Omroep MAX en HBO bereiken overeenkomst over naam MAX in Benelux

Geschatte leestijd: 2 minuten

Een opvallende ontwikkeling in de wereld van streamingdiensten: de populaire Amerikaanse streamingdienst MAX, die in 2024 haar intrede doet in Nederland, zal in de Benelux de naam HBO Max dragen. Deze naamswijziging is het resultaat van gesprekken tussen het moederbedrijf Warner Bros. Discovery en Omroep MAX, de Nederlandse publieke omroep die sinds 2005 de rechten op de naam MAX in de Benelux bezit.

Omroep MAX overwoog juridische stappen te ondernemen indien HBO Max haar dienst in Nederland onder de naam MAX zou lanceren. Dit maakte de kwestie urgent en noodzaakte tot een snelle oplossing. De Benelux zal nu het enige territorium wereldwijd zijn waar de Amerikaanse dienst onder een andere naam opereert.

Omroep MAX overwoog juridische stappen

De streamingdienst MAX, een samenvoeging van HBO Max en discovery+, biedt een uitgebreid aanbod: van HBO-series tot Warner Bros.-films en content van Discovery Channel en Food Network. Omroepbaas Jan Slagter benadrukte het belang van naamsbekendheid: “Ons merk MAX en onze naamsbekendheid zijn voor ons van groot belang. Na overleg heeft HBO Max besloten in de Benelux onze naam niet enkel te gebruiken.”

Een woordvoerder van HBO Max bevestigt dit besluit: “Warner Bros. Discovery kiest ervoor de merknaam HBO Max te behouden voor de Benelux, met respect voor lokale overwegingen en om het succes voort te zetten.” Slagter, die de naam MAX in 2005 deponeerde voor de Benelux, legt uit dat de toevoeging ‘Max’, zoals bij HBO Max of VRT Max, acceptabel is, maar “puur MAX wordt verwarrend. Dat zijn wij namelijk in de Benelux, ook tegenover een grote reus als Warner Bros. Discovery.”

Deze overeenkomst markeert een belangrijk moment voor zowel Omroep MAX als HBO, en benadrukt de complexiteit van internationale merknamen in een steeds globaler wordende mediawereld.

Lees hier meer over de streamingdiensten HBO Max en Discovery Plus.

Gerelateerde artikelen

auteur-jelco-haverkamp-vergelijkstreaming-streamingdienst-video-on-demand
Jelco Haverkamp