Viaplay blijft trouw aan Nederland

Viaplay blijft in Nederland, bevestigt Zweeds moederbedrijf Viaplay Group. Het behoud van Viaplay in Nederland is geen verrassing, gezien het grote aantal abonnees vorig jaar. Hoewel exacte abonnee-aantallen niet bekend zijn, is duidelijk dat het aantal in Nederland is afgenomen. Viaplay blijft echter optimistisch over toekomstige winstgevendheid.

De Formule 1 speelt een cruciale rol in het succes van Viaplay. Het bedrijf heeft de uitzendrechten tot eind 2024, maar de situatie daarna is onzeker. Verwacht wordt dat de uitzendrechten na 2024 in augustus opnieuw beschikbaar zullen zijn, waardoor Viaplay opnieuw moet bieden. Het is de vraag of Viaplay voldoende financiële middelen heeft om op te boksen tegen concurrenten zoals VodafoneZiggo en andere streamingdiensten, die ook interesse tonen in de uitzendrechten.

Een mogelijke prijsstijging als gevolg van dure uitzendrechten kan leiden tot het verlies van abonnees voor Viaplay. Het bedrijf zou er goed aan doen om exclusiviteit te waarborgen, aangezien kijkers momenteel nog kunnen uitwijken naar het goedkopere F1 TV. Exclusieve rechten zouden echter resulteren in aanzienlijk hogere kosten.

Viaplay Xtra biedt een optie om Viaplay-content via lineaire kanalen te bekijken met goede beeldkwaliteit en zonder storingen. Toegang tot Viaplay Xtra vereist echter een abonnement via specifieke providers, waar Nederlanders vaak de hoogste prijs betalen.

Toekomst Viaplay

Viaplay Group heeft geen details bekendgemaakt over de gevolgen als ze de biedingsstrijd voor de Formule 1-uitzendrechten verliezen. Hoewel het bedrijf andere sportcontent en Scandinavische series bezit, zou het wegvallen van de Formule 1 mogelijk leiden tot het verlies van honderdduizenden abonnees. Het strategische plan sluit zelfs een volledige verkoop van Viaplay in de toekomst niet uit.

Canal+ Group uit Frankrijk heeft een belang van 12% verworven in Viaplay, de toonaangevende Scandinavische streamingsdienst. Canal+ heeft geen details bekendgemaakt over de deal. Als dochteronderneming van Vivendi is Canal+ al actief in 50 landen en heeft het 25,5 miljoen abonnees, waarvan 16 miljoen afkomstig zijn uit Frankrijk zelf.

Lees hier meer over de streamingdienst Viaplay.

Gerelateerde artikelen over Viaplay