De beste coronavirus films & series

Ook in Nederland en België kunnen we niet meer om het coronavirus, (ook wel COVID-19 genoemd) heen. Mensen werken op advies van de overheid waar mogelijk thuis en veel evenementen zoals concerten, sportwedstrijden en theatervoorstellingen zijn afgelast. Een logisch vervolg op deze quarantaine is het bekijken van meer films en series via één van de streamingdiensten.

In dit artikel behandelen wij de beste coronavirus films & series. Films en series die een link hebben met het coronavirus en de pandemie die momenteel de wereld teistert.

Beste coronavirus films & series 2022

Thuiswerken - coronavirus films - virusfilms - coronavirus seriese - pandemie films

Coronavirus

Voordat we aan het lijstje met de beste coronavirus films & series beginnen, is het belangrijk om je eerst te informeren over het coronavirus. Was goed en grondig je handen, ga niet de deur uit bij symptomen van griep en verkoudheid en houdt afstand van anderen. Daarnaast adviseren we je om de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen, om op de hoogte te blijven van alle actuele informatie over het virus. Dus wil je meer informatie over het virus? Bezoek dan deze website.

9. World War Z

In het rijtje beste coronavirus films en series kan Wold War Z natuurlijk niet ontbreken. Word War Z is een film over de uitbraak van een virus dat mensen in zombies verandert. Het virus verspreidt zich zodra zombies mensen bijten. Een logisch vervolg is dat deze gebeten mensen zich transformeren tot zombies. Gerry, gespeeld door Brad Pitt, gaat op zoek naar een manier om het virus te bestrijden. In deze zoektocht komt Gerry over de hele wereld en al snel blijkt dat het virus al over de hele wereld zijn weg gevonden heeft.

World War Z ging 2 juni 2013 in Londen in première. Naast dat Brad Pitt de hoofdrol speelde was zijn productiebedrijf ook eigenaar van de filmrechten. De virusfilm was een grote kaskraker. Wereldwijd bracht de film bijna 500 miljoen euro op en hiermee was het succesvolste productie van Brad Pitt ooit.

De film duurt 1 uur en 56 minuten en is via Netflix te bekijken.

8. Pandemic

In 2016 verscheen de film Pandemic, geregisseerd door John Suits. De film draait om een team dat op zoek gaat naar mensen die nog niet geïnfecteerd zijn met het virus. Om de film een spannend effect te geven, is de hele film opgenomen in een first-person-POV weergave. Dit wil zeggen: je beleeft de film vanuit de ogen van de hoofdpersoon en niet zoals bij de meeste films vanaf de zijkant. Het is vergelijkbaar met first person games. Op deze manier heeft regisseur Suits de kijker – net zoals bij games – meer bij de film willen betrekken.

Pandemic duurt 1 uur en 36 minuten en is via Amazon Prime Video te bekijken.

7. The Hot Zone

The Hot Zone is een serie van National Geographic. Afgelopen jaar verscheen deze 6-delige serie met als onderwerp het ebolavirus. De serie vertelt het waargebeurde verhaal over de oorsprong, verspreiding in Centraal Afrika en hoe het ebolavirus het vaste land van Amerika wist te bereiken. Hoofdrolspeelster Luitenant-kolonel Dr. Nancy Jaax doet in de serie er alles aan om de verspreiding van het virus onder de mensen te voorkomen. Om dit bereiken brengt ze zichzelf in dodelijk gevaar.

De serie was vorig jaar te zien op National Geographic.

6. Rampage

In de film Rampage draait het om Davis Okoye. Davis heeft een opvallende vriend: George, een zeldzame zilverrug albino gorilla. Nadat George in aanraking komt met een gevaarlijk virus, dat afkomstig is uit een neergestort ruimtestation, verandert alles. Door dit gif groeit niet alleen George, maar ook andere wezens en beginnen alles om hun heen te vernietigen. Davis gaat op pad, samen met een wetenschapper om het gif te stoppen.

Rampage duurt 1 uur en 47 minuten en is via Netflix te bekijken.

5. Pandemic: How to prevent an Outbreak

De tweede virusfilm of serie in deze lijst met de naam Pandemic. In dit geval gaat het om een documentaire over experts die aan het front staan in de strijd tegen het influenzavirus. De documentaire belicht elementen die nu dagelijks te zien zijn in het nieuws. Opvallend genoeg verscheen deze documentaire slechts enkele weken voor de uitbraak van het coronavirus. Deze documentaire van 12 afleveringen lijkt een strijd te tonen die zeer vergelijkbaar is met de huidige pandemie.

Pandemic: How to prevent an Outbreak is via Netflix te bekijken.

coronavirus films - coronavirus series - virusfilms - prepperpakket - uitbraak coronavirus films

4. Doomsday Preppers

Een ander coronavirus gerelateerde serie van Nation Geographic is Doomsday Preppers. In dit geval draait het niet om een uitbraak van een virus, maar om mensen die zich op allerlei manieren voorbereiden op rampscenario’s zoals heteinde van de wereld, een virusuitbraak of oorlog.  Het hamsteren van 2 pakken toiletpapier valt bijvoorbeeld in het niet bij de maatregels van de mensen die bezocht worden in deze serie.

De serie was eerder te zien op National Geographic.

3. Outbreak

Outbreak is een Amerikaanse virusfilm uit 1995. In de film volg je militair virusspecialist Sam Daniels. Hij heeft een aan ebola verwant onbekend dodelijk virus ontdekt. Het virus heeft via een aap zijn weg gevonden naar de Verenigde Staten. Het virus verspreidt zich via de lucht en is verantwoordelijk voor de dood van de gehele bevolking van een dorp. Sam doet er alles aan om dit virus tegen te houden, maar komt tijdens deze strijd erachter dat hij vanwege een geheimzinnige reden wordt tegengehouden.

Outbreak duurt 2 uur en 5 minuten en is alleen los via verschillende platformen te koop of te huren.

2. Virus

Virus is Indiaanse fictiefilm gebaseerd op de waargebeurde gebeurtenissen rondom de paniek van het dodelijke nipahvirus in Calicut. Dit virus staat bovenaan de lijst van het WHO, want er is geen vaccinatie of behandeling mogelijk. Het virus doodt 75% van de getroffenen en is van dier tot mens overdraagbaar. Deze virusfilm toont hoe de bevolking van een kleine stad in India erin slaagde strijd tegen het virus te winnen.

Virus duurt 2 uur en 28 minuten en is via Amazon Prime Video te bekijken.

1. Contagion

In de lijst beste coronavirus films & series is Contagion misschien wel de bekendste film. Contagion verscheen al in 2011, maar lijkt juist op dit moment zijn hoogtijdagen te beleven. De film noteert namelijk de toplijsten van iTunes.

De film is gebaseerd op de SARS uitbraak in 2003 en heeft ook veel overeenkomsten met de uitbraak van het coronavirus. Het virus ontstaat op een Chinese markt, nadat het is overgedragen van een vleermuis op een varken naar een mens. Vervolgens volgt het verhaal een meer fictieve weg. In Contagion verspreidt het virus zich na de eerste besmetting zeer snel over de hele wereld en zorgt binnen een maand voor het overlijden van 26 miljoen mensen.

Contagion is in Nederland via verschillende kanalen te bekijken. De virusfilm staat bijvoorbeeld iTunes en Pathé thuis.

Meer coronavirus films & series?

Uiteraard zijn er nog geen films of series over de huidige virusuitbraak, maar het lijkt aannemelijk dat we dit vreselijke thema in de toekomst wel terug gaan zien. De bovenstaande lijst is echter ook maar een selectie van alle beschikbare films en series met als thema de uitbraak van een virus of pandemie. In deze lijst ontbreken nog bijvoorbeeld I Am Legend, 12 Monkeys, Curfew, Cordon en Containment. Weet jij meer films en series die gerelateerd zijn met het huidige coronavirus, laat ons dat dan zeker weten via onze contactpagina.

Nieuws coronavirus films & series

Effect van corona op tv kijken neemt af (10 augustus 2020)

Uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek lijkt het effect van corona op de hoeveelheid tijd die voor het televisiescherm wordt doorgebracht af te nemen. De totale tijd nam in juli 2020 nam met 1,7% af tot gemiddeld 173 minuten per dag.

Duidelijk is het verschil tussen lineaire tv en video on demand. Video on Demand zit namelijk nog steeds in een stijgende trend. De verhouding tussen lineaire tv en VoD was vorig jaar nog 80/20. Deze verhouding is inmiddels verandert in 75/25.

Beste pandemiefilms volgens Martin Koolhoven (9 mei 2020)

Tijdens een uitzending van Op1 vertelt filmregisseur Martin Koolhoven over zijn favoriete virusfilms.

Streamingfilms dingen nu ook mee om Oscars (29 april 2020)

Vanwege alle coronamaatregelen verschijnen veel films niet of later in de bioscoop en worden ze soms direct op streamingdiensten aangeboden. Daarom heeft de organisatie achter de Oscars de regels voor de 93e Oscaruitreiking tijdelijk versoepeld.

Streamingfilms komen namelijk dit jaar wel in aanmerking voro het winnen van een Oscar. Overigens wel tegen een voorwaarde. De films moet wel een bioscooprelease in de planning hebben en moet binnen 60 dagen na de première beschikbaar zijn op een website, die toegankelijk is voor de jury.

Tiger King Joe Exotic besmet met het coronavirus (6 april 2020)

De ster van het grote Netflix succes Tiger King, Joe Maldonado, is besmet geraakt met het coronavirus. Joe Exotic (59 jaar), die op dit moment een gevangenisstraf van 22 jaar uitzit, is overgeplaatst naar het ziekenhuis Federal Medical Center Forth Worth in Texas. Joe Exotic zit moment in gevangenis vanwege dierenmishandeling en het betalen van een huurmoordenaar om zijn aartsrivale Carole Baskin om te leggen. Het is tot heden onbekend hoe erg de klachten van Joe Maldonado zijn.

Tweede Minions film met een jaar uitgesteld (1 april 2020)

Het vervolg op de Minions film uit 2015 is door filmstudio Universal vanwege het coronavirus met één jaar uitgesteld. Minions: The Rise of Gru stond gepland voor 3 juli 2020, maar verschijnt nu dus 1 jaar later op 2 juli 2021. Een Franse studio van Universal was druk bezig met de productie van de animatiefilm. De productie is echter stil gelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarnaast wil Universal dat de film in juli in de bioscoop verschijnt, want dit commercieel het meest interessant. Daarom is deze film niet uitgesteld naar later dit jaar.

Het coronavirus beëindigt zestiende seizoen van Grey’s Anatomy eerder (30 maart 2020)

Een scenarioschrijver van Grey’s Anatomy laat weten dat het zestiende seizoen eerder stopt. Het seizoen van de ziekenhuisserie krijgt namelijk 21 afleveringen in plaats van 25. Fans hoeven overigens niet te vrezen of dit het einde van de serie is. De scenarioschrijver zegt dat er gewoon een zeventiende seizoen komt als de situatie rondom het coronavirus verbeterd is. Het is nog onbekend of in dit nieuwe seizoen de nu vier vervallen afleveringen te zien zullen zijn.

Streamingdiensten profiteren enorm van het coronavirus (24 maart 2020)

Vanwege het coronavirus zitten veel mensen aan hun huis gekluisterd. In deze periode lijken de mensen daarom allemaal massaal een abonnement op een video on demand service te nemen. Althans dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Forbes. Disney Plus zag de groei cijfers zelfs keer 3 gaan en vermoedelijk komt dit door het grote aanbod van familiefilms. Maar ook de andere streamingdiensten zag een flinke stijging.  De groei bij HBO Now was 90%, bij Showtime 78%, bij Netflix  47% en bij de streamingdienst van Apple 10%.

Beeldkwaliteit Netflix mogelijk lager door coronavirus (19 maart 2020)

Het coronavirus zorgt niet alleen voor het uitstellen van de nodige films en series, maar lijkt ook gevolgen te hebben voor de beeldkwaliteit van streamingdiensten. Door dat veel mensen in Europa op dit moment thuis zitten, is er hogere belasting op de internetverbinding. Om een overbelasting tegen te gaan heeft de Europese Commissie met Netflix besproken om mogelijk de beeldkwaliteit te verlagen. Door een lagere beeldkwaliteit te streamen naar de gebruiker, hoopt de EU overbelasting van het internet tegen te gaan.

Première Black Widow uitgesteld door Coronavirus (18 maart 2020)

De uitbraak van het coronavirus heeft er voor gezorgd dat de release van Black Widow is uitgesteld. De première van de Marvel-film was gepland voor eind april. Een nieuwe datum voor de release van Black Widow is nog onbekend. Black Widow is niet de eerste film die de lancering moest uitstellen. We maakte eerder al een lijstje met films die zijn uitgesteld door het coronavirus.

Coronavirus stelt opnames nieuwe Matrix-film uit (17 maart 2020)

De opnames voor de nieuwe Matrix-film zouden binnenkort van start gaan in San Francisco, maar het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat deze opnames zijn uitgesteld. Ook de opnames in Berlijn, die voor mei gepland staan, worden waarschijnlijk uitgesteld. Het is tot nu toe onduidelijk wanneer de opnames wel gestart kunnen worden. De nieuwe Matrix-film zou het derde vervolg worden op populaire film uit 1999. De lancering van de film staat gepland voor mei 2021.

Opnames Batman-film stil gelegd vanwege Coronavirus (14 maart 2020)

Warner Bros heeft bekendgemaakt dat ze de opnames van de nieuwe Batman-film hebben stilgelegd vanwege het Coronavirus. In eerste instantie worden de opnames voor 2 weken opgeschort. Warner Bros benadrukt dat niemand van de cast of productie het COVID-19 virus heeft opgelopen, maar dat deze maatregelen uit voorzorg zijn genomen. De release van de film stond gepland voor juni 2021. Of dit nog steeds haalbaar is, is onbekend.

vertraging films vanwege coronavirus - coronavirus films & series - pandemie films

Vertraging films door coronavirus

Veel filmproducenten hebben vanwege het coronavirus besloten om de lancering van films en series uit te stellen. Het is in veel landen namelijk verboden om nog dingen te organiseren voor groepen groter dan 100 man, waardoor bioscopen en premières niet ideaal meer zijn. Daarom heeft het weinig nut om nieuwe films uit te brengen. Enkele films die uitgesteld zijn:

  • Mulan
  • New Mutants
  • Blue Story
  • F9
  • The Lovebirds
  • No Time to Die
  • Antlers

Vergelijk video on demand-aanbieders

Zoals je hierboven gelezen hebt, zijn coronavirus films en series te zien via verschillende video on demand-aanbieders. Wil je deze diensten nu vergelijken op meer punten, gebruik dan onze vergelijker. In deze vergelijk kan je o.a. Netflix, Amazone Prime Video en Disney Plus vergelijken op basis van het aanbod, prijs en hardware-integraties.

Vergelijk video on demand-aanbieders

Plaats een reactie