Beste video on demand-aanbieder 2023 in Nederland

In Nederland groeit het aanbod films & serie streamingdiensten zeer snel. Maar wat is nou de beste video on demand-aanbieder in Nederland?

Via welke videodiensten kun je bijvoorbeeld de nieuwste film streamen? Wat zijn de verschillen in kosten van de video on demand-aanbieders in Nederland?

In dit artikel duiken we dieper in alle verschillen tussen Netflix, Videoland, Amazon Prime, Disney+, Apple TV+ en Pathe Thuis.

Beste video on demand-aanbieder 2023 in Nederland

13. CineMember

CineMember zet zich in de markt als het video on demand platform met filmhuis films. De streamingdienst heeft catalogus van meer dan 900 films. De service belooft wekelijks het aanbod met minimaal twee films uit te breiden.

Een abonnement op CineMember kost maandelijkse € 9,99. Met dit abonnement kun je op vier verschillende schermen tegelijk films bekijken. Het is mogelijk om films van de streamingdienst te bekijken via een computer, smartphone, tablet en (smart) tv’s.

Probeer CineMember twee weken gratis uit.

12. Cinetree

Net als CineMember zet Cinetree zich in de markt als filmhuis voor thuis. Waar veel diensten voor grote internationale producties gaan, wil Cinetree juist films en documentaires met meer betekenis aan publiek tonen. De slogan van de service is dan ook “Films die langer bijblijven dan dat ze duren”.

Cinetree heeft geen winstoogmerk. Naast het betalen voor de rechten van films en documentaires, gaat de rest van de winst naar de productie van nieuwe films en documentaires.

De streamingdienst is 14 dagen gratis uit te proberen en kost daarna € 7,99 per maand. Voor dit bedrag ontvang je maandelijks 15 films of documentaires. Deze 15 films worden binnen een bepaalde periode naar de videotheek verplaatst. Alle films in deze videotheek zijn met 30% korting te bekijken.

Probeer Cinetree nu 14 dagen gratis uit.

12. SkyShowtime

Het Amerikaanse mediabedrijf Paramount (voorheen bekend als ViacomCBS) en de Amerikaanse kabelmaatschappij Comcast hebben in Europa hun krachten gebundeld met de streamingdienst SkyShowtime.

Op 25 oktober 2022 werd de streamingdienst gelanceerd in Nederland. Over een mogelijke lancering van de service in België is tot heden niks bekend.

SkyShowtime kost maandelijks € 6,99. De streamingdienst biedt een gratis proefperiode van 7 dagen. Sluit hier een abonnement af.

Lees hier meer over het aanbod, kosten en betaalmethoden van SkyShowtime.

11. Viaplay

In het eerste kwartaal van 2022 komt de streamingdienst Viaplay naar Nederland. Naast een groot aanbod van films en series beschikt de dienst over de uitzendrechten van de Formule 1, Premier League, Bundesliga en dartwedstrijden van PDC.

De streamingdienst van NENT Group verschijnt op 1 maart 2022 in Nederland. De kosten voor een abonnement zijn € 13,99 per maand. Wel hebben we al alle feiten over de nieuwe streamingdienst in het artikel “Viaplay; nieuwe streamingdienst met uitzendrechten Formule 1 en Premier League” op een rij gezet.

10. Hayu

Sinds eind december 2018 is de video on demand-dienst Hayu beschikbaar op de Nederlandse markt. De dienst omschrijft zichzelf als reality on demand, want de focus van de content ligt volledig op realityshows. Fans van Keeping Up With The Kardashians, The Real Housewives, en Top Chef kunnen helemaal los met deze streamingdienst. Maar wil je meer dan alleen realityshows? Dan heb je aan Hayu niet genoeg, waardoor de dienst meer als aanvulling op andere video on demand-aanbieders moet zien.

De Amerikaanse streamingdienst kost per maand €5,99 en is 7 dagen gratis uit te proberen.

9. HBO Max

Vanaf 8 maart 2022 is de video on demand service van WarnerMedia ook beschikbaar in Nederland. De streamingdienst heeft een aanbod van films en series afkomstig van bedrijven als de filmmaatschappij Warner Bros, Cartoon Network en DC.

Er zijn twee soorten abonnementen van de HBO streamingdienst. Bekijk de verschillen hieronder:

Wil je meer weten over HBO Max? Lees dan het artikel “HBO Max; de nieuwe belofte op de streamingdienstmarkt?“.

8. Pathé Thuis

Sinds 2011 is video on demand-dienst Pathé Thuis beschikbaar op de Nederlandse markt. De video on demand-aanbieder maakt het mogelijk om films enkele maanden na vertoning in de bioscoop thuis te bekijken. Dus ben je een echte bioscoop fan is Pathé Thuis een interessante streamingdienst. Echter zul je geen andere content, dan bioscoopfilms op de video on demand-dienst zien verschijnen. Pathé produceert daarnaast ook geen eigen content voor de dienst, waardoor ze volledig afhankelijk zijn van het aanbod van andere videoproducenten.

Ook een belangrijk verschil is dat je per film betaald en dus niet vast zit aan een maandelijks abonnement. Door deze keuze blijft Pathé Thuis zeer interessant naast andere film streamingdiensten in Nederland. Pathé Thuis is een interessante film streamingdienst, maar niet de beste  Maar of Pathé Thuis de beste video on demand-aanbieder 2019 in Nederland is de grote vraag. Geïnteresseerd? Check het hier. Aanmelden is gratis.

7. Film1

Film1 is één van de bekendere video on demand-diensten in Nederland. De dienst, eigendom van SPI International, was in Nederland eerder actief onder de naam Canal+. De dienst biedt naast video on demand ook vier digitale televisiezenders. Deze digitale zenders bieden lineair verschillende films aan.

Film1 is via televisie, pc en smartphone te bekijken en biedt meer dan 500 films aan. De maandelijkse kosten voor Film1 bedragen € 7,99 p/m.

6. Discovery Plus

Sinds begin 2021 is Discovery Plus beschikbaar in Nederland. De streamingdienst vervangt de dienst Dplay, die enkele jaren actief was in Nederland.

Discovery+ is het video on demand-platform met content van de vele zenders uit het assortiment van Discovery Inc. Denk aan de zenders als Animal Planet, Discovery Channel, TLC, Eurosport en Discovery Investigation.

Er worden daarnaast exclusief voor Discovery+ programma’s ontwikkeld. Hierbij zit niet alleen Engelstalige programma’s, maar er worden ook Nederlandse programma’s geproduceerd voor de dienst.

Maandelijks kost de streamingdienst van Discovery € 3,99 of € 39,99 per jaar. De dienst is drie maanden voor één euro uit te proberen. Wil je direct voor een jaarabonnement gaan, dan is de dienst eerst 7 dagen gratis uit te proberen.

Lees hier meer over de streamingdienst Discovery Plus. Of probeer de dienst zelf uit.

5. Amazon Prime

Sinds december 2016 is Amazon Prime Video te gebruiken in Nederland. Tot dit moment was de streamingdienst alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland. Amazon Prime Video beschikt over veel eigen producties, maar biedt ook veel films en series van andere mediabedrijven aan. Bekende Amazon Originals zijn The Man in the High Castle en The Grand Tour. Alle films en series van Amazon bevatten Nederlandse ondertiteling en sommige films en series voor kinderen zijn zelfs in het Nederlands nagesynchroniseerd. Wel is het aanbod films & series stuk minder dan zijn welbekende concurrent Netflix in Nederland. In Amerika heeft de service van Amazon een veel groter aanbod. Dit kan uiteraard in de toekomst gaan veranderen.

Sinds 10 maart is de volledige webshop van Amazon in Nederland beschikbaar. Vanaf deze dag zijn de kosten voor Prime Video aangepast. Prime Video is nu in combinatie met het Prime-abonnement de eerste maand gratis uit te proberen en kost vervolgens slecht €2,99 per maand. In het Prime-abonnement ontvang je naast de video on demand service ook voordelen in de webwinkel van Amazon, voordelen bij Twitch en de mogelijkheid om gratis foto’s op te slaan via Amazon Photo’s. Probeer 30 dagen gratis uit.

4. Disney+

Vanaf medio november 2019 is de streamingdienst van Disney beschikbaar. Nederland behoort bij één van de eerste landen waar de video on demand service beschikbaar is. Eigenlijk is het zelfs het eerste land waar de dienst beschikbaar was. De béta was namelijk alleen inwoners van Nederland beschikbaar. Het grootste voordeel van deze streamingdienst is dat Disney zelf over veel licenties beschikt, waardoor er direct veel exclusieve titels beschikbaar zijn. De kosten van Disney+ bedragen € 6,99 per maand en is daarmee iets goedkoper dan bijvoorbeeld Netflix.

Abonneer nu op deze streamingdienst.

De streamingdienst van Disney verschijnt op 15 september 2020 ook in België. Lees hier meer over Disney Plus België.

Vanaf 23 februari 2021 breidt Disney het aanbod van de streamingdienst uit. Op deze datum wordt namelijk Disney Plus Star gelanceerd.

Beste video on demand - video on demand 2019 - video streamingdiensten

3. Apple TV+

De laatste nieuwkomer in de markt van video on demand is Apple. Op 1 november 2019 hebben zij de streamingdienst Apple TV+ op de markt gebracht.

De videodienst ontbreekt het nog aan een hele grote catalogus van films en series, maar heeft sinds de lancering direct een aantal indrukwekkende exclusieve titels beschikbaar. Denk aan series met Oprah en Jennifer Aniston en ook produceerde Steven Spielberg een serie voor dienst van Apple. Apple betreedt daarnaast de markt met een zeer competitieve abonnementsprijs. De service is namelijk voor slechts € 4,99 per maand te gebruiken.

In het artikel “Apple TV+ | Alle wat je moet weten over Apple streamingdienst”  lees je meer over de videodienst van Apple.

Probeer nu Apple TV+ 7 dagen gratis uit.

2. Videoland

Videoland was voorheen bekend als Nederlandse videotheek, maar is sinds 2010 vooral bekend als een film en serie on demand aanbieder. In 2013 werd Videoland overgenomen door RTL Nederland, waarna de streamingdienst door het leven gaat als Videoland bij RTL. Sinds 2015 produceert de video on demand  ook eigen programma’s. Bekende voorbeeld zijn Mocro Maffia, Judas & Temptation Island Vips.

Naast eigen producties biedt het ook voor (inter)nationale films & series aan. Videoland werkt hard om het aanbod fors uit te breiden en dit lijkt aan te slaan, want het aantal abonnees op de Nederlandse streamingdienst nadert de miljoen. Hierdoor is Videoland na Netflix de grootste video on demand-aanbieder van Nederland. Het grootste verschil tussen Netflix en Videoland is de focus op de Nederlandse markt en de content van RTL.

Er zijn drie verschillende abonnementen voor Videoland, namelijk Basis, Plus en Premium. De verschillen tussen deze abonnement hebben wij in de onderstaande tabel uiteengezet.

Lees hier meer over de streamingdienst Videoland.      

1. Netflix

Netflix is de grootste video-on-demand aanbieder van de wereld. In 2016 had het bedrijf al 93 miljoen abonnees, waarvan 50 miljoen abonnees in de Verenigde Staten. Op 11 september 2013 werd de dienst ook in Nederland gelanceerd en is sindsdien de grootste film streamingdienst in Nederland. Doordat Netflix zoveel abonnees heeft, heeft het veel budget om eigen producties te maken. Dit doen ze dan ook vol, want Netflix investeert in 2019 maar liefst 15 miljard in de productie van eigen films & series.

Netflix - Beste video on demand-aanbieder 2019 in Nederland

Een groot voordeel van Netflix is dat de videodienst op gigantische veel platformen te gebruiken is. De video on demand-aanbieder is bijvoorbeeld beschikbaar op de Wii, PlayStation, Xbox, Smart TV’s, Andoid-toestellen, Apple-toestellen zoals iPad, iPhone en iPod Touch en desktop computers.

Netflix heeft 3 verschillende abonnementen, namelijk Basic, Standaard en Premium. Deze abonnement kosten € 7,99 p/m, €11,99 p/m en €15,99 p/m.  Alles bij elkaar opgeteld kunnen we niet anders beslissen dan dat Netflix op dit moment de beste video on demand-aanbieder in Nederland is.

Lees hier meer over de kosten, abonnement en aanbod van Netflix.

Gratis Netflix streamen

Ter promotie van de streamingdienst biedt Netflix de mogelijkheid om enkele series en films gratis te bekijken. Dit is allemaal mogelijk via een browser op Windows, Mac en Android. De pagina is niet te gebruiken via iOS.

Gratis netflix kijken - Gratis films en series via Netflix - Video on demand

Op moment van schrijven zijn gratis via Netflix de eerste afleveringen van series als Stranger Things, Elite, When They See Us en Our Planet te kijken. Daarnaast zijn films als The Two Popes, Bird Box en Muder Mystery volledig gratis te kijken.

Het aanbod dat gratis te kijken is via Netflix kan in de komende tijd veranderen. Het dient als pure promotie van de video on demand service. Het aanmaken van een account is niet nodig. Dus zonder limitaties kan je gratis films en series kijken via Netflix. Bekijk hier de pagina.

In mei 2021 doken er geruchten op dat Netflix mogelijk in de wereld van games wil stappen. Wij schreven een artikel met informatie over Netflix Gaming.

Bepaal zelf de ranglijst

Wil je mee helpen aan het bepalen van deze lijst? Vul dan ons onderzoek in naar de beste video on demand-aanbieder van Nederland. Hierdoor krijgen wij een breedgedragen uitslag en geeft het beter de wensen van de Nederlandse gebruiker weer. Het invullen van dit onderzoek kan je doen via de onderstaande banner. Alvast bedankt.

Video on demand in Nederland

Onderzoeksbureau Ruigrok Netpanel heeft onderzoek gedaan naar het online gedrag van Nederlanders. In dit onderzoek hebben zij ook gekeken naar het gebruik van video on demand diensten van Nederlanders in 2020.

81% van de Nederlanders kijken online tv, video,s en films via een betaalde dienst. Netflix is de meest gebruikte video on demand service in Nederland. Vooral de generaties Digitieners (14-23 jaar) en Millennials (24-38 jaar) gebruiken veel Netflix, namelijk 85% en 76%.

De top 5 van meest gebruikte video on demand diensten bestaat verder uit Videoland (23%), HBO/Ziggo Movies & Series XL (17%), Disney+ (15%) en NPO Plus (14%). De diensten Videoland en Disney+ zijn vooral populair onder de jongere doelgroepen.

Video on demand nieuws

Groei aantal abonnees Netflix stagneert (21 januari 2022)

In het vierde kwartaal van 2021 heeft de streamingdienst Netflix minder abonnees binnengehaald dan beursanalisten hadden verwacht. In laatste kwartaal van het vorige jaar namen 8,3 miljoen mensen een abonnement op de streamingdienst.

De ontevreden Amerikaanse analisten hadden op meer abonnees gerekend. Zij gingen uit van 8,4 miljoen nieuwe abonnees. Door deze groei heeft de dienst nu in totaal 221,8 miljoen abonnees.

Verder bracht Netflix het nieuws dat ze in het eerste kwartaal van 2022 een groei van 2,5 miljoen abonnees verwachten. Beursanalisten hadden hierbij ook een hogere verwachtingen.

Eerder deze week maakte Netflix bekend de abonnementsprijzen te verhogen in Noord-Amerika. In de Verenigde Staten zijn de prijzen van alle abonnement verhoogd. Het standaard abonnement is van $ 13,99 naar $ 15,49 verhoogd, het basisplan van $ 8,99 naar $ 9,99 en het Premium plan van $ 17,99 naar $ 19,99.

In Canada is de maandelijkse prijs van het standaard abonnement van $ 14,99 naar $ 16,49 verhoogd. Het is onbekend of de prijzen in Nederland en België ook verhoogd gaan worden.

Videoland verhoogt prijzen voor abonnementen (15 december 2021)

De Nederlandse video on demand service Videoland verhoogt de maandelijkse kosten van de Plus- en Premium-abonnementen. Beide abonnementen worden vanaf 18 januari met 1 euro verhoogd. De prijs van het Basis-abonnement blijft ongewijzigd.

Videoland noemt het produceren van meer exclusieve films en series als reden van de prijsverhoging. Bekende exclusieve producties van de streamingdienst zijn o.a. Mocro Maffia en Bonnie & Clyde. Daarnaast verschijnen er veel RTL programma’s op het platform.

Apple versoepelt regels App Store onder Japanse druk (02-09-2021)

Vanaf begin volgend jaar wordt het mogelijk voor diensten als Spotify en Netflix het betaalsysteem van Apple te omzeilen op de hardware van Apple. Tot nu toe verplichte Apple haar gebruikers om een abonnement op zulke diensten altijd via de App Store af te rekenen, waarmee de techgigant meestal een commissie van tussen de 15 & 30 procent int op het totaal bedrag.

Apple verandert deze regels onder druk van de Japanse overheid. In Japan loopt al jaren een onderzoek naar de handelswijze van het techbedrijf. Door de verandering kunnen deze diensten een link naar een website in hun app plaatsen waar gebruikers een abonnement kunnen afsluiten.

Door de huidige regels is het al lange tijd niet mogelijk om een abonnement te nemen op video on demand service Netflix en muziekstreamingdienst Spotify. Apple zegt dat services voor digitale magazines, kranten, boeken, audio, muziek en video voor de verandering gaan gelden. Opmerkelijk genoeg vallen games buiten de versoepeling van de regels.

T-Mobile voegt Netflix en Videoland toe aan Unlimited-abonnement (31 mei 2021)

De telecomprovider T-Mobile maakt het mogelijk om Netflix en/of Videoland toe te voegen aan een Unlimited-abonnement. T-Mobile heeft een mooie korting hierbij in petto.

Voor 15 euro per maand extra bovenop de abonnementskosten krijg je Netflix Standaard en Videoland Plus. Samen met het abonnement is dat bijna 4 euro per maand goedkoper, dan als je de diensten afzonderlijk van elkaar aanschaft.

Netflix groeit naar 208 miljoen betalende leden (20 april 2021)

Netflix heeft bekendgemaakt dat er 208 miljoen mensen maandelijks betalen voor de video on demand-aanbieder. Het aantal van 208 miljoen leden is 14% meer dan een jaar geleden.

Al deze leden zorgden voor een omzet van 7,1 miljard dollar. Ook de nettowinst groeide van 709 miljoen dollar naar 1,7 miljard dollar. Het grootste deel van leden van Netflix zijn woonachtig in Amerika.

Ondanks deze geweldige cijfers is het Amerikaanse bedrijf onzeker over de nabije toekomst. De groei van het aantal betalende lijkt namelijk af te nemen. In het afgelopen kwartaal kwamen er 3,9 miljoen leden bij, terwijl in hetzelfde kwartaal een jaar eerder er nog 15,8 miljoen leden bijkwamen.

De concurrentie in de markt is natuurlijk gigantisch toegenomen. Daarnaast lijken er nog steeds video on demand-aanbieders bij te komen, waardoor de concurrentie blijft groeien.

Het afnemen van de groei liet ook het vertrouwen van beleggers in het aandeel Netflix afnemen. Nabeurs daalde het aandeel namelijk met maar liefst 11%.

Interesse in live tv daalt onder Nederlanders (26 januari 2021)

Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat het aantal Nederlanders dat interesse heeft in live tv tussen januari en september 2020 is gedaald. Het percentage daalde van 46 procent naar 41 procent.

Tevens blijkt dat steeds meer Nederlanders van plan zijn om hun tv-abonnement op te zeggen en vervolgens te overstappen naar een OTT-oplossing zoals Netflix, Disney+, Prime Video of NLZiet.

Kleinere tv-abonnementen lijkt misschien een oplossing, maar uit dit onderzoek blijkt dat dit geen reden is voor Nederlanders om een tv-abonnement te behouden. 6% van de ondervraagden geeft aan van plan te zijn om binnen een jaar hun tv-abonnement op te zeggen.

ViacomCBS komt met streamingdienst Paramount+ (21 januari 2021)

De markt van video on demand-aanbieders blijft maar groeien. Vandaag is bekend geworden dat ViacomCBS in maart de dienst Paramount+ gaat lanceren.

Helemaal nieuw is de service overigens niet. De service bestaat eigenlijk nu al onder de naam CBS All Acces, maar wordt dus door het moederbedrijf ViacomCBS gerebrand tot Paramount+.

ViacomCBS is eigenaar van labels als MTV, Comedy Central, Nickelodeon, Showtime en Paramount Pictures. De streamingdienst van ViacomCBS verschijnt op 4 maart in de Verenigde Staten en Latijns Amerika.

In Europa komt ViacomCBS samen met Comcast met de streamingdienst SkyShowtime op de markt.

Huishoudens hebben meerdere streamingdienst abonnementen (9 oktober 2020)

Het Video behaviour of Dutch consumers-rapport van Telecompaper vertelt ons dat consumenten steeds vaker over meer dan 1 abonnement op een video on demand aanbieder beschikken.

In het tweede kwartaal bleek dat van alle mensen met een abonnement 16% zowel lid is van Netflix als Disney Plus. Deze 16% beschikt in sommige gevallen ook nog over een abonnement op bijvoorbeeld Amazon Prime Video of Videoland.

De populairste combinatie van streamingdiensten is Netflix met Videoland. Waar veel gebruikers van Netflix alleen een abonnement op Netflix hebben, is dat vaak Videoland en Disney+ niet het geval. Deze diensten worden vaak in combinatie met een andere aanbieder afgenomen.

Streamingdiensten maken meer omzet dan bioscopen (11 september 2020)

Accountants- en adviesbureau PwC verwacht dit jaar een omzetdaling van maar liefst 66 procent voor bioscopen. Streamingdiensten hebben daarentegen een omzetstijging van zo’n 26 procent.

Door deze daling en stijging behalen streamingdiensten dit jaar voor het eerst meer omzet dan alle bioscopen wereldwijd. Lang hadden bioscopen altijd de primeur om films als eerst exclusief te tonen aan publiek, maar Mulan op Disney Plus toont dat dit misschien in de toekomst niet altijd meer zo is.

400.000 abonnees voor NPO Plus & Videoland bijna kostendekkend (10 september 2020)

Tijdens een panelgesprek van Adformatie heeft bestuursvoorzitter van NPO, Shula Rijxman, bekendgemaakt dat NPO Plus 400.000 abonnees heeft. Dit is een verdubbeling met het aantal van een jaar geleden.

Ook de CEO van RTL Nederland, Sven Sauvé, nam deel aan het panelgesprek. Hij vertelde dat de verwachting is dat Videoland in 2021 kostendekkend is, om vanuit daar in 2022 winstgevend te worden.

Sauvé wilde uit concurrentieoverwegingen niet het aantal abonnees van Videoland bekendmaken. Wel vertelde hij dat RTL, onder aanmoediging van het Duitse moederbedrijf, blijft investeren in nieuwe content voor de video on demand service.

Nederland kijkt veel meer on demand

Nederland heeft in april 17% meer televisie gekeken, dan in dezelfde maand vorig jaar. Lineare televisie groeide, maar de grootste groei zat uitgesteld en on demand kijken.

On demand (o.a. Netflix, Videoland, Disney+) groeide van 32 minuten per dag naar 50 minuten per dag. Uitgesteld kijken groeide met 5 minuten vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Beste Video on demand vergelijken

Wilt u alle video on demand-aanbieders in Nederland op detail met elkaar vergelijken? Dat kan via onze handig video on demand-vergelijker.

Vergelijk video on demand-aanbieders

Wat is video on demand?

Video on demand is een dienst die een gebruiker de mogelijkheid geeft om films en series te streamen naar hun apparaat. Bij een video on demand service wordt de film en serie niet opgeslagen op het apparaat, maar vanuit serverpark naar de gebruiker verzonden.

Welke video on demand aanbieders zijn er in Nederland?

In Nederland zijn er veel video on demand aanbieders, zoals Netflix, Videoland, Amazon Prime, Disney+, Apple TV+ en Pathe Thuis. Vergelijk video on demand.

Wat zijn de kosten van video on demand diensten?

Op deze vraag is niet één antwoord. Er zijn diensten die een maandelijks bedrag hanteren, maar bij andere video on demand aanbieders kan je per film of serie betalen.