Beste muziekstreamingdienst 2023

In Nederland zijn er veel muziekstreamingdienst beschikbaar. Daarom is het lastig kiezen welke muziekdienst het beste bij je past. Daarom is het interessant om te kijken welke streamingdiensten de beste muziekstreamingdiensten van 2023 zijn.

In dit artikel behandelen wij verschillende muziekdiensten en tonen wij de voor- en nadelen op basis van onze muziekstreamingdienst vergelijker. We kijken o.a. naar de audiokwaliteit van muziekstreamingdiensten en het muziekaanbod van de streamingdiensten

Uiteindelijk onthullen wij de 7 beste muziekstreamingdiensten van Nederland.

Beste Muziekstreamingdiensten

In Nederland zijn er een aantal populaire muziekstreamingdienst maar welke muziekdiensten zijn de beste van 2023. In dit artikel hebben wij de belangrijkste voordelen en nadelen per dienst opgesomd en uiteindelijk een top 6 gecreëerd.

7. Qobuz

Qobuz is een high-resolution streamingdienst voor muziek. Het platform is gericht op audiofielen en biedt een uitgebreide catalogus van meer dan 70 miljoen nummers in verschillende genres, waaronder jazz, klassieke muziek en wereldmuziek.

Lees hier meer over de muziekstreamingdienst Qobuz.

6. Juke

Juke is een muziekstreamingdienst van Nederlandse bodem en bestaat sinds juli 2017. De dienst is opgericht door Talpa Radio (Radio 538 en Sky Radio) en Mediamarkt. Sinds 2019 biedt het geen losse nummers meer aan en is het alleen te gebruiken om radio en podcasts te volgen. Hierdoor is het niet echt meer een concurrent van de andere streamingdiensten in dit artikel.

5. TIDAL

Streamingdienst TIDAL kwam in 2014 met veel bombarie op markt. De streamingdienst, die momenteel eigendom is van Jay-Z, gaat de strijd met concurrenten als Spotify en Apple Music. Maar wat zijn de voor- en nadelen van TIDAL?

Voordelen

 • HiFi-geluidskwaliteit van 1411 kbit/s
 • Exclusieve content zoals livestreams van concerten en interview met artiesten

Nadelen

 • Abonnement met hoge geluidskwaliteit kost € 19,99 p/m
 • Familie-abonnement prijziger dan concurrenten

Lees hier meer over de TIDAL streamingdienst of probeer de dienst hier uit.

4. Deezer

Deezer was een relatieve onbekende speler op de muziekstreamingmarkt, maar is sinds de samenwerking met T-mobile steeds bekender geworden in Nederland.

Voordelen

 • Hoge geluidskwaliteit. Het Premium-abonnement biedt muziek aan met lossless audio
 • Integraties met veel hardware en software.

Nadelen

 • Geen videoclips beschikbaar

Lees hier meer over de muziekstreamingdienst Deezer.

3. YouTube Music

In de lijst met beste muziekstreamingdiensten van Nederland kan YouTube Music natuurlijk niet ontbreken. De streamingdienst van Google is sinds augustus 2018 in Nederland beschikbaar.

Voordelen

 • Koppeling met YouTube, waardoor originele videoclips te bekijken zijn
 • Mogelijkheid om abbonement uit te breiden tot YouTube Premium, waarbij alle video’s op YouTube zonder reclame te bekijken zijn.
 • Onbeperkt gratis muziek streamen met het gratis abonnement.

Nadelen

 • Geluidskwaliteit van max 256 kbp/s. Concurrenten bieden een hogere audiokwaliteit aan.

2. Apple Music

In 2014 nam Apple het bedrijf Beats Music over. Naast de welbekende koptelefoons beschikte dit bedrijf ook over muziekstreamingdienst. Dit is feitelijk de grondlegger van het huidige Apple Music. Apple Music betrad op 30 juni 2015 de markt en is mede door de goede integratie in haar hardware in een paar jaar tijd gigantisch hard gegroeid.

Voordelen

 • Zeer goede integratie in Apple hardware, zoals AppleTV, iPhones, iPads en de Apple computers.
 • Gehele iTunes-bibliotheek ook te beluisteren via Apple Music.
 • Grootste aanbod muziek van alle muziekstreamingdiensten op de markt.
 • Vanaf juni 2021 lossless audio en Dolby Atmos
 • Aanbod klassieke muziek door overname Primephonic. De Apple Music Classical voor klassieke muziek is vanaf 28 maart 2023 beschikbaar in Nederland.

Nadelen

 • Korte proef periode. De dienst is maar 3 maanden gratis uit te proberen.
 • De goede integratie met Apple hardware is een pluspunt, maar hier tegenover staat dat ze deze integraties missen bij andere hardware.

Probeer Apple Music nu 3 maanden gratis uit.

beste muziekstreamingdienst 2021 - beste muziekstreamingdienst spotify
Muziek streamen via Spotify op je gewenste apparaat

1. Spotify

Spotify is zeer waarschijnlijk de bekendste muziekstreamingdienst in Nederland, maar niet alleen vanwege de bekendheid is het waarschijnlijk voor de meeste muziekliefhebbers de beste aanbieder in Nederland.

Voordelen

 • Hoge geluidskwaliteit. Spotify ondersteunt 320 kbit/s tijdens het streamen van muziek.
 • Het vinden van nieuwe interessante muziek. Via algoritmes op basis van je luistergeschiedenis is Spotify in staat je muziek aan te bieden die je zeer waarschijnlijk kan waarderen.
 • Spotify beschikt over een gratis versie, waarmee onbeperkt gratis gebruikgemaakt kan worden van de muziekdienst in ruil voor reclames.
 • Integraties met de meeste hardware en software.
 • Ook luisterboeken beschikbaar. Integratie met Storytel.

Nadelen

 • Spotify ligt met enkele artiesten in de clinch omdat zij beweren te weinig geld te krijgen voor het streamen van hun muziek. Door dit conflict zijn en waren enkele artiesten niet beschikbaar op Spotify.

Beste Muziekstreamingdienst 2023

Welke aanbieder is de beste muziekstreamingdienst van 2023? Op basis van de bovenstaande voor- en nadelen kunnen we concluderen dat Apple Music en Spotify op dit moment de meest interessante muziekdiensten zijn voor de gemiddelde muziekliefhebber. Al bieden diensten als YouTube Music en TIDAL ook enkele interessante voordelen.

Spotify is ook nog steeds de meest populaire muziekstreamingdienst in Nederland. De streamingdienst is, volgens onderzoek van Telecompaper, in Nederland op maar liefst 40% van de smartphones geïnstalleerd. Spotify wordt op grote afstand gevolgd door Apple Music (4%), Deezer (2%) en Napster (1%).

Wel geven wij een kleine voorkeur aan Spotify als beste muziekstreamingdienst 2023, aangezien die over veel meer integraties met hardware beschikt en op meer besturingssystemen te gebruiken is. Apple Music is voor iemand die alleen maar over Apple producten beschikt een echter aanrader.

Bepaal zelf de beste muziekstreamingdienst

Om een goed beeld te geven van de Nederlandse muziekstreamingdienst markt zijn we erg benieuwd naar jouw mening. Welke dienst gebruik jij? En welke streamingdienst is volgens jou de beste van Nederland? Vul de enquête in en help ons mee.

Muziek streamingdiensten in Nederland

Onderzoeksbureau Ruigrok Netpanel heeft onderzoek gedaan naar het online gedrag van Nederlanders. In dit onderzoek hebben zij ook gekeken welke muziekstreamingdiensten Nederlanders gebruiken.

Uit dit onderzoek blijkt dat 43% van de Nederlanders wel eens muziek streamt via Spotify en dat 53% dit doet via YouTube. Dit gaat niet alleen over YouTube Music, maar over het gehele videoplatform van Google.

Het gebruik van de muziekdiensten Apple Music, Deezer en Google Play Music blijkt beperkt onder de Nederlanders. Diensten als Primephonic en Tidal komen niet naar voren in dit marktonderzoek.

Nieuws

YouTube Premium heeft 50 miljoen leden (5 september 2021)

Google heeft laten weten dat 50 miljoen mensen een abonnement op YouTube Premium hebben. Deze 50 miljoen zijn mensen die een abonnement op Music en/of Premium hebben.

Google maakt in haar bericht niet duidelijk wat de verdeling van het aantal leden tussen deze twee delen. In de tekst gaat het wel vooral over YouTube Music, waardoor het lijkt dat de mensen vooral een abonnement nemen voor de muziekstreamingdienst.

Apple versoepelt regels App Store onder Japanse druk (02-09-2021)

Vanaf begin volgend jaar wordt het mogelijk voor diensten als Spotify en Netflix het betaalsysteem van Apple te omzeilen op de hardware van Apple. Tot nu toe verplichte Apple haar gebruikers om een abonnement op zulke diensten altijd via de App Store af te rekenen, waarmee de techgigant meestal een commissie van tussen de 15 & 30 procent int op het totaal bedrag.

Apple verandert deze regels onder druk van de Japanse overheid. In Japan loopt al jaren een onderzoek naar de handelswijze van het techbedrijf. Door de verandering kunnen deze diensten een link naar een website in hun app plaatsen waar gebruikers een abonnement kunnen afsluiten.

De muziekstreamingdienst Spotify rekende in eerste instantie de extra kosten van Apple door aan de consument. Hierdoor was de dienst via de Apple App Store een tijd € 12,99 in plaats van € 9,99. De muziekdienst vond dit ook niet eerlijk, waarna het hier mee is gestopt. Mede door deze beslissing is het sinds heden niet meer mogelijk om een betaald abonnement op Spotify te nemen via app op een Apple-apparaat.

Apple zegt dat services voor digitale magazines, kranten, boeken, audio, muziek en video voor de verandering gaan gelden. Opmerkelijk genoeg vallen games buiten de versoepeling van de regels.

Apple Music gaat lossless audio en Dolby Atmos ondersteunen (17 mei 2021)

Nadat er eerder al zeer sterke signalen waren maakte Apple op 17 mei 2021 bekend de audiokwaliteit van haar muziekstreamingdienst te gaan verbeteren. Vanaf 8 juni biedt Apple de mogelijkheid om muziek te beluisteren via hun muziekdienst in lossless audio aan.

Daarnaast wordt steeds meer muziek in Dolby Atmos beschikbaar. Opvallend is dat Apple-apparaten als AirPods en HomePods de audiocodec lossless niet ondersteunen. Deze hardware ondersteunt wel Dolby Atmos.

Apple gaat mogelijk de audiokwaliteit van haar muziekstreamingdienst verhogen (3 mei 2021)

Geruchten gingen al langer rond, maar nu zijn er zeer sterke bewijzen opgedoken dat Apple Music straks lossless audio gaat aanbieden. 

De website 9to5Mac zegt dat in de code van de eerste iOS 14.6 beta verwijzingen naar Apple Music Hifi te vinden zijn. Zo waren er termen als Dolby Audio en Lossless in de code te vinden. 

Na een update van de beta zijn deze verwijzingen plots verdwenen. Zeer vermoedelijk hadden deze termen niet in de beta moeten zitten. Of dit betekent dat Apple de upgrade van de audiokwaliteit uitgesteld heeft, is onbekend.

82% van omzet Nederlandse muziekindustrie komt uit streaming (23 maart 2021)

De coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat de muziekindustrie in 2020 een omzetstijging van 9,8% heeft behaald. Vooral het streamen van muziek zorgde voor deze stijging.

De omzet van streamen steeg in 2020 met 15,6% naar een totaal van 185,6 miljoen. Dit is 82,2% van de totale omzet. De totale omzet van de Nederlandse muziekindustrie was in 2020 225,8 miljoen euro.

Ook de verkoop van Vinyl zit in de lift. Vinyl behaalde in 2020 ook voor het eerst een hogere omzet dan cd’s. De vinyl omzet was afgelopen jaar 17,1 miljoen.

83% van de Amerikaanse muziekomzet komt uit streaming van muziek (1 maart 2021)

Dat het streamen van muziek populair is, is voor niemand een verrassing meer. De organisatie Recording Industry Association of America laat weten dat het streamen van muziek ook heel erg goed voor de muziekomzet is.

In 2020 groeide de totale muziekomzet met 9,2% tot 12,2 miljard dollar. Het streamen van muziek was in 2020 goed voor 10,1 miljard. Streamen was dus verantwoordelijk voor 83 procent van de volledige omzet.

De muziekstreamingdiensten Spotify en Apple Music zorgden samen voor zo’n 7 miljard van deze inkomsten. Daarnaast steeg het aantal Amerikanen met een abonnement op een muziekdienst van 60,4 miljoen naar 75,5 miljoen.

Spotify komt met HiFi-abonnement (23 februari 2021)

Spotify heeft tijdens hun Stream On-event bekendgemaakt dat er later dit jaar een HiFi-abonnement van de muziekstreamingdienst komt. Volgens Spotify was dit één van de meest gewenste functies van de gebruikers.

Middels het HiFi-abonnement wil Spotify lossless muziek van cd-kwaliteit gaan aanbieden. De streamingdienst doet al lange tijd testen met lossless muziek.

Er is nog een releasedatum van het HiFi-abonnement bekend. Ook komt dit abonnement in eerste instantie in geselecteerde regio’s. Of Nederland bij deze regio’s hoort, is niet bekend.

Vergelijken

Wil je weten welke muziekstreamingdienst het beste bij jouw past? Gebruik dan onze vergelijker via onderstaande link en vergelijk muziekstreamingdiensten.

Vergelijk alle muziekstreamingdiensten hier

1 gedachte over “Beste muziekstreamingdienst 2023”

Reacties zijn gesloten.