Uitzendrechten Olympische Spelen tot 2032 bij NOS en Warner Bros Discovery

Vandaag is bekendgemaakt dat European Broadcasting Union (EBU) en Warner Bros Discovery de uitzendrechten tot en met 2032 behouden. Voor Nederland betekent het dat de Olympische Spelen via de NOS en Discovery Plus te volgen blijft.

De nieuwe deal loopt vanaf 2026 en eindigt in 2032.De twee partijen bezitten al enkele jaren over de uitzendrechten van de Olympische Zomerspelen en Winterspelen. De Spelen van Parijs in 2024 worden ook via de NOS en de streamingdienst Discovery Plus uitgezonden.

De European Broadcasting Union is een samenwerking tussen voornamelijk publieke omroepen uit de meeste Europese landen en enkele landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De NOS is lid van de EBU.

“Wij zijn verheugd een langetermijnovereenkomst te hebben gesloten met twee van ’s werelds grootste mediabedrijven. De EBU en haar leden bieden een ongeëvenaarde expertise en bereik in Europa, en Warner Bros. Discovery, door de recente combinatie van Warner Media en Discovery, vertegenwoordigt een van ’s werelds grootste media- en entertainmentbedrijven in alle programmeringsgenres en -platforms. Hieruit blijkt dat de Olympische Spelen in heel Europa aantrekkelijk blijven. Aangezien het IOC 90 procent van de inkomsten herverdeelt, zorgt deze langetermijnovereenkomst ook voor kritieke financiële stabiliteit voor de bredere sportbeweging en ondersteunt ze uiteindelijk de atleten zelf.”
Thomas Bach, IOC President

Olympische Spelen populair in Nederland

Uit data van de NOS blijkt dat de Olympische Spelen onder Nederlanders erg populair is. De Spelen in Tokyo (2021) en Peking (2022) bereikten meer dan 11 miljoen tv-kijkers in Nederland.

De NOS daarom ook erg blij met het behouden van de uitzendrechten van de Olympische Spelen. Door deze overeenkomst blijft grotendeels het sportevenement voor iedereen gratis te volgen.

“Deze langetermijnovereenkomst tussen het IOC en de EBU is ontzettend goed nieuws voor het Nederlands publiek. In de huidige tijd, met steeds meer online aanbod én grote concurrentie voor sportrechten, is het namelijk geen vanzelfsprekendheid dat sport voor iedereen toegankelijk én vindbaar blijft.”
Gerard Timmer, algemeen directeur NOS

Het is onbekend of andere partijen een poging hebben gedaan om de uitzendrechten te bemachtigen. De laatste jaren hebben steeds meer bedrijven interesse in uitzendrechten van live sporten.

Lees hier meer over de streamingdienst Discovery Plus.

Gerelateerde artikelen

auteur-jelco-haverkamp-vergelijkstreaming-streamingdienst-video-on-demand
Jelco Haverkamp