De leukste films voor Koningsdag – Een Oranje Feest Voor Filmliefhebbers

Geschatte leestijd: 6 minuten

Koningsdag, het jaarlijkse feest ter ere van de verjaardag van de Nederlandse koning, is een dag vol festiviteiten, vrijmarkten, en feestelijke oranje gekleurde kleding.

Maar wat als je na een lange dag feestvieren behoefte hebt aan een gezellige filmavond? Dan zijn er gelukkig een aantal leuke films die je in de oranje stemming houden.

In dit artikel bespreken we de leukste films over Koningsdag, zodat jij en je vrienden deze dag op een feestelijke en ontspannen manier kunnen afsluiten.

10 Koningsdagfilms

Hoewel niet alle films specifiek over Koningsdag gaan, hebben ze wel een koninklijk of Nederlands thema. Deze films kunnen perfect zijn voor je Koningsdag filmavond:

1. Michiel de Ruyter (2015)

Deze historische actiefilm vertelt het verhaal van de legendarische Nederlandse zeeheld Michiel de Ruyter, die tijdens de Gouden Eeuw een cruciale rol speelde in de strijd tegen Engeland. Hoewel de film zich niet direct op Koningsdag afspeelt, geeft het wel een interessante kijk op de Nederlandse geschiedenis en het koninklijke huis.

Beschikbaar op Videoland, HBO Max en Pathé Thuis.

2. De Prinses en de Kikker (2009)

Deze Disney animatiefilm is losjes geïnspireerd op het sprookje “De kikkerkoning” en vertelt het verhaal van een jonge prinses die een kikker kust in de hoop hem in een prins te veranderen. De film is een feest voor het hele gezin en brengt een vleugje koninklijke magie naar je Koningsdag filmavond.

Beschikbaar op Disney+ en Pathé Thuis.

3. De Tweeling (2002)

De Tweeling is een ontroerend drama over twee Nederlandse zussen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gescheiden worden. Hoewel de film geen direct verband heeft met Koningsdag, laat het wel het verhaal van Nederland en de veerkracht van de bevolking zien tijdens een moeilijke periode in de geschiedenis.

Beschikbaar op Netflix, Videoland en Pathé Thuis.

4. Koning van Katoren (2012)

Deze Nederlandse jeugdfilm is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Terlouw en volgt het verhaal van Stach, een jonge man die de zeven uitdagingen moet voltooien om koning van Katoren te worden. De film is een spannend avontuur en een leuke keuze voor gezinnen met kinderen.

Beschikbaar op HBO Max, Videoland en Pathé Thuis.

5. Minoes (2001)

Minoes is een Nederlandse film gebaseerd op het boek van Annie M.G. Schmidt. Het verhaal gaat over een mysterieuze vrouw, Minoes, die vroeger een kat was en nu de gave heeft om met katten te communiceren.

Samen met een journalist ontdekt ze een groot geheim over de burgemeester van het stadje. Hoewel de film niet specifiek over Koningsdag gaat, is het een charmante en vermakelijke film die de Nederlandse cultuur en humor naar voren brengt.

Beschikbaar op Prime Video, Videoland, Pathé Thuis, NPO Start, CineMember, Viaplay en NLZiet.

6. A Royal Night Out (2015)

Deze Britse romantische komedie speelt zich af op V-E Day in 1945, wanneer prinses Elizabeth (de toekomstige koningin Elizabeth II) en haar zus Margaret toestemming krijgen om anoniem deel te nemen aan de feestelijkheden. Hoewel de film zich niet afspeelt in Nederland, is het een vermakelijk verhaal over royalty en de vrijheid om één avond ‘gewoon’ te zijn.

Beschikbaar op Pathé Thuis.

7. The Young Victoria (2009)

Deze biografische film gaat over het leven van koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk, haar jonge jaren, haar kroning en haar liefdesverhaal met prins Albert. Het is een prachtig drama dat een kijkje geeft in het leven van een jonge koningin en haar verantwoordelijkheden.

Beschikbaar op CineMember.

8. The King’s Speech (2010)

Dit met Oscars bekroonde historische drama vertelt het verhaal van koning George VI van het Verenigd Koninkrijk, die worstelt met een stotterprobleem en met de hulp van een onorthodoxe logopedist zijn zelfvertrouwen hervindt om zijn land door de Tweede Wereldoorlog te leiden. Het is een inspirerend verhaal over moed en doorzettingsvermogen.

Beschikbaar op Pathé Thuis, Videoland, CineMember, NPO Start en Film1.

9. Publieke Werken (2015)

Deze Nederlandse film, gebaseerd op de roman van Thomas Rosenboom, speelt zich af in de late 19e eeuw en vertelt het verhaal van twee neven die worstelen met hun principes en ambities tijdens de bouw van het Centraal Station en het Victoria Hotel in Amsterdam. Hoewel de film niet direct verband houdt met Koningsdag, biedt het wel een interessant beeld van de Nederlandse geschiedenis en cultuur.

Beschikbaar op Disney+, Videoland, CineMember, HBO Max en Pathé Thuis.

10. Enchanted (2007)

Deze betoverende Disney-film combineert live-action met animatie en vertelt het verhaal van prinses Giselle, die door een boze koningin uit haar sprookjeswereld wordt verbannen naar het hedendaagse New York City.

Terwijl ze probeert haar weg terug te vinden, ontdekt ze de ware betekenis van liefde en vriendschap. Enchanted is een hartverwarmende en humoristische film die geschikt is voor alle leeftijden en een vleugje koninklijke magie toevoegt aan je Koningsdag filmavond.

Beschikbaar op Disney+ en Pathé Thuis.

Deze films bieden een verscheidenheid aan genres en verhalen die passen bij de koninklijke sfeer van Koningsdag. Of je nu zin hebt in een romantisch verhaal, een historisch drama of een inspirerende film, deze titels zullen je filmavond onvergetelijk maken.

Vergelijk streamingdiensten met films voor Koningsdag

Naast het aanbod van Koningsdagfilms verschillen de streamingdienst nog meer van elkaar. Daarom is het interessant om deze verschillen met elkaar te vergelijken.

Vergelijk video on demand aanbieders

Andere activiteiten voor Koningsdag

Uiteraard is het naast een leuke film te kijken op Koningsdag ook goed om lekker naar buiten te gaan. De plaatselijke rommelmarkten zullen weer volop georganiseerd worden en uiteraard is het weer mogelijk in verschillende steden naar festivals te gaan. Maar kies je toch voor meer rust, is het ook mogelijk om een lekker te wandelen op Koningsdag.

Veelgestelde vragen over films rondom Koningsdag

Zijn er speciale Koningsdag-films die ik kan kijken?

Ja, er zijn Nederlandse films en documentaires over het koningshuis, de geschiedenis en Nederlandse cultuur die je kunt bekijken op Koningsdag, zoals “Majesteit” en “De Prins en het Meisje”

Waar kan ik Nederlandse films of Koningsdag-gerelateerde films online vinden?

Nederlandse films en Koningsdag-gerelateerde films zijn te vinden op streamingplatforms zoals Netflix, Videoland en Pathé Thuis. Je kunt ook de websites van Nederlandse omroepen zoals NPO Start en RTL XL bekijken.

Zijn er speciale filmvertoningen of evenementen op Koningsdag?

Hoewel de meeste Koningsdag-activiteiten buiten plaatsvinden, organiseren sommige bioscopen en culturele centra speciale filmvertoningen of thema-evenementen. Controleer de websites van lokale bioscopen en culturele instellingen voor informatie over hun programmering op Koningsdag.

Gerelateerde artikelen: