Spotify verwijdert duizenden AI gegenereerde nummers

Geschatte leestijd: 1 minuut

Spotify heeft tienduizenden nummers gemaakt door AI-startup Boomy verwijderd nadat Universal Music verdachte streamingactiviteiten meldde. AI-angst stijgt in de muziekindustrie, met name over auteursrechtelijke zorgen.

De verwijderingen op Spotify zijn echter niet direct gerelateerd aan de gebruikte methoden om de nummers te genereren. Boomy werd twee jaar geleden gelanceerd en stelt gebruikers in staat AI-gegenereerde muziek te produceren. Gebruikers kunnen de nummers uploaden naar streamingplatforms en royalty’s verdienen.

Volgens Boomy’s website heeft het bedrijf meer dan 14,5 miljoen nummers geproduceerd. Spotify heeft naar verluidt 7% van Boomy’s nummers verwijderd. Spotify zegt dat het kunstmatige streaming wil uitroeien. In april noemde CEO Daniel Elk AI-gegenereerde muziek “cool en eng” en “mogelijk enorm voor creativiteit”.

De verwijderingen van de muziekstreamingdienst komen een maand nadat Universal streamingdiensten opriep om AI-gegenereerde muziek aan te pakken vanwege auteursrechtelijke zorgen. Een AI-gegenereerd nummer van Drake en The Weeknd ging recentelijk viraal.

Lees hier meer over de muziekstreamingdienst Spotify.

Gerelateerde artikelen over Spotify