Overname van Activision Blizzard door Microsoft geblokkeerd

Geschatte leestijd: 3 minuten

De belangrijkste Britse mededingingsautoriteit blokkeerde woensdag Microsofts overname van videogame-uitgever Activision Blizzard.

De maatregel is een grote tegenslag voor het Amerikaanse techbedrijf, dat probeert toezichthouders ervan te overtuigen dat de deal de concurrentie ten goede zal komen. Microsoft laat weten in beroep te gaan tegen de beslissing.

De Britse Competition and Markets Authority (CMA) gaf aan de overname tegen te werken omdat deze concurrentiebezwaren oproept in de opkomende markt van cloud gaming. Microsoft zou de games van Activision exclusief kunnen maken voor zijn cloud gaming-platform, Xbox Game Pass, waardoor de distributie naar andere belangrijke spelers wordt beperkt, aldus de CMA.

Cloud gaming is een technologie waarmee gamers toegang krijgen tot games via de afgelegen servers van bedrijven, wat neerkomt op het streamen van een game zoals je een film op Netflix zou streamen. De technologie staat nog in de kinderschoenen, maar Microsoft zet groot in op de verwachting dat het een gangbare manier wordt om games te spelen.

Aankondiging overname Activision-Blizzard al in januari 2022

Microsoft kondigde in januari 2022 aan Activision Blizzard over te nemen voor $69 miljard, een van de grootste deals in de geschiedenis van de videogame-industrie. Bestuurders van het in Redmond, Washington gevestigde technologiebedrijf geloven dat de overname de gaming-activiteiten zal stimuleren door lucratieve franchises zoals Call of Duty en Candy Crush Saga toe te voegen aan het contentaanbod.

Echter, enkele concurrenten van Microsoft betwistten de deal, uit vrees dat het Microsoft een sterke greep op de $200 miljard gamesmarkt zou geven. Vooral zorgwekkend was de mogelijkheid dat Microsoft de distributietoegang tot Activisions populaire Call of Duty-franchise voor bepaalde platforms zou afsluiten.

Sony uitte in het bijzonder bezorgdheid over de aankoop van Activision door Microsoft. Het Japanse gamingbedrijf vreest dat Microsoft Call of Duty op de lange termijn exclusief zou kunnen maken voor zijn Xbox-consoles. Microsoft probeerde die zorgen weg te nemen door Sony, Nintendo, Nvidia en andere bedrijven 10-jarige overeenkomsten aan te bieden om Call of Duty op hun respectievelijke gamingplatforms te blijven uitbrengen.

Call of Duty-licenties voor andere platformen

Microsoft betoogt dat het financieel niet voordelig zou zijn om Call of Duty achter te houden voor PlayStation, Nintendo en andere concurrenten, gezien de licentie-inkomsten die het genereert door het spel beschikbaar te houden op hun platforms.

Microsoft-president Brad Smith vertelde CNBC vorige maand dat het bedrijf Sony dezelfde overeenkomst aanbiedt als het deed voor Nintendo: Call of Duty tegelijkertijd beschikbaar maken op PlayStation en Xbox, met dezelfde functies. Sony blijft zich echter verzetten tegen de deal.

De CMA had zorgen geuit over het potentieel van Microsoft om de concurrentie in de opkomende cloud gaming-markt te belemmeren via zijn Xbox Game Pass-abonnementsservice, die onder andere cloud gaming aanbiedt. Microsoft heeft toegezegd nieuwe Call of Duty-titels op de eerste dag van de release naar Xbox Game Pass te brengen.

Zelfs met de goedkeuring van de CMA zal Microsoft andere toezichthouders nog moeten overtuigen om de deal niet te blokkeren. De EU blijft de fusie onderzoeken om te beoordelen of deze de concurrentie schaadt, terwijl de Amerikaanse Federal Trade Commission een rechtszaak heeft aangespannen om de deal op grond van mededingingsbezwaren te blokkeren.

Lees hier meer over Xbox Game Pass.

Gerelateerde artikelen over Xbox Game Pass

auteur-jelco-haverkamp-vergelijkstreaming-streamingdienst-video-on-demand
Jelco Haverkamp