“Eredivisie blijven kijken via ESPN”

Volgens De Telegraaf zet ESPN vol in om de uitzendrechten van de Eredivisie en Eerste Divisie te behouden. ESPN heeft namelijk een bod van 1,7 miljard euro gedaan om de competities nog eens tien jaar uit te zenden, waardoor de clubs vanaf medio 2025 jaarlijks maar liefst 167 miljoen euro mogen verdelen. Hierdoor gaan de clubs er aanzienlijk op vooruit ten opzichte van het televisiecontract uit 2012 ter waarde van één miljard voor twaalf jaar.

De krant meldt ook dat ESPN een lening van 350 miljoen euro aan de Eredivisie CV kwijtscheldt en dat de Nederlandse profclubs de buitenlandse en sponsorrechten terugkrijgen. Bovendien kunnen de clubs vanaf 2025 de samenvattingen weer zelfstandig verkopen, wat naar verwachting zal resulteren in meer dan tweehonderd miljoen euro die jaarlijks naar de clubs zal vloeien.

De Keuken Kampioen Divisie-clubs zullen ook meer dan honderd procent meer ontvangen dan voorheen, met een stijging van 14,6 procent van het totaalbedrag. Dit betekent dat ze jaarlijks 25 miljoen euro zullen ontvangen in plaats van de vorige elf miljoen. Beloftenteams van Eredivisieteams zullen niet delen in deze pot.

Lees hier meer over de uitzendrechten voetbal.