Netflix ziet forse abonneegroei na aanpak van wachtwoorddeling

Netflix ziet sterke groei in abonnees na strengere aanpak van wachtwoordfraude. Het streven naar het tegengaan van wachtwoorddeling heeft Netflix maar liefst 5,9 miljoen nieuwe abonnees opgeleverd. Het bedrijf verwacht minder uit te geven aan nieuwe content als gevolg van de Hollywood-staking en voorspelt een groei van de cashflow tot 5 miljard dollar.

Streamingdienst Netflix presenteerde woensdag nabeurs indrukwekkende kwartaalcijfers. Hoewel de omzetstijging van 3 procent naar 8,2 miljard dollar net onder de verwachtingen van analisten lag, overtrof de nettowinst met 1,6 miljard dollar (+6%) de prognose. Ook de winst per aandeel van 3,29 dollar overtrof de consensus van 2,86 dollar.

Beleggers en analisten keken vooral uit naar de abonnementsgroei die het bedrijf van oprichter en voorzitter Reed Hastings rapporteerde. Wall Street ging uit van 1,9 miljoen nieuwe abonnees, maar deze verwachting werd verpletterd met een toevoeging van 5,9 miljoen extra kijkers. Hierdoor komt het wereldwijde aantal Netflix-klanten op 238,4 miljoen, het hoogste aantal van alle streamingreuzen.

Dit resultaat is opmerkelijk omdat investeerders benieuwd waren naar de impact van twee recente initiatieven van Netflix op de cijfers. In verschillende landen werden goedkopere abonnementsvormen met advertenties gelanceerd. Tegelijkertijd heeft Netflix de strijd tegen wachtwoorddeling opgevoerd. Naar schatting delen meer dan 100 miljoen gebruikers hun wachtwoorden met vrienden en familie, waardoor het bedrijf miljarden aan inkomsten misloopt.

Daarom verplicht Netflix sinds mei gebruikers in meer dan 100 landen om een extra vergoeding van €3,99 per maand te betalen als ze iemand willen toevoegen aan hun account die niet in hetzelfde huishouden woont.

Netflix meldt ook dat de staking van scenarioschrijvers en acteurs in Hollywood ertoe zal leiden dat er dit jaar minder wordt uitgegeven aan nieuwe series en films. Hierdoor verhoogt het bedrijf de verwachting voor de vrije kasstroom in 2023 van $3,5 miljard naar $5 miljard. Met de verdere implementatie van de strijd tegen wachtwoorddeling wordt verwacht dat de winst- en omzetgroei in de tweede helft van het jaar zal versnellen. Beleggers stuurden het aandeel na de bekendmaking van de cijfers 3,5% lager in de after-hours handel.

Lees hier meer over de streamingdienst Netflix.

Gerelateerde artikelen over Netflix