Betalen om Netflix-abonnement te delen buiten thuislocatie

De video on demand service Netflix heeft bekendgemaakt dat vanaf 2023 extra betaald moet gaan worden om een abonnement te delen met mensen buiten de thuislocatie.

De streamingdienst gaat hiervoor een speciaal systeem gebruiken, waarbij de thuislocatie en de gebruikte apparaten op deze locatie gaat koppelen op basis van IP-adressen en unieke serienummers. Smartphones en tablets vallen buiten deze regeling, waardoor Netflix gewoon tijdens een vakantie te gebruiken blijft.

Consumentenbond tikt Netflix op de vingers

De Consumentenbond laat via social media weten dat de nieuwe plannen van de streamingdienst tegen Europese regels in gaat. Volgens de Europese regels reizen abonnement van streamingdiensten gewoon met de abonnee mee, ook na 14 dagen. De enige voorwaarden is dat het hoofdadres maar in Nederland is. De volledige uitleg van deze regelgeving is hier te lezen.

Het is nu voorlopig even afwachten hoe het gaat afgelopen. Het lijkt nu vooral op dat Netflix en de Consumentenbond de Europese regelgeving anders interpreteren. Het laatste woord zal hierover waarschijnlijk nog niet gezegd zijn.

Twee tot drie euro per extra gebruiker

Netflix heeft het systeem voor het detecteren van gebruikers buiten de thuislocatie van het abonnement de afgelopen periode getest in aantal Zuid-Amerikaanse landen. In deze landen lagen de kosten voor het toevoegen van een extra gebruiker aan het abonnement omgerekend naar euro’s tussen de de € 1,66 en € 2,99 per maand.

In deze landen was het aantal extra gebruikers dat je kon toevoegen aan een abonnement per abonnementsvorm verschillend. Bij het Basic-abonnement was het niet mogelijk om meer dan 1 extra gebruiker toe te voegen. Bij het Standaard-abonnement is de max twee en bij het Premium-abonnement ligt de max op drie extra gebruikers.

Gerelateerde artikelen over Netflix