Wat is cloud gaming? Welke gamediensten zijn er?

Cloud gaming lijkt de nieuwe trend in de game-industrie. Grote techbedrijven als Microsoft, Sony, Apple en Google werken aan producten rondom cloud gaming.

Maar wat maakt gaming technologie zo interessant voor deze bedrijven? En wat is cloud gaming precies? En welke gamediensten maken gebruik van deze technologie? En kunnen we speciale gamestreamingdienst consoles verwachten?

In dit artikel lees je alle antwoorden op deze vragen.

Wat is cloud gaming?

Cloud gaming is een techniek achter gamediensten, waarmee games gespeeld kunnen worden zonder gebruik te maken van een krachtige gameconsole of gamecomputer. De games worden namelijk afspeelt op server in een servercenter en vervolgens gestreamd naar het apparaat van de gebruiker.

Doordat de games in een servercenter draaien, kunnen grafisch hoogstaande games op bijvoorbeeld een mobiel gespeeld worden. De grafische berekening wordt namelijk op deze manier niet meer op het apparaat van de gebruiker gedaan. Deze technologie kan de tijd van het nodig hebben van fysieke hardware voor het spelen van games verleden tijd maken. Cloud gaming wordt in het Nederlands vaak gamestreamingdienst genoemd.

Welke gamediensten maken gebruik van cloud gaming?

De traditionele gamebedrijven als Xbox en PlayStation kunnen uiteraard de trend in de game-industrie niet aan hun voorbij laten gaan. Maar ook naast deze bedrijven proberen andere bedrijven de game-industrie te betreden door middel van een gamedienst die gebruikmaakt van cloud gaming.

Amazon Luna

In september 2020 kondigde Amazon haar gamestreamingdienst Luna aan. Lange tijd ging er al geruchten rond dat Amazon bezig was met een cloud gaming service.

Luna is een streamingdienst waarmee games gespeeld kunnen worden op verschillende platformen, zoals smartphones, desktop en Fire TV’s. Voorlopig kunnen alleen Amerikanen aan de slag met Luna. De service zit nu in de zogeheten Early Access-fase. 

Lees meer over de service in het artikel “Amazon Luna; de gamestreamingdienst van Amazon“.

PlayStation Now

PlayStation Now is de cloud gaming dienst van Sony PlayStation. Via de gamedienst PlayStation Now kunnen gamers een selectie PlayStation 3 en PlayStation 4 games spelen. De games zijn los te koop of onbeperkt te spelen via een abonnement. De kosten voor die abonnement bedragen € 14,99 per maand. De games zijn te spelen op een PlayStation 4 of pc en veel verschillende controllers zijn hierop aan te sluiten, waaronder zelfs de Xbox controller. Lees hier meer over de gamestreamingdienst PlayStation Now.

cloud gaming - gamestreamingdienst - xcloud - google stadia - playstation now - utomik

Project xCloud

Ook Microsoft is actief in de wereld van cloud gaming. Op de E3 van 2018 teasde Microsoft een cloud gaming dienst onder de naam Project xCloud en de gamedienst werd in de herfst van 2018 officieel onthuld. Vanaf oktober 2019 was de gamedienst in een publieke beta.

In september 2020 werd de gamestreamingdienst van Xbox aan Xbox Game Pass Ultimate toegevoegd. Game Pass is service, waarbij je voor een maandelijks vastbedrag 100+ games zonder bijkomende kosten kan spelen.

Veel fabrikanten brengen controllers voor Project xCloud op de markt. Maar welke controller past het beste bij jouw wensen? Lees dan het artikel “Beste Project xCloud controllers“.

Google Stadia

Google is een onbekende speler in de game-industrie, maar daar lijkt met de introductie van Google Stadia een einde aan te komen. Google Stadia is een cloud gaming service, waarmee je voor € 10,- per maand toegang krijg tot vele games, al lijkt tot heden deze collectie nog erg klein te zijn en ontbreken voorlopige exclusieve games voor de gamedienst van Google. Meer informatie over Google Stadia lees je hier.

Utomik

Utomik is een volledig onbekende speler op de markt. Utomik is een Nederlandse gamestreamdienst en geeft gebruikers voor € 6,99 per maand toegang tot gamecollectie van 975 pc-games. Via Utomik is het niet mogelijk om games te streamen naar andere apparaten dan een pc. Lees hier meer over Utomik.

Nvidia Geforce Now

Ook Nvida, producent van grafische kaarten, roert zich op de markt van het gamen in de cloud. Nvidia heeft namelijk op dit moment een beta van hun streamingdienst voor games Geforce Now lopen. Via Geforce Now speel je je eigen games uit je Steam bibliotheek gemakkelijk op je PC, Mac of Shield, zonder dat je zelf een krachtige gamepc tot je beschikking moet hebben.

Een belangrijk detail met bovenstaande diensten is, dat je bij Geforce Now feitelijk gebruikmaakt van een virtuele computer, waarop je je games nog wel dient te installeren. Na deze installatie, die sneller dan normaal moet gaan, kan je de game direct op alle verschillende aangesloten platformen spelen. Lees hier meer over Nvidia Geforce Now.

Shadow

Een dienst die veel op Geforce Now van Nvidia lijkt is Shadow. Via Shadow maak je namelijk ook gebruik van een virtuele computer die draait in een datacenter. Op deze virtuele computer kunnen games van de gamediensten Steam, Epic Games Store, GOG, Origin, Uplay en Battle.net gespeeld worden. Lees hier meer over de gamestreamingdienst Shadow.

GamesGames

Apple cloud gaming service

In augustus 2020 werd een patent van Apple geblokkeerd waarin gesproken werd over cloudgaming via 5G. Door de onthulling van dit patent wordt aangenomen dat Apple werkt aan eigen gamestreamingdienst.

Lees hier alles over Apple cloud gaming.

Nieuws

Apple versoepelt richtlijnen voor gamestreamingdiensten (12 september 2020)

Apple heeft de richtlijnen voor haar App Store veranderd, waardoor er een kleine opening is voor gamestreamingdiensten als Project xCloud en Google Stadia.

De nieuwe richtlijnen maakt het mogelijke om games van de cloud gaming services individueel aan te bieden. Dus als bijvoorbeeld Xbox een Halo-game wil aanbieden via iOS moet dat via een individuele app gebeuren.

Het blijft dus niet mogelijk voor Google of Xbox één app via iOS aan te bieden, waarmee alle games van hun cloud gaming service aan te bieden.

Apple blijft daarnaast bij het beleid dat de betaling van een abonnement via hun loopt en dit niet buiten de App Store om mag gaan. Door deze richtlijn kan Apple de 30% van het abonnement blijven inhouden.

Microsoft heeft al gereageerd op deze nieuwe richtlijnen. Zij menen dat dit de gebruikerservaring niet goed doet. Microsoft denkt dat het, ondanks de versoepeling van de richtlijnen, onmogelijk blijft om een gamedienst via iOS aan te bieden.

Het lijkt erop dat Apple het andere partijen moeilijk blijft maken, om een gamestreamingdienst via iOS aan te bieden. Hiermee houden ze weg vrij voor het opstarten van een eigen Apple cloud gaming service.

Vergelijk gamestreamingdiensten

Zoals hierboven te lezen valt is de markt van gamestreamingdiensten in Nederland erg druk. Daarom hebben wij op deze website een vergelijker gemaakt, waarin de verschillen van de gamediensten duidelijk inzichtelijk worden.

Vergelijk cloud gaming en gamediensten

Veel gestelde vragen

Wat is cloud gaming?

Cloud gaming is een techniek achter gamediensten, waarmee games gespeeld kunnen worden zonder gebruik te maken van een krachtige gameconsole of gamecomputer. De games worden namelijk afspeelt op server in een servercenter en vervolgens gestreamd naar het apparaat van de gebruiker. Lees meer over cloud gaming.

Wat is een gamestreamingdienst?

Een gamestreamingdienst is het Nederlandse woord voor cloud gaming. Via een gamestreamingdienst kunnen high end games worden gespeeld zonder dat de gamer over een krachtige gameconsole of gamecomputer te beschikken. Lees meer.

Wat zijn de aanbieders van cloud gaming in Nederland?

De bekendste aanbieders van een cloud gaming dienst in Nederland zijn Google Stadia, Utomik Nvidia Geforce en PlayStation Now. Microsoft test momenteel hun gamestreamingdienst Microsoft Project xCloud. Lees meer over deze aanbieders.

Een reactie plaatsen