Eredivisie CV en ESPN verlengen televisiecontract tot 2030 in deal van € 750 miljoen

Geschatte leestijd: 2 minuten

Eredivisie CV (ECV) en de Amerikaanse sportzender ESPN hebben een overeenkomst gesloten om hun bestaande televisiecontract, dat medio 2025 zou aflopen, te verlengen tot de zomer van 2030. Volgens bronnen van De Telegraaf en Voetbal International zou deze nieuwe deal de Eredivisie-clubs een totaalbedrag van ongeveer 750 miljoen euro opleveren.

Financiële details Eredivisie deal

ESPN, dat voorheen bekend stond als FOX Sports, zou de clubs gedurende deze vijfjarige verlengingsperiode een gegarandeerd bedrag van 135 miljoen euro per seizoen bieden. Naast dit bedrag is er sprake van een eenmalige tekenbonus van 70 miljoen euro, die naar verwachting zal worden uitgekeerd na de definitieve ondertekening van het contract later dit jaar.

ESPN is sinds 2013 de mediapartner van Eredivisie CV. In dat jaar werd een tienjarige overeenkomst gesloten met een eenzijdige optie om het contract met nog twee seizoenen te verlengen. Sinds het begin van deze samenwerking hebben de Eredivisie-clubs gemiddeld zo’n 80 miljoen euro per jaar ontvangen.

Interessant is dat Eredivisie CV tijdens de onderhandelingen heeft bedongen dat ESPN vanaf 2025 ook alle wedstrijden uit Keuken Kampioen Divisie en de Azerion Vrouwen Eredivisie live uitzendt. Er is echter nog geen duidelijkheid over de toekomst van de samenvattingen van de Eredivisie-wedstrijden, die momenteel worden uitgezonden door de NOS.

ESPN moet nog een deal sluiten met kabelmaatschappijen

Hoewel de overeenkomst tussen Eredivisie CV en ESPN een belangrijke stap is, moet de sportzender nog wel tot een deal komen met kabelmaatschappijen voor de distributie van het televisiesignaal. In april van dit jaar werd ESPN nog uitgedaagd door concurrenten zoals KPN, VodafoneZiggo, DELTA en Odido (voorheen T-Mobile), die een jaarlijks bod deden van 180 miljoen euro. Dit bod bleek echter niet haalbaar te zijn door verborgen kosten, en sinds eind mei hebben deze kabelmaatschappijen zich nauwelijks nog gemengd in de kwestie, volgens De Telegraaf.

Lees hier meer waar live voetbal gekeken kan worden.

Gerelateerde artikelen over live sport