Wat is cloud gaming? Welke gamediensten zijn er?

Cloud gaming lijkt de nieuwe trend in de game-industrie. Grote techbedrijven als Microsoft, Sony, Apple en Google werken aan producten rondom cloud gaming.

Maar wat maakt gaming technologie zo interessant voor deze bedrijven? En wat is cloud gaming precies? En welke gamediensten maken gebruik van deze technologie? En kunnen we speciale gamestreamingdienst consoles verwachten?

In dit artikel lees je alle antwoorden op deze vragen.

Wat is cloud gaming?

Cloud gaming is een techniek achter gamediensten, waarmee games gespeeld kunnen worden zonder gebruik te maken van een krachtige gameconsole of gamecomputer. De games worden namelijk afspeelt op server in een servercenter en vervolgens gestreamd naar het apparaat van de gebruiker.

Doordat de games in een servercenter draaien, kunnen grafisch hoogstaande games op bijvoorbeeld een mobiel gespeeld worden. De grafische berekening wordt namelijk op deze manier niet meer op het apparaat van de gebruiker gedaan. Deze technologie kan de tijd van het nodig hebben van fysieke hardware voor het spelen van games verleden tijd maken. Cloud gaming wordt in het Nederlands vaak gamestreamingdienst genoemd.

Welke gamediensten maken gebruik van cloud gaming?

De traditionele gamebedrijven als Xbox en PlayStation kunnen uiteraard de trend in de game-industrie niet aan hun voorbij laten gaan. Maar ook naast deze bedrijven proberen andere bedrijven de game-industrie te betreden door middel van een gamedienst die gebruikmaakt van cloud gaming.

PlayStation Now

PlayStation Now is de cloud gaming dienst van Sony PlayStation. Via de gamedienst PlayStation Now kunnen gamers een selectie PlayStation 3 en PlayStation 4 games spelen. De games zijn los te koop of onbeperkt te spelen via een abonnement. De kosten voor die abonnement bedragen € 14,99 per maand. De games zijn te spelen op een PlayStation 4 of pc en veel verschillende controllers zijn hierop aan te sluiten, waaronder zelfs de Xbox controller. Lees hier meer over de gamestreamingdienst PlayStation Now.

cloud gaming - gamestreamingdienst - xcloud - google stadia - playstation now - utomik

Project xCloud

Ook Microsoft is actief in de wereld van cloud gaming. Op de E3 van 2018 teasde Microsoft een cloud gaming dienst onder de naam Project xCloud en de gamedienst werd in de herfst van 2018 officieel onthuld. Op de E3 van 2019 onthulde Microsoft meer informatie over Project xCloud, zo werd bekend dat alle games uit de Xbox One. Vanaf oktober 2019 gaat de gamedienst in een publieke beta, waarna later meer informatie over de dienst bekendgemaakt zal worden.

Google Stadia

Google is een onbekende speler in de game-industrie, maar daar lijkt met de introductie van Google Stadia een einde aan te komen. Google Stadia is een cloud gaming service, waarmee je voor € 10,- per maand toegang krijg tot vele games, al lijkt tot heden deze collectie nog erg klein te zijn en ontbreken voorlopige exclusieve games voor de gamedienst van Google. Meer informatie over Google Stadia lees je hier.

Utomik

Utomik is een volledig onbekende speler op de markt. Utomik is een Nederlandse gamestreamdienst en geeft gebruikers voor € 6,99 per maand toegang tot gamecollectie van 975 pc-games. Via Utomik is het niet mogelijk om games te streamen naar andere apparaten dan een pc. Lees hier meer over Utomik.

Nvidia Geforce Now

Ook Nvida, producent van grafische kaarten, roert zich op de markt van het gamen in de cloud. Nvidia heeft namelijk op dit moment een beta van hun streamingdienst voor games Geforce Now lopen. Via Geforce Now speel je je eigen games uit je Steam bibliotheek gemakkelijk op je PC, Mac of Shield, zonder dat je zelf een krachtige gamepc tot je beschikking moet hebben.

Een belangrijk detail met bovenstaande diensten is, dat je bij Geforce Now feitelijk gebruikmaakt van een virtuele computer, waarop je je games nog wel dient te installeren. Na deze installatie, die sneller dan normaal moet gaan, kan je de game direct op alle verschillende aangesloten platformen spelen. Lees hier meer over Nvidia Geforce Now.

Shadow

Een dienst die veel op Geforce Now van Nvidia lijkt is Shadow. Via Shadow maak je namelijk ook gebruik van een virtuele computer die draait in een datacenter. Op deze virtuele computer kunnen games van de gamediensten Steam, Epic Games Store, GOG, Origin, Uplay en Battle.net gespeeld worden. Lees hier meer over de gamestreamingdienst Shadow.

GamesGames

Vergelijk gamestreamingdiensten

Zoals hierboven te lezen valt is de markt van gamestreamingdiensten in Nederland erg druk. Daarom hebben wij op deze website een vergelijker gemaakt, waarin de verschillen van de gamediensten duidelijk inzichtelijk worden.

Vergelijk cloud gaming en gamediensten

Veel gestelde vragen

Wat is cloud gaming?

Cloud gaming is een techniek achter gamediensten, waarmee games gespeeld kunnen worden zonder gebruik te maken van een krachtige gameconsole of gamecomputer. De games worden namelijk afspeelt op server in een servercenter en vervolgens gestreamd naar het apparaat van de gebruiker. Lees meer over cloud gaming.

Wat is een gamestreamingdienst?

Een gamestreamingdienst is het Nederlandse woord voor cloud gaming. Via een gamestreamingdienst kunnen high end games worden gespeeld zonder dat de gamer over een krachtige gameconsole of gamecomputer te beschikken. Lees meer.

Wat zijn de aanbieders van cloud gaming in Nederland?

De bekendste aanbieders van een cloud gaming dienst in Nederland zijn Google Stadia, Utomik Nvidia Geforce en PlayStation Now. Microsoft test momenteel hun gamestreamingdienst Microsoft Project xCloud. Lees meer over deze aanbieders.