Google Stadia een aanval op de Xbox en PlayStation

Google betreedt met game streamingdienst Google Stadia de gamingmarkt. Met Stadia lijkt Google een aanval op de Xbox en PlayStation te doen.

Echter vragen veel gamers zich af wat we kunnen gaan verwachten van de Google gamingdienst. Welke games kunnen we verwachten? Wat is de Google Stadia releasedatum? Wat zijn de kosten van streamingdienst?

In dit artikel probeer ik alle antwoorden op deze vragen te geven.

Wat is Google Stadia?

Stadia is een cloudgaming-dienst en wordt ontwikkeld door zoekmachinegigant Google. Via Stadia kan je zonder krachtige computer of gamesconsole online games in 4K-resolutie en in 60 FPS spelen.

De Google Stadia games worden in een datacenter gedraaid en vervolgens via het internet naar je apparaat gestreamd. Dit kan een TV, smartphone, tablet of computer zijn.  Stadia is op een smart tv via de Google Chromecast Ultra te gebruiken en op andere apparaten kan dit simpel via Google Chrome.

Ontdek hier meer over cloud gaming.

Releasedatum Google Stadia

Op 6 juni 2019 maakte Google in een livestream bekend dat vanaf november de cloudgaming-dienst beschikbaar is. De dienst wordt in eerste instantie in 14 landen gelanceerd, waarvan Nederland er één is. Een exacte releasedatum in november is nog niet bekend.

Kosten Google Stadia Pro en Base

Google gaat twee Stadia abonnementen aanbieden, namelijk Base en Pro. Stadia Pro kost 10 euro per maand, waarmee games in 4K en 60 frames per seconden gespeeld kunnen worden. Ook biedt Google Stadia Pro een 5.1. audioweergave. Verder zullen ook Pro-abonnees geregeld van Google gratis games ontvangen.

Google Stadia Base verschijnt iets later dan de Pro-variant, maar wordt dan ook volledig gratis aangeboden. Wel betekend dit dat games slechts in een resolutie van 1080p gespeeld kunnen worden. Ook zullen Base-abonnees geen gratis games ontvangen.

Misschien is het wel belangrijker om te weten dat nieuwe games zowel bij Pro als Base los moeten worden aangeschaft. Hoeveel de losse games op de Google Stadia zullen gaan koste is niet bekend. Inndien je nu al weet dat je met Stadia aan de slag wil, kan je ook gaan voor de Google Stadia Founders edition. In deze uitgave krijg je voor 128 euro drie maanden het Pro-abonnement, een blauwe Google Stadia controller en de Google Chromecast Ultra. De Stadia controller is ook los aan te schaffen voor 69 euro.

Verbinding

Er zijn enkele vereisten om gebruik te maken alle functionaliteiten van de cloudgaming-dienst van Google. Om games in 4K met hdr op 60 fps en met 5.1 audio te spelen wordt een internetsnelheid van 35Mbit/s verwacht. Voor 1080p zou 20 Mbit/s voldoende moet zijn en als minimum houdt Google 10Mbit/s aan, maar dan zijn de games in 720p met stereogeluid te spelen.

Google Stadia games

Bij de release van Stadia zullen er ongeveer 28 games te spelen zijn. Een aantal games uit dit rijtje zijn Baldur’s Gate 3, Tom Clancy’s GhostRecon Breakpoint en Glyt. Exclusieve games voor de Google Stadia zijn beperkt en lijken vooral tijdelijk exclusief te zijn. De dienst lijkt op dit moment grote exclusieve games te missen, zoals de platformen van Nintendo, PlayStation en Xbox wel hebben. Wel werd de lijst met games voor de Stadia op de Gamescom uitgebreid met games als Cyberpunk 2077 en Borderlands 3.  Alle bevestigde Google Stadia games vindt u in de lijst hieronder:

 1. Assassin’s Creed Odyssey
 2. Attack on Titan 2
 3. Baldur’s Gate 3
 4. Borderlands 3
 5. Cyberpunk 2077
 6. Darksiders Genesis
 7. Destiny 2
 8. Destroy All Humans
 9. DOOM
 10. DOOM Eternal
 11. Dragon Ball Xenoverse 2
 12. Farming Simulator 19
 13. Final Fantasy XV
 14. Football Manager 2020
 15. Get Packed
 16. Grid
 17. Gylt
 18. Just Dance 2020
 19. Kine
 20. Marvel’s Avengers
 21. Metro Exodus
 22. Mortal Kombat 11
 23. NBA 2K
 24. Orcs Must Die 3
 25. Power Rangers: Battle for the Grid
 26. Rage 2
 27. Samurai Shodown
 28. Superhot
 29. The Crew 2
 30. The Elder Scrolls Online
 31. Thumper
 32. Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint
 33. The Division 2
 34. Tomb Raider
 35. Rise of the Tomb Raider
 36. Shadow of the Tomb Raider
 37. Trials Rising
 38. Watch Dogs Legion
 39. Wolfenstein Youngblood

 

Google Stadia in Philips televisies

TPVision, merkhouder van Philips televisies, heeft bekendgemaakt dat ze aan het onderhandelen zijn met Google om Google Stadia in hun nieuwe televisies te kunnen aanbieden. TPVision hoopt begin 2020 hier meer over te kunnen zeggen. Naast Google is TPVision ook in onderhandeling met Disney en Apple om de videodiensten Disney+ en Apple Video te gaan ondersteunen.

Review Google Stadia

Het is mooi om te zien dat een partij als Google de gamingmarkt gaat betreden en daarmee de concurrentie in de gamingmarkt vergroot. Echter heeft Google wel een grote achterstand qua ervaring omtrent de game-industrie en dat merk je aan verschillende punten.

Vooral PlayStation en Nintendo, maar ook Xbox steeds meer, begrijpen dat hun platform of dienst alleen een succes kan worden door het aanbieden van goede en exclusieve content. Stadia beschikt in eerste instantie vooral over games die ook op andere platform te spelen zijn. Is dit voldoende om gamers te laten overstappen? Ook zijn de presentaties op gamebeurzen vaak erg zakelijk ingestoken, waardoor gamers zich voorlopig nog niet echt aangesproken voelen.

Een groot voordeel van Google is dat ze al jaren ervaring hebben met clouddiensten. Ze weten dus als geen ander hoe ze dit technisch kunnen opzetten. Samen met de eerste positieve geluiden lijkt Google Stadia een stabiele cloud gaming service te worden. Ook kan Google mogelijk het voordeel gebruiken dat veel Smart tv’s gebruikmaken van Android. Uit recent onderzoek blijkt dat 1 op de 10 smart tv’s in de wereld op de software van Google draait.

Vergelijk cloud gaming services

Vergelijkstreaming biedt verschillende vergelijkingen van streamingdiensten omtrent cloud gaming, muziekstreaming en video on demand. Vergelijk nu Google Stadia eenvoudig en snel met haar concurrenten.

Vergelijk cloud gaming services

Jelco Haverkamp

 

 

Een reactie plaatsen