Kabelaars bekritiseren televisiedeal tussen Eredivisie en ESPN

Geschatte leestijd: 3 minuten

Een recente aankondiging van een televisiecontract tussen Eredivisie CV en de Amerikaanse sportzender ESPN heeft tot een forse kritiek geleid vanuit de verenigde kabelaars, waaronder Ziggo, KPN, Odido Nederland en Delta Fiber. Uit een tweet van Chris Woerts blijkt dat de kabelaars het besluit van de Eredivisie om in zee te gaan met ESPN “gedraaid en geframed” vinden.

“Een veel betere optie”

De kabelaars benadrukken dat hun aanvankelijke bod van 180 miljoen euro netto per jaar een veel betere optie is voor zowel de clubs als de voetbalfans. Ze gaan zelfs zo ver om te stellen dat ze zich niet zomaar bij de ESPN-deal zullen neerleggen. Het lijkt erop dat de kabelbedrijven niet van plan zijn om zich zonder slag of stoot uit de strijd om de tv-rechten terug te trekken.

Tweet Chris Woerts over kritiek van kabelaars op deal tussen ESPN en Eredivisie
Bron: https://x.com/cwoconsultancy/status/1702255306586095721?s=20

Wat deze situatie nog gecompliceerder maakt, is het feit dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) volgens de kabelaars duidelijk heeft aangegeven dat de toekenning van de televisierechten voor betaald voetbal vanaf 2025 via een openbare aanbesteding moet plaatsvinden. In die context zou een exclusieve overeenkomst tussen Eredivisie CV en ESPN niet passen, aldus de kabelaars. “De wedstrijd is nog niet gespeeld,” luidt hun concluderende boodschap.

De term “achterkamertjesdeal” die door de kabelaars wordt gebruikt, duidt op een grote onvrede over hoe de deal tot stand zou zijn gekomen. Het suggereert dat de Eredivisie CV niet transparant is geweest in haar besluitvormingsproces, en dat roept vragen op over de integriteit van de nieuwe overeenkomst met ESPN.

Het is duidelijk dat dit nog een vervolg krijgt. Als de kabelaars hun woorden omzetten in daden, kan het heel goed zijn dat deze kwestie zich nog verder ontwikkelt, misschien zelfs in juridisch opzicht. Het is een gevoelige kwestie die de toekomst van het Nederlandse professionele voetbal en de wijze waarop dit aan het publiek wordt gepresenteerd, kan beïnvloeden.

Update 14 september – Telecombedrijven naar ACM te stappen

In een gezamenlijk persbericht maken de telecombedrijven duidelijk dat ze de strijd nog niet opgeven. “Het aangaan van een exclusieve overeenkomst met slechts één partij is in strijd met de mededingingswetgeving. Als er geen open veiling meer wordt georganiseerd, zal het samenwerkingsverband een verzoek tot handhaving indienen bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). We streven naar een open, doorzichtig en eerlijk biedproces. Daarnaast vragen we de ACM om de rechtmatigheid van het besluit om de exploitatierechten aan ESPN te verlenen, te beoordelen. We hebben onze standpunten vanmiddag per brief aan de ECV kenbaar gemaakt.”

Lees hier meer over live sport kijken.

Gerelateerde artikelen over live sport