Streamingdiensten moeten meer investeren in Nederlandse producties

Streamingdiensten, zoals Netflix, Amazon Prime Video en Videoland, moeten jaarlijks 4,5% procent van hun omzet gaan investeren in Nederlandse series, films en documentaires.

Dit valt te lezen in een nieuwe wetsvoorstel dat door staatssecretaris van Cultuur en Media, Gunay Uslu, naar de tweede kamer heeft gestuurd. De mogelijk nieuwe wetgeving verplicht streamingdiensten met minimaal 30 miljoen euro jaaromzet in Nederland 4,5% te investeren in Nederlandse producties.

Het gaat hierbij om zowel Nederlandse als internationale video on demand-aanbieders. Deze nieuwe wetgeving is slecht nieuws voor HBO Max. De streamingdienst besloot onlangs te stoppen met het produceren Nederlandse content.

Om de onafhankelijkheid te waarborgen moet een deel van deze investering ten goede komen aan onafhankelijke producenten. Het kabinet wil verder 11,5 miljoen euro beschikbaar stellen aan het Filmfonds voor relatief dure films en series. De Vliegende Hollanders en Het Verhaal van Nederland zijn voorbeelden die eerder geld kregen van het Filmfonds.

Ook wil Uslu 1 miljoen investeren om 18 Nederlandse films eerder en langer op de Publieke Omroep te tonen. Ook wordt er 6 miljoen beschikbaar gesteld voor filmtheaters, waarmee zij hun digitale projectoren kunnen vervangen. Mede dankzij de corona hebben deze theaters meestal zelf niet voldoende financiële middelen om dit zelf te betalen.

Vergelijk video on demand services

Gerelateerde artikelen over video on demand services