben wij een overzichtelijker vergelijker gemaakt, waarin o.a. kosten, aanbod en functionaliteiten worden vergeleken. Met deze informatie kan je voor je zelf kiezen wat het beste luisterboeken abonnement is.

Vergelijk luisterboeken abonnementen.

Losse luisterboeken kopen

In dit artikel hebben wij bewust alleen abonnementen voor het luisteren van boeken behandeld. Maar het is ook mogelijk om los luisterboeken aan te schaffen via verschillende platformen. Denk bijvoorbeeld aan partijen als iTunes, Kindle, bol.com, luisterrijk.nl en luisterboeken.nl. Dit is vooral erg interessant als je slecht enkele boeken per jaar wil hebben. Wil je een audiobook kopen op iTunes, kan je ons helpen dat te doen via deze link.

Veelgestelde vragen over luisterboeken abonnementen

Wat zijn luisterboeken of audiobooks?

Het woord zegt eigenlijk al wat luisterboeken zijn. In plaats van boeken zelf te lezen worden bij luisterboeken (of in het Engels audiobooks) de tekst voorgelezen. Lees meer.

Welke aanbieders van luisterboeken zijn er?

In Nederland zijn er veel verschillende aanbieders van luisterboeken. De bekendste luisterboeken apps zijn Storytel, Audible en Kobo Plus. Ontdek beste luisterboeken abonnementen.

Wat zijn de kosten van Luisterboeken?

Deze vraag is heel lastig in één te beantwoorden. Sommige aanbieders van luisterboeken werken met een maandabonnement en bij andere aanbieders kan je luisterboeken per stuk kopen/huren.