Digitaal klassieke muziek streamen met Primephonic

Update: Primephonic is op 30 augustus 2021 overgenomen door Apple. De service wordt door Apple veranderd in Apple Classical.

Ben jij fan van klassieke muziek? Dan is de Amsterdamse streamingdienst Primephonic waarschijnlijk interessant voor jou. Primephonic heeft grote ambities, het wil namelijk de Spotify voor klassiek muziek worden. 

Deze uitspraak triggerde ons. Daarom zijn we aan de slag gegaan met de streamingdienst voor klassieke muziek. Wat zijn de kosten? Wat is het aanbod van Primephonic? Is de werking van de Primephonic app goed? Wat is het verschil met andere streamingdiensten?

In dit artikel beantwoorden we alle vragen voor je over Primephonic.

Primephonic; de streamingdienst voor klassieke muziek

Vraag 10 mensen om muziekstreamingsdiensten op te sommen en waarschijnlijk krijg je een rijtje dat begint met de grote diensten als Spotify, Apple Music, Deezer en misschien zelfs Tidal. Primephonic zul je niet snel horen, maar dat is niet gek. De markt van de mainstream streamingsdiensten is veel groter.

Sinds 2017 is Primephonic actief op de markt van streaming services voor muziek.. Verwacht echter geen mainstream muziek via deze dienst, want de streamingdienst bevat alleen maar klassieke muziek. 

Digitale klassieke muziek streamen

De digitale muziekcollectie van Primephonic bestaat maar liefst uit 3,5 miljoen muzieknummers. Tussen deze miljoenen nummers vind je zowel muziek van oude componisten zoals Beethoven en Bach maar ook van populaire klassieke muzikanten van tegenwoordig zoals Ludovico Einaudi en Nils Frahm.

Voor veel muziekliefhebbers is de geluidskwaliteit een belangrijke graadmeter. Dit heeft Primephonic begrepen, want naast het Premium-abonnement met de normale geluidskwaliteit is er ook het Platinum-abonnement. In het Platinum-abonnement wordt de klassieke muziek gestreamd met de geluidskwaliteit Lossless 24bit FLAC streaming. 

De kwaliteit van het Premium-abonnement kun je vergelijken met de geluidskwaliteit van bijvoorbeeld Spotify. Ons advies? Luister je wel eens klassieke muziek, dan kun je prima af met het Premium-abonnement. Voor fervente luisteraars, tijdens het lezen van de krant of het genieten van een zondagmiddag in de zon adviseren we je het Platinum-abonnement. Jouw geluid komt nog mooier uit je speakers door de Lossless 24bit FLAC streaming.

Lossless 24bit FLAC streaming 

De beste kwaliteit muziek krijg je met hoge resolutie audio, oftewel ‘lossless audio’. Lossless audio betekent dat de muziek niet gecomprimeerd is en daarmee dus alle originele informatie bevat. Zoals je je kunt voorstellen zijn deze bestanden bijzonder groot, maar ervaar je daardoor ook de beste kwaliteit muziek.

Voor de beste ervaring heb je wel goede audio-apparatuur nodig om het verschil te horen. Vergelijk het met het verschil in muziekoortjes, niet elk muziekoortje geeft dezelfde ervaring muziek. Met lossless audio ben je in ieder geval verzekerd van de beste kwaliteit muziek vanuit de muziekstreamingdienst.

Lees hier meer over lossless audio streaming.

Klassieke muziek streamen - Primephonic sonos - Primephonic kosten

Primephonic app en browser interface

Belangrijk voor het succes van een muziekstreamingdienst is de interface van de player op de verschillende apparaten. Primephonic biedt voor pc en Mac een webplayer in de browser en heeft een app voor iOS en Android beschikbaar. 

Browser interface

Op het eerste oog heeft de webplayer van Primephonic veel overeenkomsten met de grote muziekstreamingdiensten op de markt. De interface biedt een menu met drie opties:

 • Home
 • Browse
 • My Music

Home
Op Home zijn afspeellijsten en nummers in verschillende categorieën opgedeeld. Zo zijn de nieuwste nummers, populaire afspeellijsten en afspeellijst passend bij je humeur makkelijk te vinden. Ook zien we dat Primephonic podcasts heeft over klassieke muziek met componisten en muzikanten. 

Wel valt op dat deze nummers, afspeellijsten en podcasts niet direct te starten zijn vanuit dit overzicht. Dit kan pas op de pagina van het nummer of afspeellijst. Een onnodige extra stap, wat ons betreft.

Browse
Onder Browse is de klassieke muziek via verschillende categorieën gerangschikt. Zo kan je zoeken op componist, dirigent, orkest, solist en per periode. Grappig en leuke lijsten voor als je op zoek bent naar nieuwe muziek.

Vooral het filteren van muziek op tijdsperiode is gaaf gedaan. Zo vind je eenvoudig muziek uit de middeleeuwen, barok of de renaissance. Hieronder een kleine opsomming van muziek uit een aantal beschikbare tijdsperiodes.

Middeleeuwen (500 – 1400 n.Chr.)

 • Bingen
 • Machaut
 • Pérotin

Renaissance (1400 – 1600 n. Chr)

 • Monteverdi
 • Dowland
 • Tallis

Barok (1630 – 1750 n.Chr.)

 • Bach
 • Vivaldi
 • Händel

Classisal (1730 – 1820 n.Chr.)

 • Beethoven
 • Mozart
 • Haydn

21e eeuw

 • Ludovico Einaudi
 • Olafur Arnalds
 • Nils Frahm

My Music
My Music is logischerwijs de plek waar je eigen afspeellijsten en als favoriet gemarkeerde nummers kan vinden. Dit werkt zoals je van deze functionaliteit mag verwachten. Wel missen we de mogelijkheid om je eigen afspeellijsten direct op de beginpagina van Primephonic zichtbaar te maken. Wederom moet je eerst naar My Music om je favoriete muziek of afspeellijst af te spelen.

Klassieke muziek via je mobiele telefoon

De mobiele app heeft veel overeenkomsten met de webplayer. De beginpagina van de app bevat dezelfde content als we op de homepagina van de webplayer zagen. 

In de mobiele app zit het menu onderin je scherm. Direct valt op dat Browse in de mobiele app Search heet. De pagina Search biedt namelijk ook de mogelijk om muziek te zoeken middels verschillende categorieën. Naast Search vind je ook My Music, waar je weer je favoriete nummers en afspeellijsten te vinden zijn. 

Maar de mobiele app heeft de functionaliteit Radio. Iets wat wij niet hebben kunnen vinden in de webplayer van Primephonic. Via deze functionaliteit kan een de app een eigen radiozender voor je maken op basis van criteria als welke tijdsperiode, genre en situatie/ omgeving (ambience). 

Tenslotte is in het hoofdmenu van de app Profile te vinden. Hier vind je accountinformatie en kan je de geluidskwaliteit van de muziek instellen. De geluidskwaliteit van de klassieke muziek kan je instellen per internetverbinding.

Deze functionaliteit maakt het mogelijk om via je mobiele verbinding niet de hoogste geluidskwaliteit te gebruiken, om zo minder data van je internetabonnement te gebruiken. 

Eigen klassieke muziek radiozender

Een leuke feature van Primephonic is het creëren van een soort eigen radiozender voor klassieke muziek. Deze radiozender kan je creëeren door middel van voorkeuren door te geven.

Je kan de setting bepalen waar je muziek wil afspelen, uit welke genre de muziekt moet komen en de periode. Op basis van deze informatie creëert de streamingdienst een soort radiozender.

Deze radio functie is een leuke manier om nieuwe klassieke muziek te ontdekken.

Primephonic Sonos

Om de geluidskwaliteit van Primephonic tot zijn recht te laten komen, is het natuurlijk belangrijk om de muziek via goede geluidsapparatuur af te spelen. Primephonic heeft een directe integratie met Sonos, maar kan via Bluetooth, Airplay en Chromecast ook met tal van andere speakers verbonden worden.

Kosten Primephonic abonnement

De streamingdienst voor klassieke muziek biedt twee verschillende abonnementen aan, welke beide per maand of per jaar te betalen zijn. Primephonic beschikt niet over een gratis abonnement, zoals we bijvoorbeeld van Spotify kennen. Wel is de streamingdienst 14 dagen gratis uit te proberen. 

De twee abonnementen van Primephonic worden Premium en Platinum genoemd. Het Premium-abonnement biedt voor € 9,99 per maand of € 99,99 per jaar klassieke muziek met geluidskwaliteit van 320kbps MP3 streaming. 

Het Platinum-abonnement kost maandelijks € 14,99 of € 149,99 per jaar. Voor deze 4 euro per maand is de klassieke muziek met betere geluidskwaliteit te beluisteren. Bij het Platinum-abonnement biedt de geluidskwaliteit Lossless 24bit FLAC streaming. 

Hoewel je zou kunnen zeggen dat je voor 4 euro extra enkel een betere geluidskwaliteit krijgt, kan dit wat ons betreft ook andersom gezien worden. Luister je regelmatig klassieke muziek? Dan zou je het Platinum-abonnement kunnen overwegen. Voor liefhebbers van klassieke muziek op de zondagmiddag, zou een Premium-abonnement kunnen volstaan volgens ons.

Primephonic vs Spotify

Primephonic is zeker niet de enige in de markt van klassieke muziek streamen. Een directe concurrent is Adagio. Interessant is te zien dat Adagio wel over een gratis variant beschikt en kost het hoogste abonnement slechts € 9,99 per maand. Wel is met 2 miljoen nummers de catalogus iets kleiner. 

Daarnaast doet Primephonic heel omtrent de wereld om Klassieke muziek, middels podcasts, cursussen en de feature Maestro.

Ook moeten we de mainstream muziekstreamingdiensten niet afschrijven. Spotify biedt namelijk ook duizenden klassieke nummers en is qua interface en integraties met media-apparaten mijlslaarzen verder dan muziekdiensten Adagio en Primephonic.

Daarnaast is de geluidskwaliteit van Spotify de laatste jaren sterk verbeterd, al is het zeker nog niet de Lossless 24bit FLAC die Primephonic en Adagio bieden. 

Eerlijke beloning klassieke muziek

Ook belangrijk om te noemen is dat Primephonic zich inzet voor eerlijke klassieke muziek industrie. Zo betaalt de streamingdienst niet per nummer aan de componist en/ of artiest zoals o.a. Spotify en Apple Music doen, maar per seconde dat een nummer wordt gestreamd. 

Primephonic hanteert dit model omdat klassieke nummers vaak veel langer zijn dan de gemiddelde 3 muziekminuten op diensten als Spotify en Apple Music.

Als de streamingdienst hetzelfde model als Spotify zou hanteren, zou dit betekenen dat muzieknummers van 3 minuten en 45 minuten dezelfde financiële beloning krijgen.

Dat is een zeer scheve vergelijking, daarom past het model dat Primephonic heeft ontwikkeld, beter bij klassieke muziek.

Primephonic gratis uitproberen

Vanwege een unieke samenwerking met Primephonic hebben wij de mogelijkheid voor onze bezoekers om de muziekstreamingdienst 2 maanden gratis te gebruiken. Middels de onderstaande link kan je 2 maanden gratis klassieke muziek streamen via Primephonic.

De streamingdienst voor klassieke muziek is overgenomen door Apple.

Primephonic nieuws

Nieuwe muziek app krijgt de naam Apple Classical (11 februari 2022)

In nieuwe bèta van Apple Music voor Android is een verwijzing naar Apple Classical gevonden. Het lijkt daardoor dat de nieuwe app voor klassieke muziek van Apple deze naam gaat dragen.

Meer informatie over de mogelijke nieuwe app van Apple ontbreekt nog. Op dit moment is klassieke muziek gewoon via Apple Music te beluisteren.

Apple neemt Primephonic over (30 augustus 2021)

De muziekstreamingdienst voor klassieke muziek is overgenomen door Apple. De klassieke muziek en verschillende features worden toegevoegd aan het aan Apple Music en de service van Primephonic gaat op 7 september offline.

Verder wil Apple volgende een speciale app vooral klassieke muziek lanceren. In deze app komen naast veel nieuwe features ook de populaire interface van Primephonic terug. Een exacte releasedatum van deze app ontbreekt nog.

Huidige abonnees van de streamingdienst voor klassieke muziek krijgen 6 maanden gratis toegang tot Apple Music, waardoor zij klassieke muziek via een streamingdienst kunnen blijven luisteren.

Primephonic vertelde het volgende over de overname:

“Als een start-up die zich alleen richt op klassieke muziek, kunnen we niet de meerderheid van wereldwijde klassieke luisteraars bereiken, en vooral niet degenen die ook naar veel andere muziekgenres luisteren”, aldus het bedrijf. “Daarom zijn we tot de conclusie gekomen dat we, om onze missie te bereiken, moeten samenwerken met een toonaangevende streamingdienst die alle muziekgenres omvat en ook onze liefde voor klassieke muziek deelt.”

Leren over klassieke muziek tijdens het luisteren (1 januari 2021)

De muziekstreamingdienst voor klassieke muziek heeft één nieuwe feature gelanceerd, namelijk Maestro.

Maestro is een functie waarmee je kan leren over de muziek die je op dat moment aan het beluisteren bent. Zo krijg je anekdotes, uitleg over compositie technieken en nog veel meer achtergrond informatie.

Kortom, een interessante feature voor liefhebbers van klassieke muziek.

Primephonic lanceert Ludwidg cursus (30 oktober 2020)

Primephonic wil klassieke muziek bekend maken bij iedereen. Daarom heeft de muziekstreamingdienst Ludwig, een 10 weken cursus over klassieke muziek, gelanceerd.

De 10 weken cursus kost 17,99 en biedt een wekelijkse podcast, om de dag een uitgebreide e-mail met lessen, exclusieve playlisten en toegang tot de Primephonic app.

Klassieke muziek streamen - primephonic Ludwig

Gerelateerde muziek gekozen door experts (1 juli 2020)

Primephonic heeft een nieuwe feature toegevoegd.  Een team van klassieke muzikanten en experts heeft voor meer dan 3000 muziekstukken handmatig 5 gerelateerde klassieke nummers gekozen.

Volgens Primephonic zijn de suggesties meer dan een simpele selectie van soortgelijk klinkende muziek. Ze zijn zeer zorgvuldig en handmatig door dit deskundige team gekozen.

Meer mensen streamen klassieke muziek tijdens coronatijd (31 maart 2020)

Uit onderzoek van Primephonic lijken mensen ten tijde van het coronavirus meer klassieke muziek te streamen, dan voor deze periode. In maart 2020 streamde Nederlands gemiddeld 10 procent meer klassieke muziek, dan zij in februari 2020 deden.

Vergelijk muziekstreamingdiensten

In Nederland zijn er veel verschillende aanbieders van muziekstreamingdiensten. Daarom hebben wij een vergelijker voor muziekstreamingdiensten ontwikkeld. In deze vergelijker kan je Primephonic vergelijken met o.a. Spotify, Apple Music en Tidal.

Vergelijk muziekstreamingdiensten

Samenvattend

Wat is Primephonic?

Primephonic is een muziekstreamingdienst speciaal voor klassieke muziek. De muziekcatalogus bevat meer dan 3,5 miljoen nummers. Lees hier meer over Primephonic.

Wat zijn de kosten van Primephonic?

De klassieke muziek streamingdienst biedt twee soorten abonnementen aan. Het Premium abonnement kost maandelijks € 9,99 en het Platinum abonnement kost € 14,99 per maand. Lees hier meer over de kosten van Primephonic.

Heeft Primephonic een integraties met Sonos?

Ja, het is mogelijk om klassieke muziek van Primephonic via een Sonos-muziekinstallatie af te spelen.

Met welke streamingdienst kan je klassieke muziek streamen?

In Nederland zijn er een paar muziekstreamingdiensten waarmee klassieke muziek gestreamd kan worden. Primephonic en Adagio zijn streamingdiensten met puur en alleen klassieke muziek.

Primephonic review

Pluspunten

 • Lossless 24bit FLAC
 • 3,5 miljoen nummers
 • Leuke filter opties

Minpunten

 • Muziek afspelen altijd extra klik nodig
 • Geen gratis abonnement
 • Minder integraties media-apparaten dan concurrenten