Live UEFA Champions League kijken; hoever komen Feyenoord en PSV?

Geschatte leestijd: 5 minuten

Elk jaar komen de beste voetbalclubs van Europa bijeen om te strijden voor de ultieme clubtitel: de UEFA Champions League. Het kijken naar een UEFA Champions League-wedstrijd is een belevenis op zich, zowel voor de diehard voetbalfan als de casual kijker. Of je nu in het stadion zit, thuis voor de tv, of in een kroeg met vrienden, de ervaring van het volgen van deze prestigieuze competitie is uniek en meeslepend.

In dit artikel belichten we de verschillende manieren waarop mensen live naar de Champions League kunnen kijken en waarom deze Europese voetbalcompetitie zo speciaal is.

UEFA Champions League kijken

Geschiedenis en format

De Champions League, opgericht in 1955 als de Europacup I, heeft een rijke geschiedenis. Het toernooi is door de jaren heen geëvolueerd en heeft een metamorfose ondergaan in format, deelname en commercialisering. Wat begon als een eenvoudige knockout-competitie tussen de kampioenen van de nationale Europese leagues, is nu een complex toernooi met meerdere rondes en met ruimte voor meerdere teams uit dezelfde landen.

Het huidige format van de Champions League omvat een groepsfase, gevolgd door knockout-rondes. De groepsfase bestaat uit 32 teams verdeeld over 8 groepen. De beste twee teams uit elke groep gaan door naar de knockout-fase, die uiteindelijk culmineert in de finale. Dit zorgt voor een spannende mix van wedstrijden en onvergetelijke momenten.

Het toernooi is ook een economische krachtpatser. De financiële inzet is enorm, van tv-rechten en sponsoring tot ticketverkoop en merchandise. De lucratieve aard van het toernooi maakt het een belangrijke inkomstenbron voor clubs en zorgt voor een economische stimulans in de gaststeden. Het toernooi wordt van deze redenen ook wel eens het miljoenenbal genoemd.

Deelnemers Champions League 2023/2024

Het merendeel van de teams die meedoen aan het toernooi – namelijk 26 uit de 32 – verkrijgt hun plek door hun nationale competitie te winnen of door het behalen van de titel in de lopende Champions League of Europa League. De overige zes kwalificatieplekken worden toegekend na de afronding van de voorrondes in de zomerperiode.

Dit jaar heeft Nederland voor het eerst sinds jaren weer twee deelnemers aan de UEFA Champions League. Naast kampioen Feyenoord heeft PSV zich via de voorrondes kunnen kwalificeren voor het hoofdtoernooi. De Nederlandse clubs zijn ingedeeld in de volgende poules:

Poule A

Groep A

Bayern München
Manchester United
FC Kopenhagen
Galatasaray

Poule B

Groep B

Sevilla
Arsenal
PSV
RC Lens

Poule C

Groep C

Napoli
Real Madrid
Braga
Union Berlin

Poule D

Groep D

Benfica
Internazionale
FC Salzburg
Real Sociedad

Poule E

Groep E

Feyenoord
Atletico Madrid
SS Lazio
Celtic

Poule F

Groep F

Paris Saint-Germain
Borussia Dortmund
AC Milan
Newcastle United

Poule G

Groep G

Manchester City
RB Leipzig
Rode Ster Belgrado
BSC Young Boys

Poule H

Groep H

FC Barcelona
FC Porto
Shakhtar Donetsk
Royal Antwerp

Nederlandse clubs in de Champions League kijken

De loting voor Champions League heeft bepaald tegen wie de teams zullen spelen. Feyenoord staat voor een uitdaging tegen o.a. Atletico Madrid, waar Memphis Depay speelt, terwijl PSV zich kan opmaken voor wedstrijden tegen Sevilla en Arsenal.

Wanneer speelt Feyenoord in de Champions League?

Feyenoord treedt van de Nederlandse clubs als eerste aan in dit seizoen van de Champions League. Om te weten wanneer Feyenoord exact moet spelen hebben wij het onderstaande schema gemaakt:

DatumTijdWedstrijd
Dinsdag 19 september 21:00 uurFeyenoord- Celtic
Woensdag 4 oktober18:45 uurAtlético Madrid – Feyenoord
Woensdag 25 oktober18:45 uurFeyenoord- Lazio
Dinsdag 7 november21:00 uurLazio – Feyenoord
Dinsdag 28 november21:00 uurFeyenoord- Atlético Madrid
Woensdag 13 december21:00 uurCeltic – Feyenoord
Speelschema Feyenoord

Wanneer speelt PSV in de Champions League?

PSV start in de miljoenenbal direct tegen een tegenstander van formaat, namelijk Arsenal. Om te weten wanneer PSV exact moet spelen hebben wij het onderstaande schema gemaakt:

DatumTijdWedstrijd
Woensdag 20 september21:00 uurArsenal – PSV
Dinsdag 3 oktober21:00 uurPSV – Sevilla
Dinsdag 24 oktober21:00 uurRC Lens – PSV
Woensdag 8 november21:00 uurPSV – RC Lens
Woensdag 29 november18:45 uurSevilla – PSV
Dinsdag 12 december18:45 uurPSV- Arsenal
Speelschema PSV

Waar kan ik de Champions League kijken?

In Nederland zijn alle wedstrijden in de Champions League te kijken via Ziggo Sport. Enkele wedstrijden zijn echter ook via de televisiezender RTL 7 te bekijken. Denk hierbij vooral aan de wedstrijden van de Nederlandse clubs.

RTL 7 is naast via de tv ook via de streamingdienst NLZIET te volgen. Daarom zijn enkele Champions League wedstrijden live via deze streamingdienst overal binnen Europa te bekijken.

Vroeger was de NOS de vaste plek om live naar de Champions League te kunnen kijken. De zender van de publieke omroep beschikt echter al enkele jaren niet meer over de uitzendrechten van dit Europese clubvoetbaltoernooi.

Vrouwen Champions League met Ajax live te kijken via NOS

In een gezamenlijke beweging naar een breder voetbalaanbod heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), in samenwerking met NOS, aangekondigd dat het scala aan voetbalprogrammering is vergroot. De NOS heeft de uitzendrechten verkregen voor de UEFA Champions League voor vrouwen,.

De Ajax vrouwen zijn dit seizoen de enige Nederlandse club die actief zijn op het grootste Europese podium voor vrouwenclubteams. Fans kunnen de actie volgen zowel via de traditionele uitzendingen op NPO 3 als via de digitale platforms, waaronder NPO Start, nos.nl, het NOS Live-platform en de Smart TV-applicatie.

Lees hier meer over de waar live voetbal is te bekijken.

Gerelateerde artikelen over live voetbal kijken